Těhotenská cukrovka a psychika
Vím, že o těhotenské cukrovce tu už jedna diskuse je, ale protože je tam hodně příspěvků, zakládám diskuzi novou. Ve 26tt těhotenství mi zjistili těhotenskou cukrovku a pořád tak nějak bojuji s jídelníčkem a s tím to nějak přijmout. Občas mám strach, zda to zvládnu a pořád přemýšlím o tom, co si můžu dát a kdy. Nechci aby byla strava monotonní a bojím se, že mi vyskočí vysoké hodnoty. Hlavně večer je to nejhorší a to mam cukr nejvyšší. Jak jste na tom vy, co vám těhotenskou cukrovku zjistili? Zvládali jste to dobře už od začátku? Zhoršoval se cukr postupně? "Bojovali" jste s jídelníčkem a psychiku spojenou s touto diagnozou?
@kulistice já s ní mluvím každý den, hlásím jí hodnoty ty hodnoty na lačno tvrdí, že sou o.k. mám tak 6,7 6,1 6,4 6,0 nižší nemám, ale to říkala že to se dá že to neva.. právě se vždy ptá co sem jedla aby řekla co je špatně... jedou jsem měla ochucený jogur tak řekla neochucený a tak:-
)
jinak mi říkali, že se inzulin dává při hodnotě 10
@martyina nepřijde mi to, tak hrozný jídlo, ale četla jsem, že když si dá člověk polévku, tak už to hodně ten cukr zvedne...já jsem taky zjistila, že k večeři si musím dát raději kaši, brambor nebo rýži s masem, protože pečivo na večer mi tu gylkémii zvedá...teda ne nad hodnoty, ale zvedá...tak zkus teplé večeře a přesně odvážit přílohu 🙂 třeba fakt to tělo hladoví, takže ti ty hodnoty tak zvedne 🙂
@martyina já jsem taky s jídlem mohla dělat všecko možné, ale nic nezabralo. Měla jsem strašné skoky, 1hod po obědě třeba 10,2 a po 2 hod 6,1... takže mi dala před jídlem 3jednotky inzulínu a srovnalo se to. Říkala, že právě ty skoky nejsou pro miminko vůbec dobré, a proto se musím měřit 1hod po jídle. Prý že 2 hod po jídle není vůbec vypovídající... :-/ je to hrůza, jak každý doktor říká něco jiného ☹
@kulistice
@martyina Je to tak, mělo by se měřit hodinu po jídle. Dvě hodiny po jídle se měří diabetici 2. typu, kterým teprve tehdy ta glykémie stoupá. Ale při GDM nás zajímá ten maximální vzestup, který nastává hodinu po jídle. Pokud by byl markantní, je potřeba nasadit inzulín. Ty skoky jsou pro miminko nepříjemné a zaměstnávají zbytečně jeho slinivku.
Ahoj devcata, tak jsem se toho tak desila..ze se muzu pridat mezi vase řady..
vcera e byla na testu, kontrolu u gyndare mam az 11.4 a zadanku pry dostanu az tam😒
@alkapinka Však přibírat nemusíš - když mimčo normálně roste 🙂 Celiakie u diabetické diety problém není. Spousta diabetiků 1. typu jsou bezlepkáři - je to jedna z nejčastějších přidružených chorob 🙂 Prostě by sis místo normálních jídel (pečiva apod.) počítala sacharidy v bezlepkových 🙂 Nejlepší jsou na to kalorické tabulky, tam máš sacharidy u všech možných jídel, i u bezlepkových potravin.

@luska__ Tak uvidíš, ale přírůstkem na váze to nepoznáš, každý přibírá jinak 🙂 tak hlavně, ať testy dopadnou dobře 🙂