icon

Těhotenská cukrovka a psychika

kulistice
27. bře 2017

Vím, že o těhotenské cukrovce tu už jedna diskuse je, ale protože je tam hodně příspěvků, zakládám diskuzi novou. Ve 26tt těhotenství mi zjistili těhotenskou cukrovku a pořád tak nějak bojuji s jídelníčkem a s tím to nějak přijmout. Občas mám strach, zda to zvládnu a pořád přemýšlím o tom, co si můžu dát a kdy. Nechci aby byla strava monotonní a bojím se, že mi vyskočí vysoké hodnoty. Hlavně večer je to nejhorší a to mam cukr nejvyšší. Jak jste na tom vy, co vám těhotenskou cukrovku zjistili? Zvládali jste to dobře už od začátku? Zhoršoval se cukr postupně? "Bojovali" jste s jídelníčkem a psychiku spojenou s touto diagnozou?

Strana
z7
kulistice
autor
31. bře 2017

@luska__ Tak uvidíš, ale přírůstkem na váze to nepoznáš, každý přibírá jinak 🙂 tak hlavně, ať testy dopadnou dobře 🙂

martyina
31. bře 2017

@kulistice měřím se vždy po 2 hod a 6x denně, včera jsem si dala na večeři jogurt na druhou a ráno měla 6,1 což je nejmín co sem měla🙂ráno

kulistice
autor
31. bře 2017

@martyina no vidíš, to je lepší, ale stejně je to dost vysoké, ale určitě ta druhá večeře je třeba 🙂 snad to vychytáš jídelníčkem...nemáš kontakt na dietologii? mně říkali, že jakmile budu trošku bojovat s jídlem, tak mám hned volat, že mi poradí...

martyina
31. bře 2017

@kulistice já s ní mluvím každý den, hlásím jí hodnoty ty hodnoty na lačno tvrdí, že sou o.k. mám tak 6,7 6,1 6,4 6,0 nižší nemám, ale to říkala že to se dá že to neva.. právě se vždy ptá co sem jedla aby řekla co je špatně... jedou jsem měla ochucený jogur tak řekla neochucený a tak:-
)

kulistice
autor
31. bře 2017

@martyina Tak to je zvláštní, když by to mělo být do 5,3 max. a jí stačí přes 6, ale snad tomu rozumí 🙂 hlavně ten jídelníček nějak vychytat a bude dobře 🙂

martyina
31. bře 2017

@kulistice ale je pravda, že ze začátku jsem měla pořád hlad atak, a už se to usměrnilo a je mi i líp🙂

kulistice
autor
31. bře 2017

@martyina jo hlad mi taky tu glykémii zvedá..jakmile nejím pravidelně, tak mam hodnoty vyšší, che to vychytat 🙂

medulinek
31. bře 2017

@martyina ty jo a ja prelezla 6 a uz jsem byla na inzulinu a ted pri 5,5 mi ho zvedala

martyina
31. bře 2017

@medulinek vážně jo tak to já od té doby co mám glukometr mám : dali mi ho v úterý
před 6.0 po 9.1 snídaně
před 7.2 po 6.2 - oběd
před 5.1 po 9.1 - večeře

před 6.7 po 7.4 snídaně
před 6.3 po 7.8 - oběd
před 6.1 po 8.0 - večeře

před 6.4 po 6.9 snídaně
po 9 - oběd
po 7.3 - večeře

martyina
31. bře 2017

jinak mi říkali, že se inzulin dává při hodnotě 10

kulistice
autor
31. bře 2017

@martyina a co si jedla, když si měla tak vysoké hodnoty po obědě nebo večeři? taky jsem četla, že se to dává, až při hodnotách nad 10, ale každý to asi hodnotí jinak....

martyina
31. bře 2017

@kulistice včera 9 po obědě, špenátová polévka, a závitek se šunkou a americký brambor bohužel restaurace, ale 8 po večeři a to jsem měla jen tvrdý sýr a celozrné pečivo a ookurek a těch 9,1 jsem měla celozrné ečivo okurkový saůlát s jogurtem a natřená lučina

kulistice
autor
31. bře 2017

@martyina nepřijde mi to, tak hrozný jídlo, ale četla jsem, že když si dá člověk polévku, tak už to hodně ten cukr zvedne...já jsem taky zjistila, že k večeři si musím dát raději kaši, brambor nebo rýži s masem, protože pečivo na večer mi tu gylkémii zvedá...teda ne nad hodnoty, ale zvedá...tak zkus teplé večeře a přesně odvážit přílohu 🙂 třeba fakt to tělo hladoví, takže ti ty hodnoty tak zvedne 🙂

petakaci
31. bře 2017

@martyina já jsem taky s jídlem mohla dělat všecko možné, ale nic nezabralo. Měla jsem strašné skoky, 1hod po obědě třeba 10,2 a po 2 hod 6,1... takže mi dala před jídlem 3jednotky inzulínu a srovnalo se to. Říkala, že právě ty skoky nejsou pro miminko vůbec dobré, a proto se musím měřit 1hod po jídle. Prý že 2 hod po jídle není vůbec vypovídající... :-/ je to hrůza, jak každý doktor říká něco jiného ☹

martyina
31. bře 2017

@petakaci no jo jenže člověk ji nic nemůže říct,když neví co je dobře a co špatně☹ ve čtvrtek jdu kse své gyn tak uvidím co ta mi řeke třeba, a jinak v úterý zas budu volat hodnoty tak uvidím no

kulistice
autor
31. bře 2017

@petakaci já si občas kontrolně změřím hodnoty po hodině a mam buď nižší, než po dvou a nebo jsem v normě...ale taky mě zaráží, že chtěli vyloženě po dvou hodinách....dokonce jsem se doktorky ptala, zda to nemá být po hodině a ona ne, my chceme po dvou :/

petakaci
31. bře 2017

@kulistice holt každý doktor má své postupy a kdo ví, co je tedy nakonec správně ☹

werumka
31. bře 2017

@kulistice
@martyina Je to tak, mělo by se měřit hodinu po jídle. Dvě hodiny po jídle se měří diabetici 2. typu, kterým teprve tehdy ta glykémie stoupá. Ale při GDM nás zajímá ten maximální vzestup, který nastává hodinu po jídle. Pokud by byl markantní, je potřeba nasadit inzulín. Ty skoky jsou pro miminko nepříjemné a zaměstnávají zbytečně jeho slinivku.

martyina
31. bře 2017

@werumka a mě striktně řekla dvě hodiny po jídle a ještě se měřím před jídlem

werumka
31. bře 2017

@martyina Před jídlem je to fajn pro přehled, ale nezbytné to není. Tam je fakt nejdůležitější ten vzestup po jídle, aby nebyl moc velký. Hodinu po jídle je limit 7,8. Schválně to po jednom jídle zkus - jestli bude hodnota po hodině vyšší, než po těch dvou.

alkapinka
31. bře 2017

Ahoj devcata, tak jsem se toho tak desila..ze se muzu pridat mezi vase řady..
vcera e byla na testu, kontrolu u gyndare mam az 11.4 a zadanku pry dostanu az tam😒

werumka
31. bře 2017

@alkapinka Zajdi si pro ní dřív. Každý týden v těhotenství je na glykémiích znát. A diabetologie Tě taky objedná až za pár dní.

alkapinka
31. bře 2017

@werumka prislo mi to divny ze to"nehroti".. mozna proto ze ty dve hodnoty po hodinach byli v poradku a jen tu prvni jsem mela 5,3🙄

werumka
31. bře 2017

@alkapinka Tak jestli Ti vyšla vyšší lačná, tak test vůbec neměl být provedený... v takovém případě se musí lačná nabrat znovu a teprve pak odeslat na diabetologii. Cukrovku totiž vůbec mít nemusíš...

alkapinka
31. bře 2017

@werumka no právě sestra v ordinaci mi řekla že to je v pořádku..a pokračovala v testu.. sestra dneska na zavolání u gyndaře mi řekla, že jsem tu první měla vyšší a žádanku na dia dostanu na kontrole.. tak ted jsem jelen.. jak se mam dožadovat novýho testu, tedy :-/

werumka
31. bře 2017

@alkapinka To bude asi problematické. Nejlepší by bylo, kdyby sis tam šla ráno jako samoplátce (stojí to asi 50 Kč). Pokud bude nová lačná ok a zbytek hodnot, které Ti brali prve taky taky, tak se o cukrovku nejedná.

alkapinka
31. bře 2017

@werumka díky za radu, příští týden tam tedy zajdu na vlastní pěst☹

werumka
31. bře 2017

@alkapinka V tomhle směru je určitě lepší si tohle zajistit, než být v nejistotě, případně chodit na diabetologii zbytečně. Ona ta dieta není špatná pro nikoho 🙂 Ale každý doktor navíc v těhotenství je opruz 🙂

alkapinka
31. bře 2017

@werumka pro me spatna je.. vahovy prirustek mam jen jedno kilo a jsem celiatik takze uz ted mam kopici omezeni..s dietou nemuzu"prqkticky" nic😖

werumka
31. bře 2017

@alkapinka Však přibírat nemusíš - když mimčo normálně roste 🙂 Celiakie u diabetické diety problém není. Spousta diabetiků 1. typu jsou bezlepkáři - je to jedna z nejčastějších přidružených chorob 🙂 Prostě by sis místo normálních jídel (pečiva apod.) počítala sacharidy v bezlepkových 🙂 Nejlepší jsou na to kalorické tabulky, tam máš sacharidy u všech možných jídel, i u bezlepkových potravin.

Strana
z7