Těhotenská cukrovka a psychika
Vím, že o těhotenské cukrovce tu už jedna diskuse je, ale protože je tam hodně příspěvků, zakládám diskuzi novou. Ve 26tt těhotenství mi zjistili těhotenskou cukrovku a pořád tak nějak bojuji s jídelníčkem a s tím to nějak přijmout. Občas mám strach, zda to zvládnu a pořád přemýšlím o tom, co si můžu dát a kdy. Nechci aby byla strava monotonní a bojím se, že mi vyskočí vysoké hodnoty. Hlavně večer je to nejhorší a to mam cukr nejvyšší. Jak jste na tom vy, co vám těhotenskou cukrovku zjistili? Zvládali jste to dobře už od začátku? Zhoršoval se cukr postupně? "Bojovali" jste s jídelníčkem a psychiku spojenou s touto diagnozou?
@martyina ja bych to zkusila a uvidis, jake budes mit hodnoty rano.....a podle toho bych se zaridila 🙂))
@drzticka81 jenže ona mi řekla, že se mám měřit jeden den v týdnu a co z toho mám jako poznat.. .včera protože sem začala a hned dvě hodnoty byly 9 tak mi řekla at měřím ještě dnes... a ráno mám volat
@martyina tak mi hnedka po zjisteni dali glukometr a prouzky a zhruba pet dnu jsem musela delat profil -tzn. pred kazdym hlavnim jidlem a po nem (snidane, obed, vecere) jsem si musela pichat -z toho vyhodnotili stav -dieta, ted si musim pichat jeden den po snidani, druhy den po obede a treti den po veceri a tak furt dokola -samozrejme si muzu pichnout kdy chci-treba kdyz zkousim nejakou novou vec -prouzku mam pry neomezene.....
holky, při jaké hodnotě se nasazuje inzulin??
@drzticka81 a mě dala tolik proužku abych měla na tři týdny na tři dny takže v jednom týdnu jeden den tot vše
@kulistice u OGTT jsem mela 5,05 - 10,21 - 5,66. Nevim jestli za ten narust nemuze i to, ze nez jsem dojela do laborky, mela jdem uz takovy hlad, az mi bylo spatne.
@luciapaja @sara84 Holky, asi budu muset. Pritom ma tahle diabetolozka nejlepsi reference z okoli, tak nevim no... Asi je dobra pro klasicke cukrovkare, ale pro tehotne moc ne. Precejen objednat tehuli za 5 tydnu mi prijde dost. A pak ji jeste nedat glukometr... Uvidim na pristi kontrole, kdyz mi glukometr neda, asi pujdu jinam
@luj89 Ja tam od tech prvnich testu chodim opravdu min 1x tydne. Nejdriv jsme testovali glukometr,tam se ji nezdaly hodnoty takze jsem pro jistotu dostala jiny.A ted pro jistotu i inzulin na noc,protoze ranni hodnoty nic moc.Ale hlida me opravdu casto,vcetne takovych kontrolnich otazek.....kde pichate a jak hodne😀
@martyina Ahoj, s dietou máš nárok až na 400 proužků - poukaz vypíše lékař. Pokud bys byla na inzulínu, tak se proužky navyšují na 1000 - 1800 ročně. Ale musí se dát žádost k reviznímu lékaři.
Jinak okurka s jogurtem Ti určitě glykémii nezvedne. Určitě to není důsledek toho vzestupu po večeři. Naopak je nutné to pečivo doplnit zeleninou, bílkovinou, tuky - aby ten vzestup glykémie po jídle nebyl tak markantní.
Paní doktorka k Tobě přistupuje jako k diabetikovi 2. typu. To ale není to samé a pokud s těhotenskou cukrovkou nemá dost zkušeností, bylo by lepší si najít jiného diabetologa. Například diabetici 2. typu skutečně nemají nárok na proužky do glukometru, pokud mají jen dietu. A také se jim nedoporučuje druhá večeře. V těhotenství ale platí jiná pravidla. A pokud budeš přes noc dlouho bez jídla, tak budeš mít s největší pravděpodobností i vysokou lačnou glykémii.
dnes ráno 6,4 prý hodnoty před jídlem mám o.k. ale po jídle ne, nic méně zítra mi má k ní někdo zajít pro proužky, takže se budu měřit i o víkendu, zítra ráno mám zas volat.. co dnešek
ja volala akorat ted a ze 14 jdu dneska na 18,ale je to hodne i tim,ze mala roste raketovou rychlosti,takze to chce srazit na jistotu
@luciapaja ja to mela uplne stejne,do ted me stve,ze to proste nefunguje tak jak by melo.jasne,kdybych na tu dietu dlabala a cpala se cokoladou,tak ani nehlesnu,ale kdyz jsem schopna slintat i nad jablkem a krmim se leda chlebem,ryzi a testovinou a stejne glykemky blby,tak me to stve. Uklidnuje me to,ze oproti cukru,ktery pres placentu projde,inzulin neprojde a k male jde toho cukru mnohem min nez bez nej.Doufam,ze ted tech 18 jednotek zabere,potrebuju aby prestala tolik rust
@medulinek Presna tak jsem se citila,fakt jsem si davala pozor na jidlo vynechala vsechno vcetne mineralek....a pak si rikam co sakra delam spatne,to je urcite moje chyba.A z toho samo krapet depka a cukr opet lita.Na kontrolu na gyn jdu pristi tyden,tak snad beruna roste akorat😝
Tak jsem včera byla na ultrazvuku, v rizikové poradně, na diabetologii a dietologii...Malá odpovídá 28+2 a má 1140 g...takže zatím roste dobře a vše vypadá v pořádku 🙂 za hodnoty jsem byla pochválena a hlavně se nemám stresovat...na to, jak mě vyděsili minule, tak teď podle hodnot byli spokojený a uklidnili mě, že to dobře zvládám...měřit teda mám pořád 5x denně a objednaná jsem za měsíc...proužků mi předepsali opět 100, tak snad mi to vydrží....doktorka říkala, že do toho 32tt to prostě musí pořádně hlídat, takže se musím měřit takhle často..pak by se to mělo snížit..kdyby něco, mam volat 🙂
@martyina Jak si na to dneska ty?
@martyina A měříš se hodnu nebo dvě po?...je zvláštní, že tě neobjedná, když máš ráno na lačno tak vysoké hodnoty...zkusila si tu druhou večeři? Já se musím měřit každý den 5x ještě měsíc a to mám hodnoty v pořádku :/ ještě že ti dali těch 50 proužků aspoň 🙂 si asi hodně ve stresu co?
holky, než jsem byla těhotná měla jsem na lačno 5,6 a neudělali mi ani OGTT, a jen mi řekli, ať omezím dorty( jako bych je žrala ve velkým..) a zakázali hroznový víno- to nejím tedy vůbec.
Na začátku těhotenství na lačno jsem měla 5,01 a řekli, že dobrý.
Sladký ale jím fakt denně, neříkám, že se cpu. Ale dám si třeba kus čokolády, další den bueno. Dnes snídám bábovku.
mám šanci poznat, jestli mám hodnoty zase vyšší? nemám žádný měřič a proužky neznám
@luska__ tak bez glukometru bohužel nic nepoznáš...na test na cukrovku se chodí mezi 24-28tt, tak tě tam určitě pošlou a pokud ne, tak bych to doktorovi připomněla, abys měla jistotu, že je vše v pořádku...nejhorší je cukrovka mezi 28tt-32tt, takže to se pak musí hlídat 🙂 pokud si nejsi jistá, tak si můžeš test nechat udělat i jako samoplátce...
@luska__ co jsem tak četla, tak jinak než OGTT testem se těhotenská cukrovka poznat nedá..miminka jsou pak, když se to nehlídá, větší, ale to také není nějak směrodatný....neprojevuje se to jako běžná cukrovka, takže to nikdo předem říct nemůže...jinak já taky měla hodnoty nalačno v pořádku a stejně cukrovku mám, takže kdybych nešla na test a nehlídala se, tak by pro malou to riziko bylo....dost ženský řeší, jestli na test jít a nebo ne, ale test se dá vydržet a když jsou pak v pořádku, tak můžou být aspoň v klidu..když nejsou, tak jsou aspoň hlídaný...jo a takový bonus k tomu, většinou jakmile začneš držet dietu, tak už nic nenabereš...já za 14 dní zhubla 1,5 kg...takže, kdybych nedržela dietu, tak mi váha jde nahoru dost..protože přesně jako ty jsem si dávala sladké denně 🙂

@martyina tak to já mám taky napsáno, že večeře může být to samé jako oběd a druhou večeří si pak udržuju hodnoty na lačno dobrý..když si dám něco lehčího, tak mám cukr na lačno vyšší, ale když si dám mléko, tak je ráno lačná v pohodě 🙂 podle mě v noci hladovíš a proto ti ráno cukr na lačno vyskočí...doktorka by měla ke každému přistupovat individuálně a vše s tebou pořádně probrat a ne tě odbít a ani ti neříct, co smíš nebo ne aa nekoukat na hodnoty :/