icon

Těhotenská cukrovka a psychika

kulistice
27. bře 2017

Vím, že o těhotenské cukrovce tu už jedna diskuse je, ale protože je tam hodně příspěvků, zakládám diskuzi novou. Ve 26tt těhotenství mi zjistili těhotenskou cukrovku a pořád tak nějak bojuji s jídelníčkem a s tím to nějak přijmout. Občas mám strach, zda to zvládnu a pořád přemýšlím o tom, co si můžu dát a kdy. Nechci aby byla strava monotonní a bojím se, že mi vyskočí vysoké hodnoty. Hlavně večer je to nejhorší a to mam cukr nejvyšší. Jak jste na tom vy, co vám těhotenskou cukrovku zjistili? Zvládali jste to dobře už od začátku? Zhoršoval se cukr postupně? "Bojovali" jste s jídelníčkem a psychiku spojenou s touto diagnozou?

Strana
z7
kulistice
autor
4. dub 2017

@martyina právě to nemůžeš 🙂 máš mít příjem 200-250 g cukrů za den a když je nemáš, tak je to špatně..takže v tom případě je logický inzulín..třeba věří, že se to nějak samo vyřeší nebo nevím...a miminko odpovídá týdnu? hlídají tě? nebo to zjistíš teď ve čtvrtek na kontrole?jinak se snaž se nenervovat i když chápu, že je z toho člověk špatný :( doktor ti snad pomůže a poradí 🙂

martyina
4. dub 2017

@kulistice právě, že od té doby jsem nikde nebyla, až teď ve čtvrtek jdu na kontrolu☹ do poradny klasické jako vždy, už sem natěšená co mi řekne🙂 doktor

kulistice
autor
4. dub 2017

@martyina Určitě bude vše v pořádku a doktor poradí 🙂 na kontrole mimčo určitě přeměří a uvidí, jak roste 🙂 musí tě více hlídat 🙂 držím palce, ať je doktor rozumnější 🙂

martyina
4. dub 2017

@kulistice dám vědět jak se vrátím

medulinek
4. dub 2017

holky,ja jdu zitra na velky UZ a uz ted je mi spatne strachy,na prvnim UZ po zjisteni cukrovky byla uz o deset dni vetsi,na druhem o 14 a protoze hodnoty porad neklesaji,bojim se,co bude ted.Do te doby presne odpovidala dni oplodneni. A stres tomu taky neprospeje no,to je jako kdyz chces otehotnet a vsichni ti rikaji,ze na to nesmis myslet

kulistice
autor
4. dub 2017

@medulinek Chápu, že máš strach, ale zase si říkej, že tě aspoň hlídají a když nebude něco v nepořádku, tak to odchytí v čas 🙂 je dobře, že tu cukrovku odhalili a případně budeš mít malou u sebe dříve, ale určitě v pořádku, než aby jí tam nechali dlouho a pak byl problém ;) držím palečky, ať je vše ok 🙂

martyina
4. dub 2017

@kulistice ted jsem přišla od lékaře🙂 a mohu říct super, a jsem ráda , že jsem tam šla. Dostala jsem hned 100 proužku asi 40 jehel a nový glukometr, a samozřejmě hned tabletky. Takže zajdu vrátit pouze glukometr (předpotopní) prý :D

kulistice
autor
4. dub 2017

@martyina Tak to má být 🙂 to je super, že ti aspoň on pomohl 🙂 takže se máš měřit jak často? snad ti prášky zaberou a bude vše v normě 🙂 a co ti řekl na jídelníček?

martyina
4. dub 2017

@kulistice dostala jsem A4 povídání co a jak pak výpis potravin co je vhodné a co ne, pak ještě jejich výpis na 2 A4 kde semnou vše prošla proč to ano a kolik a proč ne. pak deníček na měření hodnot - nový glukometr, na kontrolu jít hned v úterý, a měření 3xtýdně a pak dle potřeby když budu chtít. řekl že to není jídelníčkem že to snad musela vidět podle hodnot. a proč mě posílala na ten roztok, že na hovno když první hodnota byla už vysoká, no jako děs no. ale musím říct, že fakt přístup úplně jiný měl plnou čekárnu lidí hned mě vzal vše vysvětlil a pak ta sestra skrz jídlo a řekla, že jsem těhotná že nemohu přece držet diety ted, říká knedlík si dejte klidně ale třeba jen dva a tak jako nic mi nezakázala kromě teda toho co mi bylo předtím povoleno pít mléko v hojném množství

kulistice
autor
4. dub 2017

@martyina Tak aspoň, že víš, co a jak 🙂 taky si myslím, že zůstat jen o vodě a zelenině nemůžeš a když to nejsi schopná uhlídat jídelníčkem, tak musí nasadit jinou léčbu..aspoň, že ti aspoň někdo pomohl a od tamté doktorky utíkat co nejdál...někdy ten přístup doktorů člověk nechápe, ale nesmí se nechat dát ;)

medulinek
4. dub 2017

@kulistice ja vim,logicky to vsechno vim,ale hlave clovek neporuci no 🙂

@martyina no parada,konecne se zacne neco dit

martyina
4. dub 2017

@medulinek jako opravdu 100 a 1 nevěřila bych, že jsou takové rozdíli i v těch prostředcích co mají k dispozici

martyina
4. dub 2017

dostala jsem jeden prášek na noc.

werumka
4. dub 2017

@kulistice Ten příjem sacharidů není nutné mít tak vysoký. Ale nutné, aby tam bylo dost tuků a bílkovin, pokud se sacharidy klesneš pod určitou hranici. Tělo nemůže hladovět.

@martyina Přístup pana doktora je o mnoho lepší! Ale léčba podle mě stále poměrně nedostatečná. Teď začínáš týdny s největší inzulinovou rezistencí a není na co čekat, metformin je pro glykémie, které se na lačno pohybují mezi 5,3 a 5,5. Ale Ty už máš dlouho tu počáteční hodnotu vysokou. Nevíš, jakou jsi měla glykémii na začátku těhotenství? 70% úspěchu metforminu je dieta. Tu ty držíš a stejně reakce není dostatečná. V první řadě řekni na kontrole na gyndě, aby k té paní doktorce těhotné neposílali. Její věta, že nechápe, proč to tak stoupá, hovoří bohužel plně o tom, že o těhotenské cukrovce neví vůbec nic.
Zavolej si zítra sem: Diabetologická ambulance, Gynekologicko-porodnická klinika VFN a 1. LF UK „U Apolináře“, Apolinářská 18, Praha 2, 128 08
MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D., MUDr. Hana Krejčí, Ph.D.
tel. 224967413, 224967226
Poradí, co dělat teď a případně se domluví s panem doktorem, jaký postup u Tebe zvolit. Metoformin - pokud máš skutečně takové glykémie - je jako chytání vody z okapu do skleničky místo do sudu...

martyina
4. dub 2017

@werumka říkal, že mi dá zatím toto a v úterý mám hned přijít, aby viděl co a jak.. to ti někdo řekne po tel. jak tě má kdo léčit?

werumka
4. dub 2017

@martyina Ano, tady jsou zvyklí pomáhat i napříč ČR 🙂 Vzhledem k tomu, že je to místo, kde mají nejvíc zkušeností s gestační cukrovkou.
Jaký glukometr jsi před tím měla? Tu glykémii ve 12. týdnu někde nedohledáš?

martyina
4. dub 2017

@werumka One Touch Vita jsem měla a teď mám NEXT TD 4116, kde bych tu cukrovku zjistila z toho 12. týdnu?? nikdo mi žádný výsledek neřekl tehdy ..

martyina
4. dub 2017

@werumka glykémie na lačno?? to mám v těhu průkazce 4,2

werumka
4. dub 2017

@martyina Jojo, to je ono 🙂 Tak to je v pořádku. Tam se bere glykémie kvůli tomu, kdybys měla problém už v začátku těhotenství. Při tom klasickém ogtt Ti brali krev ze žíly a tam byla přes šest? Klasická těhotenská cukrovka vzniká jinak až po 24. týdnu. Nejvíc glykémie stoupají mezi 28. a 35. týdnem. Pak se to většinou stabilizuje, protože produkce hormonů z placenty klesá. One touch vita není nijak nepřesný glukometr, ale záleží, kdo ho měl před Tebou a co s ním dělal 😀 Ten NEXT neznám, ale vypadá dobře 🙂
O miminko se neboj, to si paní doktorka pohlídá 🙂 Jde hlavně o Tebe, protože nedostatečně léčená gestační cukrovka pak může zapřičinit rozvoj dvojkové cukrovky po porodu. A to nemáš ve svém věku zapotřebí.

martyina
4. dub 2017

@werumka a nemám ten metformin napsal mi jiný lék

martyina
4. dub 2017

@werumka ano brali mi ze žíli měla jsem 6,2 tak s měřením nepokračovali, ale dia mě tam poslala zpět, že chce aby test byl dokončen. byla jsem na tom v 28. tt. Ted mám úplně nový přístroj ten next a proti té vitě je to lamborgini:D hlavně tam jsem dostala jednu náhradní jehlu pro nouzi jinak že mi ji vymění na kontrole ten třetí týden, a proužky tehdy cca 30 na k týdny.

werumka
4. dub 2017

@martyina Ale účinná látka je podobná 🙂 Jak se ten lék jmenuje?

werumka
4. dub 2017

@martyina To je blázen tak doktorka ne? Jakmile je lačná nad 5,1, tak se v testu pokračovat nesmí. Ach jo... hlavně, ať tam už žádná těhotná nechodí.

martyina
4. dub 2017

@werumka glucophage xr 750

martyina
4. dub 2017

@werumka tento doktor taky říkal, proč to jako dělala, nevím jaký je, jaký bude, ale každopádně aspon něco začal řešit a to jsem ráda.

werumka
4. dub 2017

@martyina Jojo, tam je stejná účinná látka. Metformini hydrochloridum 🙂 Uvidíš, jestli na to bude nějaká odezva. V těhle týdnech půjde glykémie nahoru, takže to chce flexibilnější přístup. Což paní doktorka opravdu moc neměla. Taky uvidíš, jak bude miminko na ultrazvuku.

martyina
4. dub 2017

@werumka ve čtvrtek jdu ke gynekologovi tak uvidím a v úterý hned na kontrolu do dia tak říkal, že mu pak řeknu co a jak právě

werumka
4. dub 2017

@martyina A co glykémie na novém glukometru, už jsi zkoušela?

martyina
4. dub 2017

@werumka NEE ještě nee🙂 asi to zkusím odpo až příjdu z práce🙂

medulinek
18. dub 2017

@werumka Veru ja jdu zase pro radu,po navyseni inzulinu mam konecne lacne pod 5,1,ale zase ty posnídanové kolem 8 (7,9-8,5) - nevis,co to zase je?znamena to,ze zase bezsacharidovy snidane? kdyz si dam jen vejce mam do hodiny zase hlad ☹

Strana
z7