Těhotenská cukrovka, co obnáší?

renda501
18. pro 2017

Dobry den, byla mi zjistena tehotenska cukrovka 5,2 hodnota na zacatku tehotenstvi. Co to prosim vsechno obnasi?

janinamik
18. pro 2017

Dobrý den, já jsem ji také měla a obnáší to dietu (na mě dost přísnou) a měření cukru 3x denně glukometrem. Ale dá se to přežít. Strašně jsem se těšila, až budu mít po porodu a dám si dort. 🙂

werumka
18. pro 2017

@renda501 Ahoj, z jedné zvýšené lacne glykemie se cukrovka nediagnostikuje, to si jen v laborce usnadnili práci, aby nemuseli delat druhy odběr, který je pro potvrzení nutný 🙂 neberes nějaké léky, nebyla jsi nemocná? Všechny informace se dozvis na webu www.tehotenskacukrovka.cz, včetně správného testování. Žádný strach, v dnesni době je hlídání cukrovky i miminka snadné a komplikace už to nepřináší 🙂

janinamik
18. pro 2017

No to je pravda. Na jakém testu jsi byla - na klasickém OGTT, jak s epije ta sladká voda a odběry jsou 3 krát během dopoledne?

renda501
autor
18. pro 2017

@werumka ja sem prave mela dva odbery a oba dva stejne proto ta poradna

renda501
autor
18. pro 2017

@janinamik na zacatku tehotenstvi jak se delaji odbery a dela se i odber na cukr tak mi vysel 2x vyssi na ogtt bych mela jeste chvili cas

werumka
18. pro 2017

@renda501 Tak to je v pořádku 🙂 Ničeho se neboj, někdy to bývá způsobené nevolností nebo třeba braním Utrogestanu a pak se to stabilizuje a glykémie už dál nelezou. Pokud se to přeleje v klasickou těhotenskou cukrovku, tak tam je první moment zvyšování kolem 20. týdne, kdy stoupá hladina hormonů a pak zase po 30. týdnu. Tam bývají glykémie nejvyšší, protože inzulinová rezistence stoupá. Dostaneš glukometr a budeš se měřit. Od pojišťovny máš nárok na proužky. Většinou je potřeba minimálně třikrát týdně měřit po jídle plus lačnou a ve zbylé dny jen lačnou glykémii. Na začátku je to hodně o zkoušení, které potraviny Ti glykemicky projdou a které ne. Někdo blbě reaguje na některé druhy pečiva, ale má glykémii po ovoci v pohodě. Někdo to má naopak. Na to je právě dobrý glukometr. Kdyby i přes veškeré úpravy jídla glykémie pořád stoupala, pak se volí buď metformin nebo večerní dávka dlouhého inzulínu, který má na lačnou glykémii vliv.

renda501
autor
18. pro 2017

Takze ten glukometr mi daji uz ted?

werumka
18. pro 2017

@renda501 Měli by Ti ho dát hned při první návštěvě. Ze směrnic pojišťoven sice těhotné s gestačním diabetem nemají nárok na glukometr, ale drtivá většina diabetologií ho dává, protože mají od firem vzorky. Každopádně pokud by Ti odmítli dát glukometr, tak je dobré si ho koupit a pak si do něj nechat napsat proužky (tam máš nárok na 400 za kalendářní rok, takže klidně teď 400 a po novém roce znovu). V případně inzulínu pak revizní lékař potvrzuje navýšení až na 1000 kusů. To už ve směrnicích zanesené je. Ale někde dělají problém s těmi glukometry.

renda501
autor
18. pro 2017

A pokud by ty glykemie uz pak dal nelezly?

werumka
18. pro 2017

@renda501 Tak budeš chodit jednou za čas na diabetologii na odběry a měřit se doma na glukometru. Faktem zůstává, že cukrovka v těhotenství je velmi individuální, co do vývoje. Takže vlastně až do konce často člověk neví, jak budou glykémie v příštím týdnu reagovat. Proto je nutné sledování až do porodu.

linee
18. pro 2017

@renda501 mela bys od sveho dr. dostat doporuceni na diabetologii. Tam se objednat a projit 1.konzultaci. Tam ti daji glukomer a poresi dietu. Tu mas na zkousku napr. 2 tydny a meris glukomerem - vetsinou 4x denne. Nalacno a rano a pak hodinu po kazdem hlavnim jidle. Pokud dieta zabere, tak budes na diete a porad merit. Pokud se hladina bude zhorsovat, pridaji inzulin. Vetsinou ta potreba zacatkem 2.trimestru a hlavne 24tt-30tt stoupa. Takze budes pak hlidana na diabetologii. Kdyby neco, zeptej se🙂
Ja mela take 2x glykemii nalacno zvysenou uz ve 12tt

renda501
autor
18. pro 2017

Dekuji za odpovedi. Jeste se zeptam ta dieta co se drzi tak je nejak prisna?

renda501
autor
18. pro 2017

@linee tak to jsme na tom stejne ja taky v tomto tydnu. A ta dieta co obnasi?

renda501
autor
19. pro 2017

@werumka muzu se jeste zeptat netusis jestli kdyz v noci kojim rok a pul stare dite jestli to muze taky nejak zkreslovat vysledek cukru? Dekuji

linee
19. pro 2017

@renda501 musis omezit sacharidy. Zavisi i od doktorky, nekdo dava 150g na den, nekdo az 200g. Omezeni ovoce, popr. kombinace ovoce s orisky a hlavne rozlozeni jidla do 5-6 jidel denne v mensich porcich. Podivej se na tehotenskacukrovka.cz, je tam i vzorovy jidelnicek a dalsi informace.
S kojenim prestat nemusis, jen budes dodrzovat cukry na vyssi hranici a prijem kvalitniho tuku (orechy a kvalitni oleje) a vapnika.
Jinak pokud vstavas v noci, tak to zkreslovat vysledek cukru nemuze, ale tva potreba vytvaret nocni cukr je jina, nez u nekoho, kdo spi celou noc.
Mne u prvniho stacilo drzet dietu, u druheho uz ne:(

A tva dr. vi, ze kojis? Jinak ten test na OGTT ve 24tt uz delat nemuzes - bere se to, ze uz tehu cukrovku mas.

renda501
autor
19. pro 2017

@linee takze nocni kojeni na to vliv teda nema? A nevis jeste jak je to ted mezi svatky jestli treba vadi kdyz si dam salat a rybu a tak?

linee
19. pro 2017

@renda501 ma,jak jsem psala,pokud v noci vstavas. Urcite je dobre snizit ty cukry,zkus u sebe na 250g a rozdelit jidla na 5-6 porci denne,u tebe spise 6 kvuli nocnimu vstavani a pridat 2.veceri.
Ale hlavne bych se objednala na diabetologii,nevim,jak si domluvena se svou dr.,protoze bez glukometru nemuzes sledovat,nekomu 2.vecere nedela dobre a pod.
Ja na svatky take zhresim,ale s mirou;) nebudes preci na ostatni koukat jako jedi chlebicky a salat;))) a problem nastava jak jsem psala predevsim od 2.trimestru.
A koukni na ty stranky,co jsme ti poslala a je tu jeste forum k tehu cukrovce🙂

renda501
autor
19. pro 2017

Dobre dekuji. Do poradny jdu ve ctvrtek. Prave ze v noci vstavam a dvakrat az trikrat kojim.

renda501
autor
19. pro 2017

@linee jeste se zeptam myslis ze kdybych ho v noci nekojila ze bych mela normalni hodnoty nebo by taky byli zvysene?

bbn
19. pro 2017

@renda501 pokud v noci vstavat, tak ti to pravděpodobně cukr lacny (ranní) zvedá. Co je nutné hlavně omezit až zcela vysadit je cukr/sacharidy. Takže žádné sladkosti, žádné čokolády, žádný med ani jiná sladidla do čaje, žádné sušenky atd. Také omezit pečivo, pozor na tmavě pečivo, je barevné karamelem což je opět cukr. Hodně holek s tehotenskou cukrovkou včetně mě si kupuje speciální chlebik od penamu - večerní chlebik, má jen 3,6g sacharidů na 100g. Všechno je to velmi dopředu popsáno na odkaze výše tehotenskacukrovka.cz, tak to prostuduj. Jídel 6 denně a u každého jídla by ses měla vejít do 30/40g sacharidů na porci. V podstatě to znamená omezit přílohy jako brambory, ryzí a těstoviny cca na půl a tu polovinu doplnit čerstvou zeleninou ( ne mrkev ani papriku), ovoce snížit na 1 porci denně (a ne hrozno, banán, ananas), a ideálně to ovoce s bílým jogurtem, zakysanou smetanou. Samozřejmě ze pokud se zbytek dne budeš hlídat, tak štědrovečerní večeři si dat můžeš, jen bych to třeba nepřeháněla se salátem. Jako dat si ho klidně, ale ne kopec. A samozřejmě omezit ochutnavani cukroví na minimum.

renda501
autor
19. pro 2017

@bbn dekuji za odpoved

linee
19. pro 2017

@renda501 urcite ti to zveda. Mas 5,2 a hranice je 5,1, urcite to muze mit na to vliv, ale rozhodne to neni duvod s kojenim skoncit.
Jinak ja se treba neztotoznuji z vysazenim cukru. Urcite ty "nezdrave" jako bily cukr to ano, ale prestat uplne prijimat sacharidy, navic kdyz jak kojis, tak jsi tehotna, neni uplne dobre (jen pro upresneni🙂). Moje dr. mi take rekla, ze musis z neceho energii mit, urcite se podivej na net na dlouhodobe sacharidy.
Jinak plne souhlasim s @bbn🙂

renda501
autor
20. pro 2017

@bbn muzu se jeste zeptat kde se da koupit ten vecerni chlebicek? A jak je to s tou cukrovkou po porodu? Dekuji

tapcirajka
20. pro 2017

Tak sa tiez pridavam, druhe tehotenstvo a tentokrat uz taky od 12 tyzdna. Glukomer mi minule tehu nedali, tak s tym nepocitam ani ted a poridim si ho sama. A to som si myslela ze ma to tentokrat vynecha lebo som dost trpela nevolnostami a zhubla 5 kilo...ten vecerni chlebik maju v tescu, v bille, v makru...je to taky fialovy obal. Diky bohu zaň 🙂. Po porodu sa cukr väčšinou dá do normálu.

linee
20. pro 2017

@renda501 zavisi,jak to mas.Pokud budes na inzulinu,mimi se jeste dva dny pozoruje kvuli hypoglykemii.Jinak proste nijak.Po porodu nic nemeris a nic nepichas a po pulroce od porodu jdes ke sve obvodni na kontrolu glykemie,vetsinou se to opet da do normalu.
Podivej se do fora,je tu tehu cukrovka-rady,tipy a pod.

linee
20. pro 2017

@tapcirajka mozna pockej,abys zbytecne neplatila.Pojistovna ti hradi i pasky a jehly.A pokud budes merit kazde rano ranni,tak se to nazbira...uz jsi nekde objednana?

werumka
20. pro 2017

@renda501 Kojení vliv na glykémii má. Zrychluje metabolismus cukru, takže třeba bezprostředně po kojení glykémie rychleji klesá. Pokud ale kojíš v noci, kdy logicky nejíš, tak pak musí často játra dorovnávat hladinu cukru samy. A tam pak z toho může být vyšší lačná glykémie. Důvod k ukončení kojení to určitě není. Můžeš ale zařadit druhou večeři, mohla by pomoct.

tapcirajka
20. pro 2017

@linee zajtra sa idem objednat, tak uvidím.

renda501
autor
25. pro 2017

Maminky, ktere mate tehotenskou cukrovku jake hodnoty si treba namerite behem dne? Dekuji

kvietorka
25. pro 2017

@renda501 to zalezi co jis, jak velkou porci atd. kazdemu prochazi neco jineho.
Ja namerim bezne od 5 do 6,5...kdyz si dam kousek smazeneho rizku tak i pres 7.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru