Těhotenská cukrovka? Jaké hodnoty jsou v normě?

dominicka03
13. čer 2016

ahoj holky, vím, že už tady takové téma je, ale já se jen chci zeptat, jaké hodnoty jsou u těhotných v normě. Mě bylo naměřeno 5,2 mmol/l a sestřička říkala, že hodnota je vyšší, ale nic víc k tomu neřekla. Nemůže to být už těhotenská cukrovka? Nebo můžu si sama zažádat o nový test? 😨 😨

werumka
13. čer 2016

@dominicka03 A ten test Ti udělali? Nemělo by se v testu pokračovat. Měla bys přijít třeba za dva dny znovu a glykémie se vezme zase. Pokud by byla znovu nadlimitní, je to potvrzená těhotenská cukrovka. Pokud by byla v limitu, pokračuje se v testu.
Dodržela jsi dobu lačnění? Nebyla jsi nachlazená? Krev brali ze žíly?

dominicka03
autor
13. čer 2016

jakej test? mě brali akorát krev, nic víc a to asi v rámci nějakýho toho celkovýho testování ..a dobu asi jo měla jsem přijít ráno na nalačno

werumka
13. čer 2016

@dominicka03 Takže jsi teprve ve 12. týdnu? Pokud je to tak, měla bys jít na testování lačné znovu. Pokud by byla opět zvýšená, pak je to signál k tomu, že se jedná o GDM. Ale záleží i na jiných okolnostech - pokud trpíš nevolnostmi, tak může být takhle přechodně lačná glykémie vyšší. Ale je to důvod ke zpozornění a případně k provedení zátěžového testu s glukózou.

dominicka03
autor
13. čer 2016

ne já jsem teprva v 9 týdnu..a o to si můžu zažádat sama?

werumka
13. čer 2016

@dominicka03 Určitě ano, můžeš jít na odběr lačné jako samoplátce. Stojí to asi 60 Kč. Správně by Tě ale gynekolog měl poslat na opakovaný odběr.

dominicka03
autor
13. čer 2016

no mě právě na to neřekli nic a myslím si, že těch 5,2 je už dost :-/ takže jsem v takový nejistotě..

werumka
13. čer 2016

@dominicka03 Limit je určený na 5,1. Cokoli nad už je signálem k opakované kontrole. Ale jak jsem psala - mohou v tom hrát roli nevolnosti. Proto je ta opakovaná kontrola důležitá, než se udělá nějaký závěr.

dominicka03
autor
13. čer 2016

no právě, tak co mi radíš? mám si teda sama zajít do laboratoře jestli mi ten test udělají oni nebo mám čekat na další kontrolu? 😒

dominicka03
autor
13. čer 2016

jo jinak na nevolnosti netrpím, takže tím to nebude :-/

werumka
13. čer 2016

@dominicka03 Tak v tom případě bych určitě na opakovaný odběr zašla.

dominicka03
autor
13. čer 2016

@werumka ty mě tak ještě napadlo, že já du vlastně příští pondělí na odběry v rámci screeningu, tak to myslíš mám nechat na tam nebo si zajít ještě tenhle týden?

werumka
13. čer 2016

@dominicka03 jestli jdeš příští týden na odběry, tak to nech do toho příštího týdne. Uvidis, jak ta glykémie bude vypadat s odstupem. Ale i kdyby vyšla v limitu, měl by se pak udělat ten zatezovy test.. Uvidis, jaky bude výsledek a pak se kdyztak domluv s doktorem.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru