icon

Těhotenská cukrovka? Jaké hodnoty jsou v normě?

dominicka03
13. čer 2016

ahoj holky, vím, že už tady takové téma je, ale já se jen chci zeptat, jaké hodnoty jsou u těhotných v normě. Mě bylo naměřeno 5,2 mmol/l a sestřička říkala, že hodnota je vyšší, ale nic víc k tomu neřekla. Nemůže to být už těhotenská cukrovka? Nebo můžu si sama zažádat o nový test? 😨 😨

werumka
•
13. čer 2016

@dominicka03 A ten test Ti udělali? Nemělo by se v testu pokračovat. Měla bys přijít třeba za dva dny znovu a glykémie se vezme zase. Pokud by byla znovu nadlimitní, je to potvrzená těhotenská cukrovka. Pokud by byla v limitu, pokračuje se v testu.
Dodržela jsi dobu lačnění? Nebyla jsi nachlazená? Krev brali ze žíly?

dominicka03
autor
•
13. čer 2016

jakej test? mě brali akorát krev, nic víc a to asi v rámci nějakýho toho celkovýho testování ..a dobu asi jo měla jsem přijít ráno na nalačno

werumka
•
13. čer 2016

@dominicka03 Takže jsi teprve ve 12. týdnu? Pokud je to tak, měla bys jít na testování lačné znovu. Pokud by byla opět zvýšená, pak je to signál k tomu, že se jedná o GDM. Ale záleží i na jiných okolnostech - pokud trpíš nevolnostmi, tak může být takhle přechodně lačná glykémie vyšší. Ale je to důvod ke zpozornění a případně k provedení zátěžového testu s glukózou.

dominicka03
autor
•
13. čer 2016

ne já jsem teprva v 9 týdnu..a o to si můžu zažádat sama?

werumka
•
13. čer 2016

@dominicka03 Určitě ano, můžeš jít na odběr lačné jako samoplátce. Stojí to asi 60 Kč. Správně by Tě ale gynekolog měl poslat na opakovaný odběr.

dominicka03
autor
•
13. čer 2016

no mě právě na to neřekli nic a myslím si, že těch 5,2 je už dost :-/ takže jsem v takový nejistotě..

werumka
•
13. čer 2016

@dominicka03 Limit je určený na 5,1. Cokoli nad už je signálem k opakované kontrole. Ale jak jsem psala - mohou v tom hrát roli nevolnosti. Proto je ta opakovaná kontrola důležitá, než se udělá nějaký závěr.

dominicka03
autor
•
13. čer 2016

no právě, tak co mi radíš? mám si teda sama zajít do laboratoře jestli mi ten test udělají oni nebo mám čekat na další kontrolu? 😒

dominicka03
autor
•
13. čer 2016

jo jinak na nevolnosti netrpím, takže tím to nebude :-/

werumka
•
13. čer 2016

@dominicka03 Tak v tom případě bych určitě na opakovaný odběr zašla.

dominicka03
autor
•
13. čer 2016

@werumka ty mě tak ještě napadlo, že já du vlastně příští pondělí na odběry v rámci screeningu, tak to myslíš mám nechat na tam nebo si zajít ještě tenhle týden?

werumka
•
13. čer 2016

@dominicka03 jestli jdeš příští týden na odběry, tak to nech do toho příštího týdne. Uvidis, jak ta glykémie bude vypadat s odstupem. Ale i kdyby vyšla v limitu, měl by se pak udělat ten zatezovy test.. Uvidis, jaky bude výsledek a pak se kdyztak domluv s doktorem.