Těhotenská cukrovka. Je to velké omezení?

20. črc 2020

Prosím o poznatky vás zkušených.. jsem 25tt a dva dny po sobě mi při lačném odběru vyšla hodnota 5,2. V ogtt se tedy nepokračovalo a gynekolog mi dá žádanku na diabetologii.
Měla jste některá takové hodnoty? Musely jste se píchat do prstu po každém jídle jak píšou na netu? Je to složité to počítání sacharidů? Hlavně to píchání mě děsí...
Předem vám moc děkuji.

zavodnice
20. črc 2020

Já jsem měla jen dietu a to bylo celkem v pohodě. Měřila (píchala do prstu) jsem se pak ob den po hlavních jídlech a zapisovala si hodnoty. Největší problém jsem měla se snídaní, byla jsem zvyklá na sladkou. A díky dietě jsem v těhotenství nepřibrala. Ale chápu, že pokud si někdo musí píchat inzulin, je to vopruz.
Sacharidy jsem nepočítala, vzala jsem si příklad ze vzorového jídelníčku a vyloučila sladké věci a rychlé sacharidy a ono mi to pak celkem vycházelo. Třeba mi dělaly problém těstoviny, tam mi vždycky vyletěla glykemie.

jironymou1
20. črc 2020

Ahoj, ja mam udajne cukrovku.Merila jsem prvni tyden kazdy den 4x denne - na lacno, po snidani, po obede, po veceri.Hodnoty na lacno musi byt max.5,3 mmoll a po jidle max.7,8 mmoll.Jim vsechno.Prvni tyden meris kazdy den, dalsi uz merim jen pon., str., pat.A zapisuji vysledky.Jim vsechno.Ted jsem treba zblajzla rajskou s ryzi.Jimi knedliky, ale proste mnohem mensi porce.Od pocatecni vahy otehotneni (69) jsem minus 3kg (66kg).V srpnu rodim.Krevni testy ok.Inzulin si pichat nemusim.Obcas si dam i sladke.Bojovala jsem jen s rani hodnotou na lacno v prvnich 14 dnech.Ale pak jsem teda povinne pridala druhou veceri kolem 21h chleba se sunkou/syrem.A uz je to ok

leniczka23
20. črc 2020

Je to naprosto v pohodě a jako bonus nepriberes. Já šla rodit s plus 3kg a z porodnice jsem odcházela o 8kg lehčí než před otěhotněním..😁😉

mona91
20. črc 2020

Já měla lacnou 6,7 pak jsem to na dietě stáhla na 5,9 a nasadili mi PADy (tabletky) s tema jsem to doklepala až do konce nicméně jsem držela opravdu přísnou dietu, končila jsem na 20g sacharidů za den a to jen ze zeleniny, mléčné výrobky vůbec neprošly, pak už ani zitny chleba. Hrozne jsem se chtěla vyhnout inzulinu. Teď jsem znova těhotná počítám ze to bude repete nicméně se nemůžu tak energeticky vystavit takže počítám i s inzulinem. Co mi hodně do začátku pomohlo je tehotenskacukrovka.cz a fungovala jsem s aplikaci kaloricke tabulky, jidlo jsem vážila a zapsala do tabulek a ony přímo vypočítaly kolik tam čeho je a kontrola sacharidů byla bez problému.

daisymaminka
20. črc 2020

Mně to zjistili hned někdy v 9 nebo 10tt. Zvracela jsem vše, co jsem snědla a do toho ještě toto. No u mně to bylo blbě v tom, že jsem absolutně ztratila chuť, plus tedy do poloviny těhu Hypernesis Gravidarum. Zhubla jsem 9kg a do porod ice jsem jela plus 1 kg. Takže jak otekla jehla. No, ze začátku jsem řešila pečivo a jogurty atd. Zhrozila jsem se, kde všude ten cukr je. Ale jelikož jsem fakt jen ležela nebo zvracela, tak jsem měla hodnoty dobře, dokonce mi na Dia říkali, že se mám zkusit normálně najíst. Inzulín jsem píchat nemusela, ani jsem si po jídle nepichala do prstu. Prostě dieta a pak u mě od půlky těhu i trochu pohyb (obejít dům, zkusit jít do lesa, města...) plus 1x za měsíc kontrola a bylo to. No, nezávidím to nikomu. Je to vopruz. Hlavně vydržet!!

eithelwing
20. črc 2020

Mně test zblbli, měla jsem nalačno 5,1 a test podstoupila. Tam hodnoty ok, i tak jsem skončila s glukometrem. Měla jsem napsané hodnoty, ktere nesmím překročit, a měřila jsem se třikrát týdně. Hodnoty jsem nikdy nepřekročila, ať jsem jedla cokoliv. Malý se narodil ctyrkilovy, ale taky měl 55 cm, takže byl hubený.

monita0806
20. črc 2020

Já jsem si měřila 4x za den jednou týdně, jedla jsem pořád stejně. Neměla bych to psát ale nic sem nedodržovala a lékařka mě vždy na kontrole pochválila za pěkné výsledky a teď v pátek mě vypsala z diabetologie. Jen mi řekla že po šestinedělí mám vrátit glukometr a za 9 měsíců jít na test cukrovky a pak k ní.

katule1990
21. črc 2020

Zjistili mi cukrovku už v 11tt (2x na lačno 5,3). Dostala jsem glukometr a měřím 3x týdně ráno na lačno a po hlavních jídlech. Taky jsem se toho bála, ale člověk si zvykne. Sacharidy nepočítám, ale jím pravidelně - snídaně, svačina, oběd, svačina, večeře, druhá večere. Nejím vůbec nic sladkého, nic co obsahuje jednoduché cukry (takže třeba ani kečup atd.) Moc teda ještě nejím rýži a vůbec knedlíky, ale to jsem ani moc nejedla dříve. Jinak obědy mám normální (velké) porce těstovin, bramborové kaše atd. a hodnoty po jídlech vždycky v pohodě. Na lačno to mívám hraniční (5,0-5,3) a nevypozorovala jsem, že by se mi to jakkoli podařilo ovlivnit jídlem. Ale každý to má jinak, měření to ukáže, držím palce 🍀. Jinak jsem ve 23tt a zatím mám minus 3 kg oproti váze před těhotenstvím 🙂.

lula86
21. črc 2020

Já jsem si nemusela měřit cukr měla jsem lehčí formu diety, ubírala jsem pouze sladké (mohla jsem jen občas ctverecek vysokoprocentni cokolady) a musela jsem ubrat přílohy, ráno jsem nesměla sladkou snídani (jogurt s vlockama) na doporučení diabetolozky až ke svačině. Jinak to vážení není nic hrozného a rychle si najdeš způsob jak velkou porci můžeš a nedělá ti to neplechu.😉

autor
21. črc 2020

@lula86 a jakou jsi měla hodnotu při testu prosím?

lula86
21. črc 2020

Měla jsem při třetím odběru 8,3 a to už je brané jako hranice počáteční cukrovky, aspoň tak mi to bylo vysvětleno doktorkou. První dva jsem měla v pořádku ale právě po 2 hodinách už cukr spaluji pomaleji než bych měla.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru