Těhotenská cukrovka. Stačí vyloučit jen konkrétní potravinu?

4. zář 2020

Zdravím, chtěla bych se zeptat. Ogtt mi vyšel pozitivně, pouze na Lačno. Byla jsem poslána na diabetologii, kde jsem dostala glukoměr. Už třetí den měřim, držím pevnou dietu a hodnoty jsou úplně v normě. Tak jsem si říkala, že zkusím něco, co "nesmím" abych věděla. No dala jsem si odpoledne rohlík s nuttelou, před tím hodnota ok a hodinu po tom taky, dokonce ještě nižší. Znamená to, že tedy mám zkusit normálně jíst a podle toho zjistím, co mi nedělá dobře a stačí pouze tuto potravinu vyloučit? Například když budu mít zvýšenou hodnotu pouze po chlebu, vyřadím chleba a zbytek můžu? Jsem z toho zmatená, byla jsem tam jen jednou a bylo toho všeho na mě tak nějak moc a jdu až za týden a mám strašně chutě na sladké, ale nedám si, až dneska jsem zkusila a hodnoty ok, čekala jsem, že vystřelí hodinu po a ze uz si nikdy nedám a ono nic.

slayc
4. zář 2020

Nutella je tzv. rychlej cukr, kde ti muze vyskocit a padnout behem 5, 10, 15 minut po snezeni a nezmeris si ho, pokud nemas senzor

autor
4. zář 2020

@slayc to nemám. Takže po hodině už nenamerim?.. Ty jo, to jsem právě nevěděla, jsem z toho celá takova zmatená. Myslela jsme si, že to bude ok, ale pomalu se v tom ztrácím 😔. Je něco, co si můžu dát na chuť, mimo stanovene svačiny atd?

cilkat
4. zář 2020

Zvýšená lačná je zákeřná... Dietní chyby u ní nejsou vidět hned, ale prý čím víc chyb, tím se lačná zhoršuje dlouhodobě.
Co se "jen tak požírání" týče, celkem dobrá varianta jsou různé oříšky - mají celkově dost kalorií a málo přímého cukru. Jinak okurky, listová zelenina a pod se taky může "volně", v případě, že byste měla fakt hlad, tak bílkoviny (maso, vajíčka...)... Ono třeba z ledového salátu, vajíček a slunečnicových semínek se dá udělat slušný salát s minimem sacharidů.

autor
4. zář 2020

@cilkat moc děkuji za odpověď. Já právě měla jen jednou zvýšenou a to právě tu lačnou při ogtt, od té doby co se měřím, jsem žádnou, ani lačnou zvýšenou neměla. Lačnou mám většinou 4-5 a hodinu po jakémkoli jídle do 6,6 🤷🏻‍♀️. No tak nevím, pokud jsou naměřené hodnoty dobré, mám držet opravdu tu pevnou dietu? Dr říkala, ať obědy vůbec neřeším a jim to, co normálně vařím. Prý jim málo sacharidů, když jsem jí říkala, co jsem jedla, že svíčkovou a dva knedlíky, rekla, že to je málo, že musím alespoň tři. Dopoledne že mám jist chléb /rohlíky, zeleninu, vajíčka, ale žádné mléčné výrobky, tak dopo piju kávu bez mléka. K obědu, že mám jist brambory, těstoviny, rýži, bramborovou kaši, cokoli co vařím.... Největší problém je pro mě asi nacpat do sebe druhou večeři na kterou mám jist mléčné výrobky a zase pečivo 🤦🏻‍♀️.

cilkat
4. zář 2020

Jsem z toho nějak zmatená: Na tem ogtt jste šla dvakrát a dvakrát lačná přes 5? Nebo jen jednou?
A měříte lacnou ráno (hodnota idene do 5, do 5,4 se to považuje za odchylku přístroje), a pak hodinu po jídle (do 7,8)?
Jinak doporučuji tuhle stránku (autorka je diabetolozka): https://www.tehotenskacukrovka.cz/co-je-tehoten...

autor
4. zář 2020

@cilkat na ogtt jsem byla jednou a vyšlo mi na Lačno 5,62 (cca, uz si to nepamatuji) takže hned na diabetologii, kde jsem vyfasovala jsem glukoměr a na něm mám doma na Lačno vždy 4-5 a hodinu po jídle pak vždy max do 6,6....dekuji, na stránku mrknu.

jana_zofie
4. zář 2020

Jako ok, 5,6 není úplně hraniční hodnota, to je pravda, ale i tak, pokud to bylo jen jednou, tak by se měla změřit glukóza nalačno (pokusit se udělat ogtt) ještě jednou. Překvapuje mě, že by to u vás takto nebylo. Neměla jste ji měřenou třeba ještě někdy předtím? Samostatně nebo v rámci jiného vyšetření v těhotenství?

cilkat
4. zář 2020

Ono hodnoty ze žíly a z prstu se mohou hodně lišit, ale taky mohla být ta jedna hodnota při odběru ulítlá (klidně i tím, že člověk stresuje, aby byl včas, kde má být). Pokud to byl jeden odběr a všechny ostatní hodnoty jsou ok, nechala bych se nabrat znovu, případně znovu poslat na ogtt... Je možné že fakt cukrovku nemáte. (Ona ta dieta neublíží, ale je to opruz.)

autor
4. zář 2020

@jana_zofie nee, jsem těhotná podruhé, v prvním těhu bez cukrovky. Byla jsem na ogtt, vzali mi krev že žíly, pak hned dali vypít tu sladkou vodu, po hodině mi zase brali krev (ale už z prstu, protože nemám žíly) a po dvou hodkach opět z prstu. Za tři dny jsem šla na gyn. k mojí doktorce a ta už měla výsledky s tím, že tedy na Lačno to bylo těch 5,62 (cca) a ty další dvě už ok. Šla jsem na diabetologii a tam jsem řekla, že jsem četla na internetu, že s prstů se to těhotným dělat nemá, ale ona mi na to řekla, že to už je jedno, že to na Lačno ze žíly mám stejně zvýšené y takže cukrovku mám... No a dostala jsem ten glukometr, merim na Lačno + hodinu po snídani, před obědem+hodinu po obědě a pak před večeří+hodinu po ní.. 4x týdně.... Mam tedy dietu takovou, že dopo bez mléčných výrobků, nutná snídaně (dřív jsem nesnidala) a nutná druhá večeře (tu jsem taky nepraktikovala). Říkala, že jim málo sacharidů a ze jich za den musím sníst 170-200g.....no jak říkám, jsem z toho zmatená, všechny své naměřené hodnoty mi v pohodě vychází normě, zatím ani jedna zvýšená. K doktorce jdu na dia zase až příští týden ve středu, tak nechci nic dělat blbě, ale potřebuju tak nějak si to objasnit.

autor
4. zář 2020

@cilkat no jako asi to prostě fakt budu raději držet do te středy a měřit se a uvidím, co mi na to řekne. Chtěla bych se s ní domluvit na tom (pokud opravdu až do té středy budu mít měření v normě), že bych zkusila jíst ptoste normálně a měřit se a uvidíme po tom.

jana_zofie
4. zář 2020

V tom případě se přikláním k @cilkat. Zkusit znovu. Strašně, strašně, ale opravdu strašně nerada jdu proti lékaři, ale toto zase jde proti doporučenému postupu diagnostiky gestačního DM, pokud je to tak, jak popisuješ. Držím pěsti.

autor
4. zář 2020

@jana_zofie přesně takhle to bylo a je, proč bych kecala 😀. Anonymně píšu, protože nerada řeším svůj zdravotní stav nějak veřejně. Jak říkám, budu to do středy držet podle doporučení a pokud budou celou tu dobu výsledky mého měření pořád v normě, tak s ní o tom pokecám, popřípadě si řeknu o znovu absolvování ogtt. Jsem docela zodpovědná, takže jsem si i koupila deníček a zapisuji si co jím (ikdyz to po mě nikdo nechtěl), abych věděla z čeho by mi to popřípadě vyletělo. Takže to taky vezmu s sebou a ukážu jí to.

jana_zofie
4. zář 2020

Já ti věřím. Já jenom nechápu. Jakože čím víc tu čtu diskuze, tím víc občas nechápu.

autor
4. zář 2020

@jana_zofie no je to zvláštní. Každopádně tu dám vědět pokud by mi to vylítlo, nebo popřípadě až v tu středu, co na to MUDr...... Moc děkuji za váš čas a rady. Krásný večer.

kiluau
5. zář 2020

Mám to úplně stejně jako ty 🙂 ogtt mi na lačno vyšlo 5,4, takže rovnou na diabetologii.. od té doby lačná většinou 4,8 a hodinu po jídle kolem 6,3. Když si dám nějakou "prasárnu", tak je to většinou do 7,3, víc ne. Taky jsem si říkala, zda to všechno kolem není zbytečný... dietu držím, ale třeba jednou za tři dny si dám něco sladkého. Já mám největší problém s tím jíst pravidelně a to pode mě udělá strašně moc. Vysokou lačnou mi diabetoložka odůvodnila dluhým nočním hladověním.

autor
5. zář 2020

@kiluau tak to máme fakt hodně podobný... Tou "prasarnou" myslíš například co? 😀 Ja totiž vůbec nevím, co mám jist, pořád jen chleba, rohlík, máslo, šunka 🙄😔😔

corry21
5. zář 2020

Cukrovku máš diagnostikovanou, nepokousej to. Já mám taky pořád hodnoty dobrý, neříkám že někdy neulitnu (třeba v podobě ovoce, rozhodně ne sladkosti typu nutela a bílý pečivo), prostě test ti vyšel pozitivně, anema smysl o tom spekulovat... Pravda že je tyhle věci fakt po hodině nenameris. Já jsem i senzor měla a byl negativní, ale za celé těhotenství pár hodnot hraničních bylo, takže to tělo cukr opravdu hůř zpracovává. Nebo se na to prostě podívej stylem že tyhle potraviny nejsou zdravý ani pro netehotnou, ani pro tehotnou, ani pro mimco, nic mu to nedává, jenom prázdný kalorie bez výživové hodnoty. Na co do sebe dávat takový věci?

autor
5. zář 2020

@corry21 tak mě bylo doporučeno bílé pečivo. Takže to asi úlet není 😀. Bylo mi zakázáno tmavé pečivo s tím, že to barví karamelem, že to většina mamin přehání ty diety a pak mimču akorát ublizují. A stejně tak mi dr řekla ať v ovoci se neomezují. Nejde o klasickou cukrovku, ale o těhotenskou, takže se nedrží vyloženě žádné diety, jen se jí po menších porcich a zdravěji. Ja to dodržuju, akorát jsem prostě zvědavá, takže teď že začátku zkouším, než se upnu na to, že prostě nic nemůžu. Měla jsem hodně odlišný a nezdravý jídelníček, proto je to pro mě třeba o něco těžší než pro tebe a těhotenské chutě prostě pracují, takže chuť na sladké mám.

corry21
5. zář 2020

Doporucim web tehotenskacukrovka.cz, tam je veškeré info. Bílé pečivo je holt nekvalitní potravina, na tom se asi shodnem... Jinak každý ať jít co chce, hromada diabetologu se v těhotenské cukrovce moc neorientuje, jinak by asi nerekl že se nedrží zadne diety, ta naopak má celkem striktní specifika. Samozřejmě chápu že je to velký rozdíl pro tebe, jestli jsi měla úplně jiný jídelníček a je to zmena, mě to až tak nezasahlo. Ale ono to chce někdy čas aby si to člověk prezvejkal a nějak se k tomu postavil 🙂 (jen pro příklad, ovoce 150 g, k dopolední svačině, doplnit tukem a bilkovinou pro lepší vstřebávání fruktózy, nevhodné banány a hrozny. ono to prostě pravidla má... Jen ti je tvůj doktor nepředal)

autor
5. zář 2020

@corry21 všechno, co jim si zapisuji, tak to ukážu v týdnu doktorce spolu s namerenymi hodnotami a uvidím, co mi řekne. Děkuji za odpověď 🙂.

corry21
5. zář 2020

Držím palce ať to udrzis dietou!! Je to opruz no, ale naštěstí je to na chvíli...

autor
5. zář 2020

@corry21 Joo, tak jak říkám, zatím nemám ani jednu zvýšenou hodnotu. Děkuji moc.

ivis_b
5. zář 2020

Ja mela lacnou 5,03, takze jsem jeste prosla, ale bylo to hranicni (hodnoty po tom napoji byly ok). Bylo mi to divny, protoze na krev chodim kvuli stitny zlaze casto a cukr mam normalne do 4, v predchozim tehotenstvi jsem cukrovku nemela. Jak jsem o tom mluvila s obvodackou i s endokrinolozkou, tak mi obe vicemene rekly, ze na cukr ma vliv milion veci, mimo jine tez treba aktualni fyzicky stav, unava, stres...a ja den pred odberem byla hodne dlouho v praci, mam psychicky narocny zamestnani a byl tam totalni blazinec, sla jsem pozde spat... takze to bylo asi tim. Dva tydny predtim jsem mela 3,8 a mesic pote 3,7. Proto se ten odber ma delat dvakrat... Drzim palce!

kiluau
5. zář 2020

Bílé pečivo jím, hlavně teda protože bydlím na vesnici a s jiným pečivem je to tu marný a dojíždět si do města obden kvůli celozrnýmu pečivu fakt nehodlám... miluju bezinkovou limonádu, takže když je příležitost, dám si ji. Oběd si dám uplně normální. Jednou za čas si dám nanuk nebo zmrzku, pokaždé si potom cukr měřím a vždy v normě. Neříkám, že cukrovku podceňuji, to ne.. ale jak dlouho se tyhle testy těhotným dělají a hrotí se to tak? Dřív se nic takového nedělalo 🤷‍♀️ a abych s jednou vyšší hodnotou měla do puntíku dodržovat pokyny mé diabetoložky, umřu do porodu hlady 😅 prostě to s ničím nepřeháním - ani s dietou, ani s přejídáním. Všechno s mírou a s rozumem.

nazka
5. zář 2020

Mně taky vyšla první hodnota vyšší, test mi zopakovali a bylo vše ok. Ten den jsem měla virozu, což jsem nevěděla, že může výsledek ovlivnit a ještě tam hrály další faktory roli.. Takže za mě znovu zkusit

autor
5. zář 2020

@kiluau 👍🏻👍🏻👍🏻

katebk
5. zář 2020

No já teda upřímně, taky úplně nedodržovala, protože hodnoty nikdy nebyla nijak extra veliký... Ale je to spíš kvůli konci, miminko pak hoodně přibere... Být tebou bych to dodržovala, ale občas samozřejmě nevadí, když si něco dáš 🙂 když se malá narodila měla hypoglykemii, což dr rikaly, že kvuli té mé cukrovce, hned dělala test s nutrilonem, naštěstí dobrý a pak se hodnoty drželi, ale 3 hodiny jsem čekala a říkala si, že jsem tu stravu trochu podcenila... Vykrmila jsem ji teda během těhu "jen" na 4 kila, ale už musela pak akutním císařem, protože byla moc velká... Ty hodnoty co máš teď, budou ke konci horší, proto se to dělá takhle brzy...
Zkreslit výsledek mohlo jen to, že jsi třeba večer předtím jedla něco méně zdravého, v tom případě bych zkusila jít znovu, pokud to jde 🙂

autor
5. zář 2020

@katebk děkuji za odpověď 🙏🏻

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru