Ukončit těhotenství v době péče o onkol. nemocnou dceru?

mariannatap
24. srp 2016

Nevím jak se rozhodnout, prosím zkuste se vžít do mé situace a poradit mi. Mé 6 tileté dceři zjistili nádor v močovém měchýři a poté se ukázalo že bude potřeba chemotarepie. Otěhotněla jsem v době kdy ještě nic nenasvědčovalo tomu že příjde pro nás takto těžké období. Lékařka na onkologickém oddělení mi zdělila že těhotenství je tam nežádoucí, že by mohlo dojít k poškození plodu. Ale já tam dceru nemůžu nechat a chci tam s ní po dobu léčby být. jedná se o zhruba 6 měsíců. Uvažuji o ukončení těhotenství ale je to těžké. Jak byste se rozhodli vy??? Děkuji za názory

demetritis
24. srp 2016

Jak daleko si ? Ja byla z malo na chire a to ze sem nemohla byt skz mimco narengenu sni me trapi jeste ted nedovedu si neco tak sileneho predstavi asi bych hledala kompromis

baraakevinek
24. srp 2016

Ahoj, je to opravdu hrozné mám 2 leteho syna a asi bych to nezvládla když bych se do tvé situace měla vžít tak bych raději ukončila těhotenství. Právě teď tě tvoje dcera potřebuje strašně moc .Ale je to jen můj názor v kolikátém týdnu jsi? Jinak přeji hodně štěstí a hlavně zdraví tvé dcerusce snad bude co nejdříve zdravá

mariannatap
autor
24. srp 2016

Jsem v 7tt a léčba teprve začne. Dcera je velmi bojácná a na mě fixovaná. Takže nevím co s tím. Vypadají ji vlasy, bude jí špatně, nevolnosti, bude zesláblá. Nevím jak bych dokázali být bez ní když budu vědět že je jí zle.

demetritis
24. srp 2016

Rozhodnuti je na tobe otazkou je jestli neni varianta aby jate mohly byt spolu bez dopadu na mimco , z jineho soudku vym ze pupecnikovou krev pouzivaji na doleceni deti po rakovine a hlavne po leukemii na znovu vitvoreni imunitniho sistemu

baraakevinek
24. srp 2016

Já bych opravdu raději ukončila těhotenství. Je to radikální řešení a určitě strašně těžké ale říkám můj názor. I pro tebe to bude psychicky velmi náročné a to nebude prospívat tobě ani miminku v takové situaci bych chtěla být se svým synem taky je to šílený

baraakevinek
24. srp 2016

Jsem taky tehu v 5 tt a snažím se vžít do tvé situace

kami1984
24. srp 2016

Na druhou stranu, nebude braska nebo sestricka motorem pro dceru? Ze jak lecba skonci, bude taky ? Prece jen motivace by mohla pomoci v tomto tezkem obdobi. Ja skutecne nevim, jak bych se zachovala. meli jsme v rodine 2x chemo a vim, jaka to je fuska i pro okoli. preji hodne sil a zdravi

janikas85
24. srp 2016

Nevím v čem je chemoterapie nebezpečná? U ozařování bych to chápala. Zkus to prostě nechat přírodě. Každopádně ti přeji hodně sil a dcerce brzké a plné uzdravení.

tery_s
24. srp 2016

Pokud nebylo otěhotnění pro vás prioritní a nějaký běh na dlouhou trať, pak bych šla na potrat. Můžete mít třeba ještě miminko časem, až tato těžká životní etapa bude překonána. Budeš chtít být s dcerou, bude to psychicky náročné a kvůli těhotenství by jsi měla určitá omezení, jak píšeš na onkologii je rizikové být v těhotenství a především v 1. trimestru, který by se týkal tebe. Dej prostor k vyjádření tatínkovi a dceři o tom určitě neříkej. Pokud je na tebe dcerka fixovaná, jak píšeš, nebude pro ní vidina sourozence ani hnacím motorem, vzhledem k tomu, že tě chce mít u sebe a pro sebe a celkově v té léčbě bude mít různé nálady a mohla by už v té době mít proti sourozenci zášť. At se rozhodnete jak kolik, nebude to chyba, pouze vy znáte situaci a rozhodujete, co bude pro vás i dceru lepší. Posílám moc síly a věřte, že děti tyto léčby zvládají mnohem lépe než dospělí, jen musí cítit oporu v rodičích.

mariannatap
autor
24. srp 2016

Tak nebezpečné to asi bude když tam nesmí na návštěvu děti do 6 let a lékařky které otěhotní jdou také hned pryč z oddělení. Stačí čichat výpary z té chemoterapie.

loafeer
24. srp 2016

když jsem chodila na onkologické oddělení za taťkou, byly tam návštěvy těhotným zakázané...V chemě jsou sračky, je to tam všude okolo, ve šem.....Asi bych to yřešila aktuállně ukončením těhotenství, abych se na 1000% mohla věnovat nemocné holčičce a být jí co největší oporou. Je to hrozné, ale budeš mít problém s dcerkou a i sama se sebou, neumím si představit do toho být těhotná. Já to tak měla u taťky- já těhotná, on nemocný.....bylo to hrozné a to jsem se o něj nemusela starat....
Přeju vám strašně moc síly!

kittykat22
24. srp 2016

Keby si vedela ze sa dcera urcite uzdravi kym sa dieta narodi tak preco si miminko nenechat. Ale keby nastalo ze sa chemo pretiahne, keby si bola nutena ostat na lozku v nemocnici lebo tehotenstvo by nebolo dobre, keby sa liecba pretiahla na alternativnu, kupele kde by si ty nemohla ist s novorodencom - tak ty a dcera by ste boli nutene ostat jedna bez druhej. Tak to by ste mali velmi tazke.

lamarika
24. srp 2016

@mariannatap šla bych na potrat. Nemocná již narozená dcera by pro mě byla prioritou. Nedokážu si představit péči o ni s pupkem a následně s miminem.

ckei
24. srp 2016

@mariannatap doporučuji nejprve probrat faktická rizika chemoterapie pro plod. Co píšete není pravda a chemo pro plod nebezpečná není!!! (Velmi čerstvá informace a řešeno s předními onkology - trochu jiná situace,ale též jde o těhotnou a starost o onko pacienta).

odula
24. srp 2016

@mariannatap v první řadě bych ti chtěla vyjádřit podporu, nemůžu si představit jak se cítíš, jenom tuším, že to musí být strašně těžké. A taky vím, že společně to určitě zvládnete!! Chtěla jsem se jenom zeptat - proč je podle lékařky nežádoucí těhotenství na onkologickém oddělení? Tvoje dcerka bude mít chemoterapii a ty budeš hlavně v její bezprostřední blízkosti. A chemoterapie by neměla nějak negativně ovlivnit plod. možná jde o pacienty po radioterapii... Jak psala Janinka, asi bych to taky nechala "na přírodě". Každopádně hodně sil, dcerušce přeju brzké uzdravení a držte se!!!

mariannatap
autor
24. srp 2016

Děkuji tery_s za tvůj názor přesně jsi vystihla co také cítím a co prožíváme. Tatínek je spíše pro ukončení abych se mohla dceři věnovat, s otěhotněním problémy nemáme.

mariannatap
autor
24. srp 2016

ckei bylo mi to řečeno v FN Motol tak si myslím že by mě zbytečně nestrašily kdyby to nebyla pravda.

tery_s
24. srp 2016

@mariannatap Já to chápu, je to nepříjemné nechat ukončit těhotenství, ale přece si nemůžete vyčítat ani nikdo jiný toto rozhodnutí. V případě ponechání plodu a absolvování náročného dlouhého pobytu na onkologii s vypjetím sil, je možnost, že by se při těhotenství stalo něco nežádoucího, pro plod rizikového atd. Můžete potratit, můžete i dítě donosit, ale za jakých okolností a měla by jste z toho vůbec radost? Do 6.m. je dlouhá doba a ve finále je možné. že by se narodilo i zdravé dítě, ale kdyby jste nemohla být u všech postupů a zákroků, které budou dcerku čekat, radovala by jste se z miminka nebo měla výčitky... Nevím nesoudila bych ani jedno rozhodnutí, ale sama za sebe bych těhotenství ukončila... Omlouvám se všem, co se o dítě snaží nebo je nemohou mít nebo prostě potrat neschvalují, ale takto to vidím já...

loafeer
24. srp 2016

@tery_s napíšu jen...amen

denousek
24. srp 2016

to je strašná situace a rve mi to srdce at už se rozhodnete jakkoli ,hodně štěstí.. vám i dcerušce...

luciiinka87
24. srp 2016

@mariannatap Ahoj, v prve rade preji, aby byla malicka v poradku a nikdy vic si nemusela takovymi silenymi vecmi prochazet. Mam take dceru, triletou a cekam miminko. Vim, ze by to bylo hrozne, ale v takto brzkem tehotenstvi, v jakem jsi, bych se rozhodla pro potrat. Dcera si bude prochazet peklem na zemi a vy, jeji rodina, spolecne s ni. Pokousim se vzit do jejiho detskeho mysleni - bude ji zle, bude mit hrozny strach a bude potrebovat maminku, ktera tu pro ni bude. Brala by to od tebe jako zradu, zvlast pokud chape, ze mas v brisku mimi. Vis, mohlo by to byt tak, ze: maminka me nema uz rada, protoze jsem nemocna a vymenila me za jine, zdrave, miminko, me uz nechce. Nemusela by ti uz nikdy verit a mohla by te odmitat. Vim, ze je to silene tezke, ale ona te potrebuje na 200%. Hodne sil tve holcicce i cele rodine.

naomi6
25. srp 2016

@mariannatap Věřím, že je to strašně náročná životní situace a moc držím palce. nevím, jak moc velké je to riziko pro mimčo, ale já bych mu šanci dala. Třeba je to nějaké znamení, že miminko přišlo zrovna teď, v této těžké chvíli a právě ono hodně pomůže. Ať už se ale rozhodnete jakkoli, bude to správně. Moc držím palce a přeji dcerce i vám hodně štěstí.

kaja2016
27. srp 2016

@mariannatap Jak to vysvetlujes, tak ja bych sla na potrat a miminko si poridila az bude dcerka v poradku. Posilam pozitivni energii a modlitbu pro dcerku.

dzungala
27. srp 2016

Ahoj,
ony se opravdu dějí věci mezi nebem a zemí a já věřím, že jsi neotěhotněla jen tak jakože náhodou. Možná dopadne vše dobře i přes rizika, ale to se dobře radí, když v té situaci člověk není. Skoro se stydím, že mám vůbec drzost něco ti psát, ale líbí se mi příspěvek @naomi6, já myslím, že některé věci se budou ukazovat jako správné až s odstupem a někdy to bývají právě opačná rozhodnutí, než bychom logicky a s vědomím mnoha faktů učinili v dané chvíli.

Ale ukončení těhotenství si vyčítat jistě nemůžete a přeji, aby se čas posunul o rok a půl napřed, to už budete na vše vzpomínat jinak. A ano, děti onkologická onemocnění a léčbu s tím spojenou zvládají opravdu mnohem lépe než dospělí, protože si vážnost nemoci mnohdy vůbec neuvědomují a v tom je plus. Dobře to dopadne. Mějte mnoho sil pro dceru i pro sebe.

veronyk
27. srp 2016

Miminko bych si nechala. není to náhoda, že přišlo zrovna teď. Zrovna miminko může dcerce pomoct. Dítě není věc, kterou můžeme odstranit protože teď se nám, nehodí, že přišlo. nemůžeme si říct, že později můžeme mít další. Co když žádné později být nemusí? Myslím si, že se dá pobyt s dcerou v nemocnici i v těhotenství nějak vyřešit. Znám několik příběhů, kdy miminko přišlo zdánlivě v naprosto nevhodnou dobu, ale nakonec s odstupem času to bylo to nejlepší, co se mohlo stát.

cipsinka123
28. srp 2016

Já jsem zažila rakovinu u našeho tříletého syna a vím co tě s dcerou čeká.Je to něco hrozného a i když bude léčba probíhat dobře což vám moc přeju bude to zápřah!Jak fyzicky tak duševně nechci vypisovat co tě všechno čeká ale dcera tě bude moc potřebova.Pokud nemáš problém otěhotnět tak bych šla na potrat.Je to ale jenom na vás jak se rozhodnete každopádně přeju hodně sil a ať to zvládnete.

yerry
28. srp 2016

@mariannatap no tezke rozhodnuti ale ted te nejvice potrebuje tva 6 leta nemocna dcera nevim co bych delala ja ale z pohledu nestranneho pozorovatele bych rekla ukoncit tehotenstvi. Kdyz budes v tehu pokracovat riskujes bud vazne poskozeni plodu a nebo to se svou dcerou nebudes moci absolvovat a ona ti to nezapomene. Potrebuje te. Ja byt tebou v prvbi rade bych si o tim promluvila s nejakym lekaren a zjistila detailne vsechna rizika.... preji hodne stesti a sily at se rozhodnes jakkoliv a nejvic preji tve dcerce brzke a co nejlehci uzdraveni 💜

anetka1701
28. srp 2016

Panebože to je hrozný :o( Je mi nesmírně moc líto co prožíváte, opravdu moc :o( Na tvém místě, pokud bych tam byla, bych šla na potrat... Je to hrozný, ale... ta dušička co už je na světě tě bude tolik potřebovat :o(

mogwaika
28. srp 2016

@mariannatap já bych ukončila. Je lepší snažit se až s čistým štítem, než mít jedno dítě onko nemocné a druhé s těžkou retardací (namátkou) a doživotní péčí po chemo. Promiň, jsem hodně drsná, ale za mě by vítězil žijící potomek a jeho blaho :-/ Držím pěsti, ať to zvládnete. Vůbec nebudeš za krkavčí matku, když těhotenství necháš ukončit. Dcerce přeji ať je brzy lépe a Tobě hodně sil.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru