Karob

1 zkušenost

Lusky karobu (též svatojánského chleba) mají široké uplatnění v domácnosti, potravinářství, ale i v medicíně. Z dužiny lusků se vyrábí karobový prášek, ze semen lusků zase karobová guma (karubin). Lusky je možné konzumovat sušené nebo čerstvé. Z čerstvých lusků se lisuje šťáva, která se následně používá k výrobě karobového sirupu nebo se přidává do alkoholických nápojů. Karob se také využívá jako krmivo pro zvířata. Pojmem karobová mouka se v literatuře označuje karobový prášek, ale i karobová guma. V tomto případě je nutné ověřit, ze které části plodu je daný produkt vyroben.

Karob jsou lusky (plody) stromu rohovníku obecného (Ceratonia siliqua). Karob patří mezi luštěniny3, čeleď bobovité. Karobové lusky jsou zelené, později čokoládově hnědé, 10 až 30 cm dlouhé, 1,5 až 3,5 cm široké a asi 1 cm silné. Mohou být zakřivené nebo rovné.

Karob je bohatý na bílkoviny, minerály a vitamíny. V lusku karobu je ve velkém množství zastoupen hořčík, vápník, železo, fosfor, nikl, vitamíny A, B a D. Zároveň je přírodním zdrojem aminokyselin a vlákniny.

Karob je znám již od středověku. V náboženství a kultuře je karob tradiční součástí židovských svátků. Je konzumován i při islámském Ramadánu.

Karobový prášek

Karobový prášek se vyrábí ze dužiny lusků. Sklizené lusky jsou uloženy v dobře větraných prostorech, dokud neklesne jejich vlhkost na asi 8%. Sušší lusky se mohou skladovat déle. Následně je oddělena dužina lusku od semen. Dužina se vysuší a rozemele na karobový prášek. Pro získání kvalitního karobový prášku se zpracovávají pouze střední části lusku. Koncové části mají často nahořklou chuť.

Karobový prášek je podobný kakaovému1. Jeho chuť je však nasládlá. Prášek neobsahuje stimulující látky jako kofein nebo theobromin. Díky nízkému obsahu tuku (7%) a vysokému obsahu cukrů (48%) se karobový prášek používá jako náhrada kakaa. I pro lidi alergické na kakao je karobový prášek bezpečnou náhradou kakaa.

Kakao1 v receptu se dá nahradit stejným množstvím karobového prášku. Karobový prášek má však méně výraznou chuť než-li kakao. Pro získání výraznější chuti je tak nutné přidat větší množství karobového prášku. Karobový prášek je však oproti kakau sladší. V receptu tak postačí použít menší množství cukru nebo sladidla.

Karubin (karobová guma, E410)

Karobová guma (též karubin, E410, rohovníková guma, carobin) je bílý, někdy mírně béžové barvy a neutrální chuti. Vyrábí se ze semen karobu. Jelikož slupka semene je velmi tvrdá, odstraňuje se pomocí chemikálií (např. kyselinou sírovou). Jádro (endosperm) se mechanicky oddělí a rozemele na moučku. Získá se tak vláknina, která je rozpustná v teplé vodě.

Využití karubinu

  • náhrada mouky při bezlepkové dietě,
  • příměs do kojenecké stravy u kojenců, kteří mají reflux2 (AR umělá mléka, Nutriton1),
  • zahušťovadlo a stabilizátor do pekařských výrobků, želé, salátových dresinků, omáček,
  • dodává jemnost a zvětšuje objem mléčných a mražených výrobků (díky své schopnosti vázat vodu).
  • V medicíně:

Pozor! Ve vysokých koncentracích může způsobovat nadýmání a mít projímavé účinky.

Alergické reakce na karob

K určitému množství zkřížených alergických reakcí dochází i mezi potravinami ze stejných nebo podobných tříd. Toto je třeba mít na paměti, pokud by se příznaky alergie vrátily. Karob patří mezi luštěniny z čeledi bobovitých a proto je vysoké riziko reakce na karob a výrobky z něj i při prokázané alergii na sóju, arašídy3, fazole, čočku atd.

8 až 14% dětí s alergií na kravské mléko15 reaguje na sóju. U kojenců s alergií na mléko, kteří reagují ve formě proktokolitidy nebo enterokolitidy, reaguje na sóju 25 až 60% kojenců. Z tohoto důvodu nejsou doporučena sójová umělá mléka při alergii na kravské mléko.

Při alergii na sóju nebo bílkovinu kravského mléka je možná i alergická reakce na karubin, obsažený v kojeneckých umělých mlécích49 a kaších22. Ve složení kojeneckých mlék a kaší se uvádí karubin i jako karobová guma, bílkovina ze svatojánského chleba, mouka ze svatojánského chleba, karobová mouka, mouka z karobový klíčků a pod. Kromě AR umělých mlék je možné nalézt karubin i v umělých mlécích a kaších určených pro děti s alergiemi a také v Nutritonu1.

Výhody zařazení karobu do svého jídelníčku

  • Karob obsahuje kyselinu galovou, která se získává z taninu karobu. Kyselina galová funguje jako analgetikum, antialergicky, antibakteriálně, antioxidačně, antivirově a antisepticky. Může být nápomocná při prevenci a léčbě DMO u dětí.
  • Karob zlepšuje trávení a snižuje hladinu cholesterolu v krvi.
  • Používá se při léčbě průjmu1 jak u dětí, tak u dospělých.
  • Díky absenci kofeinu je vhodný i pro osoby s vysokým krevním tlakem.
  • Pravidelným užíváním karobu předcházíme rakovině plic.
  • Jeho vitamín E napomáhá při léčbě chřipky, kašle11 či anémie.
  • Vysoký podíl fosforu a vápníku je znakem nadějného boje s osteoporózou.
  • Karobové slupky jsou žvýkány zpěváky, kteří si tímto způsobem čistí svůj hlas a hrdlo.

Související články

Více o karobu na modrykonik.cz

Použité zdroje

  1. http://sk.wikipedia.org/wiki/Karob
  2. http://realrawfood.com/health-benefits-carob
  3. http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-321-CAROB.aspxactiveIngredientId=321&act...
  4. http://www.celostnimedicina.cz/karob-jako-zdravejsi-alternativa-kakaa-nebo-cokolady.htm
  5. http://www.viscojis.cz/teens/index.php?option=com_content&view=article&id=106&Itemid=163
  6. MUDr. Martin Fuchs: Alergie číhá v jídle a pití
Pomohl ti tento článek?
 / Ne

Zkušenosti s karobem

Máš zkušenost s karobem?
Poděl se o ni a pomoz tak ostatním maminkám.
Napiš svou zkušenost
acacia
10. lis 2014

Karob? Nepokrytě miluji!

Nikdy bych nevěřila, že ze mě se stane nepřítel čokolády. Jako dítě jsem ji milovala a sníst tabulku na posezení nebyl sebemenší problém. Zhruba kolem 20 roků jsem zjistila, že po požití i poměrně malého množství čokolády mám značné střevní problémy velmi běhavého charakteru. Původně jsem si myslela, že je to nekvalitním tukem v běžných čokoládách. Tak jsem si vzala tu 90% a… bylo to mnohem horší. Byl to trochu boj, přeci jenom, jíst čokoládu rovnou na záchodě, nebylo řešení.

Objevila jsem karob a okamžitě se zamilovala. To tam je pálení celého trávicího ústrojí. Karob je mnohem sladší, lahodnější, jemnější a celkově příjemnější. Karob se nebojím dát dítěti, protože nepůsobí (na rozdíl od kakaa) na opiová centra v mozku. Má vlákninu a upravuje pozitivně trávení. Skvěle se hodí do všech receptů. Vosí hnízda, třeba, jsou skvělá. Karob v bílém jogurtu mám taky moc ráda a každé ráno ho dávám rodině do kaše. Výhodou ve všech receptech je, že můžete méně sladit (ať už sladíte čímkoliv), protože karob je sladší.

Jsem vděčná za karob!
1 poděkování