Máme tu 7 měsíc 🤰🏼👣
    #tehotenstvi #miminkovbrisku #3trimestr

    Máme tu začátek 6 měsíce🤰🏼💙
    #miminko #6mesic #tehotenstvi #2trimestr #budumama

    Dnes jsem měla termín porodu ❤️🥰 Ale my už tu to štěstíčko par dni máme 💙 #jakselcas⌛️ #tehotenstvi #uzjetusnami

    fejfarka
    16. srp 2019    Čtené 1485x

    Těhotenství s velkým množstvím plodové vody

    Toto těhotenství, které budu popisovat, je moje druhé. První bylo bez nějakých větších problémů, ani špatně mi nebylo, přibrala jsem celkem 12 kilo a porod byl rychlý. Podrobnosti jsem už sepisovala dříve, můžete si o tom také přečíst.

    Protože jsme chtěli mít druhé dítě, snažili jsme se o něj tak, abych navázala na předchozí rodičovskou dovolenou. Začali jsme se snažit o něco dříve, kdyby to náhodou nevyšlo hned. A taky že nevyšlo. Alespoň podle testu a třetí den zpoždění se dostavila menstruace. Takže druhé kolo. A jen ze zvědavosti jsem si udělala týden po případném "opolodnění" test a byla tam pěkně silná druhá čárka. Což mi bylo divné. Objednala jsem se tedy k doktorovi, měla jsem přijít za 3 týdny. A na první kontrole potvrzeno, že plod odpovídá cca 8. týdnu. 

    Ani teď jsem netrávila čas nad záchodovou mísou, ale 3 týdny trval pocit nechutenství. Pak nastalo totální obžerství. Břicho mi začalo růst docela brzo, dočetla jsem se, že je to normální. Všechny kontroly dopadaly dobře, já se i relativně dobře cítila. Test na těhotenskou cukrovku jsem neabsolvovala, respektive jsem tam byla, ale výsledek prvního odběru byl o jednu desetinu vyšší než je limit. Měla jsem se domluvit se svým gynekologem, ten mě rovnou poslal na diabetologii vzhledem k tomu, že jsem měla cukrovku už u prvního. Ani mi to nevadilo, potřebovala jsem nějaký režim ve stravování. Ovšem to s aktivním skoro tříleťákem ne vždycky vycházelo. Naměřené hodnoty ale byly vždy v pořádku.

    Až 1.4. 2019 při kontrole v 32. týdnu ( 31+5tt) na apríla mi bylo zjištěno velké množství plodové vody a velká hlavička plodu. Apríl to ale nebyl. Jako měla jsem trošku větší břicho, ale žádné jiné potíže. Hned jsem se měla objednat na kontrolní genetiku. Doktor se tvářil, že to nic nemusí znamenat. Jenže co udělá "koníková" matka? No jasně, začne hledat, co že to ten polyhydramnion je. A to jsem neměla dělat. Ano, někdy to nemusí znamenat vůbec nic, příznaky jako těhotenská cukrovka, Rh faktor krve negativní, to na mě sedělo. Tak jsem si říkala, že to je asi kvůli tomu. Nechtěla jsem si připouštět, že by se mohlo jednat o vrozenou vývojovou vadu (Downův syndrom apod.). Nemohla jsem dospat na kontrolní genetiku hned o 2 dny později. Ta potvrdila velké množství plodové vody, dokonce i větší hlavičku o 5 týdnů než břicho. Žaludek byl vidět. Vrozené vývojové vady se nepotvrdily. S klidnějším myšlením jsem se těšila na další kontrolu u mého gynekologa 15.4. Ten mě poslal raději ještě na velký ultrazvuk do Centra fetální medicíny ve Fakultní nemocnici Olomouc. Tam si mě pozvali na 24.4. Ultrazvuk trval skoro 1 hodinu, protože malý Alex se tam tak mrskal, že nešly pořádně zkontrolovat všechny průtoky. Nakonec se zadařilo a výsledeky byly v pořádku. Ještě 6.5. jsem byla na kontrole u svého gynekologa a ten tvrdil, že se už příště (za týden) neuvidíme. A měl pravdu 🙂

    Absolvovala jsem ještě jednu kontrolu v Centru dne 10.5. Podle jejich výsledků zase vše v pořádku. Otočil se ale prdelou dolů, to jsem byla v 36+1tt. Kdyby prý byl hlavičkou dolů už připravený, tak si mě tam nechají. Poslali mě už ale do rizikové poradny a objednali mě na 16.5. (37+1tt). Byla jsem na monitoru, pak si mě doktor zavolal a udělal ultrazvuk. Malý byl už zase hlavou dole a prý vše v pořádku, na hospitalizaci to pořád není. Takže zase nic. Jenže já už tak 2 týdny malého přemlouvám, aby šel ven. Velké množství plodovky mi tak zvětšilo břicho, že mě celé bolelo, jak se kůže natahovala (a samozřejmě popraskala). Nemohla jsem se skoro hýbat, vodit staršího do školky a vůbec někam na nákup už poslední týden opravdu nešlo. A hlavně, už jsem úplně nesnášela narážky na to moje velké břicho. Prý jestli jsem si jistá, že tam je jen jedno. V osmém měsíci a po pravidelných kontrolách? Ne, to si opravdu jistá nejsem. 

    Moji mamku jsem si zavolala na výpomoc už od 11.5., protože hrozilo, že každým dnem porodím. Další problém by nastal, kdyby mi praskla voda. Asi tak, jak kdyby se protrhla přehrada, tak takovou silou by mohlo dojít i k porušení pupečníku. Takže šílená panika, že? Každopádně ještě ten den po kontrole (16.5.) jsme se s mamkou domluvily, že pro ni taťka přijede v sobotu (18.5.), aby si ušetřila další dny dovolené. 

    Ale Alex to chtěl stejně jinak v 1 hodinu po půlnoci si rupl bazén. Než jsem se stačila rozkoukat, vytopila jsem ložnici. Ještě 2x jsem se musela převléknout, než jsem vůbec nasedla do auta. Říkala jsem si, už je to tady, už ho budu mít u sebe a všechno zvládneme. To jsem ale netušila, co nás ještě čeká a jak se nám život na pár měsíců obrátí vzhůru nohama. Dozvíte se to v pokračování ohledně samotného porodu, o kterém se chystám ještě napsat. 

    redakce
    24. srp 2018    Čtené 7133x

    Nestyďte se za svá bolavá pozadí: Proč jsou hemoroidy časté v těhotenství a po porodu?

    "Po prvním porodu jsem je měla taky. Nezabíralo vůbec nic, úprava stravy, vláknina, hodně tekutin, dubová kůra... Nakonec jsem ze zoufalství, protože už jsem u každé stolice brečela bolestí, jsem vyzkoušela na radu sestřičky v ordinaci projímavou čajovou směs, jeden hrnek čaje denně, a to mi pomohlo hemoroidy zlepšit tak, že se to dalo přežít. A konec s mým trápením přišel až v okamžiku, kdy jsem přestala kojit." Hemoroidy jsou citlivá téma. Stydíme se o nich mluvit, přesto některé z nás velmi trápí. Naučte se s nimi bojovat!

    Slovo hemoroid pochází z řečtiny a označuje se jako krvácení, příp. krvácející žíly. Jsou to křečové žíly, které se vyskytují v oblasti konečníku, konkrétně v řitním kanálu. Vyskytují se i u zdravého člověka a samy o sobě žádné potíže nezpůsobují. Problémy a velká bolest ovšem nastane, pokud se polštářky zanítí, zvětší, dojde v nich ke sražení krve nebo vyhřeznou z konečníku ven. Potom bohužel nastává peklo, protože řitní otvor svědí a krvácí.

    Proč jsou v těhotenství časté?

    Hemoroidy se poměrně často objevují na konci těhotenství nebo až po porodu. Důvodem jejich vzniku je zácpa a tlačení při stolici, ale také zvětšený objem krve v těle a útlak žil v pánvi na zvětšující se dělohu. Hemoroidy může vyvolat nebo zhoršit například aktivní tlačení u vaginálního porodu, zvýšený nitrobřišní tlak, který vzniká při větší fyzické námaze nebo silném kašli, a tlak na oblast konečníku (třeba při zácpě, kdy více tlačíme). Hemoroidů se po porodu sice nezbavíte hned, ale většinou problémy ustoupí v období šestinedělí. Jen výjimečně je potřeba podstoupit drobnou operaci.

    "Trpěla jsem v těhotenství, měla jsem trombosované hemoroidy, takže jsem chodila na propíchnutí. Na ty ostatní, co trombosované nebyly, jsem dělala heřmánkové výluhy, mazala dubovou kůrou, ale spíš to chtělo čas. Já trpěla šílenou zácpou a tak vždy vylezly. Porod sám o sobě byl katastrofa - teď po těhu a šestinedělí je vše už v pořádku."

    Jak se hemoroidy projevují?

    Hemoroidy rozlišujeme na vnitřní a vnější. Vnitřní hemoroidy se tvoří uvnitř konečníku, přibližně 4 cm od otvoru. Pro tento typ hemoroidů jsou typické nepříjemné projevy jako pálení a bolest konečníku po stolici. 

    Vnější hemoroidy si samy vyhmatáte jako vakovité polštářky kolem řitního otvoru. Většinou nejsou bolestivé, jsou měkké a nekrvácí. Pokud však v této oblasti dojde k nahromadění sražené krve, která nemůže odtékat a dochází ke tvorbě velmi bolestivého uzlu.

    Existuje nějaká prevence?

    • Zvyšte příjem ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků, které zlepšují činnost střev a zvláčňují stolici, čímž se vyhnete zácpě. Výborné jsou sušené švestky!
    • Dodržujte také pitný režim, což znamená dostatek čisté vody a bylinných čajů.
    • Vyhněte se dlouhému sezení.
    • Několikrát denně si dejte nohy nahoru, a to přibližně na 20 minut. Zabráníte tím tomu, aby se krev městnala v dolní polovině těla.
    • Noste bavlněné spodní prádlo.
    • Vyhněte se parfémovaným mýdlům a vlhčeným ubrouskům.
    • Zapomeňte na projímadla, které by zbytečně dráždila dělohu.
    • Posilujte pánevní dno pomocí vhodných těhotenských cviků. Nehty si poradit od své lékařky.
    • Snažte se dlouho nevysedávat na toaletě a vyhnout se tak velkému tlaku na svěrač. Pečujte o pravidelnou stolici, která by měla být nejlépe 1x denně.

    Léčba hemoroidů v těhotenství

    V léčení hemoroidů si můžete pomoci i sama. Zkuste koupele v dubové kůře, studené obklady postižené oblasti, masti či čípky, které vám předepíše váš lékař. Možná vám lékař sdělí skvělou zprávu, že k léčení postačí pouze upravit jídelníček a přizpůsobí vám lehkou dietu.

    "Doporučuji glycerinové čípky na změkčeni stolice a hemostop gel, který je možné užívat v těhotenství i při kojení. Také klasická dubová kůra pomáhá s hojením. Hlavně je důležitá hygiena. Po každém vyprázdnění vlézt do sprchy, šetrně umýt, ulevit studenou vodou a po osušení namazat gelem. Pokud není možná sprcha, mít vždy u sebe a použít vlhčený toaletní papír, ať nedojde k podráždění."

    redakce
    29. črc 2018    Čtené 1515x

    Vhodný čas k početí podle Jonášovy metody: Jaká je spolehlivost a přesnost této astrologické metody?

    "Dnes promazávám staré záložky webovek, co tu mám v prohlížeči a narazila jsem na záložku Jonášovy metody početí (záložkovala jsem to snad před 2-3 lety). Tahle metoda porovnává postavení slunce a měsíce v době narození ženy a dle astrologie určuje datum vhodné k početí dítěte. Před těmi lety, kdy jsem to záložkovala, ještě nezkoumal napěťové aspekty jako teď - jen vyběhlo vždy datum. A tak si říkám - než to smažu, ze srandy na to kouknu a čučím jako blázen. Počali jsme v termínu dle Jonáše 9.6.2014 a dle něj to měl být chlapeček - kterého opravdu čekáme! Navíc jsem koukala 5 let zpětně, co jsme se s manželem snažili o mimi, a toto byl první termín, kdy nebyly pro mě žádné napěťové aspekty. Náhoda nebo ne?"

    Mnohá z nás pocítila, jaký je to pocit, když si moc přejeme miminko, ale stále se nedaří. Zkoušíme vše možné i nemožné, podstupujeme vyšetření, používáme ověřené metody, jako měření bazální teploty a hlídání ovulace, ale uchylujeme se i k babským radám. Jednou z metod, jak počít, je i Jonášova metoda, kterou jistě mnoho lidí zařadí do kategorie babských rad. Jak to tedy vlastně je?

    Postavení Slunce a Měsíce

    Jonášovu metodu vytvořil MUDr. Eugen Jonáš, který se zabýval astrologií. Při výpočtech plodných dnů vychází ze spojení ženy s Měsícem. Plodné dny ženy jsou pak dny, kdy je postavení Slunce a Měsíce stejné, jako v den jejího narození. V těchto dnech by měla být žena schopna počít, nezávisle na menstruačním cyklu.

    Toto se opakuje každých cca 30 dní, většinou se ale nekryje s menstruačním cyklem žen. Jak by tedy žena mohla mimo plodné dny dle menstruačního cyklu díky této metodě otěhotnět? Jedna z maminek ve fóru našla možné vysvětlení: „Ta Jonášova teorie pracuje s konceptem spontánní ovulace, lapidárně řečeno, že jsme schopné ovulovat i v důsledku styku (stejně jako kupř. lamy nebo králíci), nejenom cyklicky. Je k tomu zajímavá kanadská studie z r. 2003, která potvrdila, že u všech sledovaných žen došlo v průběhu měsíce k více cyklům zrání folikulu a u 10 % i k vícenásobné ovulaci."

    Nutno ale dodat, že pokud se shoduje menstruační cyklus a ovulace s plodným dnem dle Jonášovy metody, je šance otěhotnět nejvyšší.

    Jak hovoří zkušenost

    V rámci ověřování funkčnosti metody ji sám MUDr. Jonáš vyzkoušel i na sobě. Oženil se až v 50 letech a měl 10 dětí, všechny si předem vypočítal. Své objevy má dokonce zaregistrované na Patentovém úřadě.

    Pozitivní zkušenost uvádí i maminka Jana: „K Jonášově metodě jsem se rozhodla po potratu. Výpočet termínu mi dělal astrolog a vyšlo to na den přesně, jen namísto kluka máme holku, ale to nám vůbec nevadí. Dítě je zdravé, těhotenství bez komplikací, jak pan astrolog předpověděl. Jen porod nakonec skončil císařem, ale bez problémů.


    Jonášova metoda se mi ale strefila přesně do ovulace, takže třeba by to vyšlo stejně, nevím. Nicméně investice do předpovědi nelituji. Díky ní jsem prožila klidné těhotenství, protože jsem se prostě naprogramovala, že všechno bude v pořádku. Astrolog mě po potratu úžasně uklidnil. Doporučuji tomu, kdo věří, že nic se neděje náhodou a že existují věci mezi nebem a zemí.“

    Další kladnou zkušenost má i maminka z fóra: “ Jen takový poznatek. Kamarádky přítel pracoval v zahraničí, byl tam třeba měsíc i déle a pak přijel třeba na týden. A spali spolu v době, kdy dle Jonášovy metody měla plodné dny a otěhotněla v ms. Opravdu je dítě kamaráda, Jonáš to i uvedl v pár ze svých článků a i od pana astrologa Kulovaného jsem slyšela, že to jde…  Je to zvláštní, vím, ale ta kamarádka je důkaz.“

    Ovšem maminky mají i opačné zkušenosti, kdy metoda nefungovala: „Tak bohužel, 2 termíny mi měly už letos vyjít a pořád nic. Takže u mě to nefunguje.“

    My zkusili dvakrát, poprvé úplně mimo plodné dny a nic, podruhé se výpočet kryl s plodnými dny a bum jinak jsme se snažili rok a vyzkoušeli všechno možné, bez výsledku.“

    Zjistit můžete víc, než jen plodné dny

    Ovšem Jonášova metoda nabízí víc, než jen výpočet plodných dnů.  Dokáže vypočítat rizika zdravotních komplikací v těhotenství a porodu, také však, zda počnete v daný termín chlapce nebo dívku.

    Metodu je možné použít tedy nejen, když se vám dlouho nedaří otěhotnět, ale i v případě, že chcete maximálně snížit potíže při těhotenství nebo chcete-li určité pohlaví miminka. Hodí se však také v případě, že otěhotnět nechcete.

    A co vše potřebujete pro výpočet znát? Žena musí vědět přesné datum a místo svého narození, ale i přesný čas. Nic víc, nic míň.

    Zda se lze na metodu spolehnout nebo ne, to si musí každý vyzkoušet sám. Každopádně mějte na paměti, že pokud existuje nějaký fyziologický problém u ženy nebo muže, může být jakákoliv metoda neefektivní. 

    Další informace a podrobný návod k výpočtu najdete na naší koníkovské wiki. 

    Zdroj: http://astrologie.najdise.cz/plodne-dny/jonasova-metoda-poceti

    redakce
    13. únor 2018    Čtené 1236x

    Rizikové těhotenství se může týkat každé z nás

    O rizikovém těhotenství mluvíme, pokud je vážné podezření, že se miminko nenarodí úplně zdravé. Může hrozit vrozená vývojová vada plodu, předčasný porod anebo je například větší možnost potratu. Důležité je si ale uvědomit, že v tomto případě se jedná pouze o zvýšené riziko. Ne tak u tzv. patologického těhotenství – tam jsou již buď budoucí maminka, nebo plod vážně nemocni.

    Rizikové těhotenství

    Jde o všechna těhotenství, kdy je zvýšená pravděpodobnost, že se nenarodí dítě zcela zdravé. Nejčastěji se jedná o hrozící potrat nebo předčasný porod, při podezření na vrozenou vývojovou vadu plodu apod. Tento stav může také  způsobit vážná nemoc matky. Proto je více než nutné, aby tato nastávající maminka navštěvovala poradnu pro riziková těhotenství, kde ji věnují intenzivnější preventivní péči.

    Patologické těhotenství

    Znamená, že těhotná je buď sama vážně nemocná, anebo jen její dítě. Často mohou problémy potkat oba současně. U některých žen mohla existovat choroba již před otěhotněním, ale v požehnaném stavu se může ještě zhoršit (např. cukrovka, některá plicní a srdeční onemocnění). Jindy se může onemocnění objevit až v průběhu těhotenství (např. tzv. těhotenská cukrovka, preeklampsie apod.).

    U dítěte se mohou vyskytnout vrozené vývojové vady, stavy s poruchou výživy, projevy Rh-izoimunizace matky (vzniku protilátek proti krvinkám plodu) apod. Patologická těhotenství vyžadují léčebnou péči, u lehčích forem často jen ambulantní, u těžších pobyt v nemocnici. Některé nepravidelnosti, vícečetné těhotenství, podezřelé uložení dítěte, nízko nasedající placenta apod. vyžadují často tzv. preventivní hospitalizaci před porodem. Maminka leží na oddělení pro riziková těhotenství. 

    Netýká se jeden z rizikových faktorů i vás?

    1. Věk

    Toto je jedna z vůbec nejčastějších příčin rizikového těhotenství. Ženy, které mají termín plánovaný před 17. narozeninami anebo po 35. narozeninách, mají vyšší riziko možných komplikací.

    2. Zdravotní stav před těhotenstvím

    Některá onemocnění mohou znamenat určitá rizika ať už pro budoucí maminku, nebo pro plod. Jsou to:

    • zvýšený tlak krve,
    • cukrovka,
    • problémy s dýcháním, s ledvinami či se srdcem,
    • autoimunitní onemocnění (roztroušená skleróza, revmatoidní artritida, celiakie...)
    • chronické infekce (např. HIV),
    • předchozí potraty či jiné problémy v předešlých těhotenstvích,
    • genetické poruchy v rodinné historii.

    3. Životní styl

    Mezi rizikové zlozvyky patří především kouření cigaret, pití alkoholu a kofeinu a užívání tvrdých drog.

    4. Zdravotní obtíže

    Zejména ty, které se mohou objevit v průběhu těhotenství. Do této skupiny patří dvě základní onemocnění:

    • Těhotenská cukrovka

    Tento typ cukrovky se objevuje v průběhu gravidity. Následuje-li žena rady svého lékaře, může mít naprosto zdravé těhotenství i miminko. Po porodu obvykle cukrovka zmizí, avšak žena má v budoucnu vyšší riziko rozvoje cukrovky druhého typu.

    • Preeklampsie

    Jde o syndrom zahrnující zvýšený krevní tlak, bílkoviny v moči a vznik otoků. Pokud není preeklampsie léčena, může mít fatální následky jak pro dítě, tak pro těhotnou ženu. S adekvátní terapií většina žen porodí zdravé děti.

    5. Komplikace vlastního těhotenství

    Jsou to záležitosti, které se netýkají ani tak zdravotního stavu matky, jako vlastní gravidity. Patří sem:

    • Předčasný porod

    Jde o porod před 37. týdnem těhotenství. Rizikové však může být i těhotenství, které termínem zásadně přesahuje plánovaný porod.

    • Mnohočetné těhotenství

    Je-li v děloze přítomen více než jeden plod, má takové těhotenství mnohem vyšší riziko předčasného porodu, rozvoje těhotenské cukrovky či zvýšeného tlaku krve.

    • Vcestné lůžko

    Situace, kdy placenta překrývá vnitřní děložní branku. To může být zároveň důvod pro volbu císařského řezu.

    • Problémy spojené s plodem

    Některé mohou být rozpoznány ultrazvukem. Patří k nim například zvýšené či snížené množství plodové vody či zpomalený růst plodu.

    Riziková těhotenství vyžadují dohled specialisty. Těhotná žena pravidelně dochází do poradny, kde jí jsou předkládány nejlepší možné rady či léky, které mají dopomoci k bezproblémovému porodu a zdravému miminku.

    Jak podpořit zdravé těhotenství

    Rizikovému těhotenství nejde předejít stoprocentně. Vždy se mohou vyskytnout faktory, které mohou zapříčinit její vznik. Ať už předvídatelné nebo nepředvídatelné. Podívejme se na doporučení odborníků jak riziko takového těhotenství alespoň snížit:

    • Pokud uvažujete o těhotenství, zkonzultujte to se svým gynekologem a ošetřujícím lékařem. Projdete svou rodinnou anamnézu, problematické body a všechny možné scénáře. U některých onemocnění se např. těhotenství nedoporučuje. Ať už z pohledu rizika pro matku nebo dítě (roztroušená skleróza, Crohnova choroba nebo cystická fibróza apod.). Lékař vám také může doporučit používání vitamínů a přípravků zvyšující možnost otěhotnění a jeho bezproblémový průběh (např. užívání kyseliny listové nebo cvičení podle Mojíšové).
    • Uvažujete-li o asistované reprodukci, buďte opatrní a zvažte, kolik embryí si necháte aplikovat. Váš organismus nemusí vícečetné těhotenství zvládnout. Obzvláště po předchozích prodělaných potratech.
    • Najděte si kvalitní prenatální péči v podobě těhotenských poraden. Mít dobrého gynekologa ale také porodnici, kde budete rodit a docházet na prohlídky, vyšetření a testy je jedna z klíčových opatření, které můžete pro své bezpečí (a svého dětete) udělat. Ne všechna zařízení nabízejí srovnatelné služby a disponují nejrůznějšími přístroji, které dokáží odhalit potenciální komplikace.
    • Přibírejte chytře. Fakt, že jste těhotná, ještě neznamená, že se budete nezřízeně přejídat.Zdravým přibýváním na váze neohrozíte sebe ani zdraví dítěte. O následném shazování kilogramů nemluvě.  Držte se zásad zdravého a pravidelného stravování, sem tam přidejte nějaký ten potravinový doplněk a uvidíte, že vy i vaše miminko budete spokojeni.
    • Vyhněte se všem návykový látkám jako je alkohol, tabák a kofein. Slavnostní doušek vína na připití nebo jeden šálek kávy s našlehaným mlékem neuškodí. Užijte si tyto malé radosti, a pokud se bez nich nemůžete obejít, zkuste jejich zdravější alternativy. Takový cereální nápoj Caro nebo nealkoholické šampaňské mají také něco do sebe.

    Prodělala jste rizikové těhotenství nebo ho prožíváte? Podělte se o své pocity a zkušenosti s ostatními maminkami v jednom z diskuzních fór:

    Rizikové těhotenství

    Je těhotenství s dvojčaty rizikové?

    Rizikové těhotenství a preeklampsie z prvního těhoteství

    Je tu někdo na rizikovém těhotenství a leží už dva měsíce?

    Jak požádat lékaře o napsání rizikového těhotenství?

    Zdroje informací: www.mayoclinic.org, ulekare.cz a porodnice.cz

    Zdroje fotografií: pexels.com a alabouroflovecentre.com

    rigousek
    3. říj 2017    Čtené 2600x

    Co je nutné vyřídit před porodem

    Bříško se krásně kulatí, miminko si veselo kope a vy si užíváte příjemné chvíle při vybírání výbavičky, kočárku, roztomilých dupaček nebo dudlíků a těšíte se, až si konečně toho svého miláčka pochováte. S těhotenstvím a narozením dítěte je ale spojené i papírování a vyřizování. A to jak před porodem, tak i po něm. Dnes se zaměříme na to, co je nutné vyřídit před porodem.

    Otcovství a prohlášení o jménu dítěte

    Jestliže nežijete v manželství a nejste s partnerem oddáni, je potřeba úřední doložení otcovství, aby byl váš přítel uveden v rodném listu dítěte. Pro doklad o určení otcovství si zajdete na matriku, nemusí to být tam, kde máte trvalé bydliště, ale kdekoliv v ČR. Tuto záležitost vyřizovala i uživatelka smardik z fóra: S otcem dítěte nejsme manželé. Na matriku před porodem?: „Máme to stejně a vyřizovali jsme to ještě teď v těhu. Vyřídíš to na jakékoli matrice, ale musíte přijít oba, protože to podepisujete a potřebujete: občanské průkazy, rodné listy a ty těhotenskou průkazku, a také jsme tam hned psali jména - jaké příjmení dítě bude mít a holčičí i klučičí. Celé to trvalo asi 15minut, dostali jsme dvě kopie a jednu si mám vzít sebou do porodnice.“

    Jestliže jste vdaná, na matriku nemusíte a prohlášení není nutné mít vyplněné ještě před porodem, ale určitě je to lepší, ať máte po porodu o starost méně. Tento dotazník musí být podepsán oběma rodiči.

    Nezapomeňte si přinést tedy:

    • občanské průkazy (váš i partnera/manžela)
    • rodné listy (váš i partnera/manžela)
    • těhotenskou průkazku
    • pokud jste manželé, tak oddací list (dokument musí být buď originál nebo ověřená kopie)
    • pokud jste rozvedená, tak rozsudek o rozvodu (dokument musí být buď originál nebo ověřená kopie)

    Mateřská dovolená a mateřská

    Mateřská dovolená a nárok na ni vyplývá těhotné ženě ze zákona (zákoník práce § 166). Nyní je mateřská v rozsahu 28 týdnů při narození jednoho dítěte a při narození dvou a více dětí je to 37 týdnů. V tuto dobu pobírá žena dávku nemocenského pojištění, což je mateřská.

    Má na ni nárok ale jen v případě, že v posledních dvou letech před porodem byla nemocensky pojištěna alespoň 270 dnů. Jinak nárok nemá a hned po narození dítěte si může požádat o rodičovský příspěvek.  „Zaměstnavateli se předává papír od doktora, ten ho vyplní a pak pošle na sociálku. To bylo dřív, že PPM vyplácel zaměstnavatel:“ takto zní rada od uživatelky xpila z fóra: Vyřizování a nástup na mateřskou, kdy, kde a jak začít?

    Gynekolog vystaví 6 až 8 týdnů před předpokládaným datem porodu těhotné ženě „Žádost o mateřskou“, kde uvede datum nástupu na mateřskou dovolenou. Zaměstnankyně předá formulář do svého zaměstnání, kde ho zaměstnavatel pošle na sociální správu spolu s „Potvrzením zaměstnavatele o zaměstnanci pro účely uplatnění nároku na dávku v nemoci.“(není to jeho povinnost) nebo rovnou na pobočku státní správy

    Volba pediatra

    V porodnici se vás budou ptát na jméno, adresu a telefon vašeho dětského lékaře, který se bude starat o miminko, až přijdete domů. Samozřejmě vám to nikdo nemůže přikázat, ale je určitě lepší mít pediatra sjednaného ještě před porodem, protože ne vždy má každý volno. První návštěva by přitom měla proběhnout do dvou dnů od návratu z porodnice.

    Další zařizování

    A na posledním místě je vyřizování, které sice není nezbytně nutné, ale rozhodně se může hodit.  Jestliže chcete rodit v určité porodnici a víte, že mají plno, měla byste se včas registrovat a zajít se do ní určitě podívat předem (ať víte, do čeho jdete). Za poplatek si můžete zvolit i svého porodníka (v případě, že souhlasí). Nezapomeňte, že pokud přecházíte z rodičovské dovolené na mateřskou, musíte se odhlásit z rodičovského příspěvku. To uděláte jednoduše vyplněním formuláře na místně příslušném úřadu práce, tedy tam, kde jste si o příspěvek žádala. Domů vám pak přijde rozhodnutí o odejmutí dávky.  

    Zkontrolujte si také platnost dokladů (občanský průkaz), dejte si dohromady všechny doklady k porodu: 

    • občanský průkaz nebo cestovní pas
    • kartičku zdravotní pojišťovny
    • těhotenský průkaz a výsledky vyšetření a testů
    • formulář o jménu dítěte
    • oddací list (u vdaných žen)
    • rodný list
    • doklad o určení otcovství potvrzené matrikou (u svobodných žen). 
    • u rozvedených žen je také nutný rozvodový list

    a jestliže máte nějaké zvláštní požadavky připravte si i porodní plán, kde můžete zmínit, jak si představujete vést svůj porod, jaké zásahy jsou pro vás přípustné a jaké ne apod.

    Zdroj obrázků: www.pixabay.com

    Zdroj informací:www.mpsv.cz, www.naseporodnice.cz, www.porodnice.cz

    evapple
    24. srp 2017    Čtené 5815x

    Jsem na rizikovém těhotenství, jak to bude s penězi?

    „Pracuji jako lektorka (něco jako učitelka). Při své práci dost cestuji, denně mám několik přejezdů a najezdím kolem 80 až 100 km. Začínám v 7 ráno, končím v 18 večer, a kolikrát nestíhám ani oběd. Teď mě trápí hrozné nevolnosti, jsem úplně mimo.  Po každém jídle zvracím, a nevydržím ani u mytí nádobí, aniž bych si pak nemusela jít lehnout. Mám nárok na rizikové těhotenství? Jak to mám říct doktorovi? Sám mi nenabídl ani neschopenku.“ Martule20 z diskuzního fóra Na jakém základě mi doktor napíše neschopenku?

    Jak to chodí?

    Pokud u vás probíhá rizikové těhotenství, měla byste dodržovat určitý klidový režim, jako zaměstnané pak nastoupit na nemocenskou. Šest týdnů před plánovaným termínem porodu vám gynekolog ukončí nemocenskou a vy nastoupíte  na mateřskou (PPM).

    „Většinou jsou lékaři rozumní. Soudím dle svého a svých známých. S neschopenkou nedělají problém, pokud si řeknete. Moje lékařka se spíš divila, že doma být nechci. A vycházky podle aktuálního stavu. Pokud vám bude mizerně ani je nebudete požadovat. Myslím, že pokud nemusíte ležet, tak by také neměl být problém.“ liko77 z diskuzního fóra Na jakém základě mi doktor napíše rizikové těhotenství?

    Zda máte nárok či nikoli  na nemocenskou a následně i na mateřskou (PPM) ovlivňuje nejen forma, ale i délka zaměstnání, zda pracujete jako OSVČ nebo jste bez práce.

    Výše PPM se odvíjí od průměrného výdělku, kterého jste dosáhla před nemocí (např. rizikové těhotenství). Nemocenské dávky nelze do průměru zahrnout, neboť ty již byly stanoveny z průměru.

    • V případě, že jste jako zaměstnaná nastoupila z důvodu rizikového těhotenství na nemocenskou, musíte si dojít na Okresní správu sociálního zabezpečení (OSSZ). Ta vám vyplácí dávky v nemocenské, a proto také posoudí, zda máte nárok na mateřskou (PPM). Podmínkou nároku na výplatu mateřské je účast na nemocenském pojištění ve výši 270 dnů v posledních dvou letech před nástupem na PPM.
    • Může se stát, že tuto podmínku nesplníte (těsně před otěhotněním jste dostudovala nebo byla bez práce). V této situaci máte nárok na čerpání nemocenské v souvislosti s porodem do šesti týdnů po porodu. Bohužel, během čerpání nemocenské anebo PPM si nesmíte přivydělávat.

    „Kolegyně, co odešla na rizikové těhotenství tvrdí, že bere 60% platu od zaměstnavatele a 40% od sociálky vyrovnání platu….“ anetahozakova1 z diskuzního fóra Rizikové těhotenství: jaká částka mi bude chodit na účet?

     „Nemocenskou platí prvních 14 dní zaměstnavatel, pak sociálka. Je tedy možné, že se v jednom měsíci sejdou peníze od zaměstnavatele i od sociálky a pak to snad z pohledu někoho může vypadat, jako že sociálka něco doplácí...Tak to ale není. V dalším měsíci už bude platit jen sociálka.

    Co se týče peněz, těch 60 procent se bere z HRUBÉHO platu, ale je to v ČISTÉM. Nelze tedy počítat, že pokud teď beru např. 20 tis čistého, nemocenská bude 60 procent z toho, tedy 12 tis. Bude více (konkrétně u tohoto platu vychází nějakých 15 tis čistého). Nemocenská není zase tak malá, aby někoho musela děsit (pokud tedy už jeho normální plat nebyl spíš almužna). Mě osobně děsí spíš rodičák, který je poloviční než tato částka.

    U kolegyně může hrát roli, pokud brala nějaké nenárokové odměny nad rámec základního platu. Ty by jí zvedly základ pro výpočet nemocenské, takže by pak brala vyšší nemocenskou. Pokud by jí teď jako těhotné ty odměny už nedali, skutečně její nemocenská může dosáhnout stejné částky, jakou by brala, kdyby chodila normálně do práce, tedy výše jejího základního platu. Rozhodně to ale není o tom, že by jí sociálka něco dorovnávala.“ Mysicka_lb z diskuzního fóra z diskuzního fóra Rizikové těhotenství: jaká částka mi bude chodit na účet?

    • U budoucí maminky podnikatelky (OSVČ), je nutné stanovit po dobu čerpání dávek odpovědného zástupce (tj. OSVČ nesmí v této době osobně vykonávat samostatně výdělečnou činnost). Nejlepší možností je, že si  platíte nemocenské pojištění. To se pak dávky řeší jako u klasických zaměstnanců. Platí zde ale podmínka podílet se na pojištění 270 dnů v posledních dvou letech před nástupem na PPM a současně i podmínka účasti na nemocenském pojištění po dobu 180 dnů v období jednoho roku před nástupem na PPM.

    „…pracuji na OSSZ. Pokud jsi OSVČ bez dobrovolného nemocenského pojištění a máš manžela nebo partnera, který by fiktivně měl nárok na mateřskou, dalo by se hýbat s částkou a měsíci placení rodičáku. Nelze pobírat 2 rodičovské příspěvky zároveň, čili když porodíš druhé dítě, 1.rodičák zaniká a začne se platit 2.rodičák na druhé dítě. Věřím tomu, že pokud si zajdeš na státní sociální podporu při úřadu práce a zeptáš se na možnosti, určitě ti poradí ( pokud ne ta první, tak poradí ta druhá.“ Milovka z diskuzního fóra Rodičovská dovolená: OSVČ

    • Ať už jste z jakéhokoli důvodu bez zaměstnání (nebyla jste zapojena do nemocenského pojištění v zákonné lhůtě) nemáte, bohužel,  nárok v době těhotenství ani po porodu na žádné dávky z nemocenského pojištění.

    „Nemocenskou mít vystavenou při evidenci na ÚP můžeš mít. Záleží jen na lékaři, jestli ti ji dá nebo ne. Každopádně ale peníze z nemocenské dostávat nebudeš. Bude to jen, dá se říct, taková omluva, že pokud budeš v těhotenství na nemocenské, tak se na ÚP nemusíš dostavovat. Každopádně ale pokud si jí necháte vystavit, tak nezapomeňte každý měsíc nosit na ÚP tzv. lístek na peníze, tzn. potvrzení, že nemocenská stále trvá, aby to na ÚP věděli. Stačí to poslat i poštou. Peníze ale bohužel žádné, pokud nebereš podporu v nezaměstnanosti. Nárok na mateřkou před porodem už pro nezaměstnané také není, takže rodičák dostaneš ode dne porodu.“ Garnek z diskuzního fóra Těhotná na úřadu práce: mám nárok na nemocenskou?

    • Další, celkem běžná situace nastává, pokud nastupujete na mateřskou dovolenou z té rodičovské. Nárok na peněžitou pomoc v mateřství máte pouze tehdy, pokud na ni nastupujete do 3 let věku prvního (předcházejícího) dítěte. Pokud na mateřskou dovolenou nastupujete po uplynutí delšího období (více než 3 roky) a v mezičase jste nepracovala, ani neplatila 270 dnů nemocenské pojištění, nárok na proplácení PPM nemáte.

    „...nejlepší je si spočítat, kdy bude nástp na mateřskou s druhým dítkem (nejlépe 6 týdnů před porodem), pak zajít na pracát a navýšit si rodičák, co to jde a aby jsi nepřišla o moc peněz z těch 220 tisíc, které je možné vyčerpat. Pak informovat svého zaměstnavatele o těhotenství.  Donést mu před nástupem na druhou mateřskou zase papír od gynekologa o nástupu na mateřskou, kterou zaměstnavatel doplní a předá na OSSZ. Potom až ti příjdou peníze od OSSZ (první platba mateřské). Zajít na pracák, tam ti dají formulář pro OSSZ, kde oni vyplní částku, kterou budeš pobírat a od kdy do kdy bude vyplácena mateřská. A s tím jít na pracák a tam ti na základě toho stopnout rodičák na první dítě a bude to.

    Prostě jednoduché jako facka. Jo a pohlídej si to, jestli ti vyplatí v jednom měsíci obě věci, tak ten rodičák budeš muset zase vrátit, nebo tě budou popotahovat a vyhrožovat exekucí.

    Mám bohaté zkušenosti, stalo se mi u druhé dcery - kdy paní na OSSZ nevěděla co se mnou. Měla jsem vyplacené nějaké odměny a ona nevěděla, jak to spočítat. Tak mi nic nevyplatili. A pak mi nemohli ukončit na pracáku rodičák, a já pak peníze z rodičáku vrátila na jejich účet. Jenže přecházeli na nový systém, peníze nešly dohledat. Prostě šílenost, ale ani né do půlroku to bylo vyřešené. Mateřskou jsem řešila po telefonu s paní ještě v den porodu na šestinedělí. No ještě, že se to nakonec vyřešilo..." evulina77 z diskuzního fóra Jak přejít z rodičovské na mateřskou s druhým dítětem?

    • Nedosáhla jste na mateřskou? Nezoufejte, ihned po porodu bude vyplácen alespoň rodičovský příspěvek.

    „Výši nemocenské si můžeš spočítat i na kalkulačce, např. tady. Vyplácí ji sociálka na základě "lístku na peníze" - ten ti dá doktor nebo sestřička při návštěvě těhotenské poradny každý měsíc. Chodit ti budou na účet, který vyplníš při vyplňování neschopenky - dá se tam zaškrtnout zda chceš peníze na účet nebo složenku do schránky.“ littleluu9 z diskuzního fóra Dlouhodobá nemocenská na rizikovém těhotenství

    Od 1.1. 2009 může střídavě čerpat mateřskou dovolenou otec i matka, ale až od ukončených 6 týdnů věku dítěte. A to na základě dohody, přičemž každý z nich má při této péči o dítě nárok na výplatu peněžité pomoci v mateřství po dobu a za podmínek stanovených zákonem o nemocenském pojištění.

    Střídání se umožňuje od počátku 7. týdne ode dne porodu a četnost střídání omezena není. V případě střídání v péči o dítě se zastaví výplata peněžité pomoci v mateřství matce a začne se vyplácet tato dávka muži z jeho nemocenského pojištění, pokud splňuje podmínky nároku na její výplatu, a naopak.

    A co vycházky během rizikového těhotenství?

    O povolení vycházek nebo změny jejich rozsahu a doby vždy rozhoduje váš ošetřující lékař. Stanoví vám tzv. režim dočasně práce neschopného pojištěnce a dále stanoví rozsah a počet hodin vyhrazený na vycházky.

    Pokud vznikne tato dočasně pracovní neschopnost z důvodu vašeho rizikového těhotenství, které vám znemožňuje po dobu těhotenství pracovat, ale jinak jste v pořádku, neměl by být důvod k omezeným vycházkám.

     „…na mě kontrola přišla, a měla jsem s tím dost problémů. Vzali mi i nemocenskou. Bylo to už těsně na konci nemocenské, kdy jsem měla přecházet na rodičák a v době, kdy jsem neměla vycházky, musela jsem k zaměstnavateli dořešit nějaké papíry (nevím už proč zrovna v tu dobu, volala mi personální, byl konec měsíce, nebo se něco muselo nahlásit, fakt nevím přesně). Vycházky jsem měla ráno 7-8 hodin, abych mohla odvést starší dcery do školy a školky a pak až odpoledne od 15.30 - 18.30 hod., abych je mohla zase domů přivést a odvést příp. na kroužky…“ lucisa z diskuzního fóra Kontroly na neschopence pro těhotné

    „Pokud práce neschopný pojištěnec poruší režim stanovený v době pracovní neschopnosti ošetřujícím lékařem, bude mu moci OSSZ/PSSZ/MSSZ nemocenské snížit nebo zcela odebrat nejdéle však na sto kalendářních dnů. Nový zákon rovněž umožnuje snížit nebo odejmout i již vyplacené nemocenské. Obdobně má podle zákoníku práce možnost snížit nebo odejmout v prvních 14 kalendářních dnech náhradu mzdy zaměstnavatel.“ Ivetm z diskuzního fóra Kontroly na neschopence pro těhotné

    „Od příštího roku 2018 už je schváleno, že ty co si neplatily nemocenské pojištění nebo jsou nezaměstnané si budou moci zvolit délku rodičovského příspěvku na 3 roky, tedy můžou dostávat až 7600,- Já jsem taky OSVČ, ale platila jsem si nemocenské a tak jsem měla nárok na mateřskou, teď jsem si ho platila zase při vedlejší činnosti při rodičáku a teď od 1.7. nastupuji plynule na další mateřskou. Manžel je taky OSVČ, takže jsem si to opravdu pohlídala. Ono i když dítě není tak úplně v plánu nebo se neví kdy v plánu bude, tak se těch 115,- měsíčně vyplatí platit. Např. 2 roky placení by stály 2760,- a stejně při nároku na mateřskou je vyměřovací základ 115,- * 30 dní * 6 měsíců, a to je 20.700,- a to se fakt vyplatí. Navíc po porodu je možné si mateřskou při nejnižší výměře 115,- denně, což dělá cca 3.450,- při počtu 30 dní v měsíci, nechat dorovnat až do výše 7600,- měsíčně z rodičáku. Souběžně pak chodí po dobu mateřské po porodu mateřská a rodičák, přičemž součet může být až 7600,-.“ orchideas1 z diskuzního fóra Rodičovská dovolená: OSVČ

    Zdroj informací: naseporodnice.cz

    Zdroj fotografií: www.pixaby.com

    evapple
    23. srp 2017    Čtené 1485x

    Fotorecept: S každým kašlem zatočí domácí tymiánový sirup vhodný i pro děti a těhotné ženy

    S právě úřadujícím vlezlým a sychravým počasím nastává klasické období rýmiček a kašlů. Tyto neduhy samozřejmě nejvíce útočí na malé děti a osoby se sníženou imunitou, jako jsou třeba těhotné ženy, které jsou navíc hodně omezené ve výběru účinných přípravků z lékárny. Přípravky z lékárny jsou navíc poměrně drahé a občas jich musíte vyzkoušet více, než konečně natrefíte na takový přípravek, který vás toho otravného kašle zbaví. Pojďte tedy vyzkoušet recept na domácí sirup proti všem typům kašle.

    Jeho příprava je velmi jednoduchá a náklady jsou v podstatě minimální. Výsledky vás stoprocentně mile překvapí. 

    Proč právě tymián?

    Tymián je jedno z nejsilnějších rostlinných antibiotik a disponuje také antiseptickými a dezinfekčními účinky. Pomáhá při nachlazení a také při zánětech dýchacích cest. Ale to ještě není vše. Působí také léčivě při astmatu, bronchitidě, suchém, dráždivém, záchvatovitém či černém kašli a usnadňuje vykašlávání hlenů.

    Na výrobu domácího sirupu můžeme použít sušený tymián i ten čerstvý, který nám roste v truhlíku.

    Pro výrobu nám stačí pouze 4 suroviny

    Potřebujeme:

    • cca 13 gramů sušeného tymiánu
    • 150 gramů cukru
    • 50 gramů medu (pokud nechceme dávat med, prostě dáme více cukru)
    • 250 ml vody

    Jak na výrobu tymiánového sirupu?

    Příprava je velmi jednoduchá a časově nenáročná.

     1. Do kastrůlku dáme cukr, med a zalijeme vodou. Dáme na sporák a na mírném plameni vaříme cca 20 minut - je potřeba, aby se cukr i med důkladně rozpustily.

        2. Hrnec odstavíme a do ještě teplé směsi přidáme tymián. Pořádně ho promícháme a dbáme na to, aby byly všechny kousky potopené. Poté přikryjeme pokličkou a necháme cca 12 hodin louhovat. Já vařím vždy večer a s prací pokračuji druhý den ráno.

        3. Vylouhovanou tekutinu je nyní potřeba zbavit všech kousků tymiánu. Můžeme použít jemné sítko nebo vše přecedit přes plátýnko. A máme hotovo - nyní zbývá už jen sirup přelít do sklenice a uskladnit v lednici.

    Podávání sirupu

    V případě kašle podáváme 5x denně jednu kávovou lžičku sirupu - dávkování je stejné pro všechny věkové kategorie.

    Dobrou chuť.

    Tip: Spousta z nás své blízké ráda obdarovává domácími a vlastnoručně vyrobenými dárky, můžete i tento sirup věnovat jako dárek. Stačí jen pořídit pěknou nádobu a trochu si pohrát s ubrouskem a papírem. 

    mia1974
    12. črc 2017    Čtené 829x

    Chcete mít jistotu a obejít se bez odběru plodové vody? Běžte na Prenascan

    Odběru plodové vody se některé maminky obávají. Právě tak ale lze odhalit určité genetické odchylky. Místo tohoto invazivního vyšetření však lze absolvovat vyšetření, které se provádí z krve a tudíž při něm nic nehrozí, jde o Prenascan, který má jen o trochu menší pravděpodobnost. Jde však o test placený.

    Prenascan nebolí

    Zatímco odběr plodové vody může nastávající maminku bolet (podle toho, kudy se vede vpich jehly) a znamená určité, byť nepatrné riziko zanesení infekce, Prenascan nebolí, provádí se při něm jen a pouze odběr krve. Tato krev se následně testuje, zjišťují se v ní úlomky DNA miminka, ta se pak vyšetřuje, zda nejsou přítomny chromozomální vady. Takto lze odhalit s 99% jistotou Downův syndrom, kterého se obávají zejména maminky nad 35 let, dále pak Edwardsův a Patauův syndrom. A pokud chcete, můžete si nechat s jistotou zjistit pohlaví. Tento test se provádí od desátého týdne těhotenství, kdy ještě není možné zjistit pohlaví ultrazvukem, takže se můžete dozvědět oproti jiným maminkám o mnoho dříve, zda čekáte holčičku, nebo chlapečka. Spolehlivost tohoto zjištění se udává 98%.

    Dozvíte se velmi brzy pohlaví

    „Test mi dělali ve dvanáctém týdnu. Výsledky jsem dostala již za týden, takže jsem věděla, že čekám kluka již tehdy, když na mě těhotenství nebylo zdaleka vidět,“ říká maminka Lucka, která pomocí testu vyvrátila nedobré výsledky z triple testu. Prenascan se doporučuje u maminek nad 35 let, při asistované reprodukci, při zhoršených výsledcích u biochemického testu. „Odběru plodovky jsem se bála, tak jsem si zaplatila tohle, a to kvůli špatným výsledkům triple testů. Ty předpověděly pravděpodobnost 1:150 pro riziko Downova syndromu, a tak jsem se musela rozhodnout, kterého testu využiji,“ uvedla maminka Martina.

    Výsledky se posílají přes moře

    Provádí se na odborných klinikách, které se zabývají asistovanou reprodukcí. Prvním krokem je pohovor s genetičkou, která konkrétní případ s maminkou rozebere a vysvětlí jí, co přesně může v jejím případě test odhalit. Poté si nechá maminka odebrat krev, která se zašle do laboratoře, bohužel u nás žádná taková laboratoř neexistuje, většinou se vzorky posílají do Hong Kongu do certifikovaného zařízení.

    Výsledky kolem týdne

    Zhruba po týdnu (ačkoliv se většinou uvádí týdny dva) jsou k dispozici výsledky. Ty zavolá pracovník zařízení mamince na telefon, který uvedla. Pakliže si přála sdělit pohlaví, dozví se i pohlaví miminka. Ačkoliv se spolehlivost testu udává 99%, lékaři dopředu uvádějí, že jeho výsledky (pokud jsou negativní) je třeba ještě potvrdit vyšetřením, které má stoprocentní vypovídající hodnotu, a to sice odběrem plodové vody.

    Vysypte si kasičky

    Prenascan bohužel nehradí žádná z pojišťoven. Test se nabízí již nikoliv let a jeho cena ani neklasá, ani pojišťovny neplánují, že by test proplácet plánovaly. Pokud se pro něj rozhodnete, musíte předem zaplatit 12 500 korun. Maminky, které test absolvovaly, však nelitují: „Platila jsem 12.500 Kč a odběr krve byl naprosto bezbolestný, 1 zkumavka. Finanční částka je to vysoká, ale v porovnání s cenami IVF, na které nepřispívá zdravotní pojišťovna, a které jsme několikrát hradili ze svého, se to dá unést. Za tu jistotu a klid to určitě stojí,“ píše například maminka Mirka.

    Zdroje:

    www.gennet.cz

    www.prenascan.eu 

    hardlyknow
    10. kvě 2017    Čtené 3800x

    6 knih o těhotenství, které vás naučí i pobaví

    Některé knihy jsou základními průvodci ve světě plném vajíček, těhotenských testů, nevolností, prvních kopnutí, porodů a jiné skvěle naladí a pobaví každou ženu v očekávání. Připravili jsme pro vás seznam knih, které by si měla přečíst každá nastávající maminka. Začtěte se a vpusťte řádnou dávku vtipu a optimismu do vašeho života

    Vejce a já, Betty MacDonald

    Humorné vyprávění Betty MacDonaldové, ve kterém líčí své zážitky na farmě, kterou spolu s manželem Bobem založili. Potřebujete-li vypnout, vyčistit hlavu a přečíst si nenáročnou literaturu u které nemusíte přemýšlet, je pro vás Vejce a já jako stvořené. Antidepresivní kniha, u které nečekejte žádný převratný děj ani zápletku. Autorka píše o vtipných historkách z každodenní rutiny, starostech a neuvěřitelných situacích zcela s lehkostí a nadhledem. Těšte se i na úžasný ironický smysl pro humor.

    Jak přežít těhotenství, Veronika Hurdová

    Vtipná a optimistická příručka pro všechny budoucí maminky. Knížka postupně popisuje všechny psychické, fyzické a společenské strasti a radosti, které jsou s těhotenstvím spojené. Nechybí notná dávka humoru a rady, jak jednotlivé situace řešit s nadhledem. Vtipně napsanou knihu doprovází řada zajímavých ilustrací.

    Vzhůru do jináče, Kaz Cooke

    Kniha je prvotně určena maminkám, které se už přehouply přes třicítku a čekají na svého prvního potomka. Jedná se o deník moderní ženy Hermíny, která popisuje každodenní zcela neobvyklé i běžné situace budoucí novopečené matky. Při čtení Hermíniných zápisů budete brečet smíchy.

    Partner u porodu, Penny Simkin

    Průvodce a rádce pro všechny, kteří dostali důležitý úkol, být u porodu s nastávající maminkou. Jaký je jejich úkol? Jak být pomocník, průvodce, rádce a utěšitel v jednom? Tato kniha vám pomůže k tomu, abyste věděli, co v dané chvíli dělat, jak se zachovat, aby rodící ženě bylo v těžkých chvílích lépe.

    Slovníček pro těhotné, Martina Hourová a Veronika Galambošová

    Autorkami jsou gynekoložky s bohatou praxí, které vybraly nejčastější medicínské termíny, jež souvisejí s těhotenstvím a porodem. Lékařské zprávy a laboratorní výsledky v těhotenské průkazce pro vás již nebudou zašifrovanou zprávou. Tato publikace vám pomůže samostatně se zorientovat v problematice těhotenství a porodu a usnadní vám přípravu na příchod vašeho děťátka.

    Kniha o těhotenství a dítěti, Antonín Pařízek

    Kniha přehledně a srozumitelně přináší ověřené informace předních českých odborníků z lékařských oborů o těhotenství, porodu a péči o dítě. Najdete v ní například způsoby plánovaného rodičovství, první známky těhotenství, způsoby přirozeného a umělého otěhotnění, vývoj zárodku a plodu krok za krokem a spoustu dalších důležitých informací. Tuto knihu doporučují i na mnoha kurzech pro těhotné.

    Mnoho zajímavých publikací najdete i v našem bazaru, tak to nezapomeňte omrknout. Máte oblíbenou knihu, která pro vás byla nějakým způsobem přínosná? Podělte se s námi!

    Foto: Unsplash.com

    mia1974
    2. kvě 2017    Čtené 2508x

    Oblečení pro těhotné nejsou jen lacláče a obří šaty

    Zatímco dříve oblečení pro těhotné symbolizovaly hlavně lacláčové kalhoty a volné šaty typu sport, dnešní nabídka je o poznání pestřejší. Bohužel, v běžných řetězcích obchodů s oblečením na těhotenskou módu až na výjimky nenarazíte a je třeba hledat.

    Úpletové šaty zvolila také těhotná herečka a blogerka Nikol Štíbrová.

    Zdroj: Instagram

    Těhotenské kalhoty jsou základ

    Zhruba od třetího měsíce budete pozorovat, se nevejdete do svých běžných kalhot, od pátého měsíce je třeba volit už speciální těhotenské oblečení, abyste se zbytečně netísnila. Pochopitelně si můžete vystavět celý těhotenský šatník, otázka ale je, zda na to chcete věnovat tolik peněz. Naštěstí je dnešní móda značně variabilní a nediktuje striktně štíhlé střihy, takže užijete i široká trika, mikiny a svetry, pod které se schová i bříško v devátém měsíci. U kalhot, byť by byly pružné ale neváhejte a pořiďte si těhotenské, uvidíte, že jde o neporovnatelné pohodlí.

    V „háemku“ pořídíte nejlépe

    Poměrně slušnou nabídku těhotenského oblečení  má značka H&M. U ní můžete zakoupit jedna hned několik typů džín s širokým pasem pro těhotné, ale i jiné druhy kalhot, široké, úzké, či leginy. Na výběr jsou také trička, mikiny, svetry, kraťasy a sukně. Vše poměrně kvalitní a moderní. Pokud se budete k oblečení dobře chovat, můžete je ještě po porodu prodat další nastávající mamince a část ceny se vám vrátí. Například džíny zde stojí kolem tisíce korun.

    Šaty hrají prim

    Naprosto ideální oblečením pro těhotenství zůstávají šaty. V těch vás nebude zaručeně nic tísnit, pohyb v nich je nejjednodušší a hlavně budete v nich vypadat žensky a svůdně pokročilému těhotenství navzdory. Zcela klíčový je střih a materiál šatů. Těhotné postavě rozhodně neprospívá, pokud ze sebe kvůli volnému střihu a nepoddajné látce uděláte obří krabici.

    Co naopak velmi sluší, a to každému, jsou šaty přestřižené pod prsy, které měkce splývají dolů. V chladnějších měsících pak oceníte šaty z úpletového materiálu, které postavu nenásilně obepnou a budou působit elegantně. Na léto si pak zcela jistě pořiďte hippie šaty v maxi délce. V případě chladnějších dnů přes ně přehoďte džínovou či koženou bundičku.

    Co v zimě?

    Mnoha maminkám, které jsou v posledním trimestru v zimě, se nechce kupovat drahé těhotenské zimní oblečení. Bohužel, běžná bunda nebo kabát už prostě nejde zapnout. Řešením je buď kabát, který je bohatě střihově řešen do áčka a který můžete klidně nosit, i když nejste v očekávání, anebo speciální bundy pro těhotné, které lze využít později i na nošení miminka. Místo těhotenského bříška se vám totiž pod bundu vejde miminko v nosítku, nebo v šátku.

    Krásnou těhotenskou módu si můžete pořídit i z druhé ruky. Prohlédněte si pozorně nabídku bazaru na Modrém koníkovi, najdete zde totiž snad vše! 

    emily79
    2. kvě 2017    Čtené 1170x

    Jak pořídit výbavičku pro miminko v klidu a bez stresu

    Většina nastávajících maminek se těší, až bude chystat výbavičku pro své děťátko. Ono to ale někdy nemusí být úplně jednoduché, zejména tedy, pokud čekáte děťátko první. Co vše nakoupit? Kde to sehnat? A především kolik čeho budu potřebovat? Těžké odpovědi. Je to hodně individuální, protože každé miminko je jiné. No, a pokud nám chybí zkušenost, může být shánění základní výbavičky doslova „fyzicky i psychicky„ náročná záležitost.

    Co vše budu potřebovat

    Nenechte se vykolejit, nenervujte se a užívejte si těhotenství, co seženete, seženete, a zbytek za chodu dokoupíte. Věřte, že malé miminko toho opravdu mnoho nepotřebuje a v dnešní době není problém věci pořídit kdykoliv a kdekoliv.

    Do začátku vám postačí mít doma opravdu jen to základní, tedy autosedačku, kočárek, postýlku, zavinovačku, deku, několik oblečků a pár hygienických potřeb. K nim patří hlavně plenky, vatové tyčinky do uší či polštářky z buničité vaty, vlhčené ubrousky nebo místo nich ubrousky textilní a obyčejná voda, odsávačka na nos a nůžky na nehty nebo pilníček. Kdo chce, přidá chůvičky a monitor dechu, vaničku, pár hraček a je to. Žádný problém.

    Základem je zorientovat se

    Ideální je, udělat si seznam základních věcí a postupně odškrtávat. Jen u oblečení se trochu rozepište, zde je potřeba více různorodých kousků ve větším počtu. Body s krátkým i dlouhým rukávem, punčocháče, ponožky, dupačky, polodupačky, rukavičky, čepičky, trička, svetříky, mikiny a podle ročního období i kombinézy a teplé čepice.

    Nekupujte zbytečně věci, které si myslíte, že použijete, ale realita pak bude jiná. Týká se to například lahviček, odsávačky na mléko nebo dudlíků. Ano, mějte doma třeba jednu lahvičku a jeden dudlík, ale se zbytkem opravdu počkejte.

    Zhodnoťte, co chcete nové a co vše vám bude stačit z druhé ruky.

    Kde vše sehnat

    Než začnete nakupovat, nezapomeňte, že některé věci si můžete půjčit, třeba monitor dechu i odsávačku mléka, tu zapůjčí za poplatek většina porodnic.

    V obchodech nakupte věci, které vyžadujete úplně nové, na bazárku najdete zbytek.

    Nezapomeňte navštívit lékárnu. Vyplatí se pořídit odsávačku na nos, ta se neztratí dalších pár let, mořskou vodu, teploměr, nůžky a vatové tyčinky do uší.  

    Při sestavování výbavičky je dobré poptat se přátel nebo zapátrat ve vlastních zásobách, já mám takhle krásnou postýlku a jídelní židličku a konečně i pár hraček a oblečků po sobě.

    Zaúkolujte přátele, beztak budou chtít něčím miminko přivítat, sdělte jim, co by se vám líbilo.

    Bazar, ideální řešení, seženete zde skoro vše

    Na bazárku je super shánět především oblečení. Určitě upotřebíte body, polodupačky či dupačky, svetříky, čepičky a ponožky. Tady nakoupíte dostatečné množství věcí za super cenu. Malé miminko rychle roste, netřeba mít vše nové, časem si to vynahradíte. 

    Rovněž zde ale nakoupíte i kočárky, autosedačky, lehátka, vaničky, chůvičky a nejrůznější hračky. Kdo chce, jistě tu najde i nosítka či šátky. A vyplatí se zde poohlédnout po fusaku na jaro nebo zimu a dalších potřebách.

    Bazar už dávno není o zcela opotřebovaných a nehezky vypadajících věcech vhodných jen na zahradu. Nakoupíte zde věci funkční i hezké a ušetříte nemalý peníz.

    zdroj obrázku pixbay.com

    mandella
    19. dub 2017    Čtené 854x

    Strašák jménem triple test

    Téměř každá budoucí maminka se s pojmem triple test během svého těhotenství setkala, jde totiž o krevní testy, které se provádí mezi 16. až 18. týdnem. Cílem vyšetření je ukázat, zda dítěti hrozí nějaká vrozená vývojová vada, jako jsou Downův syndrom, Patauův syndrom a Edwardsův syndrom.

    Jenže toto vyšetření vychází často falešně pozitivní a špatný výsledek nastávající maminku zbytečně poleká a stresuje, což není žádoucí pro správný vývoj děťátka. Přitom fakt, že triple test vyjde pozitivní, v žádném případě neříká, že se miminko narodí postižené!

    Na našem webu modrykonik.cz je mnoho zkušeností maminek s nespolehlivostí testu.

    Falešně pozitivní triple test. Stalo se to někomu?

    Triple test - ano, nebo ne?

    Většina z uživatelek se shoduje, že už by takový stres nepodstoupily. „Gynekoložka mi nekompromisně oznámí zdrcující výsledky, celá naše rodina prožívala šílené obavy a pak je vše jinak. Díkybohu tedy samozřejmě. Nicméně po další konzultaci s jinými lékaři jsem se dozvěděla, že triple test už se opravdu nedoporučuje a ve světě už ani nedělá. Po téhle zkušenosti už vím, že v případě dalšího mimi a dobrého výsledku ve 12. týdnu už mě na triple test nikdo nedostane,“ píše koníkovka mm2007.

    V případě pozitivního výsledku triple testu lékaři doporučují podstoupit odběr plodové vody. „Ten jsem podstoupila následující týden. Musím říct, že nic horšího než to, když si mimčo vesele kope a člověk neví, co bude, jsem nezažila.  Po třech týdnech jsme se dočkali výsledků, čekáme zdravého chlapečka,“ svěřila se uživatelka pulenka.

    Každá maminka si přeje porodit zdravé dítě a mít v tomhle jistotu už v těhotenství. Proto se z testů stal výnosný byznys, jak se domnívají některé uživatelky našeho fóra. „Absolvovala jsem integrovaný biochemický screening (rozšířený triple test) a vyšlo mi riziko Downova syndromu 1:20,“ začíná popisovat koníkovka mirabela, u které šlo o vymodlené těhotenství po sedmileté neplodnosti a sedmi pokusech IVF.

    „Na genetice mi doporučili odběr plodové vody nebo neinvazivní test z krve Prenascan. Zaplatila jsem si krevní test, abych prcka při odběru plodovky nijak neohrozila. Po osmnácti dnech čekání na výsledky z krve, která se posílá až do Hong Kongu, jsem se dozvěděla, že integrovaný test byl falešně pozitivní a čekáme zdravou holčičku. Byly to pochopitelně strašné nervy,“ doplnila mirabela.

    Dá se tedy podle ní spolehnout na moderní integrované testy, které zvažují víc faktorů, než jen krev? „Mám nyní pocit, že nejen triple testy, ale i integrované testy jsou také v drtivé většině falešně pozitivní (průzkum v mém okolí a na Internetu). Chtěla bych uklidnit ostatní maminky, aby se tolik nebály, i když je integrovaný test pozitivní, že jejich miminko bude určitě v pořádku,“ dodala.

    Zatím to ale vypadá, že se v naší zemi triple test ještě dlouho dělat bude, přestože okolní státy od této praxe upustily či upouštějí. „Je to velký byznys, triple testy jsou velmi krásně hrazeny pojišťovnami, takže se u nás stále dělají,“ prozradila koníkovka astyna, která má v rodině uznávaného odborníka gynekologie.

    Zdroj fotek: https://stocksnap.io/photo/40B226DC63

    mia1974
    18. dub 2017    Čtené 5664x

    Jste těhotná? Pohybu se zříkat určitě nemusíte

    Jste v očekávání potomka? Určitě to neznamená, že musíte sedět doma a připravovat se psychicky na porod, těhotenství není nemoc!

    V těhotenství se se sportem nerozloučila ani modelka Hana Mašlíková...

    Zdroj: Instagram

    Těhotenství, obzvláště to první, není pro ženu úplně snadné období. Musí se smířit s tím, že spoustu aktivit, které do té doby provozovala, je třeba opustit. Její denní režim a také způsob života se začne měnit, což je důležité pro přípravu na život s děťátkem. Mnohé ženy se cítí zaskočeny tím, že se o těhotenství mluví jako o nejkrásnějším období v životě ženy, ale ony to tak necítí. Těhotenské obtíže si vybírají daň, únava, změna… Nenechte se tím zaskočit a rozhodně se doma neutápějte v depresi. I život těhotné ženy může být pestrý a neznamená to jen chystání výbavičky a čtení chytrých knih o péči o dítě!

    Pohybu se nezříkejte

    Pokud jste sportovala před těhotenstvím, určitě není důvod se sport zříkat i posléze. Platí zcela jistě to, že se nemáte rozhodně přepínat a důsledně poslouchat své tělo. Pokud vám řekne, že se mu třeba na cvičení nechce, v těhotenství si klidně dopřejte ten luxus, že si raději sedněte a dejte si nohy nahoru. Pokud trpíte těhotenskými nevolnostmi a únavou, sportování vynechejte, zkuste zařadit alespoň procházku na čerstvém vzduchu, který na nevolnosti pomáhá. Těhotenství není opravdu obdobím, kdy si máte cokoliv dokazovat. Pokud ale počáteční těhotenské obtíže odeznějí, můžete se ke sportu opět vrátit.

    Cvičily jste už před tím?

    Ačkoliv můžeme hlavně na Instagramu vidět mnoho fotek nastávajících matek, které do poslední chvíle před porodem posilují a zvedají závaží, nesnažte se je napodobit. Je velkým rozdílem, pokud jste aktivně sportovaly před těhotenstvím, nebo zda jste nedělaly nic. V takovém případě nezačínejte s náročným tréninkem, vrhnout se můžete na pilates, nebo jógu, a to i na běžné lekce pro veřejnost. Uvědomte pouze vaši lektorku o tom, že jste těhotné, aby vám vybrala snadnější cviky místo cviků v těhotenství nevhodných.

    Cvičení speciálně pro těhotné

    V okolí také můžete najít lekce gravidjógy a cvičení pro těhotné, které se zaměřuje na záda, které tak často pobolívají. Pokud ve svém okolí žádné takto zaměřené lekce nenajdete, můžete cvičit podle internetu, například na onlinefitness.cz, nebo fithall.cz

    Pozor na přímé břišní svaly

    Pokud jste sportovaly pravidelně před těhotenstvím a netrpíte žádnými obtížemi, můžete v poněkud nižší frekvenci pokračovat i nadále. Pokud posilujete, dejte si velký pozor na cviky na břicho. Zeptejte se raději trenéra, jakou formou lze břicho posilovat. Cvičit by se neměly rozhodně přímé břišní svaly, takže se vyhněte sklapovačkám, abyste si nepřivodily diastázu (rozestup břišních svalů). Věnovat se ale můžete šikmým břišním svalům.

    S běháním nezačínejte

    Běhala jste před těhotenstvím? Opět, poslouchejte své tělo a pokud se mu po běhání stýská, dopřejte mu ho. Pokud budete běhat o nižší frekvenci, mírné otřesy by miminku určitě neměly vadit. Neběhejte pochopitelně maratony a na výkon, běh případně prokládejte chůzí. S během samotným ale v těhotenstvím nezačínejte, zkuste spíše ostrou chůzi, či chůzi s hůlkami. V těhotenství se vyloženě doporučuje plavání v čisté vodě, naopak vzdát byste se měla lyžování a bruslení, zkrátka sportům, při kterých můžete upadnout, či při nich hrozí nějaký blízký osobní kontakt.

    bar21
    5. dub 2017    Čtené 5690x

    Předčítat břichu

    Cože? Ty dnešní matky už neví, co by...může problesknout některým z nás. Mám zde pro vás jen takový malý tip. Nejde o tyranizování, jak být dokonalým rodičem a to dokonce ještě dříve, než se dítě narodí ;)

    Jsem klinická logopedka na mateřské a mám teď tu krásnou příležitost sledovat vývoj dětské řeči v přímém přenosu. Píšu rodičům o tom, co vím a znám. Třebas některé mé postřehy upotřebíte pro vývoj řeči vašeho dítěte a třeba i lepší komunikaci v rodině. 

    Ví se, že děti už v prenatálním vývoji slyší a reagují na matčin hlas nebo melodickou hudbu. Pouštění Mozartovy hudby břichu se sice u nás doma nekonalo, ale svou oblíbenou hudbu jsem přece jenom poslouchala o něco raději, právě pro pocit, že ji posloucháme dva. Ještě dříve než u nás proběhla radost, že ve mně roste nový posluchač, jsem četla o studiích sluchového vnímání u dětí ještě nenarozených. Jsem klinická logoedka tak čtu "todlenc", ale jinak čtu i detektivky;) Studie prováděli DeCasper a Spenceová, v průběhu 80. a 90. let  a z nich vyplývá že,

    pokud 6 týdnů před porodem budete svému maličkému opakovaně předčítat kratší část textu, bude na něj reagovat po porodu, a to i když jej bude číst někdo jiný.

    Při výzkumu hodnotili reakce plodu a to podle změn srdeční akce. Změnu zaznamenali, i když text četla jiná osoba než matka nebo otec. Tím bylo vyloučeno, že se jedná o pouhou reakci na hlas blízkých.

    Pokud vás tento poznatek zaujal, můžete zkusit předčítat svému dítěti - můžete zkusit číst svému břichu. Nejspíš tím nezískáte náskok před dítětem od sousedů, ani tím nijak neumocníte vývoj vašeho superdítěte ;). Taky nemohu slíbit, že text bude fungovat jako zaklínadlo pro řvoucí uzlíček. Tímto čtením můžete "jen" přidat další způsob komunikace s miminem. Slovy, která jsou vám milá a která už bude znát. S jak přesnou délkou textu pracovat jsem se nedočetla, autoři uvádí: "určitý krátký text". Výběr je na vás.

    Už jen vybírání textu je děj poměrně zábavný. Vybrat něco, co budeme dítěti předčítat 6 týdnů bez omrzení a bez pocitu prázdných slov pořád dokola, několikrát za den, dá i zabrat. Pohádku? (část pohádky Kocoura v botách použili právě ve výzkumu) Oblíbenou básničku? Pro mou a Štěpánovu náturu by to byla příliš tradiční volba a soudíce, že pohádek a básniček si užijeme až bude mimino na světě, jsme vybírali netradičněji... a toto už je vlastně způsob komunikace. Výběr prvních slov, která "věnujete" svému dítěti.

    U nás nakonec vyhrál recept na na Štěpánovo oblíbené cukroví - zázvorky od Magdaleny Dobromily Rettigové. Recept je díky svému stáří plný krásné, melodické, někdo by mohl namítnout i zastaralé češtiny, ale dle mého soudu je délka tak akorát a poslouchá se to náramně. Navozovalo nám to doslova sladkou, rodinnou náladu.

    Dej na vál 12 lotů tlučeného prosátého cukru... i teď po několika měsících, když čtu ta slova, cítím ladění těch dní, jako když cítíte určitou vůni a s ní máte spojený zážitek...

    ...12 lotů pěkné prosáté mouky... sedím s velkým břichem na naší nové, dřevem vonící posteli a koukám, jak padá listí ze stromů...

    Recept jsme vytiskli na malé lístečky a nastražili si je po bytě. Pokaždé, když byl čas a nálada, "pekli jsme zázvorky". Budoucí táta rád zasvěceně předčítal. Už v tu chvíli jsme byli rodina. Máma, táta, mimino a společná slova.

    co jste vybrali nebo vyberete VY?

    pukrle barbora

    http://www.proslova.cz/blog/

    blog nejen o vývoji řeči

    limetka82
    31. bře 2017    Čtené 4355x

    Vorvaň před objektivem, aneb těhotenské focení každá jednou ocení!

    Je to paradox, ale pokud nejste modelka, tak Vás profesionální focení dost možná čeká právě v nejtlustším období Vašeho života. Připadáte si jak velryba, máte oteklé ploutve, strie jsou Vaše nejlepší kámošky a proplouvání před fotoaparátem Vám dává dost zabrat. Nicméně přesto, že víte o jak náročnou plavbu se bude jednat, neodradí Vás od ní ani mořská nemoc, ani pár dobře rostlých Plejtváků.

    A jak se na něj nejlépe připravit?

    1) odpočívejte a hodně spěte – dost možná nadlidský úkol, pokud to přesto nejde, berte to alespoň jako trénink do budoucna, až se mládě narodí, nebudete spát skoro vůbec

    2) nervozitu si nechte až k porodu – pokud jste si vybrali profesionálního fotografa, nemáte se čeho bát – správné svícení, make-up a v neposlední řadě i retuš dokážou doslova divy, nicméně zase nemějte přehnaná očekávání, z vorvaně delfín nebude ani za stovku sardinek

    3) starejte se o svoje šupiny – tedy pokožku samozřejmě, dopomoci k ideální pleti Vám může peeling, nebo odstranění přebytečných chloupků, naopak zakouřené prostředí, či přehnané slunění Vám ani fotkám neprospěje, zkrátka pokud nechcete vypadat jak ryba na grilu, na solárko zapomeňte. Pokud se chystáte navštívit kosmetičku, udělejte to s dostatečným předstihem, aby se pleť měla čas zregenerovat.

    4) vyberte vhodné oblečení – vezměte si sebou to, v čem se cítíte jako ryba ve vodě, především takové, které zvýrazní vaše dočasné křivky. Čím víc hadříků, tím líp! Fotograf Vám následně pomůže s výběrem, nicméně je potřeba, aby vůbec měl z čeho vybírat. Různé barvy, různé styly a originální doplňky. Vyvarujte se však věcí s nápisy, značkami, nebo šílenými vzory. Na focení přijďte v něčem volném, nic totiž nepokazí těhotenské focení víc než otlaky od ponožek, prádla, těhotenských pásů, hodinek či prstýnků…

    5) investujte do profi vizážistky – když už jste se rozhodli investovat do profi focení, byla by škoda, kdyby ho pokazilo špatné líčení. Make-up pro fotografii se liší od běžného líčení. Světla a blesk mění jeho intenzitu a výsledek Vás pak může nemile překvapit. Zkrátka k sushi si taky dáte sojovku a zázvor a nikoliv kečup s hořčicí, že jo?

    6) neberte nikoho s sebou – zahrajte si na pořádnou štiku a rozviřte stojaté vody, to však můžete udělat jen v momentě, když se před fotografem uvolníte. Další ryby, ať už leklé či nikoliv bývají při focení překážkou a kazí atmosféru okamžiku. To se samozřejmě netýká partnera, přestože se mu do focení možná nechce, hoďte ho do vody! Jen né do té plodové proboha, ta se ještě bude hodit! On to zvládne a nakonec bude i rád. Jednoduše shrnuto – kdo nepřipluje před objektiv, ať se neobtěžuje ani do ateliéru.

    7) nahota – pokud patříte mezi ty odvážnější rybky, můžete vyzkoušet i focení aktů. Jedno je potom totiž jisté, a totiž, že už se bříško nemá kam schovat. Šikovný fotograf použije takový úhel záběru, kdy na fotkách nebudou vidět intimní partie, přestože budete nahá. Pokud se pro akty rozhodnete, dopředu se informujte, zda fotky pořizuje muž, nebo žena. Předejdete tak nepříjemnému překvapení.

    Jestliže jste ale jako ryba na suchu a na profi fotografa nemáte, jistě ráda vypomůže kamarádka, nebo přítel. Byla by velká škoda, nemít na toto období památku. Možná se zrovna necítíte příliš krásná, ale věřte, že by Vám to později mohlo být hodně líto. Přeji příjemnou plavbu a málo žraloků!

    Zdroj fotografií: Pixabay, Fotoprome

    Více na: 

    http://www.pihatamama.cz/ostatni/vorvan-pred-objektivem-aneb-tehotenske-foceni-kazda-jednou-oceni/

    janyshka
    18. bře 2017    Čtené 6097x

    Krvácení v těhotenství: Není důvod k panice

    Krvácení je jedna z nejčastějších komplikací v časné graviditě.

    Udává se, že až 25% těhotných se v prvním trimestru setká s krvácením a bohužel až u poloviny z těchto žen dojde ke spontánnímu potratu.


    Na vině mohou být překrvené tkáně dělohy a děložního hrdla, hematom v oblasti tvořící se placenty nebo již zmíněný počínající potrat. Pokud dojde k jednorázovému zašpinění, tak není nutné panikařit a akutně vyhledávat lékaře. Pokud jde ovšem o krvácení větší intenzity doprovázené bolestmi v podbřišku, tak je třeba vyhledat lékaře, který provede patřičná vyšetření ke zjištění příčiny. Jedná se konkrétně o vyšetření v zrcadlech, vaginální vyšetření pohmatem a samozřejmě ultrazvuk.

    Tak to bylo krvácení v prvním trimestru. V dalších obdobích těhotenství již není krvácení tak běžné a příčiny jsou často jiné. Z vlastní zkušenosti musím říct, že nejčastější příčina krvácení v tomto období je pohlavní styk a vaginální vyšetření. Mnoho žen přijíždí v pozdních nočních hodinách na pohotovost se špiněním po pohlavním styku. Je to naprosto neškodné a způsobené mechanickým podrážděním děložního hrdla.

    Krvácení ale může samozřejmě i signalizovat vážný problém jako předčasné odlučování placenty či hrozící předčasný porod. Specifickou skupinou jsou ženy s nízko nasedající placentou, placenta praevia centralis či marginalis, které by měly být vaginálně vyšetřovány jen, pokud je to nezbytně nutné a sex by jim měl být zapovězen.


    Častý dotaz těhotných je, kdy mají jet k lékaři. Kde je ta hranice, kdy už se opravdu něco děje…Já vždycky svým pacientkám říkám, že je lepší desetkrát přijet zbytečně než jednou něco zanedbat. Nicméně je potřeba vždy zachovat chladnou hlavu a uvažovat rozumně. Pokud špiním po pohlavním styku nebo vaginálním vyšetření, tak je příčina více než jasná a není nutné jet akutně k lékaři.

    Důvodem k lékařskému vyšetření je například silné krvácení, absence pohybů plodu, odtok plodové vody a silné bolesti. Pozor pokud dojde k silnému krvácení doprovázenému bolestí břicha a ztvrdnutím dělohy, které je kontinuální a neuvolňuje se – tzv. hypertonus, tak je na místě neprodleně vyrazit do nemocnice popř. zavolat záchranku.  Mohlo by se jednat o abrupci placenty – tedy předčasné odloučení placenty. Je to velmi závažný stav, který ohrožuje na životě dítě i matku.

    Nakonec jen zmíním zakrvácení při  porodu většinou neznamená žádný problém, ale značí otvírání porodních cest.  Takže když začnou kontrakce a objeví se krev, tak není důvod k panice...

    Pokud máte zkušenost s krvácením v těhotenství, budu moc ráda když se o ni v komentářích podělíte.

    Přeji všem hezký večer J

    limetka82
    17. únor 2017    Čtené 7536x

    Porodní přání hrůzu zahání! Aneb co mi fantazie a pojišťovna dovolí...

    Z ničeho nic na mne dopadla tíha třetího trimestru. Jsem unavená, nemůžu ležet ani sedět. Nejradši bych celý den spala, ale to mi první mládě ani pes nedovolí. Začínám přemýšlet o porodním plánu, přestože vím, že psát ho asi ani nemá cenu. Stejně se všechno bude podřizovat aktuální situaci a okolnostem, které nastanou.

    Hned mi také naskakuje vzpomínka, jak se moje sestra se zahanbením omlouvala zdravotní sestřičce, když jí ten plán dávala. A to ani nevím, jestli ho ségra vůbec četla... každopádně obě přitom vypadaly jako kdybych v něm snad požadovala grupen sex na rozjezd a šití zlatou nití na závěr. No nic, zkusím ho sepsat tak, aby se za něj tentokrát nikdo stydět nemusel 🙂

    1) nebudu tomu říkat plán, nýbrž přání – pro zdravotní personál to nebude takovej vopruz

    2) chci všechny možný drogy na tišení bolesti – můžu se legálně sjet a nikdo k tomu nemůže říct ani popel a jako bonus je dost velká šance, že to zacáluje pojišťovna, co víc si přát 🙂

    3) přítomnost mediků – dovolím jedině v první době porodní pod podmínkou, že budou mít legální přístup k drogám, stejně jako já a uděláme z toho slušnou párty

    4) klystýr – rozhodně ano, už Charles Bukowski říkával, že svět patří těm, kteří se neposerou!

    5) holení – ano prosím, sama už si tam delší dobu nevidím, jsem jak chytrá horákyně, oholená – neoholená. Doufám, že všechny porodní asistentky poctivě sledují světové trendy v holení a umí vytvořit třeba delfínka, nebo srdíčko 🙂

    6) volný výběr polohy – sadomasochistické praktiky by si zdravotnický personál měl nechat na doma, ostatně u početí nám také nikdo neradil, jakou polohu zvolit, tady to vidím stejně

    7) nástřih hráze – tak tady končí veškerá prdel, doslova

    8) následné šití –pokud k natržení nebo nástřihu dojde, chci ještě víc drog a částečnou lobotomii, abych si vůbec nepamatovala, že k tomu došlo

    9) nechat dotepat pupečník – pouštění žilou patří do starověku

    10) bonding – přilepte to dítě na mě, nebo zavolám Jamese Bonda a ten se s váma mazlit nebude!

    Myslím, že tentokrát jsem to napsala dost jasně. Jsem zvědavá zda mi se splní alespoň jedno přání, nebo zda to bude plýtvání papírem jako minule. No necháme se překvapit! A co vy milé dámy, už máte taky svoje přání sepsaná?

    Více článků na:

    http://www.pihatamama.cz/

    ladyhacek
    25. zář 2016    Čtené 4461x

    Výbavička pro miminko

    Snad každá maminka zjišťuje, co má pořídit pro své prvorozené miminko.

    Co bude zbytečné a co ne?

    Kolik ji výbavička bude stát?

    Nepovažuji se za odborníka, ale za maminku, který už ví, co by pořídila podruhé.

    V první řadě záleží, v jakém ročním období se miminko narodí.

    Já mám jarní. Ale v zásadě na zimu pořídíte více teplejších mikin a zimní fusak.

    V létě zase lehčí bodyčka.

    Pro některé maminky je zbytečností něco jiného než pro jiné.

    Každá má jiné finančí možnosti. 

    Pro některou je zbytečností chůvička, pro jinou maminku je to nezbytnost.

    Můj seznam není striktní a jen vy samy uznáte za vhodné, zda to či ono pořídíte.

    Kolik výbavička stojí?

    Záleží, zda pořídíte vše nové nebo bazarové (nebo jako já kombinaci 🙂 )

    Ale i tak jsem asi podle mého utratila dost. Jednou jsme to počítala a bylo to kolem 30.000,- > nyní se to vyšplhalo více - když započíte jídlení židličky, novou autosedačku, hračky.....

    Cena se pohybuje od 10.000 - 50.000,- (ale není vyjímkou i 100.000,- či více)

    NÁBYTEK A JINÉ

    > postýlka, skříň, přebalovací pult> někteří přebalovací pult nepořizují, že je to zbytečnost, ale mně i teď je dobrý > mám tam plenky a když jsem přebalavala to svoje malé miminko, bylo skvělé, že jsem vše měla po ruce.

    > vanička, lehátko do vaničky> osobně jsem velmi využila v prvních měsících

    > 3x povlečení a prostěradlo + mantinel ( nebesa či kolotoč nad postýlku jsem nepořizovali a příjde mi to i zbytečné.

    > kolébka, lehátko jsem nepořizovali. Obýváku jsem však měla v prvních měsících cestovní potýlku.

    > kočárek a autosedačka> tak tato položka je skutečně nezbytná 🙂

    > šátek/ nosítko> pořídili jsem když bylo synovi rok a už teď vím, že při druhém miminku bych chtěla nosti už dříve a pořídíme šátek 🙂 > ale zase záleží na preferencích ženy.

    > chůvička> pokud bydlíte v bytě 2+1 je to nejspíš zbytečnost, ale já hodně využila.

    Máme dům a když večer usnul v ložnici, tak v obývacím pokoji či kuchyni jsem ho neslyšela. Nebo jsem ho v létě uspala doma v chládku a já se šla "sprostě" opalovat na zahradu a vzala jsem si chůvičku sebou.

    >monitor dechu > měli jsem půjčený z porodnice a mně osobně se lépe spalo.

    >lahvičky> pokud plánujete kojit tak přeci nejsou zapotřebí, né? My využili, když jsem chtěla odejít a pil mi jak z flašky tak pak i z prsa > později jsem však využili více když jsem začala dělat čaj.

    > dudlík> někdy využije někdo ne > my ano a to pozor už od narození a na kojení to vliv nemělo > mně to naopak v prvních týdench pomohlo, protože syn chtěl bý na prsu snad pořád a nechtěla jsem ho nechat brečet - dala jsem dudlík, došla si na WC a on mezitím usnul, podudal a dudlík vyplivnul 🙂

    > cca 10ks hezkých látkových plen> na ublinknutí, k doktorovi, do kočárku... 

    > 2x-3x zavinovačka>  některá miminka jí mají ráda jiná ne. My ji po týdnu zrušili.

    > fusak do kočárku> (dělají se zimní i jarní a letní > v létě stačí určitě jen deka/plena. My nemáme ani ten jarní 🙂 ) máme emitex rostoucí, takže se využije 😉 

    > fusak do autosedačky > neměli jsme (trochu mi to bylo líto) > v autě byl přikrytý dekou a když se roztopilo, odkryli jsme.

    HRAČKY

    >hrací deka - i teď, když je synovi 18 měsíců, ji máme místo koberce 🙂

    > kousátka, chrastítka, ňunánci (usnínáčci)

    LÁTKOVÝ VÝBAVA PLEN

    Nás výbavička stála cca 10.000,- a máme novou. U druhé plánuji doplnit menší velikost a ty odhaduji ještě na 5.000,-,  ale pěknou výbavičku lze zakoupit i na bazárcích

    Já látkuji až od 7 měsíce, ale zhruba vím, co pořídím pro druhé, které bych chtěla látkovat již od narození potažmo po šestinedělí, ale uvidíme 🙂

    Důležité je uvědomit si, jak často chcete prát. Každý druhý či třetí den? Později nedoporučuji kvůli hygieně a zápachu 😉

    Počítejte, že přebalovat budete cca každé 2h (a to i když látkové pleny mít nebudete).

    A také pleny nějakou dobu schnou a je zapotřebí mít jeden den v rezervě. Dám příklad na den potřebujete 10 ks plen - na dva dny 20ks a třetí den peru a ten den mi také schnou, takže potřebuji mít pleny i na ten den  30ks (já měla více pro jistotu a musím říct, že méně bych nechtěla 🙂 ). Čím častěji budte prát tím rychleji se opotřebují.

    Záleží na značce plen, ale jednorázové vyjdou zhruba na 1.000,- za měsíc (alespoň v prvních týdnech určitě). Pleny používáte cca 2 roky, to je 24.000,- za plenkové období versus 15.000,- (náklady na pračku a prášek nejsou tak velké a navíc látkové pleny následně můžete použít pro druhé a i prodat).

    Všude se doporučuje výbavu namixovat. Nemít vše od jedné značky. Tak vyzkoušíte, co vyhovuje Vám a mžete dokoupit. Každému sedne něco jiného.

    >50 ks klasických čtvercových plen - používala jsem, i když jsem nelátkovala, při přebalování pod miminko nebo na přiložení při přebalování, protože když jsem syna rozbalila okamžitě, začal čůrat a čůral snad všude 🙂

    > 30 ks vkládacích plen - klasických(já používám třeba dvě vkladačky)

    > 10 ks savějších bambusových

    > 4 ks nočních plen

    > 5 ks svrchních kalhotek vel. S (to v malé velikosti a pak 5ks ve větší)

    > 8ks AIO plen (když někam jedeme, tak je jednodušší brát již "připravenou"  plenu

    > 40ks separačních plen

                                                    od značky gaga pleny mám výbavičku

    OBLEČENÍ

    > 10-15 ks body s dlouhým rukávem (v letě namixovat i s krátkým 🙂, ale i dlouhý využijete - po ránu či navečer je chladněji a né všechny dny v létě jsou teplé, že?

    Hodně se doporučuje nepořizovat příliš malých oblečků, ale malý měl 47cm při narození a já přijela z porodnice a měla jsem asi 1x body 50 a zbytek 56 - která mu byla veliká.

    A co udělá matka v šestinedělí, které pracují hormony? Rozbrečí se jak želva, že nemá dítěti co dát 🙂. Měla jsem asi 5x vel.50 (a tu ze začátku opravdu hodně střídala) pak 10x 56 a asi 3x62 > které jsem pak dokupovala když vyrostl

    > cca 7-10ks tepláčky či punčošky/dupačky (v létě kraťásky 🙂) >2x50, 5x56,2x62

    Zdá se Vám to hodně?

    Tak si představte situaci kdy se Vám miminko 3-4x za den pokaká a dostane se to na oblečení (ano i s jednorázovou plenu to bylo všude > tzn.tekutá vaječina - obzvlášť u "hubených" miminek 🙂 )

    > rukavičky - aby se miminka nedrápala - v prvních dnech se nehty nestříhají a i tak rostou hodně rychle > nám se osvědčily ponožky, rukavičky nám padaly - takže za mě zbytečnost

    > 10x ponožky

    > 2x - 4x mikinka (podle ročního období teplejší či lehčí)

    > 6x overal (já používala na spaní - množství se zase odvíjí jak často se Vám miminko pokaká a jak často budete prát)

    > 1x- 2x bunda (záleží na ročním období 🙂 )

    > kombinéza (samozřejmě pro zimní miminko 🙂 )

    > 2x čepička (lehká letní či teplá zimní)

    LÉKÁRNIČKA a KOSMETIKA

    > líh - na pupíček (holčičkám i na náušnice)

    > nosní odsávačka (mám na vysavač)

    > krém na opruzeniny - sudocreme (mě se nejvíce osvěčil) nebo bepanthen (ten je skvělý v prvních dnech na prsa, rybilka (osobně mi dost smrdí rybinou, ale špatná není )

    > vatové tyčinky a polštářky

    > teploměr s ohebnou špičkou (do zadečku)

    > nurofen/paralen (na teploty - pozor je to na kila 🙂 )

    > sprchový gel, tělové mléko > máme Hipp - v prvních týdnehc jsem koupala obden a a s "mýdlem" šetřila. Později jsem začala koupat každý den, protože syn vodu miluje, ale až na zadeček jsem "mydlila a mydlím" obden.

    apacheeeAMBASADORKA
    1. zář 2014    Čtené 0x

    Homeopatie v těhotenství, u porodu a v šestinedělí

    Jako přípravu ke svému porodu jsem zvolila i homeopatika, proto jsem se rozhodla podělit se s vámi o "návod, jak homeopatika v těhotenství užívat". Užívání homeopatik mi doporučila přímo lékařka, která byla u mého porodu ,a návod k užívání zpracovala PA. Můj porod byl opravdu velice fajn, ale užívala jsem více přípravků, proto nemohu s jistotou tvrdit, že mi pomohly právě homeopatika, ale pevně věřím tomu, že i ta sehrála svoji roli.

    Homeopatie v těhotenství jako příprava k porodu

    Homeopatika: Actea racemosa 9 CH + Arnica montana 15 CH + Caulophyllum 15 CH

    Dávkování: od 36. týdne těhotenství (tzn. 36 + 0) - 10 granulí od každého homeopatika rozpustit v 0,5 litru vody  (do plastové lahve) a popíjet přes den

    Účinky: působí proti klasickému strachu z porodu, pomáhá koordinovat děložní stahy (rozlišuje poslíčky od kontrakcí - buď utiší nebo zvýší intenzitu), pomáhá působit na poddajnost děložního hrdla a připravuje dělohu k porodu

    Homeopatie u porodu

    Homeopatika: Actea racemosa 9 CH + Arnica montana 15 CH + Caulophyllum 9 CH

    Dávkování: začít užívat při odtoku plodové vody (a jet samozřejmě ihned do porodnice) - 10 ganulí od každého homeopatika rozpustit v 0,5 litru vody a popíjet každých 30 minut, popř. cucat 5 granulí od každého homeopatika každých 30 minut

    Účinky: koordinace prvních nepravidelných bolestí, které zatím neotvírají děložní hrdlo, tlumení bolestí do třísel a močového měchýře, urychlení 1. fáze porodní

    Homeopatie v šestinedělí

    Homeopatie a kojení

    Podpora kojení - Ricinus communis 5 CH - cucat v době kojení (1. den 7 x 5 granulí, 2. den 5 x 5 granulí, 3. a další dny 3 x 5 granulí)

    Snížení laktace - Ricinus communis 30 CH - 5 granulí 1 x denně

    Zástava laktace - Ricinus communis 30 CH - 5 granulí 3 x denně

    Hojení porodních poranění

    Homeopatika: Arnica montana 15 CH - 5 granulí co nejdříve po porodu, užívat 2 - 4 x denně po dobu 7 dnů, Staphysagria 9 CH - 5 granulí jednou denně, užívata po dobu 7 dní

    Účinky: hojení řezných poranění po sekci, epiziotomii, pomáhá vytvářet tenké a pěkné jizvy

    Obecná pravidla pro užívání homeopatik:

    Homeopatika jsou připravována většinou ve formě granulí, pomocnou látkou je laktóza a sacharóza (množství je však minimální, tudíž mohou bez obav užívat i pacienti s cukrovkou).

    Homeopatický lék by nikdy neměl být brán do rukou - k jejich odpočítávání slouží kalíšek ve víčku.

    Nejvhodněji užívat minimálně čtvrt hodiny před jídlem nebo alespoň půl hodiny po jídle.

    Účinek homeopatik je rušen silně aromatickými látkami jako např. mentol, káva,... k čištění zubů je vhodné zakoupit si pastu bez mentolu.

    Homeopatika se nikdy nepolykají - nechávají se většinou rozpustit pod jazykem.