Downův syndrom 1:339
Dobrý den, prosím vás můžete mi poradit měl někdo takovou situaci? Potvrdily mi testy screening 1 trimestru riziko 1:339 na Downův syndrom hrozné se bojím co dal od pátku jsem smutná a brecim je to moje první mimi a chtěla bych aby bylo zdravé , doktor říkal ať podstoupit další vyšetření které je buď plodovka ale říkal ze je tam riziko potratů nebo odběr krve za 10 tisíc korun..
Setkaly jste se někdo stimhle a měli jste zdravé mimi?

Tehle otazek uz jsem precetla hodne. Vzdycky je to stejne, jsou ty, ktere meli velke riziko a deti se narodili zdrave a pak se najdou vyjimky, kdy podle lekaru cekali zdrave dite a narodilo se s vadou. Musis si ty sama ujasnit, jestli podstoupis riziko odberu plodove vody a budes vedet na cem jsi, i kdyz ani to neni 100%, anebo nechat to na prirode a prijmout tvoje detatko takove jake bude.
Downuv syndrom neni podle me ta nejhorsi varianta.
Ja jsem mela riziko 1:240 nebo tak nejak, kvuli veku a byl mi doporuceny odber plodove vody, ale na ten jsem nechtela, byla jsem uz v polovine tehotenstvi a vedela jsem, ze na potrat bych nesla. Presto jsme doufali, ze se narodi zdrava holcicka, protoze vsechny utz byli naprostem poradku. No a nakonec se Maruska narodila opravdu s Downem, navic mela vadu srdicka, coz taky nikdo na utz nevidel. Nicmene je to opravdu na vas. Maruska je nase slunicko a nemenila bych za nic na svete!
Já měla u druhého dítěte celkem vysoké riziko (1:25) a šla jsem na odběr plodove vody. Odběr byl trochu nepříjemný, ale rozhodně ne bolestivý. Hned po odběru jsem šla do práce (kancelář) a taky se normálně starala o prvorozenou, měla kolem roku. Vše dopadlo dobře.
@editah222 Že jsi měla štěstí neznamená, že máš tyhle kraviny šířit dál. Taková nezodpovědnost je přesně to, za co spousta blbek zaplatila životem dítěte.
@sarlotaholubova kopiruju z netu "Šíjové projasnění – nuchální translucence NT. Ultrazvukové vyšetření dokáže odhalit vrozené vývojové vady již koncem prvního trimestru. Zde se jedná o měření množství volné tekutiny ( tloušťky kožní řasy, která takto vzniká ) v záhlaví plodu. Hodnota NT plodu se zvyšuje s temenokostrční délkou plodu – viz níže, a proto je nezbytné vzít v úvahu délku těhotenství pro posouzení, zda je zjištěná tloušťka NT zvýšená. Za hraniční se považují hodnoty kolem 2,5 mm. V případě výrazně zvýšené hodnoty NT ( nad 95. percentilem )je vyšší riziko postižení dítěte genetickým syndromem. Nejčastěji se hovoří o Downově syndromu ( nesprávně mongolismu ). Existuje však i riziko potratu, nitroděložního odumření, zavážných strukturálních defektů. Je nutno pomýšlet na vrozenou vývojovou vadu srdce apod."
@korneliusa můžu se zeptat čím jsem byla nezodpovědná? Odběrem plodovky nebo tím, že jsem po něm nelezela? Podle lékaře klidovy režim znamenal žádné přehnané aktivity,ale sedět za stolem a prebalovat a kojit malou jsem normálně mohla. A o riziku při odběru jsem věděla, bylo menší než riziko dítě s DS.
@editah222 Tvoje práce spočívá jen v sezení za stolem? Normální péče o roční dítě spočívá jen v přebalování a kojení?
Ahoj, měla jsem riziko 1:117 a rovnou jsem řekla, že chci vyšetření plodové vody, riziko potratu je minimální, je to trochu nepříjemné, ale byla jsem u Apolinare a všechno proběhlo ok, první výsledky hned druhý den, ty další po 20 dnech. Daleko horší mi přijde další šest měsíců se stresovat jestli se mi narodí zdravé dítě nebo ne...
A k tomu číslu riziko potratu 1:100, je to hloupost, sice se to uvádí, ale nikdo ti neřekne, jaký potrat byl v důsledku vyšetřeni a jaký by byl i bez vyšetření...
Myslim,ze ti nikdo neporadi jak se rozhodnout.Jsi mlada muzes si dovolit risknout potrat pri odbeeu plodovky tenro zakrok odmitaji spise starsi zeny,ktere by uz nemusely otehotnet.
Zas ja mam doma jed o zdrave a druhe bych cekala po 35.roce,na plodovku bych sla az by genetika vycerpala jine moznosti a porad to vypadalo blbe...ale asi bych sla nez riskovat postizene dite,nedala bych to psychicky,ale pravda,ze na plno veci se neprijde a to postize i se odhali az casem...
Měla jsem riziko 1:250 na Edwardse, šla jsem na podrobný UTZ, kde nic abnormálního nebylo vidět. Tak jsem si dala na misku vah riziko z testu a riziko 1:100 potratu při odběru plodovky a rozhodla se, že na plodovku nepůjdu. Mám krásného, zdravého kluka.
@korneliusa jako účetní jen sedím za stolem, bohužel výplaty nepockaji. A o roční dítě jsem se postarat musela, z rodinných důvodů nešlo jinak. A jak už jsem psala, sám lékař mi žádný klid na lůžku nenaordinoval.
Ahoj, vyslo ti to blbe kvuli te krvi, kvuli tomu pomeru pappa a hcg, nosni kustku tenhle software do toho vubec nepocita, pocita riziko pouze z NT a srdecni frekvence a te biochemie, proto ti to vyslo blbe. Rozsirenejsi software do toho pocita prave jeste nosni kustu, prutok krve na trihcíe chlopni a odpor v ductus venosus v brisku miminka, takze pokud nechces cvs nebo platit ty drahe penize-a pozor, kazdy nipt neni tak dobry jako ty ostatni, doporucuji panoramu, na nejvetsi presnost tak doporucuji nechat udelat screening jeste jednou ve specializovanem centru 😊
Já měla u druhé dcery riziko DS 1:2...následovala genetika, odběr choriových klků...a dceru mám zdravou 🙂 U první dcery nám taky vyšlo vyšší riziko (už si nepamatuji kolik), byli jsme v Brně na velkém ultrazvuku, ten vyšel dobře, tak už nás nikam nehnali...taky zdravá 🙂
@verruna Takže ta nosní kustka tam je?
Já jsem pravé objednána zítra na genetiku.
A proč kvůli krve? Vzali to pozdě?
Já bych si nechala udělat stejný screening ještě jednou jinde.je divný že tam ta nosní kůstky neni
@sarlotaholubova jde o to, ze tahle verze toho softwaru s ni nepocita, at tam je nebo neni, chapes? Tenhle pocita to riziko z nt, srdecni frekvence plodu a te krve, ostatni je pouze na zhodnoceni doktora, ale so toho rizika se to nepocita, krev se muze brat od 9+0 do 14+0, a je to uplne jedno kdy ji vezmes, nech zi zopakovat ten screening tam, kde ho delaji vcetne vsech markeru a vporadku, dela to v praze treba mudr brestak, nebo mudr frisova, tomjsou takovy nejvetsi jednicky pres prenatalku, nenech ze zbytecne jen kvuli krvi tlacit do invazivniho vykonu, jeste taky teda zvisi na veku maminky to riziko, ale ty ses mlada
@sarlotaholubova a jestli mas obrazek profilu mimi, tak by jsme tam tu kustku mohli videt 😊
@katherine177 souhlasim, ja byla v cervnu na plodovce potreti, ne kvuli veku, ale geneticke zatezi... Taky chci mit v tehle vecech jasno
@sarlotaholubova je to sejdrem, z toho nic nevykoukas, hele vetsina plodu je zdravych, jde o tebe, jakou chces mit jistou a co ti staci, na genetce si s tebou akorat popovidaji a daji ti indikaci k amc nebo cvs, protoze bez genetiky se to delat neda...
@verruna na genetice mi neudělaji ultrazvuk ? Já myslela ze tam podstoupim i nový screening
A chtěla bych vědět jestli nostni kustka je jsem z toho nervozni
@sarlotaholubova tam se ultrazvuk ani screening nedela, tam si s tebou jen promluvi o moznostech a co znamenaji ty vady
@verruna ahaa, a nevíte kde v Ostravě by mi udělaly znovu screening a ultrazvuk :(
@sarlotaholubova treba v Plzni na genetice ultrazvuky delaji...asi bych se informovala na genetice, kam chcete jit 😊
@vendyseek tak dělají nebo nedělají na genetice ultrazvuky😀
@sarlotaholubova u nas ano, screening i ultrazvuk...
Fakt jo? Tak u nas ani na jedne...tak treba tam kam jdes ti ho udelaji 😊

@sarlotaholubova jo a jeste bych podotkla, ze casto se stane, ze plodovka ok a pak ditko ma nejakou vvv, na kterou neprisla ani plodovka. Ale ty hlavni vvv, ktere znamenaji postizene ditko v pravem slova smyslu (nemyslim tim nejake zdravotni omezeni, na ktere kolikrat neprijde ani ta plodovka), tak to je vse zjistitelne i z te krve. To, jestli chces podstoupit riziko 1:100, ze o mimco muzes invazivnim vysetrenim prijit, nebo podstoupit neinvazivni vysetreni formou krve, kde mimcu nic nehrozi, zalezi na Tobe, jak jsem psala vys, jsou krevni testy, ktere muze nabidnout genetika a jsou hrazene ZP. I kdyz uz jsem se setkala i s nazorem, ze zalezi, jakou ma clovek ZP, ze nektere nehradi, takze mozna by bylo dobre zjistit, kde to jde (na genetice budou vedet) a kdyby nebylo zbyti, prejit k jine ZP.
A jeste jedna vec, vsechny testy muzou byt ok, ale i tak se narodi postizene ditko... otazka je, zda se jedna o "statistickou chybu", anebo se neco podelalo u porodu. Nemusim ani chodit daleko, v rodine mame pripad, ze telule sla na plodovku, plodovka ok, narodilo se mimco, zdalo se, ze je vse ok. Ale mimco v dobe, kdy by se uz melo pretacet, lezelo jako placka, detska to ignorovala, ze pry dobre. Dnes to je uz v podstate dospela zena... ale je na vozicku, spatna pohyblivost vsech koncetin, ma spatnou rec, velkou hlavu, mentalne taky neni zrovna na tom nejlepe... nejspis detska obrna... tezko rici, co se stalo, co ji presne je, zda za to mohl odber plodove vody, chyba behem porodu, ignorujici detska dr.? Matka se nedopidila, jeden dr.ji akorwt jednou rekl, ze to muze byt nasledek odberu plodove vody. Ale ja mela bobky u dupky diky sede zone, i kdyz to je vzdalenejsi rodina, geny tam nejake spolecne prece jen muzou byt a nikdo mi nebyl schopny rici, zda tam je problem v genech, anebo chyba lekaru, nebo jeste neco jineho... a ja tedy neumela odpovedet ani na genetice...