Hermelín v těhotenství škodí?
Maminky je pravda že Hermelin škody měla jsem na neho chuť 5 dní a dneska jsem si ho osmazila jen tak lehce z kroketama a zeleninou, ale prej škodí
@normalnimatka ne,jogurt je delany z pasterizovaneho mlika,tam riziko neni
@kachnitkooo az tu listerii chytnes a nedejboze potratis tak bude pozde...doktori asi vedi,proc doporucuji se tomu vyhnout.na tech par mesicu by sis to mohla odpustit ne?
@zelenaesmolda právěže je, jak mě někdo v jiný diskuzi poučil. údajně i u pasterizovanejch výrobků se listerie může znova obejvit v dalších procesech výroby. tudíž vadí i mlíko, smetana, zakysaná smetana, šlehačka, tvaroh, ..........takže fakt veselý.
@normalnimatka ale to riziko je minimalni,skoro nulove.to bys nesmela jist nic protoze listerii muzes chytit i z ovoce.obecne se doporucuje ze pasterizovane vyrobky jsou v pohode.nesmis plisnove syry jako hermelin,niva a mekky kozi syr.naopak mozzarela a feta jsou poradku.
Samozrejme kdyz treba zapekas brambory s nivou tak je to v poradku,listerie vysoke teploty neprezije.
@zelenaesmolda pokud je nastrouhaná, asi dobrý. ale grilovat hermelín v cleku asi jistota není, že se to všude případně zničí.
taky to vidim jako ty.jen mi to přijde fakt na hovno. já bych třeba nechtěla dítě ohrožovat něčím takovým, když vim, že to potenciální riziko je docela ošklivý. a pak mávneš rukou nad tvarohem a máš ji tam:D takže - jako u všeho jinýho možnýho - se beztak musíš spolehnout na to, že je to prostě osud. a jelikož je tolik lidí, který se cpou i nastudeno hermelínem celý těhotenství a cajk, riziko tam asi není tak velký a když to stejně máš dostat, tak to prostě dostaneš...:/
mě třeba překvapilo, sem si koupila sejra, no tvrdej, nebo polotvrdej, řikám si, jo, to bude určitě ok. pak doma čtu, že prej je "zrající", byť to není plísňák:D tak to bych asi teoreticky taky neměla, ehm:D
@normalnimatka
no musela by sis do toho hermose pichnout tim teplomerem a zmerit vnitrni teplotu coz je docela nerealne pokud doma nemas ten teplomer.
osud to asi castecne je ale proc mu chodit naproti?ja tohle nezodpovedne chovani tehotnych proste nechapu.par mesicu se to da vydrzet a pak at se cpou jak chteji...
@zelenaesmolda jasně, ale jako když o tom vim, že teda potenciálně je to ve všem mlíčným, i tak je moje jednání nezodpovědný, když jim jogurt, chápej...🙂
@normalnimatka zeptej se na to u doktorky,ja vzdycky napsala na net Can I eat xy during pregnancy?britske NHS ma na tohle dobre stranky 🙂
@zelenaesmolda je mnohem vyšší riziko, že jí dostanu z čehokoliv jiného, než z jednoho hermelínu za měsíc 😉 třeba z takového zeleninového salátu.. A kdo ho zakazuje??? Nikdo, přece je zdravý!
@zelenaesmolda listerie muze byt v cemkoliv, pak je tady taky salmonela a legionela a dalsi jine a jine. Radsi bys nemela jist ani pit nic.
@kachnitkooo i v tom jednom hermelinu muze zrovna ta listerie byt,nahoda je blbec.a kazdy normalni clovek si zeleninu pred konzumaci umyje.
ja to nechapu,ze se vam to stoji za to riziko.to opravdu nevydrzite bez hermelinu ani kvuli diteti kdyz vite,ze je riziko potratu?
@alcar neprehanej,salmonela a vetsina tehle bakterii neprezije tepelnou upravu,michas hrusky a jabka.proto se ma jist treba maso tepelne upravene ze?
katolinka
AUTOR 10. dub 2018
tak dneska jsem ho měla po prvé po půl roce haha 😊😊 tak myslím že to neuškodí a byla k tomu zelenina haha
........................................
Tak proč se ptáš HAHAHA? 😀😀😀
@michaela_2 dobre ty :D
@normalnimatka Prřesně je to asi 74 stupňů vnitřní teplota. A samozřejmě to není “podle mě”, ale podle CDC: https://www.cdc.gov/listeria/prevention.html Jo, jinak já celé těhotenství hermelín jedla, je to nízkoriziková potravina. Pokud jde o jogurty, pokud jsou pasterizované, tak není čeho se bát (Krajanka je).
@ceriii no je se čeho bát právě.... listerie se našla i v másle třeba... takže fakt jako nevíš dne ani hodiny:D
@normalnimatka v jakem masle?
@zelenaesmolda nevim jesi bylo víc kauz
http://www.vecernikpv.cz/co-se-stalo/zpravodajs...
@zelenaesmolda ja myslim, ze prehanis prave spis ty... Salmonelu muzes mit i v tatarce, syru a dalsich... Tyhle vci si, predpokladam, tepelne neupravujes. Jak rikam, nejez radsi nic. I ta voda je koneckoncu rizikova.
@alcar tady je ale rec o listerii
@zelenaesmolda ano a ty rikas, ze se maji tehotne vyhybat hermelinu. A ja ti na to odpovidam, ze to by se musely vsechny tehotne vyhybat vsemu, protoze nikdy nevis, co kde je. Je dalsich milion bakterii, ktere ten potrat muzou vyvolat. Tak neprehanej...
@alcar aha,tak proto lekari doporucuji ho nejist ale zaroven tvrde syry jsou v poradku...
asi vis vic nez doktori
@zelenaesmolda zadny z lekaru, ke kteremu jsem chodila mi nic takoveho nerikal (nedoporucoval). Tak mi doktori jsou asi hloupejsi nez ty. 😊 Prijde mi to smesne, jak se upinas vyhradne na ten hermelin. Pritom je milion dalsich potencialne rizikovych veci, ale temi se nezbyvas. Ty se drzis urputne jen toho hermelinu a listerie. Trosku nadhled by to chtelo. 😉
Taky jsem ho v těhu jedla. Víc škodí to smažené, než samotný hermelín. Pokud chceš jíst 100% zdravě a máš pochyby, tak si nic takového nedávej. Souhlasím s názorem @kachnitkooo, že v těhotenství máš být hlavně spokojená, takže pokud máš na něj chuť, nač se trápit 🙂 Stres je horší.
@alcar asi protoze diskuze se jmenuje skodi HERMELIN V TEHOTENSTVI? :D
@alcar hermelin je problematicky i s ohledem na plisen 😉 a hermelinu se @zelenaesmolda drzi z logiky veci na zaklade uvodniho prispevku 😉
@zelenaesmolda vazne? Tak toho bych si nevsimla! Dekuji za upozorneni. 😂 A chybi ti tam to podstatne slovo...ŠKODÍ? Ne, hermelin v tehotenstvi vazne neskodi. 😉
jsem ve 33 týdnu těhotensvtí, za celé těhotenství jsem snědla možná 30 hermelínů, měla jsem i nivu několikrát, dokonce i tataru... jsem zcela v pořádku a miminko krásně prospívá...
vyhybám se akorát pochybným bistrům na ulici a kuchyní mé tchýně, kterká kupuje vše ve slevě když to prochází..
listerie je všude, a častěji se chytí ze špatně omyté zeleniny 🙂 myslím si že s těmi sýry je to jen nějaká modní hysterie neznám a ni jsem neslyšela o nikom kdo by potratil kvůli sýru...

@normalnimatka myslím, že důležitější je naslouchat svými tělu.. 😊 když máš chuť na hermelín, dej si ho, když máš chuť na párek s křenem, dej si ho 😉 tento názor zastávám já.. Člověk si má dopřávat vše, po čem touží. Pak je šťastnější a klidnější, a to je třeba v těhotenství velmi žádoucí 😊 já jim hermelín vždy, když na něj mám chuť (studenej). 😊 jsem v 24tt, nikdy jsem neměla žádný kvasinky ani listerii a můj chlapeček prospívá ukázkově. 😊 když se budeme furt omezovat a něčeho se furt bát, tak tím spíš si něco vyvoláme.. 😉