icon

Hermelín v těhotenství škodí?

katolinka
10. dub 2018

Maminky je pravda že Hermelin škody měla jsem na neho chuť 5 dní a dneska jsem si ho osmazila jen tak lehce z kroketama a zeleninou, ale prej škodí

Strana
z5
m.e.l
24. říj 2018

Hermelin a nivu jsem v obou tehotenstvich jedla na kila. . . Prezili jsme vsichni. . .

priefi
24. říj 2018

@alcar @bayt plisen je plisen, jsou urcite veci, ktere se proste nema v tehu. Mi to taky dr.rikala,.ze plisen ne vcetne techto syru. V seznamech, co se nema, jsou i plisnove syry a hermelin k nim patri. Kdo chce, at si je ji, at si je ji klidne kazdy den, muj problem to neni 😅 ja si davam pozor na muj jidelnicek a muzu si rici, ze delam, co muzu a zbytecne neriskuji, ze bych jedla potraviny, ktere se nedoporucuje. A at si si rika, kdo chce, co chce. Nahoda je proste svina.

bayt
24. říj 2018

@priefi No plíseň asi není úplně plíseň. Kdyby byla ta na sýru nebezpečná pro těhotný, tak by musela být nevhodná i pro normální dospělý.

zelenaesmolda
24. říj 2018

@kristyn.g treba nevedel,ze ten potrat byl ze syra 🙂

priefi
24. říj 2018

@bayt casta konzumace se nedoporucuje i z duvodu, ze u tehulek muzou zpusobit diky nizsi imunite i kvasinky, u zen, ktere jsou na to nachylne, tak taky. Proste tyto syry maji vic duvodu proc ne.

zelenaesmolda
24. říj 2018

@bayt to neni pravda,my mame narozdil od nevyvinuteho zarodku ditete uz plne vyvinute organy a imunitu takze treba konkretne listerii muzes prodelat mimo tehotenstvi a nemusis mit ani zadne priznaky ale to embryo to nenavratne poskodi

bayt
24. říj 2018

@priefi OK, ale pokud nejsem náchylná na kvasinky, tak v čem by mi asi jeden hermelín uškodil? Kvasinky ještě víc způsobuje sladké, ale na jeden dortík asi taky ještě nikdo neumřel/nepotratil.

@zelenaesmolda Ano, ale tady se bavíme o plísni, Listerióza je samozřejmě blbá, ale dost vzácná a navíc je všude - na uzeninách, lososovi, zelenině, ve zmrzlině, v másle...

zelenaesmolda
24. říj 2018

@bayt stejne tak ta plisen muze tomu zarodku udelat nejakou neplechu
uzeniny kdyz povaris tak listerii zabijes a prave kvuli riziku nesmis jist netepelne upravene uzeniny jako je treba chorizo nebo polican.,lososa (uzeneho) kdyz das na minimalne tri dny do mrazaku tak se taky riziko vyrazne snizuje,normalni ryba staci tepelne poradne upravit.zmrzlina prumyslove vyrabena a balena tak tam je taky diky vyrobe z pasterizovaneho mlika a jeste mrazeni riziko skoro nulove.maslo diky pasterizaci mlika taky.

kristyn.g
24. říj 2018

@zelenaesmolda no když máš listeriozu tak to poznáš 😀 ale těžko poznáš z čeho to máš (když si tedy předtím nedáš kebab v bistru) Listerie nežije pouze v sýrech...

bayt
24. říj 2018

@zelenaesmolda Tak uzeniny jako šunku úplně nikdo asi nevaří, ale jako riziko listeriózy si uvědomuju. Nevím, zda hrozí v másle víc než v šunce a o kolik procent, já jsem jedla kvalitnější čerstvé věci a bylo po problému. Ale spíš mi šlo o tu plíseň. Jinak s listeriózou je problé i u vařeného jídla, rychlého občerstvení atd.

zelenaesmolda
24. říj 2018

@bayt sunka je varena nebo dusena uz z vyroby 🙂

@kristyn.g nikdo netvrdi,ze zije pouze v syrech ale nektere potraviny jsou proste rizikovejsi a syry typu hermelin k nim patri

kristyn.g
24. říj 2018

@zelenaesmolda no ale ne o moc rizikovější aby z toho byl takový poprask, spíš by člověk měl jíst rozumně, potraviny kterým důvěřuje, dobře skladované, mýt zeleninu a ruce, to pak pomůže lépe než vynechat jeden nebo dva druhy potravin a myslet si jak se nic nemůže stát - může bohužel a je to smutná náhoda. Každému dělá dobře něco jiného, když bude klidnější, proč ne, ale uzkostně se strachovat nikomu ještě neprospělo. Stejně jako panuje šílenství ohledně toxoplasmosy a domácích koček.

bayt
24. říj 2018

@zelenaesmolda no to sice je, ale přece zrovna na uzeninách se ta listerióza pomnožuje skvěle - však sýry v ČR jsou všechny pasterizované už z výroby, a taky se na nich může ta bakterie pomnožit

bayt
24. říj 2018

@kristyn.g mluvíš mi z duše

zelenaesmolda
24. říj 2018

@bayt ne vsechny syry jsou vyrabene z pasterizovaneho mlika,myslim,ze to byl gruyere ktery neni pasterizovany
znova co se uzenin tyce-jsou tepelne opracovane takze na nich listerie neprezije,ty tepelne neopracovane muzes zmrazit kdyz uz je mermomoci musis mit.
stejne jako sushi,muzes ho jist pokud je maso predem zmrazene.

alcar
24. říj 2018
bayt
24. říj 2018

@zelenaesmolda ale listerióza se tam dostane i poté a pomnoží se. V česku vyrobené sýry jsou pasterizované všechny

zelenaesmolda
24. říj 2018

@alcar nejsou nebezpecne ze sve podstaty,pouze pokud jsou kontaminovane bakteriemi :D
tak to je prece jasne ne?
ve sve podstate neni nebezpecna prece zadna potravina dokud tam neni to ale...
to je jako rict,ze orisky nejsou samy o sobe nebezpecne pokud zrovna netrpis alergii

alcar
24. říj 2018

@zelenaesmolda je to tak, jak se tam pise. Hermelin v tehotenstvi proste neskodi. To je dotaz, na ktery se pta zakladatelka. Ty si to preber jak se ti to hodi do kramu. My, co mame nadhled tomu rozumime. 😉

zelenaesmolda
24. říj 2018

@alcar ne,tam se pise,ze pokud neni infikovany bakterii tak je nevadi coz plati na vsechny potraviny.
to je odpoved typu vlk se nazral a koza zustala cela.kdyby ji chtela autorka dotazu zazalovat tak ma smulu protoze doktorka tam vyslovene nepise,ze hermelin v syrovem stavu je bezpecny.pise,ze potraviny nenakazene bakterii jsou bezpecne.
trenuj porozumeni psanemu textu 🙂

zelenaesmolda
24. říj 2018

@priefi ja to vzdavam,tahle diskuze uz nema smysl,hermelin je sice na seznamu nedoporucenych potravin ale jak to tady pozoruju tak tady ma kazda druha lekarsky diplom.mas recht,at si jedi co chteji ale pak at nebreci pri komplikacich.ja jsem hermelin taky nejedla a hlidala jsem si vhodnost potravin.kazdeho volba,18 jim uz bylo

priefi
24. říj 2018

@zelenaesmolda nema to smysl, presne jak pises 😅 kdo chce kam, pomozme mu tam 😅

zelenaesmolda
24. říj 2018

@priefi presne tak.btw jak chapes tu odpoved te doktorky ty?

alcar
24. říj 2018

@zelenaesmolda ano, “coz plati pro vsechny potraviny”. To je to, co tu pisu celou dobu. Listerie se nevztahuje jen na hermelin. Nejez radsi nic! 😃

zelenaesmolda
24. říj 2018

@alcar paneboze,ty mas vazne problemy s pochopenim psaneho textu...
tak znova-resi se hermelin protoze o nem diskuze byla.
vetsinu potravin tepelne upravis (pokud uz nejsou) a tim listerii zabijes.
v hermelinu se drzi spis kvuli jeho mekkemu povrchu a zpusobu zrani.
Jez si co chces,ale pak nebrec kdyz se ti neco stane.
Vis toho ocividne vic,nez doktori.

alcar
24. říj 2018

@zelenaesmolda jezis, ty furt meles to stejne dokola. Ja ten text pochopila. Ty asi ne, kdyz to porad resis. “Listerie se drzi v hermelinu kvuli mekkemu povrchu”...to jsi precetla kde? 😂

linee
24. říj 2018

@alcar
@zelenaesmolda holky, na vas dve abych v nejake diskuzi nenarazila🙈

zelenaesmolda
24. říj 2018

@linee no a?od toho tady ty diskuze jsou ne? 🙂

alcar
24. říj 2018

@linee ja moc do diskuzi nepisu. Tohle je stara diskuze a znova ji nekdo nacnul. Ukazalo se mi upozorneni. Navic mam pocit, ze ty co do ni nove pisou si vubec neprecetly predchozi prispevky, kde uz bylo vse vysvetleno a ony to resi opakovane znovu. Kdyby to aspon nebyly takove bludy. 😃

Strana
z5