icon

Neschopenka. Jak doktorku přesvědčit a zůstat doma?

donisek33
5. únor 2021

Ahojte.
Mám jen takový dotaz. Mám fyzicky občas i psychicky náročnou práci. Jsem sice zatím jen v 8 týdnů těhotenství ale snažili jsme se o to 2,5 roku tak se dost bojím aby jsem o to nepřišla tak jsem chtěla od doktorky neschopenku ale ta mi řekla že je to zbytečné. Mé dvě kamarádky šli marodit okamžitě po zjištění těhotenství a to náročnou práci nemají.
Nevíte jak doktorku přesvědčit nebo nějaký nápad jak prostě zůstat doma? Děkuji 🙂

Strana
z5
zelenaesmolda
5. únor 2021

@jijulka
A uz proste z toho principu bych se takhle vydirat nenechala.

jijulka
5. únor 2021

@zelenaesmolda opět, souhlasím. Ale drtivá většina nemocnicnich kolegu nevidí východisko a takhle černobíle to nevnímají a proste to neudelaji, kvuli pacientum

blondynka400
5. únor 2021

@zelenaesmolda koukám jedeš si pořád tu svojí písničku, že zaměstnavatel je hrozný, nedodržuje zákony a pod..... Já nevím jestli žiješ někde v ideálním světě, ale bohužel ten reálný je někde jinde. A jedno, jestli je to zdravotnictví a nebo jiný obor.

zelenaesmolda
5. únor 2021

@blondynka400
Realny svet ma zakony,ty musi zamestnavatel dodrzovat.Pokud tak necini a naridi mi neco co je v rozporu se ZP tak to chci pisemne.V te chvili vetsinou couvnou protoze moc dobre vedi,ze by z toh meli pruser.Staci nenechat si srat na hlavu.

blondynka400
5. únor 2021

@zelenaesmolda tobě nějaký zaměstnavatel udělal někdy něco hrozného? Jinak ty tvoje reakce úplně nechápu.... ZP je bohužel u nás na dost hrozné úrovní, zamrzl někdy před 50 lety. A podle toho se tak velká část zaměstnavatelů a zaměstnanců chová. Tobě nikdy nedošlo, že to "porušení" chce dost často i zaměstnanec? 😀
Já tady neobhajuji praktiky některých zaměstnavatelů, ale já osobně pořád razím teorii že jako zaměstnanec mám možnost volby a když se mi to nelíbí, jdu o dům dál a ne že se budu snažit změnit svět....

drakenn
6. únor 2021

@zelenaesmolda ale zakladatelka nemusí mít rizikovou práci pro těhotné. Od toho je pracovní lekar, který to podle její kategorizaci práce posoudí. Neexistuje nárok na prerazeni automaticky, protože je těhotná! Podle zákoníku může ta její práce být vhodná. Existují normy pro zvedání břemen i v těhotenství.
Takže zakladatelkou šup šup za závodním lékařem a ten rozhodne!!

zelenaesmolda
6. únor 2021

@blondynka400
Ne,me ne.Ale kdyz vidim co vsechno si zamestnanci nechaji libit tak se nestacim divit.

klokanka31
6. únor 2021

@ahyt Tak to je smutný že musíš mlsat čokoládu aby sis uchovala pevné nervy. A ještě takhle na noc.

hezz17
6. únor 2021

@zelenaesmolda unaveny chirurg nemuze operovat.... ach jo, jak je laicka verejnot naivni

drep
6. únor 2021

@zelenaesmolda hele, já jsem do atestace nikdy neměla méně než 300h měsíčně, dělám aro (velká krajská nemocnice, veškerá centrová péče) a záchranku (sociálně vyloučená lokalita, běžně za noc 3-4 výživné výjezdy), takže ty hodiny nebyly prospaný. Porušovali jsme všechno, vždycky, když jsme vyhrožovali tím, že začneme dodržovat zákoník práce, tak nám nejdřív vyhrožovali (a protože v našem kraji je jen jeden zaměstnavatel, který spravuje všechny špitály, tak výhrůžka, že neseženeš práci, je reálná) a pak nám přidali. Já jsem věděla, že jsem tuhle zátěž ochotná podstupovat do atestace, protože se to chci naučit a k tomu to prostě potřebuju dělat, ale pak už ne. S dvouletým dítětem, které nenavštěvuje kolektivní zařízení, jsem zase v lednu zvládla přes 190hodin a vidím, že takhle prostě ne a už nikdy, nemám chuť se českému zdravotnictví obětovat.
Nicméně v mé “vrcholné” kariéře rezidenta nás bylo cca 35 a sloužili jsme v šesti. Část měla částečný úvazek a nesloužili vůbec, na služby nás bylo asi 25, to vychází na 7-8 služeb měsíčně. Áro mi přišlo zlaté, protože jsme měli max třídenní služby a chodili po nich domů, na předchozím místě se to systémem služeb a příslužeb (imaginárních, stejně jsme tam byli vždycky ona) dostávalo třeba i k pěti dnům v kuse (jako příslužba jsem se mohla jet domů najíst, ale v noci jsme dělali naprosto pravidelně). Já to neobhajuju, vůbec ne, ale zároveň je prostě jasný, že člověk, co striktně dodržuje pracovní normu, nebude mít nikdy tolik zkušeností, jako ten, co defakto odpracuje dva úvazky.

asinehri
6. únor 2021

Ehm a proč je to vlastně taková výhoda, být na PN zbytečně? Ztratíte pracovní návyky, zlenivite, máte míň peněz... čím míň po sobě chcete, tím míň bude tělo chtít dělat, a pak když přijde opravdu náročné miminko, bude to šok.

jakreb
6. únor 2021

@asinehri Nikde som nestretla viac tehotných co ledva ocurali test a hned chceli PN ako na MK. Našťastie.😀👍😉

klokanka31
6. únor 2021

@jakreb Tak každá si neválí zadek v kanclu aby mohla pracovat v klídečku.

jakreb
6. únor 2021

@klokanka31 To nikde nepíšem. A zvyšok tu uz napisany bol. Nebudem to opakovať. Ak je dovod na PN-nech sa páči. Ale hlavne ze je doktorka blbá ze ano? Este si stále nenapísala prečo je doktorka blba a ty ta mudra a zvyšok tych co chcu PN lebo su len tehotne?
Btw.cize všetky zeny co "váľajú zadky v kancli" nemajú narok, zvyšok ano? Prečo?
Kazda co chce ho môže váľať kde len chce. Tod vsjo.

klokanka31
6. únor 2021

@jakreb 🙄

jakreb
6. únor 2021

@klokanka31 Vďaka za odpoveď.👍

blondynka400
6. únor 2021

@zelenaesmolda a ještě si dupni nožičkou, ať změníš svět.... .-) Hlavně by to chtělo změnit ZP, odvodovou politiku a další věci. A ono by to pomohlo i těm tvým "chudinkám zaměstnancům ".-) Takto prostě jsme bohužel stále jako v roce 68, což je smutné. V Polsko, Maďarasko a Slovensko je v tomto směru dál než my. Což je za mne hodně smutné.....

gramar
6. únor 2021

@jijulka To dělá vibrátor taky a myslím že je spoustu ženských který ho v těhotenství používali a negativní vliv na plod asi nebude... Možná že jen po narození bude trochu drnčet zuby, tedy dásněmi... 😂

jakreb
6. únor 2021

@blondynka400 No podľa mna vo veľa veciach @zelenaesmolda pravdu. Tu ide hlavne o ludi. Kym si ludia nechajú "srat na hlavu" tak dovtedy to zamestnávatel robit bude. Pozri ja viem-vzdy ked chce nájde príčinu na vyhazov-tak bud zamestnanec drzi hubu a krok sko ostatní alebo si to nenecha. A kym budu ľudia co si to nechajú platí co pisem. Odozva komunizmu-"bud vdacny ze máš prácu"....

klokanka31
6. únor 2021

@blondynka400 Ono to takhle ale nevypadá ve všech firmách, že by byli nuceni dělat přesčasy.

blondynka400
6. únor 2021

@jakreb a víš vůbec, co umí na druhou stranu udělat zaměstnanec zaměstnavateli? Jak to pak jde, když dojde k soudu, jaká práva má vůbec zaměstnavatel a jak to dopadá? Tato vaše naivita že zaměstnavatel může vše a zaměstnanec nic je fakt úsměvná.
Já neříkám, že jsou všechny firmy svaté, některé dělají fakt prasárny, s čímž nesouhlasím. Ale prostě striktní vyžadování ZP (některých paragrafů) tak jak je postavený na hlavu.....

blondynka400
6. únor 2021

@klokanka31 však to já jsem nikdy neřekla. Tady nejde o přesčasy, spíš celkově. Za mne naopak mají přesčasy ale lidé rádi a je to přesně jedna z věcí, co dost často sami chtějí. Proč by taky ne, když je mají placené v koeficientu 1,25, stejně jako lidi chtějí chodit do práce ve svátek.
Navíc jak píšeš, v řadě firem přesčasy ani nejsou, protože je to drahá legrace, "nutit" lidi do přesčasů....

klokanka31
6. únor 2021

@blondynka400 U mého manžela jsou přesčasy jen občas a dobrovolně, s tím že se domlouvají pár dní dopředu.

jakreb
6. únor 2021

@blondynka400 Ty si úsmevná. Skus čítať s porozumením. Ja nikde nepisem co tvrdíš. A sud?! 😀😀😀 Ktorý zamestnanec poženie niečo na sud keď to nevedel vyriesit inak?
A ano vzdy sa da dohodnút. Ale ak je zamestnávatel kreten tak budem vyžadovať co píšes-dodrzovanie ZP.

gramar
6. únor 2021

Já si myslím že toto je důsledek neschopnosti převzít zodpovědnost za své jednání.
Na jednu stranu pokud zaměstnavatel nařizuje přesčas nad rámec únosnosti (není nutné aby to bylo nad rámec ZP) a zaměstnanec si neumí prosadit že to dělat nebude, tak vidím primárně chybu na straně "nesvéprávnosti" zaměstnance a absenci rozumné dohody na obou stranách.
Z druhé strany pokud chci přesčas, protože co já vím chci si vydělat na cestu kolem světa, zaměstnavatel by i rád abych dělala, ale ZP to neumožňuje tak je to k podělání, protože díky tomu já si budu muset najít další práci (což už zákoník neřeší) a budu tratit další čas na přejezdech, místo toho abych si to mohla k oboustranné spokojenosti odmakat tam co pracuji...
Jistě na obou stranách se najdou hovada, ale to jsme na tom opravdu tak abychom měli i zákon na to kdy si máme/můžeme dojít na WC, protože nejsme schopni si zajistit něco co nám vyhovuje...?

O zdravotnictví mlčím, tam je to tak v háji že doufám alespoň v to že díky covidu se tam něco zlepší, protože jinak tady velmi brzo pomřeme na blbosti, protože si nemyslím že budoucí lékaři si nechají takto sejřit na hlavu a raději půjdou za lepším platem a podmínkami k sousedům... Ale to je zbožné přání stejně jako školství co je za zenitem a teď se to taky projevuje...

No a konečně k původní otázce, pokud zakladatelka má dojem že není práce vhodná pro těhotnou, může se obrátit na kompetentní osobu, aby to nezaujatě zhodnotila a na základě toho je pak možné se zařídit (přesun na jinou pozici, nebo 100% platu doma, což jak jsem pochopila taky nechce, protože 100% platu je méně než úkoly navíc...?). Pokud má zdravotní potíže které jí nebo plod ohrožují tak jí lékař PN vystaví bez mrknutí oka, ale určitě ne proto, že má na pracovišti blbku co jí pomlouvá... Pokud nejsi zralá na PN a v práci nejsi spokojená a nechceš tam být (přesto že dle zákona můžeš), tak jediná varianta je dát výpověď a jít na pracák...

No a ještě taková poznámka navíc. U nás je zvláštní zvyk být už jako těhotná doma (jasně je to super nemuset nic a nebát se že nejpozději na Bohdalci pozvracím spolucestující v autobuse), ale v těhotenství se opravdu dá dělat spoustu věcí. Jsou země kde ženské jedou z práce přímo do porodnice a v práci jsou už za půl roku znovu, ale u nás je to nějak celé "divně", jsme tu věčně nespokojení a stále máme dojem že se o nás musí někdo (stát) postarat a nějak si neuvědomujeme že se vlastně máme dost nadstandardně...

jakreb
6. únor 2021

@gramar 👍👍👍👍 Krasne zhrnuté.👍😉
Inde zena odchádza s dieťaťom do 24h po pôrode, max.do 3-6mesiacov je v práci alebo je žena v domácnosti bez nejakeho príjmu od štátu a stara sa muž. Tu u nas ci u vás "je to biedny rodicak 3-4roky"....No co uz. Bolo "koze dobre, sla sa na lad šmýkať"...😀😉

blondynka400
6. únor 2021

@jakreb budeš se divit, kolik lidí řeší pracovně-právní věci právníky a nebo to skončí u soudu. Ty jsi to nepsala, ale zelenasmolda si toto myslí. A ty jsi mne označila. Ale jsem ráda, že jsem úsměvná 😀

@klokanka31 tak je to u většiny firem. A to že někdy něco ad-hoc a musí se zůstat, to se prostě stane. Mně prostě přijde jako naprosto normální chování vůči tomu, kdo mne platí a to je zaměstnavatel.

jakreb
6. únor 2021

@blondynka400 Bodaj by. Co tu čítam vsetci az na par vynimiek držia hubu a krok. Bohužiaľ.
Našťastie v reálnom zivote poznám ľudí co si stoja za svojim. 😉
A ano ak ma zamestnávatel požiada o niečo nadčas ci navyse je to v poriadku a bud to príjmem alebo nie. Ale nie ako tu bolo napísané-prisla nova zakazka musís zostať a mna nezaujíma ze nemôžeš-toto nie je slušne ci korektne jednanie.

miki19
6. únor 2021

@klokanka31 Přesně to samé se stalo mojí bývalé kolegyni...pracovali jsme s chemií, což je riziková práce pro těhotnou a šéf se jí vysmál do tváře, že jinou práci pro ní nemá, tak ať dá výpověď nebo jde marodit. Když mu kolegyně řekla, že je to daný zákonem, tak jí vpálil co s tím jako udělá...no šla na neschopenku, co jiného ji taky zbývalo. Zažalovat ho a jít se soudit? Tady v ČR? By taky čekala 10 let a co z toho. Všem se to tady lehce povídá...zákon mluví tak, praxe a skutečnost jinak :(

jakreb
6. únor 2021

@miki19 Stačilo pisomne požiadat o preradenie nie si nechať sa smiat do ksichtu od debila. Musel by riesit a nie sa skerit. Ako tu uz bolo napísané. Ale ano dosiahol co chcel-isla na PN, on ma klud a smeje sa ďalej a bude to robit dalej a teoreticky aj ona je spokojna lebo ma klud.....😉

Strana
z5