icon

Neschopenka. Jak doktorku přesvědčit a zůstat doma?

donisek33
5. únor 2021

Ahojte.
Mám jen takový dotaz. Mám fyzicky občas i psychicky náročnou práci. Jsem sice zatím jen v 8 týdnů těhotenství ale snažili jsme se o to 2,5 roku tak se dost bojím aby jsem o to nepřišla tak jsem chtěla od doktorky neschopenku ale ta mi řekla že je to zbytečné. Mé dvě kamarádky šli marodit okamžitě po zjištění těhotenství a to náročnou práci nemají.
Nevíte jak doktorku přesvědčit nebo nějaký nápad jak prostě zůstat doma? Děkuji 🙂

Strana
z5
blondynka400
6. únor 2021

@jakreb když ono já bych MK a internet nebrala jako relevantní vzorek.
Ad ten přesčas a příběh co tu byl napsaný. Ono to v realitě taky může být dost jinak. Ale i kdyby to tak bylo, tak se prostě seberu a jdu, když musím. Práce přeci není vězení.... A jak už jsem napsala, když nejsem spokojená, jdu prostě o dům dál, kde spokojená budu. V rámci našich čísel nezaměstnanosti, když je člověk dobrý zaměstnanec a má co nabídnout nemá problém sehnat práci, kde se k němu budou chovat slušně. Protože když základ je jednoduchý, když chci dobré a motivované zaměstnance, musím se k nim chovat dobře. A motivovaný a schopným zaměstnanec je základním kamenem úspěchu firmy.

gramar
6. únor 2021

@miki19 Jenže ta skutečnost je taková právě proto, že lidé neumí konstruktivně a slušně jednat, případně se účinně bránit proti bezpráví (ať už je to na straně zaměstnance, či zaměstnavatele)...

jakreb
6. únor 2021

@blondynka400 Ved ja to ani neberiem ako relevantnu vzorku. Neviem kde si na to prisla. Len som vyjadrila nazor, ze nikde inde som viac tehotných co ledva ocurali test a su PN nestretla.😀😉
A zvysok úplne suhlasim. 👍😉

blondynka400
6. únor 2021

@miki19 proč hned soud... Stačí dojít na inspektorát a do měsíce je vyřešeno... Když bude v právu.
Ad soud, určitě by nečekala 10 let. Pracovně-právní spory jsou řešené relativně rychle. Navíc soudy jsou na straně zaměstnance (bohužel i tam, kde by být neměly). Tohle jsou přesně ty předsudky, které nejsou pravda. Že se člověk ničeho nedomůže, tak si to radši nechám líbit. V tomto zase musím s některýma holkama výše souhlasit, že v tomto směru je český člověk hrozný...

jakreb
6. únor 2021

@blondynka400 Nielen cesky😉 A presne ako píšeš toto je vzorka ludi co si necha plut a smiať sa do tváre inym len preto lebo je jeho zamestnávatel a nic nepovie len spraví co sa po nom ziada a "sucha nohami"....A potom tu mame situácie ako sa pise.... bohužiaľ

blondynka400
6. únor 2021

@jakreb vyznělo to tak. Možná chyba psaného textu. Písmenka se dají vykládat různě, když nevidíš mimiku, chybí intonace a tak...
Ad český, můžu srovnávat s národnostmi, kde pracovně působím a nebo jsem působila, Čech mi přijde fakt nejhorší... Ale je pravda, že svk to značně sekunduje 😀

jakreb
6. únor 2021

@blondynka400 Jj
Napr.som ale zazila šéfa korejca a ten bol cely prekvapený ked som sla na OCR (fakt mi nič iné nezostalo) ze ako si to mozem dovoliť-no slušne som mu to vysvetlila a čuduj sa svete potom aj kolegyňa co mala dlhsie problémy zrazu isla na PN
Dovtedy tam vsetci "kmitali" zdravi ci chori. Btw.tiez som bola jednu dobu taká sprosta ale to bolo davno.....Po zapale priedušiek a 6tyzdnovej PN a odkedy mam deti tak su priority inde.😉

gramar
6. únor 2021

@jakreb No on je dost problém že zahraniční zaměstnavatelé toto mnohdy vůbec nechápou a neznají a jsou z toho dost v lese, ale většinou se jim to dá vysvětlit, nebo se s nimi domluvit... Mě kvůli dětem o prázdninách udělali spešl zasedačku, kam koupili playstation aby jsem mohla chodit do práce, pak jsme tam "vytvořili" dětský koutek a všichni byli spokojení 🙂

jakreb
6. únor 2021

@gramar No ale on tu pôsobil uz 10rokov..... Len proste zvyknutí ako aj ini zamestnávatelia že zamestnanec maka ci je chory ci nie ci je noc ci deň. Ako sme už pisali-ked si to niekto nechá....

gramar
6. únor 2021

@jakreb Jáj, no tak tam to už pak záleží na tom, jestli byl prostě vyčůraný, nebo se s tím za těch deset let nikdy nesehnal, protože se všichni "báli" ozvat... 🙂

jakreb
6. únor 2021

@gramar Skor to druhé....😀😉
Inak s kórejcami mam za par rokov dosť zaujímavé skusenosti a historky....Proste niektori si myslia, ze nas prisli "oslobodit" a pritom tam u nich ledva s prepacenim "zliezol zo stromu"... Tu kukal jak puk ze neviem po kórejsky a pritom ja anglicky, kolegyna nemecky. Ale on nič sa sťažoval ze prečo nevieme korejsky. A to ich bolo par. A to je len taká mala historka.....😀

amazonkajanik
6. únor 2021

@jijulka mno,hadam,že ta reakce na to,že má tazatelka blbou doktorku, bylo po dodatku, že i přes to,že tazatelka uvedla,že v práci trpí na bolest břicha, byla tato informace de facto ignorována s tím,že se to časem zlepší ...

amazonkajanik
6. únor 2021

@zelenaesmolda víš,ono to ve zdravotnictví nejede tak,jak je to na papíře,bohužel. Máme doktory v důchodovém věku,páč ti mladí,když mohou,jdou do zahraničí. A když tu zůstanou,tak jedou téměř non-stop. A nejen oni. Veškerý zdravotnický personál,pokud nedělají ambulantně a nemají pracovní dobu od do...

ahyt
6. únor 2021

@zelenaesmolda bohuzel operuje a manzel neskutecne narocne operace,nadory plic, mezihrudi apod.,tam staci zavadit o pulmonalku,aortu a strika krev jako z vodovodu.Takze záleží a rychlosti a zkušenosti operatera,ale nebojte,v takove situaci se unava neprojevi,je to takovek stres,kterej vyburcuje veskerou pozornost.Prave ted jsme prijeli z Jizerek,kde jsme od rana bezkovali/ na otocku z Prahy/ a manzela uz odvolali k operaci, takze žádnej odpocinek

levandule_k
6. únor 2021

@miki19 Je škoda, že si to kolegyně nechala líbit, já bych třeba na neschopence být nechtěla, protože mi zaměstnavatel odmítl dát vhodnou práci. Mít volnost pohybu a vycházky max. na 6 hodin, to by mě trefilo, obzvlášť, když jsem odpočinutá.
Kdyby se mi zaměstnavatel za moji oprávněnou žádost vysmál, řešila bych to s nadřízeným, inspektorátem práce a hledala bych si výhledově jiné zaměstnání. Nemám potřebu nechat se sebou zacházet jak s kusem hadru.

Znám i případy, že byly těhotné a šly marodit, i když dělaly v kanclu, protože je třeba párkrát píchlo v děloze. Takže zakladatelku chápu, že by chtěla PN.

Z mého laického pohledu ta práce není úplně vhodná pro těhotné. Jestli tě při tahání břemen bolí děloha, tak to také není dobře.

@zelenaesmolda Jsem myslela, že je to známý fakt, že doktoři v nemocnicích jsou přetížení a systém "funguje", protože jedou brutální přesčasy.

ahyt
7. únor 2021

@klokanka31 ja mam nervy v pohode😊,naprosto,zvlast ted,kdyz uz si uzivam duchodu,tedy jeste 1 den pracuju v ordinaci,ale cista hlava.Ale cokoladu mam rada😊. Ja uz necetla vsechny komentare,tak ted ani nevim,co se tu resilo.

evabrychtova
14. bře 2021

@donisek33 achjo, ja si sice “valela zadek v kanclu” sekla jsem sebou a byla chvíli v bezvědomí a jsem na PN a budu bohužel kvůli tomu pro jistotu až do mateřské, protože mám po tomto těhotenství hodnocené jako rizikové. Buďte rada, ze jste zdravá, co ja bych za to dala.

jaydeep
20. srp 2023

@jijulka pochybuji, že má pani/slecna 7mesicu dovolené....

jijulka
21. srp 2023

@jaydeep I po dvou letech - PN se na nevhodne pracovní prostredi nevystavuje, od toho mame zákoník prace. Pokud je tehotna na nevhodny pozici, musi ji zamestnavatel preradit na pozici vhodnou nebo je tehotna doma na prekazkach zanestnavatele a nalezi ji 100% mzdy. PN tam nikde nefiguruje.

j.a.n.i
21. srp 2023

@jijulka Ano, to souhlas. Ovšem ještě je treba dodat, ze to, ze si těhotná myslí, ze je jeji prace fyzicky a někdy i psychicky náročna, jeste neznamená, ze se dle zakona jedna o praci nevhodnou resp. zakazanou tehotnym.

brunetka11
21. srp 2023

@donisek33 Požádej písemně (!) o přeřazení práce. Pokud by ti nevyhověli, upozorni je, že v případě, že se něco stane, pak firmu zažaluješ.
Že je přeřazení pro tebe nevýhodné, tady nevyřešíme. Na to jsi měla myslet, když jsi do dané firmy šla dělat.
Totéž můžeš udělat s lékařkou - písemně ji požádat o PN a chtít záznam, proč ti ji odmítla dát.

Takže jednoduše - vyhlas svatou válku všem, co ti nevyhoví v rámci tvých záměrů, protože jsi těhotná. A pak už to jednoduše dotáhni do konce.

Strana
z5