Neschopenka od praktického lékaře.
Ahoj holky ,dnes si mám jít pro neschopenku do práce. Vubec nevím s cim tam mam jit😢
Poradte prosím ,abych nebyla za blbku a normalne mi ji dal😫
@sudylichozrout
@konidana to mě samozřejmě taky napadlo, ale mně nic nebylo, přesto mi pn gynekolog v situaci, kdy jsem si jen povzdechla, že to nedávám v práci, sám nabízel. Nevidím rozdíl v dokazování, kdyz by mi gynekolog napsal neexistující nevolnosti nebo praktický lékař co já vím třeba bolest hlavy. Takže v případě tazatelky musím částečně souhlasit s
@marcicek84 , je to na dobré vůli a asi i sociálním cítění každého lékaře a myslím, že s těmi riziky postihu místní paní doktorky trochu přehání, jen aby demonstrovaly svoji převahu nad holkou, co se bojí o svoje těhotenství a neumí si to v práci zařídit. Což mi přijde dost smutný. Ten dotaz je sice dost nešťastně položenej, ale v podstatě jen dokazuje, že tazatelka nemá ke svému lékaři důvěru, aby se mu svěřila se situací tak jak je. A vzhledem k odpovědím, kterých se jí dostalo tady, se ani nedivím.
@jade85 Myslet znamená houby vědět. Ty postihy pro lékaře jsou, na druhou stranu speciálně gynekologové jsou v takové celkem nezáviděníhodné pozici - permanentně jednou nohou v kriminále (ještě víc, než jiní MUDr) - nenapíšou neschopenku - riziko žaloby od pacientky, která potratí. Napíšou neschopenku i zdravé těhotné - riziko postihu. Fakt bych tenhle obor nedělala ani za zlatý prase.
Já naprosto souhlasím s @jade85 a to demonstrování převahy lékařů mě fakt dostává...je to hnus...
@sudylichozrout To prece neznamena, ze lekar muze mit pisemny projev na urovni ucnaku.
Ja jsem technik, stavebni inz. a uz na prumyslovce jsme za vykresy dostavali dve znamky - za odbornost a za cestinu. Protoze sebekvalitnejsi vykres nebo technicka zprava, avsak s hrubkou, spatnym pouzivanim znaku, apod., srazi autora na uroven podavace cihel. Je proste ostatnim pro smich, i kdyz je po odborne strance odbornik. A to jsou technici casto velmi spatni cestinari.
@somalicats tak ty si nemůžeš myslet, že holka co dělá ve fabrice, bude na úrovni VŠ, tak to je taky trochu třeba přecedit a ne hned se na ni sesypat...
Teda, já koukám, co se tu zas řeší. 🙂 Musím říct, že souhlasím s místními praktickými lékařkami. Zakladatelka diskuse se tu ptá, co má říct lékaři, aby jí dal neschopenku. Pokud by prozvracela půl pracovní doby, asi by věděla s čím za doktorem jít, a nejspíš by ta neschopenka ani nebyla problém (dočasná, než nevolnosti ustoupí, ne do nástupu na mateřskou). Pokud jsou problém chemikálie, pak má žádat přeřazení na jinou pozici.
Jinak já se tedy divím, že spousta lékařů neoprávněné neschopenky vystavuje. Z blízkého okolí vím o případu, kdy se na to přišlo. Známá si vymyslela dovolenou a zaměstnavatel jí řekl, že v tom termínu, který chce, to nepůjde, protože ji budou potřebovat v práci. Dotyčná to řešila tak, že se domluvila s doktorkou, aby jí napsala neschopenku. Doktorka souhlasila (nejspíš ani nevěděla, že pacientka má v plánu odjet) a neschopenku vypsala. Zaměstnavateli to samozřejmě bylo podezřelé a jel si osobně slečnu zkontrolovat. Doma ji nenašel a nakonec zjistil, že si na facebook dala fotku z dovolené, čímž se sama svou hloupostí propálila. Známá přišla o práci a na doktorku podával zaměstnavatel stížnost. Jak to pro ni dopadlo nevím, ale stále ordinuje...
@hanih - doktorka neručí za to, že člověk co má byt doma a léčit se, se neléčí...stačilo ji to napsat na zády a ona mohla být čekatelkou na rehabky...to zase je jedna paní povídala...
@marcicek84 To samozřejmě neručí, ale pokud napíše neschopenku neoprávněně, pak právě toto riskuje, protože kdo bude sedět doma, když mu nic není. Naopak u nemocného se předpokládá, že se doma léčit bude.
@marcicek84 Tak se prihlas na medicinu, dej si set let hardcore studia zkus to zmenit. Studovat muzes v kazdem veku, nemusis byt jen cerstvy absolvent. Ale to asi neklapne, vid?
A jeste k tomu tvemu orispevku o mem pusobeni na MK. Mame momentalne rezim, ktery bych neprala ani svemu nepriteli. Ja i muz spime tak 3-4 hodiny denne, stridame se na etapy v hlidani deti, do toho oba makame jak barevni, ja jsem navic v osmem mesici tehotenstvi a cekame treti ditko. Ver mi, ze MK je pro me momentalne bezva moznost, jak na chvili vypnout a neresit chvili neustale nemocne a tim padem nespave deti, zakazky a zvanit o blbinach. Ver mi, ze tohle tempo je celkem vrazedne, ale neda se svitit. A ver mi, ze moje rodina skutecne netrpi tim, ze jsem na koni.
Ale tohle tempo a tenhle rezim asi nepochopi nekdo, kdo povazuje flakani na PN za "lidsky pristup".
@jjasmina přesně tak, proč se z toho dělá takový problém, v této diskuzi se vyloženě demonstruje síla lékařů
@hanih - dobře a když přijde pacient s bolestí, ty poznáš, jestli si vymýšlí nebo mluví pravdu? Dá se bolest změřit v ordinaci? Jak se asi pozná bolest zad, přijdu zhrbená a budu dělat, e si nemůžu sednout, je to kolikrát o hereckém výkonu těch co opravdu něco chtějí zneužívat...
@jjasmina No vždyť píšu, že dokud nevolnosti neustoupí. Pokud trvají do sedmého měsíce, pak samozřejmě pro tak dlouhou neschopenku důvod je. 🙂 Ale teda musí to být masakr... Mě stačily nevolnosti v prvním trimestru, naštěstí jsem byla výjimka, co nemá ranní nevolnosti, ale večerní, takže jsem si je odbyla vždycky po práci doma 😀
@marcicek84 Nevím, jak jsi přišla na to, že čekám, že holka z fabriky bude mít úroveň VŠ. To je totiž přesně Tvůj problém - Ty vkládáš ostatním do klávesnic něco, co nikde nenapsaly. Informovat podřízené o bezpečnosti práce je povinností zaměstnavatele, a speciálně v těchto provozech, kde se pracuje s rizikovými látkami, jsou zaměstnankyně standardně upozorňovány na to, že pokud otěhotní, musí to hned hlásit.
Jako, rozjelo se to tu pěkně. Jinak už jsem o pár příspěvků nazpět psala o tom, že jsem četla, že některé chemikálie mohou být vnějším faktorem,způsobujícím rozštěp patra. Ale už jsem neuvedla, proč jsem to našla. Jelikož má mamka dělala v dnes již Babisovo drubezarnach téměř do 8.měsíce, mohlo se stát, že v prvních týdnech mého vývoje se setkala s něčím, co způsobilo, že mám uzavřený rozštěp horního patra. Nikdo v rodině to nemá a dle genetiky nejsem ani nosič vadného genu. Takže došlo k chybě při vývoji. Tudíž se tazatelce vážně nedivím, že má obavy o své dítě ...
@marcicek84 Tak pokud to pacient na doktora hraje, to je jiná. V tom případě ale lékař zjišťuje příčinu, posílá k dalším odborníkům, případně na rehabilitace apod., nenechá pacienta jen tak týden doma s prášky proti bolesti a s tím, že to přejde. Ale já píšu o případu, kdy se dotyčná s doktorkou opravdu domluvila, že jí tu neschopenku napíše, i když jí nic není...
@sudylichozrout - já si myslím, že jsem se svou prací spokojená, a momentálně způsobům jak lečí dnešní medicína nejsem úplně nakloněna, že bych to takto chtěla dělat, proto mě to neláká...navíc vystupovat z pozice moci, což jsem toho tady svědkem, děkuji nechci...
možná kdybys trochu ubrala s tím MK, tak se i trochu prospíš a přestaneš být na ostatní agresivní, no v 8. měsíci si myslím, že máš být na mateřské ne si stěžovat, že makáš jak barevná, zřejmě tvá volba...a jestli to bereš tak, že kdo je na mateřské a nemaká se fláká, tak pak máš další problém a tím je workoholismus, ale s tím ti rovněž nejsem schopna pomoci...ale asi to nebude tak horké, když v tom svém režimu máš čas na tohle tlachání, minimálně tvé vyjádření nepůsobí věrohodně...
@hanih ale tak to nefunguje, ty dostaneš žádanku, jdeš na volnou rehabku a čekáš, až bude místo a až tě vyšetři lékař, rehabilitace jsou přeplněné...takže si to dovču de facto stíháš
@marcicek84 Pokud Tě tak moc bolí záda, že s tím nemůžeš ani do práce a musíš na neschopenku, tak nepotřebuješ mít ani vycházky. Takže o jaké dovče je tu řeč?
@marcicek84 Je mi celkem jedno, jestli to pusobi verohodne ci ne. A je mi uplne jedno, co si ty myslis. Mas hodne zkreslene predstavy o fungovani mnoha veci. Jak o fungovani v medicine, tak v rodine dvou lidi na volne noze ve vice mene umelecke a umelecko-technicke profesi a autorske tvorbe. Kazdopadne dekuji za rady a porady, muzes si zalozit poradni okenko, budes mit urcite vetsi uspech, nez Rimmer.
A jeste jedna vec, pokud mas detailni prehled o tom, v kolik hodin kam pisu, tak na MK take asi travis vic casu, nez bys mela.
@somalicats - jenže tvoje další komentáře na mě ta působí, víš že slečna dělá ve fabrice a divíš jakým způsobem položí dotaz a jak pak dále komunikuje
O jaké dovče? opět nečteš sled diskuze...To je ten příspěvek, jak byl popotahovaný lékař za vypsanou neschopenku a paní si odjela na dovolenou, tam se žádné vycházky neřeší, řeší se to, že to lékaři zveličují, i když vycházky nenapíšou a pacient odjede na své riziko, tak má problém hlavně on, lékař přece nezměří intenzitu bolesti v ordinaci, tedy jistě může vypsat nemocenskou, může dát žádanku na rehabilitace a nemusí napsat vycházky, to nic nemění na tom, že kdo mu dokáže, že tu neschopenku napsal neoprávněně, to bych chtěla vidět ASPOŇ jednoho jediného potrestaného lékaře v ČR.
@somalicats já vycházím jen ze své zkušenosti, kdy mi pn můj gynekolog proaktivně nabízel.
@sudylichozrout spíš jde o to, že tu napíšu sem tam a vždycky tě tam potkám, což je fakt divné, dneska jsem marod, tak můžu být více, ale když obvykle dojdu jednou denně na pár příspěvků (jestli stihnu tak 30 min. to je moc) a všude je příspěvek od tebe, to přece na to není třeba nějaké extra sledování, to ses pěkně odkopala sama...je to očividné a vidí to tu kde kdo...
@marcicek84 Tak já od té diskuse tady odbíhám, nejsem tu denně a navíc i teď mám práci 😀. Ano, máš pravdu v tom, že pokud lékař napíše neschopenku a pacient nedodržuje léčebný režim, tak má problém pacient. Jenže i u toho lékaře se kontroluje dokumentace, a to poměrně dopodrobna, proč tu neschopenku vystavil, ale tomu stejně nebudeš věřit 😉
@marcicek84 a proto dobří praktičtí lékaři posílají k dalším odborníků a na rehabilitace, aby vytřídili tyto herce, ale cituji tebe ,, jenom se u tech super dulezitych doktorek musi chodit na rehabky nebo po jinych odbornych vysetrenich,aby byly nalezite spokojene,ze se clovek leci..." To víš, údělem lékaře je léčit a vyléčit, případně zlepšit kvalitu života, nikoli vypisovat neschopenky na základě podvodu, výmluv a hereckých výkonů 😉
@marcicek84 na měření bolesti je hodnotici skala. Kdyz to na me někdo hraje, mam metodu jak to poznat, 7 let praxe v RFM me naucilo poznat hodne.
Hippokratova prisaha se nesklada neb je obsolentni, sklada se jiny slib a ani tam neni nic o neschopenkach na vyzadani.
Pred neopravnenymi neschopenkami nas varuji na kazdem akoleni, seminari, kurzu, ty postihy jsou a jsou cim dal castejsi. A neboj, doktor ma trestne pravni odpovednost. I obcansko právní. Vecne nas (doktory) nekdo taha po soudech.
Nemam pocit, ze tu kdokoliv demonstruje silu, jen si stojime za svym. Pokud ti nekdo nedovoli hezdit nacerno, protoze jsi chuda a stejne ti da pokutu - taky demonstruje silu? Ne, jen se dodrzuji pravidla.
Jo a diky za rozbor toho co delaji všeobecni lekari, pak teda nevim kdyz slouzim jen na PN a zadanky, proc s kazdym pacientem travim tolik casu...
@marcicek84 Hmm, a lékař vypíše žádanky k odborníkům nebo na rehabilitace, i když píše falešnou neschopenku? Tak třeba jo, no...
@marcicek84 A ja ti znovu opakuji, ze je mi uplne jedno, kdo si co mysli. A tva snaha prevest pozornost ze sve osoby na mou, je velmi pruhledna. A dosti trapna. Nemyslim si, ze by ti zafungovala.

@marcicek84 Z prvního dotazu neplyne, že by jí bylo extra blbě, a pak už jen že má strach z toho, co chemikálie udělají s miminkem. Každý takový zaměstnavatel musí mít svého závodního lékaře, nebo aspoň smluvně zajištěného, a ženská i s minimálním IQ snad ví, že v těchto případech, kdy otěhotní, má k tomu lékaři naklusat a on rozhodne, zda ta práce pro ni je vhodná nebo je riziková, a buď ji na pozici nechají, nebo ji přeřadí. A pokud je jí blbě, tak snad nemusí proboha přemýšlet a ptát se tady na fóru, co má říct svému gynekologovi, šmarjá panno.