icon

Syrové maso v době, kdy jsem o těhotenství ještě nevěděla. Poradíte?

elizavivi
17. led 2020

Dobrý den,

s přítelem jsme si poslední dobou oblíbili medium steaky a za poslední měsíc jsme je jedli skoro obden... No, a pak jsem se dozvěděla, že jsem těhotná. Je takto brzy možnost nákazy ze syrového masa? (Teď jsem 6tt)
Díky moc za odpovědi.

Eliza

rebe
•
17. led 2020

Ano, možnost nákazy ze syrového masa je, už ho nejez. Steaky objednávej alespoň medium, medium well.

jjasmina
•
18. led 2020

@elizavivi V 1. trimestru jsem se vyhla všemu jak syrovemu masu, tak majoneze, plisnakum apod. Pak jsem si dávala, ale tak s mírou a jednou jsem měla i tatarák

malenka3
•
18. led 2020

Možnost nákazy sice je, ale pokud chodíte do osvědčené restaurace, je pravděpodobné, že se nic nestalo. Já si v těhotenství dávala radši well done, abych měla jistotu, že nebudou steaky polosyrové.

areh
•
18. led 2020

@elizavivi teď už s tím nic neuděláš, riziko nákazy sice je, ale nebude nijak veliké, pokud byly dodržena základní hygiena a bezpečnost potravin.
Taky jsem na začátku těhotenství měla tatarák a bez následků 😉

1772
•
18. led 2020

Na začátku těhotenství se dějí i horší věci. A děti jsou ok.

pratensis
•
18. led 2020

Uvádí se, že v takhle časných stádiích těhotenství platí pravidlo vše nebo nic. Jinými slovy, buď zárodek přežije bez úhony, nebo těhotenství přirozeně skončí. Protože jakékoli změny na zárodku mají v tuto chvíli fatální následky. Já nejsem odborník, takže nedokážu říct, jestli to platí absolutně atd., ale pokud těhotenství trvá, řekla bych, že v pohodě. Já se tímhle uklidňovala, když jsem na zač. druhého těhotenství podstoupila rtg vyšetření a až pár dní poté zjistila těhotenství. Samozřejmě od chvíle, kdy člověk o těhotenství ví, tak je radno to pravidlo dál netestovat. Ono i s přibývajícími týdny pak stejně stoupá riziko, že plod přežije, ale následky mít bude, takže to za to vážně nestojí... Teď ale věřím, že u vás bude vše ok.

krupka3
•
18. led 2020

Zarodek je do urcite doby vyzivovan plodovym vejcem (snad to pisu spravne), takze se k nemu nic co jis nedostavas. Pokud dostanes nejakeho strevniho bacila, stejne se nestane nic vic, nez ze budes mit par dni prujem, ani se to nijak neresi. Byla bych v klidu.