Kratší čípek v 16+1tt, máte zkušenosti?

misa3206
23. lis 2015

Ahojky těhulky,
dnes sem byla u doktora a ten mi zjistil kratší děložní čípek, v podstatě jsem ani nevěděla co to znamená 😀 ale po přečtení několika diskuzí mě to značně vyděsilo 😢 Doktor mi teda ještě říkal, že mám přijít ještě za 14 dní na kontrolu, že je možný, že ho mám normálně takhle malej... ale nevím, nemáte některá takovou zkušenost? Navíc jsme se i dnes dozvěděli pohlaví miminka a díky takový info z toho pomalu ani nemám radost...

gosa22
23. lis 2015

mně se čípek zkracoval po 20tt u syna...nakonec jsem během měsíce skončila na lehárku, nohy hore, max odpočinek, naštěstí jen doma, vstala jsem kolem 35tt...nakonec jsme 9 dní přenášeli 😉
musíš hodně odpočívat, doporučovala bych jít i na nemocenskou, ať jsi v klidu...s čípkem se prakticky nedá nic dělat, moc to neovlivníš, jen klidem a ležením a stejně to nemusí úplně zabrat...doktor ti za 14 dní řekne víc, raduj se z pohlaví mimi a zvaž konec práce (pokud pracuješ) 😉 držím palec!

misa3206
autor
23. lis 2015

jj právě že pracuju... ale zas neschopenku mi zatím nedal tak si furt říkám že to třeba nebude tak zlý... Ale představa toho ležení... no co se dá dělat hlavně ať je mrňousek v pořádku 🙂

erikaviki
23. lis 2015

@misa3206 ležím od začátku těhotenství kvúli krvácení.Přesto se mi cca vv 18tt začal zkracovat čípek,později otevírat děl.hrdlo.Nakonec to museli vyřešit cerkláží,stehem na děl.hrdle.Dělali mi ho ve 22tt.Neschopenku mám od počátku těhu,to ležení je nutnost.

misellll
25. lis 2015

tak já jsem aktuálně 24+3.Včera jsem byla na kontrole a dle cervikometrii mám funkční délku čípku 23mm,což je pod hranicí...která je stanovena v tomto období až do 28tt.Jelikož jsem přesně ve stejném období ležela s první dcerou v nemocnici na udržování.Kde jsem byla až do 36tt.A nakonec mi byl porod vyvolávaný 37tt pro velikost dcery.Tak mne po uvážení,zatím doktorka nechala s utrogestanem doma a za 14 dní mě čeká kontrola.Pak se uvidí.Doporučuji mrknout na stránky porodnice.cz Kde odpovídá Mudr. Koucký,porodník z nemocnice u Apolináře.Ležení předčasnému porodu prý nezabrání.Důležité je užívat progesteron-tedy utrogestan.Šetřit se ,ale určitě neležet.Zkuste mrnout na ty stránky.Mudr. Koucký je u nás velice uznávaný odporník na toto téma.Jak dlouhý máte ten čípek???Neříkal Vám to doktor,občas doktoři děsí zbytečně.Pokud to není pod uváděných 25mm,tak by mělo být vše vpořádku 😉

misa3206
autor
25. lis 2015

@misellll díky moc za tip na stránky určo kouknu. No to já právě nevím! On nám toho moc neřekl a já jak sem byla z toho taková zaskočená sem se trubka ani nezptala... Ale co říkal tak prej je možný že ten čípek mám takhle velký normálně, proto asi ta kontrola za 14 dní jestli se bude zmenšovat nebo neé... každopádně neschopenku mi nenapsal a normálně chodím do práce tak si furt říkám že to nemůže být tak zlý ☹ každopádně ležím když se cítím unavená a snažím se nedělat nic namáhavýho spíš odpočívat tak ja se zrovna cejtím no... uvidíme

misellll
26. lis 2015

@misa3206 hlavně to nechce žádný stres...já jsem pravý důkaz u první dcery,že se to dá...od 24tt čípek 15mm na dva prsty otevřená a rodila jsem vyvolávaně v 37tt.Tak se s miminkem držte a přesně jak píšeš,vše podle toho jak se cítíš 😉 Já se taky začala šetřit...Nemam uklizeno za hodinu,ale uklízim průběžně celý den🙂))nakupuju jen to potřebné,zbytek manžel 🙂 Tak se po kontrole ozvy,jak jste na tom,držím palce!

misa3206
autor
26. lis 2015

@misellll Díky moc!! 🙂

balrozka
20. pro 2016

@erikaviki Dobrý den, a čím se tak člověk může během toho ležení zabývat? Nedovedu si představit, že ještě 5 měsíců bych měla celý den koukat do stropu. Dnes jsem 15+2 a našli mi zkrácený (nebo prostě kratší) děložní hrdlo. Prý se musím šetřit. Posedávat, polehávat, procházky když, tak krátké (ještě musím zjistit, co to je, snižuji si jimi glykémie). Nejtěžší pro mne je, že pokud mi nezakážou hraní divadla úplně (zkoušky 2x týdně), bude velký úspěch, když to ukecám na 1x týdně nebo 1x za čtrnáct dní. Divadlo znamená jediný můj společenský život. Co doma v leže? Učit se jazyky? Vyšívat výbavičku pro miminko (lehce staromódní, ale což) ? Díky všem za nápady.

jhoki
20. pro 2016

@balrozka Leželo se dost za doby našich mamin, nynější studie nedokazují, že by dlouhodobé ležení řešilo tento problém, právě naopak, protože je to dost stresující. Co se doporučuje je utrogestan vaginálně do 36 t.t.

balrozka
20. pro 2016

@jhoki Děkuju moc za odpověď, možná tedy zkusím zvážit se svým gynekologem, zda se nevrátit k užívání Crinone gelu (na Utrogestan jsem hodně alergická).

tahejhula
20. pro 2016

Cipek neni vestecka koule. Dokud nemas bolesti, nekrvacis, byla bych v klidu. Vis, ono kdyz se ma neco potento, tak se to stane, i kdybys byla zavesena jak netopejr. Tak to proste je. Drzim pesti a verim, ze to bude OK.

veruska007
20. pro 2016

@misa3206 Celé těhotenství jsem u prostředního měla čípek 2 cm. Jelikož se nezkracoval, nikdo to neřešil. Od 32.tt mi hrozil předčasný porod, ale syn měl přes 2 kg a také to doktor neřešil. Břicho mi tvrdlo od 16.tt, brala jsem magnézko, ale nijak extra nepomáhalo. Syn vydržel do 38+0.

erikaviki
20. pro 2016

@balrozka setrila jsem se co to slo. Cele tehotenstvi jsem prolezela stridave doma a v nemocnici. Zlate lezeni doma na sve posteli. Pro donoseni miminka jsem udelala vse. Jakmile jsem vstala z postele,okamzite jsem citila jak se mimco tlaci dolu,coz mi potvrdili doktori. Takze u me bylo lezeni opravdu zadouci. Ja i lekari jsme presvedceni,ze jen diky tomu jsem donosila do 33+2tt. Diky bohu,vse dobre dopadlo. Behem tehotenstvi jsem precetla nespocet knih,videla hromadu filmu. Pro miminko zenska zvladne vse.

bledulka84
20. pro 2016

@misa3206 a rekl ti jak je velky? Ja ho mela od 28tt 2 cm a mala nalehala hlavičkou, doktor strasil, ze muzu rodit kazdym dnem a voda prdla az v 38+0. Dodrzovala jsem teda klidovy rezim. Hlavne se hod do pohody a neprepinej se.

bledulka84
20. pro 2016

@misa3206 pardon, koukam, ze jde uz o starsi obnovenou otazku.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru