icon

Odmítli jste screening ve druhém trimestru? Diskutujte zde své důvody

europa00
31. led 2022

Mám takové dilema… už nám za sebou více ultrazvuku než je zdrávo kvůli špineni v počátku tehu ted začínám 15 týden a tusim ze mám za sebou tak 10 ultrazvuku což je opravdu hodně… některé ty normální kontrola srdecni akce v 7 týdnu a jiné pravé třeba z pohotovosti… naštěstí velmi krátké půl minuty třeba z toho se až tak nehroutím 😂 co mi však vadi je ultrazvuk doppler bohužel mi ho udělali na pohotovosti už snad v 8 týdnu na chvíli a ted 1. Trimestralni screaning taky trvá nějakou dobu a tam se taky děla doppler musel byt na 3 x malý to úplně nesnáší snaží se utéct nemá kam . než mu zaměřil srdce mozek atd. Děs. 1) máme geneticky testovaného maleho z ivf 2) prvotrimestralni screaning sám doktor říkal ze vyšlo nejlépe jsk mi vůbec vyjít mohlo a i vzhledem k mému věku úplně top. Takze nevím proč maleho dále zatěžovat, počítám ze kdyby se později doktorce něco nezdálo ( opožděný růst ) nebo cokoliv tak si to samozřejmě nechám vyšetřit ty průtoky. Malý ale zatím prospívá na 1 a mě ta četnost ultrazvuku vadi, není zdravá dle meho naopak a pokud to není opravdu nutné nevidím v tom benefit. Zvážila bych ten třetí kolem toho 30 tYdne zkontrolovat srdíčko. Je ti někdo kdo To vnímá podobně a nedival se na nej doktor jak na debila ?? Tripple test a podobně na to nejdu určitě ten snad v něm věku vyjde pozitivní každé … tím se už vůbec stresovat nechci.

Strana
z3
europa00
autor
31. led 2022

@pipi_puncocha jj to bych asi udelala jako mladší..přeci jen v dubnu mi bude 39, a mám po konizaci čípku, i když jedno dítko jsem v pohode odnosila, ale zase jsem diky tou nevedela ze rodím .-) gynekolok to tehdy moc neresil...do porodnive jsem prijela uz na 7 cm otevrena a buh vi jak dlouho už jsem tak lítala .-) a bez jedine kontrakce .-) takže ted se čípek více hlida. asi i maleho mi gynekoložka více hlída jestli je vše ok..možna kvuli memu veku nevím, jak říkam se synem jsem chodil jinde ale bylo mi 29 a nejak jsem nic neresila a můj doktor taky ne .-) ale na druhou stanu moje gynekoložja ten ultrazvuk zapina fakt na 20 sekund ani ne.

europa00
autor
31. led 2022

@aguu aha děkuji alespo přínosna informace, díky

eliza1984
31. led 2022

Přijde mi, že na tom v prvním trimestru je vidět prd, je to i dost malé ten plod, možná ve Vašem případě byl i zbytečný, pač již předem víte, že máte embryo vyselektované, tedy nutnost kontroly chromozomálních vad asi odpadá, k tomu vnímám že spíš ten první screening je, ale spíš bych řekla, že ve Vašem případě je ten druhý důležitý také, protože to už budou orgány dobře vidět a jejich vady s počty chromozomů nesouvisí

llenka1
31. led 2022

@europa00 U nas vsetko v poriadku, az na UZ v 30 tom tyzdni odhalena vrodena vada ledviny, v necelych 2 mesiacoch maleho, operacia. Do tej doby vsetko v najlepsom poriadku. Samozrejme je to na tebe, za mna prevazuju plusy.

vladienka
31. led 2022

@europa00 na druhom skriningu sa kontroluju ine veci ako na 1. Kontroluje sa mozog, ledviny, zaludek, mechyr, a hlavne srdce- docela podrobne, srdecne komory, prietoky, selest atd. Je to asi najdolezitejsie vysetrenie v tehotenstve. Chod na 2. Skrining a potom max na 3. ale ten uz nie je tak dolezity, netreba ist k speci dr.

michelle_01
31. led 2022

Mi první screening vyšel dobře, vše vypadalo v pořádku. V 18tt se přišlo na vývojovou vadu na ledvině a už to jelo. Co 14 dní na ultrazvuku, tak si to spočítej, kolikrát to tak asi bylo za celé těhu, když se malý narodil ve 38tt. A to byly i půlhodinové ultrazvuky, kdy se sledovalo co kam vede a kam vedou cévy apod. Jo a genetika, až se malý narodil byla v pořádku. Pozdější vývojové vady se nedají v prvním screeningu vyloučit. A i prvotřídní vyšetření embrya na IVF klinice neodhalí naprosto všechny syndromy a vady.

mishulka26
31. led 2022

@europa00 u syna první screening v pořádku druhý vada ledvin takže ho víc hlídali. Kamarádka první v pořádku a u druhého zjistili, že má miminko všechny orgány mimo břišní dutinu a musela na přerušení. Takže tenhle určitě nevynechat nikdy nevíš co se muže stát.

pinkninja
31. led 2022

@ruzova_pastelka Používat slovo “záření” ve spojitosti s UZ vysetrenim je nestastne. Nejedna se o záření, ale mechanické vlnění.
@uuropa00 A jinak: Za dobu používání ultrazvuku v medicíně nebyly prokázány žádné nežádoucí vedlejší účinky. Nicméně vyšetření je třeba používat pouze v jasných indikacích, na technicky vyhovujících přístrojích, a provádět by ho měl vždy erudovaný lékař.
Za me je 2. scr indikovany…
Ať se dobre rozhodnete!👍🏻

europa00
autor
31. led 2022

@eliza1984 děkuji to mě pravé předním nenapadlo …mYsleka jsem ze se řeší pořad jen ty vývojové vady.

europa00
autor
31. led 2022

@vladienka děkuji moc za vYsvetkeni

europa00
autor
31. led 2022

@mishulka26 ahojky toto třeba nechápu jak se muže stát … to tomu miminku vylezly orgány později ven z těla ??? Však jak jde toto přehlédnout ??? Ultrazvuk he dost zvětšený. No hrozne toto

europa00
autor
31. led 2022

@michelle_01 ahojky no embryo nevysvětluje ba klinice Ale přímo na genetice … ano píšou ze je tam snad 1 % na které nemusejí přijít. Ha už jsem v tomto pozitivní a vývojové vady pustím z hlavy myslím tím postiženi miminka … ake pravda je ze jak píšou holky děla se podrobné to srdíčko a orgány. Tak to budu muset cele přehodnotit

fandysek_1
31. led 2022

@europa00 není prokázány žádný škodlivý vliv utz na plod. Já bych šla, protože u druhého screeningu dcera neměla naplněný žaludek a pak jsem šla ještě na kontrolu, zda je vše v pořádku. To může být i u dalších orgánů. Ty si byla na nějakém genetickem vyšetření přímo v těhotenství nebo stále mluvíš o genetickém vyšetření embrya před zavedením?

europa00
autor
31. led 2022

@fandysek_1 ano před zavedením a ba to doktor ns 1 trinesttalnim screaningu reagoval ze toto vyšetření he směrodatné a více než co teď děla on. Proto jsem zvažovala zda je ten druhy nutný … chápu ze pokud se tam řeší vady které mohou vzniknout nějak později nebo nejsou dědičné nevím tak to asi smysl má. Já jen proste mYsleka té se opět řeší genetika VV

mishulka26
31. led 2022

@europa00 nebylo to dřív vidět až na tom 2 screeningu hlavně bežně se dělá ultrazvuk na potvrzení těhotenství a pak první screening a pak až druhý noc mezi tím, protože pojišťovna proplácí jen 3 ultrazvuky za těhotenství, proto na prvním screeningu to vidět nebylo, protože orgány jsou malé a neřeší se a pak až na druhem se na to přišlo. Takže osobně tento opravdu nevynechat nikdy nevíte co se muže stát a pak si to budete vyčítat.

ruzova_pastelka
31. led 2022

@pinkninja Záření je nadřazený pojem. Každé elektromagnetické vlnění musí být tedy i zářením. Občas se méně přesně používají jako synonyma. A na fyziku mi nesahej 😃😃😃

pinkninja
31. led 2022

@ruzova_pastelka Ok. Já rozumim. Ale pro laiky to muze byt proste zavádějící… Nic vic. 😉

fandysek_1
31. led 2022

@europa00 po pravdě jsem nikdy neslyšela, že by genetické vyšetření embrya bylo dostačující po celé těhotenství. Dělej dle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Dle mého jsou benefity screeningu víc.

europa00
autor
31. led 2022

@fandysek_1 no to jsem si nemyslela proto jsem sla s obavou kvůli mému věku na ten první 😂 ale doktor se bavil tak ze to hlavní nám ta sebou a zo co tam děla on je ve srovnání s tou preimplatacni genetikou hraní si ba pískovišti. Proto jsem si řekla k čemu mi bude ten druhy. Ake jak zjišťuji řeší se tam i jiné věci než vv

europa00
autor
31. led 2022

Tak jsem se holky objednala ještě jsem volala a sestřička mi vysvětlila rozdíly v těch vyšetřeních a vlastně ten prvotrimestralni jsem v podstatě chodit nemusela ale teď 2 ze bude zaměřeny na ty orgány více. Děkuji všem tady ta příspěvky a mějte se krásné

swan42
31. led 2022

@europa00 konizace cipku s kontrakcema fakt nesouvisi 😂 ani s castejsim vysetrenim. Taky jsem po konizaci a pak jsem rodila. To bude spis tim vekem 😉

eliza1984
31. led 2022

@europa00 no u me nebyt utz mela bych postizene dite.Sice jsme obeti vlastniho uspechu, ale tohle je zrovna vec za kterou jsem hrozne vdecna.Mozna se detatko hybe protoze se stresujete..Berte to v medicine tak, kde nepodepusujete souhlas k vysetreni je to bez rizika🙂)

europa00
autor
31. led 2022

@eliza1984 samozřejmě chápu benefity ultrazvuku… ale nenechte se mýlit ze je to neškodné. Ne miminko se opravdu nesnaží utéci vlnám ultrazvuku protože jsem nervózní … hr to přeci jen zvukové vlneni .. js osobně si myslím ze ho děti v břiše slyší přeci jen tam i jiná akustika a my nemůžeme vědět jak vnímá tyto zvuky ucho v tomto stadiu vývoje … plus dochází k určitému zahřátí tkáně.. takže ano děti o ultrazvuku ví a vnímají ho. Škodlivost ultrazvuku byla dokonce zkoumána v Číně kde dělali pokusy na spoustě žen které se tam chystají na potraty kvůli premnozenosti …přesto však samozřejmě platí ze převažuje benefit nad rizikem. Ake určitě bych netvrdila ze je neškodný a té dětem nevadí. Po konzultaci se sestrou která mi vysvětlila na co he hlavně zaměřeny a to ze na morfologii orgánu ze už jsou lépe vidět tak jsem se objednala . Jen je zvláštní ze u syna před 10 lety jsem nebyla sni ba jednom doktor mi o ničem takovém ani neřekl 😀 asi už je to ale jiné nebo jsem proste měla jiného doktora

europa00
autor
Autor odpověď smazal
swan42
31. led 2022

@europa00 a ono se da, aby zenska sama poznala na kolik je otevrena? 😄

lotosek
31. led 2022

Známá měla taky 1. screening ukázkový, ovšem na druhém se ukázalo, že plod má růstovou retardaci a hlavně vůbec nefunguje močový měchýř, nebyl propojen s ledvinami. Musela na ukončení, obrovský šok, nikdo to nečekal.

surikata131
31. led 2022

@europa00 nečetla jsem celou diskusi, jen začátek, ale mám z toho dojem, že odmítáš screening, ale vlastně ani nevíš, o co tam jde? To že máš geneticky vyšrtřené embryo je jedna věc, ale VVV nemusí mít jen genetickou příčinu, takže doktor řekl trošku blbost. 1.screening je hlavně vyloučení downa a dalšich trisomií, rizika preeklampsie, orgány ještě nejsou dobře vidět, ty se právě řeší na 2.screeningu. Např u srdećních vad můźe být důležité vědět to předem, třeba rodit v nemocnici kde miminko můźe hned podstoupit operaci...

europa00
autor
31. led 2022

@surikata131 doktor asi neřekl úplnou blbost jen já to asi nepochopila to co řekl vztahoval ns ten prvotrimestralni ale ze mám přijít i na druhy pravé vůbec neříkal … na internetu se hlavně doctes opět zkoumání vývojových vad a tripple test a to jsem si říkala ze už nepůjdu znova. Morfologii mozku srdce močového měchýře řeší i na prvotrimestralnim takže jsem v tom neviděla rozdíl. Nic víc… už vím a je to vyřešené
@surikata131

mishulka26
1. únor 2022

@europa00 tak ve tvém minulém těhotenství to bylo asi doktorem, protože mamka na screeningu ve 20 tt i s bráchou a to už bude 18 let. Jinak tripple test je zbytečnost ten se dělal dřív když nebyl 1. screening teď je to zbytečnost a vychází i často falešně pozitivní.

europa00
autor
1. únor 2022

@mishulka26 Jj no pravé já koukám ale pokud nebyl hrazeny pojišťovnou tak jsem opravdu nebyla nepamatuji si ze bych platila a ani nemám žádnou fotku od tama nic … on byl velmi stará škola ten snad cele těhotenství vYl rázu buď to bude nebo nebude… tak jsem si i říkala co he zo zs no inks dnešní doby když mladá svagrovs byla ns 3 velkých 😂 mimo těhotenství tyto věci nestudujes ze

Strana
z3