icon

Pozitivní triple test. Co to znamená?

petranaty
10. říj 2019

Dr. Mi dnes psal email . Co to pro mě znamená ? Přečetla jsem si ho dnes a Dr už tam není . "Došel výsledek triple testu je pozitivní. Je doporučena amniocentéza ev jiné vyšetření. Zastavte se v ordinaci domluvíme se . Děkuji Dr "

Strana
z3
astyna88
11. říj 2019

Triple jsou falesne pozitivni az na 69%. Ja je vazne nikdy nebrala, je to jen matematicky model. Spis jsem se obj na velky uzv ve 20.tt do porodnice.

astyna88
11. říj 2019

@petranaty

Kazda tehotna nad 25 se bere jako stara matka a tim padem ma horsi vysledky. U prvniho syna jsem mela 1:110, geneticka konzultace k smichu,na kontrolu jsme tam uz s muzem nesli. A tomi bylo 27, u druheho syna prekvapive tripple v cajku a to jsem byla o dva roky starsi. Ted mi je zase budou delat, zbytecne.

europa00
11. říj 2019

@petranaty ahoj nemám s tím zadnou zkusenost ale co hodne čtu nikd bych nepodrstoupila odber plodovkxy jen tak ..je to velmi rizikove predstav si ze pak potratis naprosto zdrave dite...
postup tveho gynekologa je v podstate mam to salam parek i to ze ti takovy mail napise v patek totalne te vydesi a hovno ti rekne...proste fakt chlapi nepremysleji jco to muze udelat s tehotnou ženou....byt tebou vyžadam si t hodnoty a opravdu to zkonzultuji s genetikem...+ nejky lepsi ultrazvuk vsak hodne poruch dneska už na 3D jsou schopni rozpoznat dle postavení cellisti atd...treba downa...a pokud by tam riziko fakt pretrvavalo rdeji si opravdu zaplat ten krevni test za tech 10 - 12 000....na odber plodoky bych nikdy nešla.

astyna88
11. říj 2019

Souhlasim. Toto se nepise, navic sam musi vedet,ja tyto testy konci. Proto ja je osobne vazne neberu, lepsi je podrobny uzv.

petranaty
autor
11. říj 2019

@europa00 no dnes jsem se objednala na genetiku a jdu hned v pondělí ráno ,tak snad bude vše v pořádku ....no těhotnou mě žádný gynekolog nevezme :/ tak snad se srovná ......

markyska82
11. říj 2019

@petranaty bud v klidu. Pokud byl screening v pořádku, tak bych se tím neznepokojovala. Triple testy jsou zastaralé, spousta doktorů je právě nedělá kvůli falešné pozitivně a posílají na kombinovany orvitrimestrskni screening. Na tu konzultaci jdi, když už jsi objednaná. Jen si dobře rozmysli, zda bys na odběr plodovky případně šla. Kamarádka po odběru potratila, začala ji unikat plodova voda a rozběhl se porod. Triple testy jsou už dlouho zbytečně zlo. Rozumný doktor už na ně neposila

momoftilda
11. říj 2019

Ja měla riziko 1:9 a následoval odběr klků, ten stres byl silenej, cekani na vysledky nekonecny a strach hroznej....dcera je zdravá

merope
12. říj 2019

@petranaty Mě na tripple testy doktoři poslali a výsledky se někde ztratily - ale protože prvotrimetriální screening vyšel dobře, tak jsem se ani nepídila. Ve 20tt taky vše absolutně v pořádku a dále jsem neřešila.

Ono vždy to je i o tom, co by ti vadilo víc - potrat kvůli odběru plodovky nebo to mizivé procento, že dítě bude postižené zrovna tou chorobou, kterou vůbec plodovka umí řešit (pokud je hromada jiných chorob, které se ani řešit neumí)? A k tomu ta pravděpodobnost, co vyjde. Plodovka má 1:100 potrat. Tak to pak srovnej s výsledky od genetičky.

zuzajulie
12. říj 2019

@petranaty Zvýšené riziko na některou z vás, Down, Patau, Edwards. V minulém tehu jsem měla že 1:45 Down, nakonec to byl Patau a ještě nějaká šílenost další v karyotypu. Ale nemusí to být vůbec nic, i 1:4 vyjde ok. Já si v tomto tehu nechala udělat Prenascan, už jsem nechtěla na plodovku a měla jsem tam riziko asi 1:396, tak radši. Sice 12500, ale pro mě lepší.

mourovatakocka
12. říj 2019

Nejpravděpodobnější je, že to neznamená nic, ale pro jistotu chtějí další testy. Pokud máte peníze, doporučila bych spíš test z krve než z plodové vody, tam je malé riziko potratu. Z krve je neinvazivní a dozvíš se stejné informace případně se snad téměř stoprocentní jistotou pohlaví mrňouse.

deniskaka
12. říj 2019

Nedela uz se v CR spise DPNI? (neinvazivni screening) zaobirajici se analyzou DNA plodu pritomnem v krvi matky, konkretne pro trisomie 13, 18 a 21 + pohlavi ditete? Preci jen je 100 jisty, neinvazivni, nereprezentujici zadne riziko pro matku ani pro dite. V pripadu trvani gynekologa na odberu plodovky bych zadala o tento test.

verace81
12. říj 2019

Skoro před rokem jsem byla kvůli špatným výsledkům tripple testů v Českých Budějovicích. Chodí to tak na recepci si vezmou průkazku pak sestaví takový jakoby geneticky strom ptají je na genetické onemocnění v rodině pak jdeš na velký ultrazvuk po něm vyhodnotí zda je potřeba odebrat plodová voda nebo zda stačí odebrat krev oběma rodičům z té se odděluje DNA plodu do 10 dnů volají výsledky. Pokud DNA nejde oddělit jedeš znova na velký ultrazvuk a pak se udělá odběr krve pouze matce a posílá se to do Číny dělá se test prenascan který platí pojišťovna do 14 dnů jsou výsledky. Rozhodně se neboj tripple testy bývají často mylné i když vyjdou dobře může se narodit dítě s genetickou vadou. Mě vyšli 1:300 na douwna a dcera je zdravá.

20190418
12. říj 2019

No, mně vyšlo 1:250 na Edwardse. A ze musím na plodovku, protože to je taky pozitivní. Nebudu ale přeci potvrzovat 0,3% pravdepodobnost nejake vážně nemoci zákrokem, kde 1% pravdepodobnost, ze o miminko přijdu. Nevím, kde je ta hranice pozitivity, ale hází do ní výsledky, které v normálním zivote ignorujeme. Jaka je pravděpodobnost, ze budeme mít autonehodu? To určitě třeba to půl procento bude a vyhýbá se kvůli tomu někdo jízdě v autě? Podle konkrétního čísla bych se zařídila. Nechala si dát podrobný UTZ a pouze v případě, kde by výsledek byl 1:25 a větší bych uvažovala testy z krve nebo v případě nedostatku peněz odběr plodovky. Hodně štěstí

teckadvojtecka
12. říj 2019

@astyna88 lol, každá těhotná nad 35 se bere jako stará matka, ne 25

teckadvojtecka
12. říj 2019

@astyna88 Proč vám budou dělat triple? Stačí říct, že ho nechcete dělat.

lesnisvatba
12. říj 2019

@petranaty Je to špatný doktor! Najdi jiného! Triple test je nespolehlivý zastaralý test. Doktor ti měl včas minimálně doporučit podstoupit tzv. prvotrimestrální screening, který vykazuje mnohem lepší výsledky. Teď už je na něj bohužel pozdě. Ale hlavně nerozumím, jak Vám mohl napsat takovou zprávu emailem před víkendem, takže jste už neměla možnost se s ním poradit a domluvit se na dalším postupu. Je to necitlivý a neempatický přístup! Každou těhotnou by taková zpráva rozhodila, vystresovala (přestože s největší pravděpodobností bude všechno v pořádku!) a to je během těhotenství zcela nežádoucí.
Pokud si můžete dovolit vydat nějaké finance navíc, požádejte o genetické vyšetření z krve. Na rozdíl od amniocentézy je zcela bezpečný pro miminko a též vykazuje 99% spolehlivost. Stojí ale kolem 10tis Kč (myslím). Možná nám tu aktuální cenu někdo potvrdí. Hodně štěstí a nebuďte z toho smutná, věřím, že se negativní test nepotvrdí. Chybovost v prvním kole je vcelku vysoká.

suromana
12. říj 2019

Já triple test v prvním těhotenství odmítla, prvotrimestrální screening mi vyšel dobře, teď jsem znovu těhotná a triple test mi už vůbec nenabízeli, i kdyby, znovu bych ho odmítla. Je to velice nespolehlivý test a nevím, proč se v dnešní době vůbec ještě dělá.

daasqua
12. říj 2019

Myslím, že doktoři tripple test dělají, protože pak za něj dostanou víc peněz (nevyznám se ve financování různých lékařských výkonů, jen jsem to někde četla). Taky mi ho bez ptaní udělali, i když prvotrimestrální screening dopadl skvěle.
Kdyby mi vyšel špatně, taky bych zainvestovala do testu z krve matky, rozhodně bych nešla na odběr plodové vody, kde je plno rizik, které za to vůbec nestojí. U testu z krve je akorát problém (kromě ceny), že trvá docela dlouho, protože se ty výsledky posílají do té Číny či kam. Pokud by nedejbože vyšel špatně a matka by "nechtěla postižené dítě" (když to napíšu hnusně), nemá už moc času na interupci.
To ale myslím, že nebude tvůj případ, myslím, že vše bude v pořádku, ty tripple testy jsou fakt na houby. Hlavně se nestresuj 😉

marketakrizova
13. říj 2019

@petranaty Ty testy bývají často falešně pozitivní. Mě vyšel test rizika Dawnova syndromu 1:22, což je vysoké riziko. Šla jsem na odběr plodové vody v 19tt. a dle výsledků je mimi zdravé. Takže se nestresuje. To riziko zvedá věk maminky, já mám 43let a navíc mi naměřili vysoký tlak, tak proto 1:22. Důležitý je, jak vyjde ultrazvuk, pokud je tam vše v pořádku, buďte v klidu, ale ani aminocentezy se nebojte, nic to není. Přeji ať vše dobře dopadne!

normalnimatka
13. říj 2019

achjo. to ještě dneska někdo neví, že tripple test je velmi často falešn pozitivní? některý doktoři už jsou tak moudrý, že na něj ani neposílaj, hlavně, pokud žena absolvuje prvotrimestrální screening, kterej má větší spolehlivost. takže ano, může bejt nakonec všecko v pohodě,a pravděpodobně bude. měla by ses zajímat o to, jaký vyšetření a proč podstupuješ, jaká je jejich spolehlivost atd... a tvůj doktor by tě měl o tom informovat taky. odběr plodový vody by se měl dělat fakt jen v krajních případech, jej dost rizikovej...nebudu pročítat diskuzi. pokud jsi měla výsledek z prvotrimestrálu dobrej, absolutně bych to vypustila.

zuzajulie
13. říj 2019

@normalnimatka Bývají,ale u mě nebyl. Tak bych to nepodcenovala

daasqua
13. říj 2019

Jo, bohužel někteří doktoři jsou debilové a nic pacientkám nevysvětlují. Co jsem tak pochopila, tak screening v 1 trimestru zakladatelce nedělal a udělal jen tripple test (což ukazuje o jeho "kvalitě").
Na mé gyndě byli taky všichni "super", sestřičce bylo od doktorky řečeno, ať mi vše vysvětlí, no neřekla mi skoro nic (vše jsem si pak načetla sama), nevěděla jsem, jaké kontroly zrovna moje gynda dělá, kolik co stojí (řekla mi nějakou částku, která neodpovídala, ale to mi bylo pak jedno, pojišťovna mi vše zaplatila), a ještě se při tom tvářila dost otráveně. Zastupující doktor v 20tt udělal UTZ tak na 3 minuty, "no asi je to v pořádku, už běžte a nezaclánějte", chtěli po mně VIP poplatky nad 3500 Kč za nic (a neuměli vysvětlit, co je tam navíc, ptala jsem se 3 lidí a každý říkal něco jiného, případně neříkali nic, a to jsem platila 1000 Kč normálně). A tripple test mi taky udělali, aniž by mi to pořádně řekli, aby z toho měli prachy. No půjdu pak jinam.
Takže si dovedu představit, s jakými osobami zakladatelka jedná, a že jako prvorodička v některých věcech nemá jasno, když jí to doktoři nejsou schopní říci (on taky člověk neví, na co se má ptát, když to nezná). V dnešní době si asi musí hledat informace hlavně sám na netu.
Pokud opravdu udělal jen ten tripple test, jak se domnívám, rozhodně bych doktora potom vyměnila (pokud to nebylo z důvodu, že už se to předtím z časových důvodů nestihlo).

vendes
13. říj 2019

@petranaty Doktora bych vyměnila, protože vás vůbec neinformoval o tom, že mezi 11. a 13. týdnem máte možnost jít na prvotrimestralní screening na genetické pracoviště, který je přesnější než zastaralý tripple test. Počkejte si na konzultaci na genetice a zatím se snažte neznepokojovat.

astyna88
13. říj 2019

@teckadvojtecka

nad 25, nad 35 se dělá hned amnio. Měla jsem to před 4 lety ve zprávě z geneticky - u sebe poznámku "SM" a ve vysvětlení "stará matka".

astyna88
13. říj 2019

@teckadvojtecka

souhlasím. Prošvihla jsem prvotrimestrální, ty tripply jsou spíš kripply 😀

bonulinka
13. říj 2019

Tripple test mi vyšel u syna 1:30 na DS. V té době mi bylo 40 let. MUDr. na testu trvala, brala jsem to spíš jako formalitu. AMC jsem odmítla ( je tam riziko potratu asi 1:100 ), chtěla jsem pouze detailnější UTZ na specializovaném pracovišti, abychom případně věděli, zda má miminko nějaké vady, které by se daly řešit hned po narození a podle toho volit porodnici. Syn je zdravý.

normalnimatka
13. říj 2019

@petranaty a za jakej screening si platila 500?

petranaty
autor
14. říj 2019

@normalnimatka No první jsem šla na krev a o týden později mi dělal ultrazvuk s prosvícením to bylo v prvním trimestru . Říkal že je zatím vše v pořádku a že ještě počkáme na triple test ...

petranaty
autor
14. říj 2019

@petranaty Za to chtěl 500.

jituli84
14. říj 2019

@petranaty Jak už zaznělo, já třeba byla pouze na 1. screeningu, kde braly krev na NT+, tripple testy se už běžně nedělají, jsou nepřesné totiž, já teda za první screen + NT platila 1500. Pokud vám ten 1. screen vyšel v pořádku, tripple testy bych neřešila, popřípadě bych i uvažovala nad změnou lékaře, také to ted řeším.

Strana
z3