Zvažuji nejít na test na zjištění těhotenské cukrovky - info o příznacích
Ahoj holky, jsem skoro ve 24 tt, je mi 31, čekám první dítě, váha před těhotenstvím při 170 cm 58 kg, nyní 68 kg. Ve středu jdu na kontrolu, předpokládám, že budeme mluvit o testu na těhotenskou cukrovku. Abych pravdu řekla, vůbec se mi ho nechce podstoupit, četla jsem, že je možné ho odmítnout. Jaké jsou hlavní příznaky cukrovky? Řekla bych o sobě, že jsem zdravý člověk, netrápí mně nadváha, jím celkem v pohodě, sladké spíše až teď v těhotenství (občas cola, kobliha, hodně ovoce), předtím opravdu vyjímečně. Děkuji za jakýkoliv názor.
Jsem štíhlá, mám pohyb, sladký se necpu a stejně jsem pokaždé v těhu měla cukrovku.
Já nějak moc nechápu, že někdo odmítne test. Vždyť se to dal vydržet, vypiješ jen sladké pití a vezmou ti 3x krev.
Nevím no, ale neléčená cukrovka, je nebezpečná pro mimi i pro tebe. Hlavně co vše může být miminku, by mi za to nestálo... raději test vydržím.
@miguelita88 Mě doktorka poslala do odběrové laboratoře na fakultní polikliniku a bylo nás tam hodně, takže očividně běžný postup. Kolegyně mě strašila, jak byl ten nápoj nechutný, ale upřímně, klidně bych si ho dala dvakrát 😀 Je to jen hodně sladká šťáva... A ty dvě hodiny nebo jak dlouho to bylo, utekly rychle, ještě jsem si ráda odpočinula z práce 🙂 Takže za mě určitě test absolvovat... nic to není a navíc je dost důležitý.
@miguelita88 ahoj já 30 let 63kg let a zjistili mi ji právě na těchto testech vůbec jsem neměla tušení a byla jsem zaskočená... Byla jsem jen na dietě a chodila na odběry po porodu vymyslela ale být tebou bych šla není to tak hrozné a náhoda je blbec a pak můžeš svoji stravou nevědomě ubližovat miminku..... Hormony v těhotenství delaj divy s tělem je to velký zápřah.....
@miguelita88 můžes si zavolat na odběrová místa a laboratoře po okoli kde bude třeba lepsí prostředí a objednat se tam. Ja jsem na prvnim byla a nedopadlo to dobre (cukrovku jsem nemela ale test jsem proklinala jeste 3 den po té) po druhe jsem sla uz jen k obvodni lekarce na pravidelne testy z prstu.
@miguelita88 Nemusíš ji poznat, nesouvisí se zdravým životním stylem. Neexistuje způsob, jak ji spolehlivě zjistit jinak. Pokud bys měla špatné hodnoty, ohrozíš svoje dítě.
Při tom testu se nesmí hnout z čekárny? Proč? Strávila jsem ho venku, byli jsme v parku, došli se kouknout na hvězdárnu a židovský hřbitov. Vše je teda v sousedství nemocnice. Nikdo nehlídal, zda hřaduju v čekárně nebo ne.
@vendes protože zkresluješ výsledky testu, principem je zjistit, jak se vypořádá těhotná s náporem glukózy, jestli to tělo to zvládne. Pohybem si to zjednodušuješ, tím pádem to nic neříká o tom, jestli tvé orgány jsou schopné ten nápor v klidovém režimu zvládnout.
Škoda, že ti to v laboratoři neřekli, ten test jsi tak podstoupila skoro zbytečně.
Před těhotenstvím 50kg, sportovala jsem. Jsem zvyklá na zdravé stravování. V těhotenství jsem přibírala maličko, nebyla extra žíznivá a ani jsem často nechodila na WC. Prostě vše v normálu. Odběry do OGGT v pořádku!!!
První odběr, druhý odběr v pořádku. Třetí zvýšený. Těhotenská cukrovka. Hlídala jsem si glykémii. Měla jsem dietu. U mě nebylo víc třeba. Samozřejmě jsem měla 14 dní totální depky, že nemůžu nic dobrého. Pak jsem se naučila, že jde udělat si dobrotu i bez sladidel atd. A tělo si zvyklo. 😁
Ale vzhledem k dalším rizikovým faktorům jsem opravdu ráda, že jsem to věděla a mohlo se s tím pracovat.
Možná pravda, že jinde se to nedělá. Ale tak neměly bychom právě být rády, že to můžeme zjistit a vyvarovat se problémům?
@miguelita88 Ahoj, k doktorovi chodíš dobrovolně a můžeš odmítnout jakýkoliv test, za své zdraví a zdraví svého dítěte jsi zodpovědná především ty a nikdo tě do testu nemůže nutit. Při druhém těhotenství jsem byla v podobném věku a podobně stavěná jako ty, jedla jsem docela zdravě a cukrovku jsem stejně měla. Příznaky jsem žádné necítila. Třeba si na nápoji pochutnáš, když máš teď chutě na sladké. Z testu žádné trauma nemám, a to sladké pití vůbec nepiju a na sladké mě moc neužije. Dietu jsem zvládla bez problémů.
O odmítnutí testu jsem vůbec neuvažovala, stačilo mi si přečíst o možných následcích neléčené cukrovky v těhotenství.
@miguelita88 pokud máš někde v okolí laboratoř Medila, doporučuji jít tam. Můžeš mezi odběry klidně i pospavat, je k dispozici pro každého postel, přikrývka, je tam i net, časopisy.... a sestřička celou dobu u te jedné skupinky kdyby se něco semlelo.
Ja moc nemam rada vetu "za sve zdravi jsi zodpovedna ty i za sve dite". To tak ale prece neni, kdyby ano,tak at se vzda podpory od statu v pripade postizeneho ditete. Me prijde hrozne pokrytecke nechtit banalni vysetreni,ale pak zadat od statu kompenzaci za svou blbost...
Šla jsem dvakrát a napotřetí jsem odmítla. Měla jsem doma roční dítě, ke kterému jsem se často budila a v noci si potřebovala dodávat energii jídlem, takže když se po mně vyžadovalo před testem od půlnoci nejíst, tak už kolem půl páté jsem se svijela v posteli hlady. Předchozí testování jsem zvládla v tomto stavu jakž takž dojet na místo, počkat si další hodinu o hladu, než se nám začali věnovat, naopak vypít roztok pro mě byl nejmenší problém (chuť mi byla vážně ukradená) a pak čekat v přeplněné nepohodlné čekárně 2 x hodinku na opakované testování. Bylo mi zle, mdloby. Pro mě nezvládnutelné, když mě pak doma čekala péče o malé dítě. Domluvila jsem se s doktorkou proto na odběr glykémie (sice také nalačno, ale bleskově provedený a navíc jsem po něm mohla hned jíst) a udělala jsem nejlip, jak jsem mohla. Ale mé důvody pro odmítnutí asi nejsou úplně specifický, takže každého věc.
Ja bych jeste pochopila odmitnuti toho testu na zaklade predeslych spatnych zkusenosti...ale zavrhovat to na zaklade " jedna pani povidala" mi prijde hloupe...kazda jsme jina a kazda reagujeme jinak...
@vendes Tak to je divný. Já byla v aeskulabu a tam nám vysloveně řekli co nejméně pohybu!
Ten test se dá prežít, bývalo mi špatně u jakýchkoliv odběrů na lačno a zvládla jsem ho. Asi první hodinu po vypití mi moc dobře nebylo, ale popravdě to uteklo, dokonce tam bylo víc těhotných a s jednou jsem se pak dala do řeči. Jinak jsem žádné problémy neměla a cukrovka se mi potvrdila, jen asi o desetinu vyšší jedna hodnota, ale stejně. Hlídala jsem se, měřila cukr ale nemusela jsem si píchat inzulin ani držet nějakou drastickou dietu. Opravdu jsem tam spadla jen o kousek a i tak jsem byla ráda, že jsem hlídaná. Když se dcera narodila měla 4160g, nemyslím tedy ze by váha nějak souvisela s cukrovkou, nechci strašit. Ale díky cukrovce mi porod vyvolali týden po termínu. Nevím kolik by nakonec měla když by šla ven podle sebe...
@miguelita88 odběry krve na cukr u ženské lékařky jsem měla v pořádku, měřím 165cm,váha před otěhotněním 53kg,nyní 63kg,byla jsem na tom vyšetření na cukrovku ,na lačno normální hodnoty ,po vypití zvýšené ,nakonec jsem na dietě a 3x denně si musím kontrolovat cukr v krvi,za týden jdu na kontrolu a doktorka se podívá na ty hodnoty ,které si zapisuju.U těhotenství v 2017 jsem těhotenskou cukrovku neměla, teď ano.
@lastovenka ja taky nesměla opustit prostory laboratoře a čekarny. že pry pohybem spaluji vice cukru
Já jsem tam taky nechtěla jít a do poslední chvíle jsem zvažovala zda jo nebo ne.. nakonec jsem se hecla, že když to nepujde, prostě to zabalím a pujdu domů... cukrovka vyšla negativní... a přesto porodní a poporodní komplikace jako bych ji měla... takže si udělej závěr sama... ;)
@miguelita88
Na ten test fakt jdi. Zvládneš to levou zadní. Ten roztok je jako fanta. trochu moc sladkej, ale to vypiješ hned. A chvilku si tam posedíš no. Pak uvidíš výsledky. Bud budeš ok, nebo budeš mít výsledky hraniční a už se budeš počítat jako diabetička. Pokud bys měla výsledky špatný, tak bych dala na doporučení diabetologa, pokud jen hraniční, tak bych si dala bacha na to, aby ti hned necpal doktor nějaké léky....
@viki999 No ano, protože podle mnoha studií ji ten test klidně může rozjet. Proto se v mnoha zemích dělá jen u vytipovaných žen a často se to kontroluje jinými způsoby.
@korneliusa Podle jakých studií? Ten roztok jí to nemůže rozjet... to je blbost.
Já na test nešla. Přežili jsme všichni.
ja doporučuji taky jit, ale určitě si dopředu zjistit ktery rostok a jake podminky maji a vybrat si to nejpohodlnejsi... nikdy vice tu sra...ku v hnede sklenici
@miguelita88 trochu bych i o tom vice nastudovala. Muze se stat, ze tam pujdes "zbytecne", nebo take ne a pak bych hodnotila riziko, kdybys mela cukrovku a nesla tam vyssi, nez tam sla a nepotvrdila sa. Objednat se muzes na den, kdy nebudou takova vedra, abys to zvladla. Urcite neni ani v zajmu tve dr. te objednat a nechat sedet v cekarne, kdyz bude venku 37 stupnu. Navic se test dela rano nalacno. A urcite to zvladnes.
A vezmi to pozitivne .- jsou to dve hodiny casu pouze pro tebe. Po porodu budes jeste vzpominat, kdys mela CELE dve hodiny pouze jen a jen pro sebe🙂
@lastovenka Tak asi jiný kraj, jiný mrav 😃 Příště teda rajzovat bebudu. Jinak je podle mě ale jedno, jestli se sedí v čekárně nebo v parku před čekárnou, pokud by v čekárně bylo vedro a dusno.
Jenze v mnoha zemich je to tvrde placene a zensky setri i na tomto. Viz Nizozemi a porody doma. Je to v nemocnicich tak drahe,ze z nouze rodi doma. Podobne i s vysetrenim. V cr je to zdarma,ze...

@zavodnice presne-zakaz piti tekutin! Mne bylo po skonceni testu uz tak spatne, motala se mi hlava...! No more!