Váha ve 31tt - doktorka mi vyčítá 10 kg?
Ahoj,
jsem ve 31tt a před třemi dny mi doktorka na kontrole strašně vynadala za mou váhu.. Repsektive za to, kolik jsem do nynějška přibrala... Jsem z toho strašně zklamaná, protože se cítím jako bych selhala ve snaze moc nepřibrat a mit dobré těhu.. Už ale před těhu jsem nebyla žádná modelka a celý život s váhou bojuju... Přibrala jsem přesně 10 kilo... Jaké máte zkušenosti s přibíráním vy??
@hasara33 moc se omlouvam, ale to, co pises, je strasne klisovate. Uprimne receno, neznam ani jednoho cloveka s nadvahou ci obezitou, ktery by byl se svym vzhledem smireny a byl by spokojeny, ze je "tlusty". Je to takova obrana proti recem okoli, ale kazdy z tech lidi kolem me vi, ze ma nadvahu a nedokaze se ji zbavit. A trapi je to. Rozhodne neni spravne se komukoliv takovemu posklebovat, ale na druhou stranu to lhani si do kapes je taky divny.
@sudylichozrout chápu, možná jsem se špatně vyjádřila ..nejde o to popírat sám sebe, ale jde o to přijmout sama sebe, ne jen "na oko" před okolím, ale opravdu se přijmout, protože v životě jsou mnohem horší věci, které se mohou stát než nadváha ...a když to vezmeme kolem a kolem, se sebou nejsou spokojení ani štíhlí lidé 😀 já třeba neznám člověka, který by řekl, že je naprosto spokojený s tím, jak vypadá a nic by na sobě nezměnil což je ve své podstatě dost smutné
@hasara33 to mas pravdu. Jenomze ono je to i takovym vseobecnym "tlakem". Kdo o sobe rekne, ze je spokojeny s tim, jak vypada a jaky je, byva oznacovan za narcise, nafrnence a podobne. Si clovek nevybere... 🙂
@sudylichozrout také pravda 😀 doba je opravdu zvláštní 🤔🤔😁
@hasara33 je... Ale kazda doba je zvlastni, obzvlaste pro ty, co v ni ziji... 🙂
Taky ti napíšu svůj příklad, jsme na tom totiž podobně. Otěhotněla jsem s 81 kg, jsem jen o pár cm vyšší než ty a celkově mám dost silnou postavu (široká ramena i boky, kosti z olova). V prvních dvou měsících jsem zhubla I bez zvracení skoro 10 kilo. Teď v 27tt jsem pořád pod původní váhou, i když už jen malinko. Když si připadám jako hroch, připomenu si, jak mi bylo 4 měsíce zle, jak jsem nemohla jist, jak jsem byla nervní, slabá, neustále nemocná, bála jsem se, že miminku nedávám, co potřebuje. Jestli se cítíš dobře s tím co jíš a jak se zvládáš hýbat (já od otěhotnění VŮBEC), tak na váhu teď kašli. Si vyřešíš až nebudeš mít podnajemnika a nebude potřebovat tvoje zásoby. Co můžu, tak jim všechno na co mám chuť.
Doktorka je rétorikou fakt na pěst. Neříkám že by měla mlčet, pokud jí leží na srdci tvoje klouby a tak, ale může spíš poradit, jak na to, a to citlivě. Ne mít blbý kecy a akorát tě rozhodit.
Jo a jak tu někdo výš říkal - lidi co mě nejvíc shazovali, nejvíc chválili, jak jsem pěkně zhubla v roce, kdy jsem se nemohla vyhrabat z depresí, přišla o vlasy a přemýšlela akorát o sebevraždě. Takže to jasne ukazuje, jak moc to takoví myslí s námi dobře ;) odpustila jsem jim, ale nikdy to nezapomenu.
U syna jsem přibrala 27kg , u dcery jen 12kg - s oběma jsem jedla stejně, u druhého možná ještě kvalitněji a zdravěji , pohyb v obou těhotenství stejně , a zase u druhého možná ještě víc protože v prvním jsem měla ke konci klidový režim ..... Někdy se v těhotenství člověk může stavět na hlavu a stejně nabere i z čisté vody , jen teda je třeba počítat s tím že to zase musíš nějak schodit a pokud máš špatní spalování možná se natrápíš - ale teď bych to fakt neřešila, hlavní je aby miminko prospívalo, stejně tak bych se nepouštěla do razantních diet během kojení
Takovou doktorku hnat svinskym krokem. Hele ja starovala v prvnim tehotenstvi na 79kg pri 163 cm. Nikdy jsem nebyla hubena, no nebyla to vlastne ani tloustka, mame do rodiny rozsafne selske kosti a to jsem vzdy jedla normalne. Nabrala jsem sice jen 8 kg, ale vypadala jsem spis jak tlustsi nez tehotna, proste bricho se mi splylo. Porodila jsem 4 kg slecnu a pro nervovani v porodnici se vratila po tydnu s - 4kg oproti predtehu stavu. Doma jsem jeste pul roku hubla vlivem kojeni a litani a vypadala jsem jak skluna. Pak jsem zacla zpet nabirat a ted u druheho byla starotvaci pozicena 74,5kg. No ted na konci (prenasim) mam 12kg nahore. A nestresuju se. Je to optimalni vaha, teda podle me nic tragickeho, a to jsem ten jidelnicek zrovna extra super nemela. Po ranu me hrozne boli hlava a cele telo a dopada to tak, ze abych se vubec probudila a fungovala, sezeru jeste pred snidani neco sladkyho. V porodnici jsem na pokoji mela dnes jiz kamosku, ktery myslim rikala ze nabrala 25 kg a byla to cvicitelka ve fitku a nic si z toho nedelala, zhubla krasne a je z ni pekna kost. Me dr, nikdy nic nevycital, spis mi vyhuboval, kdyz jsem na konci 1.trim. Blitim zhubla.
Hlavně se nenervovat, má to vliv na miminko. Doporučovala bych sledovat stránky Margit Slimákové, má dobré rady ohledně stravy a životního stylu a bourá staré mýty, které jsou zdraví neprospěšné až škodlivé. Rozhodně nehladovět, takže žádné zamykání lednice :D Jíst 5x denně je taky mýtus, atd. Prostě žádné diety! , jíst a vařit ze základních surovin bez chemie, omezit cukry atd., taková klasika. Určitě to oceníte i jako rodina při výchově.
Ať se daří a užívejte si života ;)
@daggg jooi a na ty keci rodiny pozor......muj tata prisel o sestrenici, kvuli tomu, ze ji jeji rodina tlacila k hubnuti. Byla to velmi hezka holka, ne tlusta, ani hubena, proste opet rozsfane kosti... mohutna. Neustale ji komandocali, tlacili do hubnuti.. Tak zkousela ruzny vylomeniny a i jehlicky do usi, jako na akupunkturni body na hubnuti..... No ve 26 letech ji pohrbivali, dostala z toho rakovinu kuze.... A co z toho zivota mela, jeji matka se kvuli tomu zblaznila a jeji otec umrel
@hasara33 já teda (taky z pozice naprosto nesouhlasím), obezita je svou závažností totéž jako ta dopravní nehoda nebo vážná nemoc. A obezita ročně zabije rozhodně víc lidí, než dopravní nehody. A tady tohle plácání po zádech, že být obézní jen úplně v pohodě a hlavně se měj ráda, to je fakt medvědí služba. Jsem alergická na konstatování: “manžel mě má rád takovou, jaká jsem”, protože to je totéž, jako by mu nevadilo neléčená cukrovka (a pak infarkt v padesáti a v šedesáti postupné amputace dolních končetin) nebo neléčená kapavka. Být můj muž obézní, tak to taktně a bez urážek a šikany řeším. Můj muž přibral v mém těhotenství stejně jako já - 5kg - jenže já je nechala v porodnici a kojením dál hubnu (hubenější jsem byla naposledy v patnácti) a vidím, jak ho to štve.
@biedronka10 rakovinu kůže nedostala z hubnutí, pokud se nepotírala azbestem nebo něco podobnýho.
S váhou bojuji celý život, otěhotněla jsem s tří ciferným číslem. . . u prvního dítěte jsem přibrala 7kg a u druhého 4. . . Pokud ty jsi začala na 85 tak bych byla docela v klidu s 10kg nahoru. 😉 Upozorňuji, že zejména u prvního syna jsem žrala furt. . . U druhého mi bylo 32týdnů blbě, ale i tak jsem žrala, i když sladkého o dost méně než u prvního. U obou mě šílené pálila žáha od téměř prvopočátku. Po porodu jsem to měla dole hned a dalších 10 dolů k tomu, jenže jsem prase rozežrané a blížím se opět k počáteční váze před otěhotněním. ☹
Jestli si zacinala na 82kg, tak je to v pohode.... Ja zacinala na moc kg a rodila jsem se 122.... Podle toho, co jsem zjistovala, tak ja, protoze jsem tezka vaha bych v tehu nemela nabrat moc, ale jinak 10kg je upa normalni a do 15 kg je to pry normalni a nemusi se to resit ...... Na maminkam.cz je aj pekna tabulka
10 kg nic není sestra přibrala u obou přes 30 kg já cca u obou 15kg vyprdni se na doktorku
@drep tak tak. Ja mela ted taky par kil navrch, ale u me to zpusobil rychly sled tri tehotenstvi. U prvni dcery jsem zacinala na 63 kg pri 160 cm. Nabrala jsem 15 kg, takze pri porodu jsem mela lehce pod 80. V porodnici jsem nechala 4 kg a pak behem 7 mesicu kojeni shodila na 68. Jenze jsem znovu otehotnela, potratila a po sestinedeli otehotnela znovu. Nabrala jsem za tehotenstvi 12 kg, v porodnici nechala 6 kg. Z porodnice jsem tedy sla se 74 kg a kojila zase jen 7 medicu (oba samoodstavy) Rok po druhem porodu mam 58 kg. Mene jim a hybu se. A jde to. Pripadala jsem si blbe...
Jsem 21. týden a už mám nahoře 10kg. V prvním těhotenství jsem nabrala celkem 23kg a žádnej doktor neřekl ani slovo.
Někdo tady zmiňoval Margit. Mám ji taky moc ráda, její rady mají hlavu a patu a opravdu fungují. Před otěhotněním jsem díky vyřazení cukru a snížení množství příloh shodila 3 kila (za 2 měsíce). Doufala jsem, že si tento režim zachovám, ale ouha. Tento týden (7tt) na mě přišly nevolnosti a jediné, na co mám chuť, je pečivo, které jsem teď 2 měsíce neměla v puse. Cítím se jak vorvaň, protože jsem strašně nafouklá (byla jsem zvyklá jíst 2x denně a teď jím vlastně non stop plus se zvětšuje děloha), ale jsem ráda, že když něco málo sním, přejde nevolnost. Takže ať přiberu kolik přiberu (a tím nemyslím, že se hodlám cpát sladkým), tak vím, že po porodu zase shodím (kojení a nošení v šátku se mnou dělá divy). I sama Margit říká, že těhotenství není doba, kdy by měl člověk řešit svoji váhu. Jistě, je pitomost jíst za dva. Spíš, by se mělo jíst dvakrát tak zdravěji. Ale v některých obdobích to prostě nejde. Je to přechodný stav. Buďme rády, že jsme těhotné a bez komplikací. Nic důležitějšího není. Na těle můžeme makat potom, budeme-li to chtít.
Pokud už máš nadváhu, tak doktorku chápu. Můžeš přibrat ještě dalších 10 a to už nebude zdravé ani pro tebe, ani pro dítě. Snaž se své chutě kontrolovat.
@daggg do 15 kg celkem je to v poho. Já nabrala z 63 kg na přes 90, při výšce 170 cm. Za rok jsem to shodila, pak otěhotněla znovu a nabrala na 85 kg. Čtyři roky mě bolely kolena z té zátěže, a ještě pořád to občas cítím...
Doktor mi taky říkal, že bych s tím přibíráním měla zpomalit, ale už mi neporadil jak to udělat. Neměla jsem pocit, že bych jedla nějak výrazně víc, ani jsem neměla chutě, u dvojky jsem měla víc pohybu, jednička je dost akční 😀
@daggg ja prvni zacinala s 85, rodit jsem sla asi s 86-7, protoze jsem mela velke problemy, po porodu 89 a za tri tydny 71... byla jsem zavodnena jak kravka. Tohle tehu zacatek s 99, myslim, ze uz mam 101, ale nechci se vazit :D extremne nejak nejim, ale nepravidelne. Porad me necim strasi totiz. Ale chci rict, ze u prvniho mi nikdo nic nerekl lk vaze, i kdyz jsem v 7. mesici mela 91. Ted mi taky jako nikdo nic nerekl, ale ja verim, ze to dam dolu, coz jsem i rikala, a ze se hlavne snazim nepribirat... Myslim, ze ta vaha neni tak strasna, jestli nemas metr pade...
@daggg Ja jsem u obou deti pribrala 13 kg. Nejake "zavreni lednice" bych fakt nepraktikovala! Moji mamce také doktor rikal, jak moc pribrala (nemyslim si) a ze musi mene jist...tak drzela dietu. Jake pak bylo prekvapeni, kdyz se zjistilo, ze vlastně ceka deti 2 a se sestrou jsme se narodily v 34 tt s 1,7 kg !
A ja jsem se cpala take furt sladkym a samymi kalorickymi vecmi! Pri porodu jsem mela 65 a 67 kg .
@sudylichozrout já taky nejsem od podstaty laňka, spíš taková židovská matrona, ale záleží mi na tom, jak vypadám a tak prostě makám. Tím, že jsem trávila hodně času uvnitř klimatizovaných místností a pod uměelým světlem, tak mám ráda outdoor a běh je obecně fakt efektivní. V těhotenství jsem teda neběhala, ale zase jsem fakt hodně chodila a v orvním trimestru jezdila na koni, to už jsem si později netroufla. Dneska pořád hodně chodím se zátěží a chystám se začít chodit někam posilovat, protože jsem sice díky kojení skoro hubená, ale taková rozkydlá. A za dva jsem nejedla nikdy, obecně jím zdrzavě a těhotenství jsem si dávala ještě větší pozor a co si budeme povídat, mimino větrník nebo brambůrky k ničemu nepotřebuje 😉
Zadala jsem tvou vychozi vysku a vahu do bmi kalkulacky a vyslo mi obezita 1. stupne, idealni vaha 58. Obezni tehotna by mela najet na zdravy zivotni styl (ne dietu!) a idealne uz dal moc nepribratm Nebrec doma do polstare a neco s tim delej, je lepsi byt zdrava maminka nez ta ohrozena nemocemi. Kdyz si nebudes vedet rady, nech si pomoct od vyzivove poradkyne (opravdove studovane, zadne tahaky penez jako naturhouse apod.). Drzim palce! 🙂
Tady je seznam odbornych pracovist, treba ti to pomuze https://www.nehladu.cz/nutricni-poradny-v-cr/
Holky, vy hodnotite, ze 10kg je ok. Ano, v tomto tydnu ano, pro pro tehotnou, co nema nadvahu/obezitu. Dalsi kg jsou proste pro telo zatez.
Ano, lekarka nemela volit slova o zamykani lednice, ale treba tim, ze tam byl partner, videla sanci, ze by ji on mohl podporit v nejake lepsi zivotosprave. Vsak jde o zdravi jeji a jejiho ditete.
@drep ja jsem prave lanka vzdy byla, mela jsem jako dospela vzdy tak 52-55kg, coz bylo tak na spodni hrane toho, co bych mela mit. Mam postavu po mame ta ma dodnes 55 kg a je ji pres sedesat uz.
Pred tim prvnim tehotenstvimi jsem si ale s manzelem nejak vic davala do nosu (dobre jidlo, dobre piti...) a nabrala jsem na tech 63, coz uz me dost stvalo. Kdybych neotehotnela, shodila bych to hned. Jenze pak to uz neslo a slo to vlastne az ted, kdyz uz nejsem tehotna a ani nekojim 🙂 Tech 58 kg, co mam ted je pro me uplne idealnich. Vypadam zdrave a dobre 🙂 A pritom se neomezuju v nicem, nedrzim dietu, jen jim mene.
@drep ano to je pravda, silná obezita je problém, ale dle poměru váhy a výšky se mi konkrétně třeba zakladatelka nezdá obézní 😉 já tady neobhajuji obezitu (nejsem obézní, ale nadváhu mám) to určitě ne, ale nemyslím si, že zdravotní stav človeka se odvíjí jen a pouze od ručičky na váze a hodnot BMI, záleží hodně i na celkovém přístupu k životu a také na tom, jak je člověk aktivní 😉 tlustý neznamená líný .....pro příklad - moje prababička zemřela před dvěma lety, bylo jí 92 let a do své smrti byla aktivní, každou neděli pekla, vařila denně, starala se o domácnost, dobytek i zahrádku a to i přesto, že celý život měla nadváhu, stravovala se "po vesnicku" a sladila si vše cukrem (dvě vrchovaté polévkové lžíce do čaje vždy) naproti tomu bratranec mého táty zemřel ve 45 na srdeční příhodu, odjakživa horlivý sportovec a vyznavač zdravého životního stylu....takže opravdu to není jen tělesných proporcích ☺️

@daggg Podívej, od doktorky si to tak neber, ona to jistě nemyslí zle jen na to kouká jak lékař a zná rizika spojená s vyšší váhou v těhotenství (třeba má i nějakou špatnou zkušenost za svou praxi) tak možná proto reagovala nepřiměřeně i když je tvá váha, dle mého názoru, naprosto v pořádku nicméně, co mě tedy zaráží víc je přístup tvé rodiny ke tvému vzhledu, respektive k postavě ... upřímně lidem, kteří své dítě šikanují jen za to, že nemá proporce modelky bych přála vážnou nemoc nebo nehodu s trvalými následky aby pochopili, co je v životě opravdu důležité .... obklopuj s lidmi, kteří tě mají rádi takovou jaká jsi (doufám, že mezi ně patří i tvůj partner), snaž se být pozitivní a působit pozitivně i na ostatní lidi a hlavně nedávej najevo svou zranitelnost ohledně postavy, lidí to vycítí a když vycítí slabost budeš jejich cílem, případné urážky ignoruj nebo se pokus na ně trefně odpovědět, pamatuj si, že uráží jen lidé, kteří si tím léčí své vlastní mindráky a životní nejistoty 😉
Jinak já s váhou bojuji také celý život, vyslechla jsem si spoustu urážek ze strany spolužáků a bohužel i ze strany rodiny (nicméně to už dnes neplatí) a víš co? Většina z těch, co mě kdysi uráželi nemají ani stálý partnery natož vlastní rodinu, většina ani vlastní bydlení kdežto já mám skvělého manžela, máme vlastní byt, momentálně čekáme první přírůstek a jsme spolu neskutečně šťastní, obklopuji se lidmi, kteří mě neuráží a mají mě rádi takovou jaká jsem a já jsem se po těch letech smířila s tím jak vypadám, protože já mám život naplňující a šťastný kdežto oni jsou ve své podstatě nešťastný 😉