Váha ve 31tt - doktorka mi vyčítá 10 kg?
Ahoj,
jsem ve 31tt a před třemi dny mi doktorka na kontrole strašně vynadala za mou váhu.. Repsektive za to, kolik jsem do nynějška přibrala... Jsem z toho strašně zklamaná, protože se cítím jako bych selhala ve snaze moc nepřibrat a mit dobré těhu.. Už ale před těhu jsem nebyla žádná modelka a celý život s váhou bojuju... Přibrala jsem přesně 10 kilo... Jaké máte zkušenosti s přibíráním vy??
V 31tt jsem mela nahore 11 kg, doktorka nic nerikala,neresila
@hasara33 tak to je dobře známý fakt, že kardiovaksulární riziko nejvíc zvyšuje být “unfit” a že je lepší být “fat a fit” než být “unfat a unfit”. Ale bratranec mohl mít nějakou vrozenou srdeční vadu/poruchu přenosu a to je zase úplně jiný příběh. Můj táta je takový hodně ramenatý a menší chlápek, který jistě podle bmi má nadváhu, ale on je taky fakt svalnatý a v kondici. Nicméně velmi obecně se bmi dá použítvat. A obézní hrozně neradi slyší, že jsou obézní a že to nečemu vadí, přitom říct někomu, že je obézní je pro mě stejné jako říct mu, že má cukrovku nebo vysoký krevní tlak, že to vadí a co se s tím dá dělat.
Přibrat 10kg není hodně, je to taková normální hodnota a většinou to bývá ještě více. Určitě je lepší vážit více než mít kachetickou postavu,aby maminka i miminko strádali živiny! Držím pěsti...
@drep chtěla jsem tím hlavně říct, že již dávno neplatí rovnicemi tlustý znamená nemocný a neaktivní stejná tak jako neplatí, že hubený znamená zdravý a fit ☺️
A jinak cukrovku či vysoký krevní tlak bych nesrovnávala s obezitou, obezita jako taková není nemoc, ale jen stav, který může určitým nemocem přispět (!může a nemusí!), i štíhlý lidé trpí cukrovkou, vysokým krevním tlakem či vysokým cholesterolem ☺️
Za jakou dobu jsi pribrala 10 kg? Od posledni kontroly? Od otehotneni? Ja za cele tehu obdobi pribrala trochu vic nez 10 kg. Zkoumaji ti predpokladam, zda nemas tehotenskou cukrovku, jaky mas tlak, odhaduji vahu plodu, apod.? Jde o to, zda to tebe nebo dite v konkretnim pripade ohrozuje. Ale nemeli ti nadavat, spis slusne vytknout, pokud je tam nejake vyrazne riziko.
Řekla bych, že v tu dobu jsem měla nahoře taky tak 10 kg - celkem jsem nabrala 14, což sice není úplně málo, ale ani to není nijak závratné číslo - řekla bych tak průměr. Dr. nechápu, měla by vědět, že přibírání v těhu lze často ovlivnit jen málo - navíc tohle fakt není žádný extrém. Moje švagrová přibrala v každém těhotenství 25 kg a do tří měsíců měla vždy všechno bezpracně dole, 15 nechala pokaždé už v porodnici...Ale taky jsem měla takového cvoka gyndaře, který povytahoval obočí, když jsem měla na konci 1. trimestru 2 kg nahoře...:-/
@hasara33 No, nejsem lékař jako @drep, ale podle mě tedy být tlustý (teď nemyslím mít pár kil navíc, ale opravdu mít silnou nadváhu či být dokonce obézní) znamená, být i nemocný. Protože s tím se pojí vysoký cholesterol, tlak, problémy se srdcem, cévami, klouby a dalšími orgány v těle. Všechny tyto orgány trpí a jsou nemocné. Pak je jen otázkou, kdy začnou být nemocné natolik, že se to projeví třeba infarktem, cukrovkou, selháním...
Nic naplat, přílišná tloušťka prostě zdravá není a člověk by měl ne kvůli okolí, to mu může být buřt, ale kvůli sobě makat na tom, aby tlustý nebyl. Jak jsem psala včera, takové to lhaní si do kapsy, že mě manžel určitě miluje, i když mám 30 kg nadváhu, prostě není obecně aplikovatelné a většinou není toto tvrzení ani pravdivé. Shodou okolností jsem se o tom včera bavila s jednou kamarádkou, máme společné známé - pár. Ta holka přibrala během 3 let 40 kg. Ano, mají dvě děti, ale to prostě není omluva. Ten její muž je z toho nešťastný, sex jim vázne, on se za ni už více méně stydí, ale zatím jí to neřekl natvrdo, spíš tak chodí kolem, protože ji má rád a nechce být zlý. Nicméně když ho chtěla překvapit a koupila si sexy prádlo, tak říkal, že se mu prostě neudělalo fyzicky dobře, když ji v tom viděl... A já se mu nedivím, je z ní prostě hora sádla.
@daggg Kasli na to 🙄 Kdyby mi za deset kilo po 30tem tydnu doktor nadaval, priste uz bych sla k jinemu... Ja taky nejsem zadna modelka, zacinala jsem asi na 65 kilech a sla rodit pres 80... A nikdo nikde ani nehnul brvou. A to jsem se taky necpala sladkym, ale byla jsem otekla, kotniky jak slonice... V porodnici jsem nechala 10 kilo a dalsich 10 slo dolu samo behem par mesicu.. A vypadám jako driv. Nic si z toho nedelej, doktorka je pekna píp.
@malanoha 65 kg na 160 cm je ještě akceptovatelný stav. Je to pár kil navíc, které udělají maximálně tak "madýlka lásky" a trochu větší prsa. Ale mít při +-160 cm v netěhotném stavu víc než 80 kg, tak to už je prostě špatně. Pro organismus, pro psychickou pohodu i pro partnerský vztah.
@sudylichozrout Tam chce asi i řešit, proč se jí to stalo - pokud to není nějaký fyzický problém, tak určitě psychický - ta holka si tím jídlem něco kompenzuje, tohle se nestane jenom tak. A z toho směru by měl vycházet i partner...spíš než výčitkou nabídkou pomoci, vyjádřením obav a starosti.
Bud v klidu a kašli na jejich tabulky, že normalni je pribrat 12kg za celé tehu. Ja byla pred tehu hubena a šla jsem rodit s presne 20kily navíc. A nejvic vsechno bylo v brichu, taky jsem dostala vynadano. A ted po porodu vazim zase jako pred otehotenenim, ještě o něco málo míň. Vubec nemusis byt zklamana, hlavne ze miminko je v poradku a ty se po porodu zase spravíš.
@urtica Co vím, tak jí prostě jen chutná sladké. Takže se cpe sladkostmi a vůbec se nehýbe, Nechce sportovat, nebaví ji to. Ale samozřejmě já jim do vztahu nekoukám, známe se spíš zběžně, jsou to sousedé té mé kamarádky, občas se potkáme na hřišti u jedné oblíbené hospůdky. Může tam být něco závažnějšího. To si ale musí vyřešit oni sami.
Jinak ja jezdila do 20tt na kole, pres leto jsme byli porad u vody, takže jsem plavala...a stejně jsem tech 20kg nabrala. Prcek mel 3650 a 53cm a ty plodovky co ze mě vysekl taky nebylo zrovna málo. Je to individualni a proste si s tim nelam hlavu. Uzii si zbytek těhotenství a těš se na miminko
Ted jsem cetla tve dalsi prispevky, v podstate ma ta lekarka pravdu, nejde sice o morbidni obezitu, ale o obezitu jde. Ovsem v tehotenstvi a v takove situaci se zachovala eticky asi jako naprosta hnupka. Mela resit skokove nabirani a vysvetlit, proc se mas mirnit. Normalne se tehulkam zadne diety nedoporucuji. Pritel ji mel neco odpovedet (treba ze o ni by teda kolo zrovna neoprel). Mne to rikala gynekolozka pred otehotnenim (v dobrem, ze bych mela zhubnout, ze jde o obezitu) a prakticka lekarka (po porodu), ale obe se chovaly celkem v ramci eticke normy. V tehotenstvi jen doktori rikali - nic neprehanet, aby to nemelo vliv na vyvoj ditete, a po porodu postupne zhubnout. Nic si z toho nedelej.
@daggg Nejvetsi prirustky mas pred sebou. Myslim, ze lekarka to nemyslela spatne, my muzeme jen hadat, jak ti to presne rekla a jak si to vzala k srdcu ty. Dle výšky a vahy ale soudim, ze minimalne vetsi nadvahu mas. Zamknout lednici neni reseni, pokud sama nevís jak na to, je fajn vyhledat odbornika. Tim nerikam, ze drzet dietu ale jist zdrave a vyvazene, i v tehotenství. Diabetes, vysoky tlak, tezke porody a caste cisare v moderni dobe nejsou rozsirene jen tak z rozmaru ale proto, ze fyzicka kondice matek rapidne klesla a kdyz se k tomu prida nadvaha a obezita, tak je to jasne. Popravde ziram na vetsinu prispevku tady, kde se nadvaha a obezita obhajuje. Je normální mít par kilo navíc vzhledem k fyz. stavbe tela, není normální mít nadvahu, není normální mít obezitu. Bohuzel, kdyz se kouknu kolem sebe treba ve skolce, tak vidím minimum maminek s normální váhou. Vidím vetsinu s nadvahou a obezni. Je to fakt. Moje první prace po skole byla v zarízeni pro nemocne obezni deti. Ten pocit, kdyz díte od vas zebra lzicku cukru do caju nebo solnicku a ma u toho slzy v ocich, je priserni. Je to uz vic nez 20 let a nechci videt, jak to v takovem zarizeni vypada dnes. A abych nebyla za tu anorektickou symetriku tady, tak ja v kazdem tehotenstvi pribrala 22-23 kg. Ale slo to dolu, ne zadarmo, ne za cenu pochybnych a modernich diet ale pouze zdravou a vyvazenou stravou a trochou pohybu.
@sudylichozrout já to řeknu asi takhle, znáš plus-size modelku Ashley Graham? Kdyžtak googli, to je podle mě žena, jejíž míry jsou naprosto v pořádku a pak je tu další plus-size modelka, která se jmenuje Tess Holiday a to už je podle mě obezita, která není v pořádku ...říkám to kvůli srovnání o jakých typech hovořím, protože každý máme tu hranici nadváha/obezita nastavenou trochu jinak ☺️
Jinak, co se těch nemocí týče, ano pravda souvisí také s obezitou, ale není to pravidlem, protože tyto nemoci mohou postihnout i štíhlého člověka ... nicméně tohle polemizování stejně nikam nepovede a akorát jsme zakladatelce zavedly diskuzi úplně někam jinam než byl původní dotaz 😀 každý musí jednat tak aby se cítil dobře po fyzické i psychické stránce a to musí každý vědět nejlépe sám 😊
Taky jsem to zažila. Nejdřív doktor prskal, že přibírám málo, pak zase že moc. Jako by se to dalo v těhotenství ovlivnit 🤦 Nic si z toho nedělej 😉😘
@hasara33 Při vší úctě, Ashley určitě nemá míry v pořádku. Má nadváhu, jen má 1,77 m, tak ta její nadváha nevypadá tak šíleně. Ale nadváhu má a ne malou. Navíc nezapomeň na to, že většina jejích fotek prochází přes Photoshop, takže je poměrně výrazně retušovaná a vše na jejím těle vypadá pevněji a kompaktněji. Ano, tyto civilizační choroby může mít i štíhlý člověk, ale pravděpodobnost, že u něj propuknou, je menší, než u obézního člověka. Je to jako s kouřením. Kuřáci mají vyšší pravděpodobnost úmrtí na určité nemoci, což ale neznamená, že stejná choroba nemůže skolit i nekuřáka. Jen těch skolených nekuřáků bude určitě řádově méně.
Ano, zavedly. Ale naštěstí to držíme ve vší slušnosti, takže není důvod, proč si nezadiskutovat 🙂
@hasara33 Ashley je na hranici nadváha/obezita. Má výhodu v krásných vlasech a obličeji, třeba vůbec nemá podbradek, jaký v její váhové kategorii ženy mívají. Nevím, jestli si ho dala odsát, nebo to má stejně jako tvar figury od přírody, ale ona prostě není klasická žena s BMI 30. Člověk se soustředí na její obličej, takže spíš ignoruje fakt, že je zvlášť vzhledem ke svému věku dost tlustá.
@sudylichozrout to je přesně to, co jsem říkala, každý má tu hranici nastavenou jinak, mě její míry přijdou v pořádku a líbí se mi jako žena, ale tento názor samozřejmě nebudou sdílet všichni ☺️ a samozřejmě pokud její míry zůstanou takové jaké jsou tak si nemyslím, že to je v nepořádku, mimochodem, která modelka dneska není retušovaná na fotkách 😀😀 jinak když se koukneš na videa z jejich přehlídek tak tam není, co retušovat a i tak se nemyslím, že je to něco odpudivého ☺️ nicméně nejdůležitější bylo, je a vždycky bude, jak se člověk ve svém těle cítí ☺️ což platí pro všechny
@hasara33 obezita jako taková je nemoc, má svůj mkn kód. Je to komplexní stav ovlivňující všechny orgánové systémy jako třeba cukrovka. Mimochodem, ze 150 atestačních otázek byla obezita jedna. Stejně jako opioidy a propofol, čili nejběžnější a nejpoužívanější léky. Tak asi tak je obezita významná.
@hasara33 nezpochybnuji to, ze se ti jeji miry mohou lidit, ze se ti cela Ashley muze libit. Je to takova hezka barokni zena, ma hezky oblicej. Ale neznamena to ani omylem, ze jsou jeji miry ok. Nejsou. Faktem, ktery nelze poprit, je to, ze se pohybuje na pomezi nadvahy a obezity.
Já jsem v obou těhotenstvích přibrala cca 30kg, v posledním měsíci otoky jak medvěd, břicho jak při dvojčatech, říkám si, že to holt asi tak má být, ať dělám co dělám. Nyní těsně před druhým porodem vážím skoro metrák a kupodivu pořád nosím velikost 40 (mám 178 cm). Po prvním těhotenství mi, než jsem opět otěhotněla, zbývalo shodit nějakých 5kg, teď bych měla rodit koncem května, tak jsem zvědavá.
Podle mě je důležité hlavně to, jaký máš tlak, jestli máš cukrovku a celkově tvůj zdravotní stav. Váhu samu o sobě bych asi primárně neřešila, ale co vnímám jako největší nevýhodu tak velkého váhového přírůstku, je to, že mi to hrozně zatížilo pohybový aparát (problémy se skříplými nervy, bolesti kloubů a pod.). Takže je určitě fajn stravovat se rozumně (což se mně nedaří), ale některé věci prostě neovlivníš.
Nemas prisnou doktorku ale opravdu neempatickou a povysenou.
Me sice lekar poprve taky upozornoval na vahu hlavne proto,ze se blbe koukalo pres brisni utz.A to jsem rodila s 94kg...ovsem od te doby se ve me dost zmenilo a nenechala bych se urazet.
Je sakra rozdil pokud te lekarka taktne upozorni a probere s tebou jidelnicek pripadne aktivity a citlive ti rekne rizika ktere sebou prinasi vyssi vaha a nebo kdyz ti rekne to co ti rekla.
Zkus si uvedomit ze ona neni nic vic nez ty.Ona je placena za to co dela.
Prodavacku v obchode bys taky nechala aby te takhle urazela?...Neboj se za sebe postavit 😉A klidne zmen lekare pokud se u bi necitis dobre.
@daggg Hlavně i kdyby to pravda byla, tak se k tobě doktorka vůbec nemá co takhle chovat 😳 To snad není ani možný. Jinak ten přírůstek není doporučovaný stejný u každé startovní váhy. Mrkni na kalkulačku na maminkám.cz - je tam těhotenská a součástí je i kalkulátor ideálního přírůstku podle startovní výšky a hmotnosti. Podle toho uvidíš, ale myslím, že deset kilo není nic dramatickýho a doktorku bych odkázala do patřičných mezí 😤
@drep nedostala z hubnuti, ale z jehlicek, ktere mela napichane v usich. Potvrzeno lekarskou zpavou. A je to uz 17 let
Ženy, nestačím se divit, kam až tato diskuze zašla 🙂 Ale co mě zaráží, každý tady řeší poměr váhy a výšky, ale nikdo nezmínil obvod pasu. Víte, že je to je mnohem relevantnější ukazatel případných komplikací? U těhotné je to samozřejmě neměřitelné, ale když už se tady dohadujete o BMI...Zároveň je důležitý poměr svalové hmoty a tukové tkáně. S tím se pojí i aktivita člověka, což tady naštěstí zmíněno bylo. Neobhajuju obezitu. Sama jsem celé roky obézní byla a jsem moc ráda, že už jsem veprostřed kategorie nadváhy, ale ráda mám věci řečeny v celé jejich šíři. Nadváha a obezita je velice komplexní problém a jejich řešení je složité. Ti co nezažili, pravděpodobně nikdy nepochopí. Z vlastní zkušenosti říkám, že je to o psychické pohodě, sebelásce a celkovém nastavení. Významné je i prostředí, ve kterém jedinec vyrůstal a žije. Prosím, nesuďte. A vyprdněte se na tabulky.

Ahoj, nečetla jsem všechny příspěvky, ale souhlasím - toto byla od doktorky podpásovka. Jsem celý život XXL, ale nikdo mi neřekl obézní! Jsem aktivní, cvičila jsem gymnastiku a aerobic. Mám 169 cm. Oba porody start na 90 kg a přibrala jsem 24 kg (s druhým 26 kg). Zdravotní potíže nemám, ani děti. Porod více v pohodě a rychlejší než u kdejaké hubené 😉 Buď v klidu a užívej si těhotenství 🙂