Těhotenství ve 42 letech. Zvážit interrupci nebo druhé dítě?
Jsem samozivitelka s šestiletým dítětem. Je mi skoro 43. Ex téměř neplatí a dítě vůbec nevida. Jsem na vše sama, nemám tady rodinu, mám jen matku která žije 170 km daleko. Jednou za tri týdny tam dítě vezu na víkend. Mám kamaráda s vyhodama, už asi 5 let. Nechce se angažovat, občas jedeme na výlet třeba, hraje si s mým dítětem a někam ho veme, ale nikomu mě v okolí neukazal, natož rodině. Myslím ze mi dost lze a mám pocit ze nejsem jediná koho má. Občas je na mě dost hnusny. Říká mi ze jsem stará atd- je mladší. Zjistila jsem, ze jsem s nim těhotná. Nechápu to, protože proběhl jeden sex tento cyklus a ještě jsem měla ms. O dítě které uz mám jsem se s ex musela hodně snažit. Navíc je mi skoro 43. Když “kamarádovi” volám, nezvedne to a prý určitě těhotná nejsem. Ale udělala jsem několik testu a všechny jsou pozitivni.. prý nemá náladu se mnou mluvit a žádné dítě nechce. Co se týká financí; mám občas problém vše sama Utáhnout i s jedním dítětem, ačkoliv byt je můj. Pracuji z domova a to jedine mi umožňuje zvládat peci o dítě. Je mi hrozne - zvažují interrupci. Od “kamaráda” se podpory asi nedockam a ani s nim už vlastně být nechci. On se mnou doopravdy vlastně být nikdy nechtěl. Co byste prosím dělaly na mem místě.. je to poslední sance mít druhé dítě, ale mám pocit ze bez pomoci rodiny a podpory partnera to nezvládnu. Už teď jsem často vycerpana a často nemocná..
@rosalindamelinda Jsi v poradku? Mas kolem sebe nekoho, s kym si muzes promluvit?
Tady cokoli radit je těžké.
Na jednu stranu jasně - věk, finance, absence partnera, únava - to se přiklání k interrupci.
Na druhou stranu, já věřím na věci "mezi nebem a zemí", a pokud jste se o první museli hodně snažit, a tohle přišlo "samo", řekla bych, že ti "něco naznačuje", prostě že to tak má být.
Ale já bych na interrupci asi nešla za žádných okolností (dva SP, i když jedno ani nebylo plánované, mě dost smetly psychicky), takže nemám co radit. Tohle musíš vědět sama, jak to cítíš, v klidu si to rozebrat... Každopádně to není kamarád, ale sobec. ☹
Drž se.❤ Ať to dopadne jakkoli se rozhodneš, je to tvoje rozhodnutí podle tvých možností, do toho tu žádná z nás nevidí.❤
@ai30 Jsi v pořádku? Ty asi nejsi v pořádku, možná bys s tím měla něco dělat a měla by sis s někým promluvit. A mě dej kontakt na andromedu, pokecám si s ní 🙂 😀DDDDDD To je legenda prostě. Těším se až o ní zase někdo napíše. Ne počky, ještě o trollovi. 😉
@rosalindamelinda nechces si založit vlasti diskusi? Tady to už docela plevelis. A zakladatelce to moc nepomuže.
@elis16 Ne nechci. Já diskuze nezakládám. Odpověděla jsem zakladatelce. Ostatní se začali míchat do mého příspěvku a tím zaplevelili diskuzi - protože navíc přidali narážky na moji osobu - a to mělo jak pomoct zakladatelce, navážet se do jiného diskutujícího kvůli jeho názoru? Zameťte si laskavě před vlastním prahem.
A jak ostatní pomohli zakladatelce? - tím, že ji všichni poslali na potrat? aha, ttj. Byla jsem snad první a jedna z mála, kdo jí napsal, že si to dítě může nechat a popřemýšlet třeba nad adopcí. třeba, může si pak dítě nechat nebo ho dát k adopci, ale bude žít. Takže tak.
@me_druhe_ja ja teda doufam, ze tahle telenovela deti nema 🙈 kandidatka do vymeny...
Nejsem zastánce potratů, ale v tomhle případě bych na něj šla. A upřímně, ve 43 letech bych nechtěla dítě ani s manželem
Tyjo tohle je fakt tezky.
Ve 43 je to nejspis fakt posledni moznost mit 2 deti. Zaroven clovek zvazuje ty dusledky.
Jako mit uz 2 deti tak v takove situaci bych se ani nerozmyslela a sla na potrat, vnimala bych to jako odstraneni shluku buněk.
Ale pri jednom diteti a tomhle veku..no..nezavidim to rozhodovani.
Ja bych mela panickou hruzu z toho zda dite bude zdrave. Asi ne tolik z financi ale i z toho ze tim pomerne zatizim prvni dite protoze kdyz bych byla nemocna budu potrebovat aby prvni dite se vice staralo a pomohlo i s miminem.
Zaroven taky verim na osud a pokud o prvni se muselo snazit a tohle ted prislo necekane..
No ty jo. Husty.
Kazdopadne drzim palce at se rozhodnes jakkoliv
Tak já jsem z tábora "nechat" a sklidit následky svých činu. Ono je strašně jednoducha doba v tom, že můžeme takto jednoduše uhasit život. Z mého hlediska peníze nejsou vše, a uskromnit se dá. Na stará kolena si nebudeš říkat, jeee super že jsem šla na potrat. Ale budeš počítat, kolik by to dítě mělo, a co by to vlastně bylo... Pokud se pro potrat rozhodneš, měla bys být obeznena i s velmi těžkými psychickými potížemi, které se tím můžou spustit. Není to strašení ale fakt o jakém se nemluví 🙏 zvaz i tohle, abys pak nebyla pro starší dítě stejně nefunkční jako s druhým dítětem.... A chci ti říct, že nesoudim 🙏 mě se jen obecně nelíbí postoj, že se dá tak jednoduše zamést pod koberec následek svých činu. Drž se, ať se rozhodneš jakkoli, zvaz všechny pro i proti. Držím palce 💪
Jednoznačně bych šla na interupci. Věk, finance, dítě už máš, fungujícího otce k dítěti mít nebudeš. Za mě tam není žádný důvod proto v těhotenství pokračovat. Planeta je přelidněná i tak a pro mě a pro současnou vědu je dítě v momentě, kdy je schopno přežít, což v 6tt nebo kolika tt není. Nenech si tady vnutit nějaké duchovní kecičky. Jednu z těch bojovnic proti potratum v této diskuzi si pamatuji moc dobře. Ma několik dětí od různých otců, zažila domácí týrání, psycho útěky i s dítětem od násilníka...to je ta pravá, aby ti radila, jak se dá všechno překonat. Ne každý chce žít ve sračkách a onanovat nad pocitem duchovní nadřazenosti 😉
Teta ma 2 deti a je sama a netrpi ani jedno ditko ❤️ ma svuj byt a bývalí neplati ani na jedno a i tak to zvlada 🤷♀️ vim ze to neni pro kazdeho, ale poptala bych se na prispevky na socialce a popripade pak sla na testy otcovství aby z toho jen tak nevyvazl 🤷♀️ sama jsem rozvedena a malou jsem chvilku vychovavala sama a vim ze to je narocne, ale nemenila bych ❤️ ja bych za sebe zkusila vsechno a az pak v posledni rade resila potrat 🤷♀️ ale taky zalezi jak se citis ty. Mala si sourozence vzdy prala takze bych uz jen kvuli ni do toho sla a vidim i u nas tet jak se tesi i kdyz leto se mnou stoji za nic 😬 asi bych vse probrala se starsim ditkem kdyz uz mu je 6 a rekla bych ty omezeni co by byly aby mel taky moznost mit sourozence ❤️
@andrea97 já nechápu ten trend, sekat děcka a nemít na ně a pak se obracet na sociálku o pomoc…
Je ji 42, těhotenství i porod ji dost zhuntujou, těžko bude fyzicky a mentálně schopná za 10 let ty děti důstojně obstarat🤷♀️.
Romantická představa, děti, budeme mít miminko…. realita je taková, že na svět přivede další nešťastné dítě, bude ji dotovat stát. Když je tak blbá, že v tomhle věku a situaci otěhotní, měla by vzít rozum do hrsti a jít na interrupci a taky nezakládat tyhle svěřovací diskuse, kde jí budou hučet do hlavy, aby si miminko nechala, že to bude v pohodě, protože to k.rva v pohodě nebude, ani omylem🤦♀️
@mimco tak především když se bavíme takto, když je tak blbá a udělá si dítě tak se ho má zbavit jo? 🙈 Podle mě teda pokud je tak blbá a udělá si dítě, tak by se měla ohanet a holt vzít zodpovědnost do svých rukou 🤷 to je jako když si někdo naseká dluhy a utíká před nimi 🤔
No já nevím, ale blbost udělá v životě snad každý. Tahle ovlivní život minimálně její, kluka, toho kamaráda na dlouhá léta. A možnosti má dvě. Reálně. Ne jen jednu, dodrbat si život za každou cenu. Každopádně pokud se rozhodne,že dítě za každou cenu chce, tak to nějak bude muset udělat, ať už to bude jakkoli těžké. Už to dítě bude mít a nemůže ho vrátit. Teď ještě se může rozhodnout, potom už ne.
@ruzovyjednorozec77 ale ona se ohánět nebude, právě proto, že asi moc rozumu nepobrala, protože kdyby jo, nezakládá diskuse, aby si nechala radit. Prostě porodí další dítě, budou žit z ruky do huby.
Mě je jako jí, rodila jsem později a tak si dokážu představit, co to s ní v tomhle věku udělá. Ale na rozdíl od ni mám zázemí a taky prachy na to, abych se udržela v kondici, což zahrnuje nákup kvalitních potravin, léků, prostor na sport apod, to u ni nejspíš nehrozí. Ty její starší děti to odskáčou, což fakt není fér. V tomhle věku má makat a ne rodit, navíc, když nemá na uživení…
@andelka pořád bysme měli být zodpovědní za své činy. Vážně litujes toho kamaráda? Tak ať nesouloži, evidentně na více stran 🤷🤔 když se k tomu navíc staví takto. Ten je poslední koho bych litovala.
@mimco ja nerekla at si mimco necha, ale tenkrat sem musela na interupci a vim co to semnou udelalo 😔 proto nejsem úplně zastance 🙏 mam okolo sebe spoustu maminek se 2 detma a zvladaj to sami 🤷♀️ nerikam sekat deti, ale mohla to byt nehoda ( Elisku mam prez prasky ktere jsem brala pravidelne na budik kazdy den) 😬 je to ciste na pani jak se rozhodne. Ja cekala na tehotenstvi tet 3 roky tak ze me mluvi asi i hormony 😅 🙏 psala ze ma praci na doma coz je fajn a mohla by toho vyuzit aby to vse zvladla 👍 nevime co to je za praci a treba to je nenarocne a s detmi to pujde 👍
@andrea97 V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ to přece nemůžeš konzultovat s dítětem (nedodávám šestiletým). To nemůžeš myslet vážně. Ani puberťák nemůže spolurozhodovat o potratu své matky. Sama píšeš, že jsi byla sama ze svého rozhodnutí jít na potrat na prášky a hodila bys výčitky za pocit zodpovědnosti na malé dítě? Ono to teď třeba nepochopí, ale jednou ho to dožene. Za dítě zodpovídá zákonný zástupce právě proto, že nemůže dohlédnout následků svých činů. Není schopno si představit co to znamená "mít sourozence".
@andelka Já si nedokážu představit jít na potrat (což neznamená, že bych to v nějaké situaci nepodstoupila) a přesto si myslím, že kampaň "Nesoudíme, pomáháme " je jen Trojský kůň, který získá zoufalé ženy a valí jim do hlavy výčitky. Nemám zkušenosti, ale po jejich rozhovorech nevěřím, že nechtějí "polský scénář". Dítě je zajímá jen dokud je v děloze. Ženy musí mít právo na potrat. Já jim nevěřím, že je cokoliv dobrého i za tím, co Tobě ulehčilo hroznou životní situaci. Pořád omílají, jak se ve vedlejších ordinacích jedno dítě zachraňuje a druhé schválně potrácí. Čímž nechci říct, že není dobře, že lidé mohou své miminko pochovat. Je mi moc líto Tvé ztráty a nechci být necitlivá, jen mám strach z těch lidí a chci ostatní varovat, aby je brali krititicky. Působí to na mě jako Hitlerova zásluha za D1.
To co tu někteří píšou, že si má "sníst co si nadrobila", dítě přece nemůže být nástroj trestu. Na tom dítěti se podepíše že ono "může" za to, že se mají tak špatně. Já autorce neradím, tohle je věc kterou si musí rozmyslet sama, ale nechat si dítě jako pokání je kravina a to dítě ro odnese.
Je mi 41 a mám 5ti měsíční neplanované miminko a starší 8 letou dcerku. Pro pracující existuje mateřská a rodičovská se dá vybrat dříve, v podstatě je možné být na svém stávajícím příjmu, jen budou potřeba jesle a dřívější návrat do práce. Ale mám veškeré zázemí, manžela, fungující babičky na blízku. Pro mě bylo dost zahul druhé těhotenství - 2x hospitalizace, neschopenka, klidový režim v leže 3 měsíce. Bez pomoci bych to nezvládla. Ale každé těhotenství i miminko je jiné. Sousedka ve 42 před porodem běhá po kopcích. U první jsem nedokázala, pochopit, jak některé maminky můžou při dětech pracovat, u druhého mám v podstatě opravdu dovolenou.
@ruzovyjednorozec77 kde čteš,že ho lituju? Toho v žádném případě. Píšu, že to minimálně tyto tři osoby dost ovlivní. O " kamarádovi" si dobrého moc myslet nelze, natož litovat.
@lokesa v poslední době se mi to taky přestává líbit. Něco pozitivní je, ale to ostatní mi teda taky nedělá dobře. Zrovna tahle iniciativa a možnost pomoci je ale asi dobrá. Pro ty, kdo o to stojí. Kdo ne ( a nevěřím,že někdo bere potrat na lehkou váhu,jako antikoncepci a jde na něj úplně vesele), ať nechají být.
@linusha Absolutní souhlas! Nemusí to být andílek q spinkat celý den a noc. Moje druhorozená měla alergii na mléko, než jsem na to přišla, tak nespala, řvala,... Po dietě sice neřvala, ale nespala a náročná byla a je i teď ve 4 letech (ten spánek už má prostě nerušený) a budí se několikrát za noc stále, s prací na plný úvazek a druhým dítětem v 1. třídě vcelku dost náročné a to mám manžela a nápomocné prarodiče z manželovi strany.
Myslím, že i zakladatelka diskuze v tom má prakticky jasno, možná jen chtěla podpořit a utvrdit se...
Buď ráda za jedno dítě a netrap se starostmi i finančními do budoucna. Je sice hezké, že otec bude muset platit, ale taky to může znamenat tahání po soudech, bůh ví jak moc bude chtít natruc komplikovat situaci, taky si může vzpomenout, že dítě taky bude chtít "vychovávat", nešla bych do toho.
@lp183 napsala jsi to přesně, máš zázemí. To je diametrální rozdíl oproti tomu nemít nikoho.
@ruzovyjednorozec77 Dneska je strasne jednoducha doba? Ktera byla podle tebe lepsi? Treba ta, kdy si zeny mohly vybrat, jestli zemrou na sepsi pri zfusovanem potratu, nebo budou zit ve spine na okraji spolecnosti a ditete se bud budou muset zbavit po porodu rovnou, nebo ho necht hladovet spolu s nimi? Jooo, stary dobry casy!
Ono je proste videt, ze tebe to dite vubec nezajima. Ohanis se zivotem, ale o zivot ti nejde, to dite je pro tebe jenom nasledkem chyby a nastrojem ztrestani zeny za jeji hrichy, nic vic.
@ai30 právě o to dítě jde. Tím mu fakt doprejes, když ho zabiješ 🙈 no, já se na tyto témata vyjadřovat nemůžu 🙂 mám to v sobě jinak. Tímto to z mé stránky končím. Autorko, hodně štěstí.
@ruzovyjednorozec77 momentálně je to shluk buněk, narodí se do disfunkčního prostředí, nebude mít otce, bude nejspíš živořit, super vyhlídky, však co, stát se nějak postará…