Tři a více dětí. Jak na to reagovala rodina, okolí?

9. dub 2023

Hezký večer, čekáme třetí dítě a pomalu jsme to začali oznamovat nejbližší rodině a kamarádům. Vesměs jsme se setkali s negativní reakcí a mě to celkem mrzí. Vím, že je to jen naše věc a že nám do toho nikdo nemůže kecat, ale když řekne babička, že jsme nezodpovědní. Prý mít v dnešní době tři děti je nerozum a jak už jsme mohli mít klid, že budeme zase vozit kočár a přebalovat. Vlastně dala najevo jak se na další vnouče ani netěší.
Rozhodně si nemyslím, že by jsme byli nezodpovědní, finance máme slušné, žádná půjčka ani hypotéka, vlastní dům. Hlídání babiček téměř nevyužíváme, jen v nejnutnějších případech jako doktor apod.
Taky si myslíte, že je v dnešní době bláznovství mít více dětí?

laxesis
9. dub 2023

Jestli na to máte finančně, tak si tolik neberte řeči okolo, může vám to být jedno;) babičky mají starost, to tak bývá... Za mě je to nerozum ve chvíli, kdy nemám našetřeno, nestabilní příjem, blbý partner a podobně. To není váš případ.

mamora
9. dub 2023

Podle mě hodně záleží na schopnosti finančně zajistit rodinu a to i v budoucnu, ne jen aktuálně. Vím, že kvůli penězům si můžu dovolit jen jedináčka a mrzí mě to. Pokud máte nejen peníze, ale i energii mít více dětí, tak proč by ne. Nechápu reakci babičky, vždyť kdo by nechtěl hlídat miminko? Jak říká moje švagrová: půjčit a vrátit. Rozmazlovat, ale nemuset vychovávat...

gdpr
9. dub 2023

Podla mna 3 deti su v pohode ja tiez som posledne mesiace chcela aj 3 dieta doma mame deti 2.5r a 4r, financne by nam to vyslo mozno aj na 5 deti 😂ale nakoniec aspon na najblizsich par rokov som od toho upustila lebo by som sa nevedela 3 detom venovat tak ako by to potrebovali, uz teraz u nas to niekedy je casovo psycho. Takze aj ked su financie v tomto asi na prvom mieste dost podstatny je aj cas, ci budes to zvladat fyzicky aj psychicky.

guliii
9. dub 2023

Jsem ráda, že mám normální mamku. Zatím mám děti 2, ale pokud mi to zdravotní stav dovolí, chtěli bychom ještě jedno. Moje mamka mi řekla, že bude svoje vnoučata milovat všechny, i kdyby jich měla 10. Jinak v okolí mám docela dost rodin, které mají 3 někdy i 4 děti. Nejsou na tom vůbec špatně, děti žádní chudáci. Naopak bych řekla, že je to docela móda.

autor
9. dub 2023

@gdpr Tak kdyby jsem si myslela, že to nezvládnu, tak si další dítě dělat nebudeme. My máme děti 5 let a 3 roky, oba už chodí do školky a jsou dost samostatní. Mateřství mě naplňuje a fakt jsem se v tom našla. S manželem jsme si další dítě moc přáli, tak snad se i ty babičky začnou těšit.

marimanta
9. dub 2023

Mně je vždycky tak líto, když tohle čtu. Jako myslet si mohou cokoli, ale takhle to říct... 😕
Měli jsme dvě děti svoje, když jsme přijali dítě do pěstounské péče, do roka druhé.. tam se časem vyvrbily nějaké handicapy... a nakonec máme ještě jedno svoje (a já bych ráda ještě jedno). Děti mají od 1 do 13 let.
Ano, je to jiné než s jedním nebo dvěma, ale je to prima 😊
Tuhle byli dva na víkendovce... a doma jen tři, taková pohoda 😄

zmrzlinka
9. dub 2023

Já si pamatuji ,že když moje máma čekala třetí dítě tak babi s ní nemluvila asi tři měsíce 😂😂🤦Hele je to každýho věc,ale chápu ,že Tě to mrzí....

aneta15
9. dub 2023

Mě tchyně řekla, že tři děti mají jen cikáni a mám jít na potrat. Synovi jsou tři nikdy ho nehlidala, nema moc zájem. Přitom pro první dvě děti byla milionová babička. Nějak jsem se přes to přenesla.

jajulin
9. dub 2023

My se nikdy netajili tím, že plánujeme více dětí než je úplně běžné. Přesto mě hodně mrzelo, že když jsme čtvrté těhotenství oznamovali tchánovcům, nereagovali vůbec nijak, úplně to přešli. Přitom máme velmi nadstandardní vztahy. Naštěstí to byl jen prvotní šok, že to s tím počtem dětí myslíme vážně. Velice rychle se vše vrátilo do zajetých kolejí a náš nejmladší, kterému je teď 5 let, je jejich miláček stejně jako tři starší děti. Jinak přímo do očí nám nikdo nikdy neřekl nic negativního, spíš vidím jen údiv a úžas, až mi to přijde nepatřičné.
Chápu, jak se cítíš, ale jestli vy jako rodiče jste šťastní, nenechte si kazit radost ostatními. Velká rodina je super. Jen ti, kdo to nezažili, si to neumí představit 🙂 .

bara88
9. dub 2023

Myslím si že mají jen strach,ono je fakt že v dnešní době si nemůže moc lidí dovolit víc jak dvě děti,pokud jim opravdu chcou do budoucna dopřát.ono ve věku 3 a 5 let je to ještě finančně fakt pohoda. Ale začne to až budou starší.

autor
9. dub 2023

@bara88 Tak myslím, že na dnešní dobu máme spíš nadstardantní příjmy, hodně peněz uložených ve věcech(manžel sbírá motorky-veterány). Už 6 let jsem na rodičáku a přesto si žijeme fakt dobře. Jsme bez dluhů a ve vlastním bydlení a máme dost slušnou rezervu. Rozhodně se nebojím, že by jsme nezvládli pak i starší tři děti třeba na studiích.

korin
9. dub 2023

Já jsem mámě těhotenství se třetím dítětem oznamovala až skoro v půlce z obavy, že mě bude posílat na potrat... Několikrát mi poté telefonovala, jakou jsme udělali chybu, jak děti nebudou moct studovat, nebudou se moct hezky oblékat, nepojedeme na dovolenou, natož do zahraničí... Teta nechápala, proč třetí dítě, když už jsme měli "páreček", hodně lidí mi dávalo najevo, že se jistě jedná o omyl. Nebyl to omyl, třetí dítě bylo zcela plánované. Vím, jak mohou podobné řeči bolet. Snaž se je pustit druhým uchem ven a neřešit. Nemusíš se před nikým obhajovat, vaše volba, vaše cesta.

bara88
9. dub 2023

V pohodě však já si o tobě nemyslím že žijete špatně, něm se vypovídat nemusíš.jwn že ti starší lidi to asi berou jinak.vidi jen špatné věci a pořád jen všude krizi

emillyhk
9. dub 2023

Pokud máte energii a peníze vychovávat tři děti, neexistuje žádný důvod, proč by to měl být nerozum. 🤦‍♀️ Já jsem se v mateřství nějak nenašla, ale velké rodiny mě vždycky svým způsobem fascinovaly, líbí se mi, že ta rodina i vztahy v ní mají úplně jinou dynamiku. 😊
Moje tchyně by nevydýchala ani kdybychom čekali druhé, mamka si taky občas nevidí do pusy, takže by z ní možná podobná perla vypadla taky. 🤦‍♀️ Chápu, že teď tě to mrzí... Snad se babi srovná 🍀

chrystyanna
9. dub 2023

Na ty blby kecy nedejte. Pokud máte Finance a sílu..
U nás tohle už došlo, takže dva kluci nám stačí.
U nás to zabila má sestra dotazem, zda je druhý plánovaný nebo nehoda.
@aneta15 tohle je na přes hubu mile dame. Cikáni mají čtyři a více kousku. A i kdybyste jich měli šest, tak to živit a vychovávát budete vy ne ona.

cherie24
9. dub 2023

Nás se naopak ptají, jestli a kdy bude už to třetí. 🤷 My jsme dobu chtěli, ale tak nějak jsem usoudila, že ač finančně i prostorově by to problém nebyl, tak pro mojí psychiku by to problém byl 😆 Už teďka mi přijde, že je na ty 2 děti a dům málo času. A někdy mě to dost mrzí. 3 děti rozhodně nejsou nic extrémního nebo neobvyklého. My máme i sousedku, která má během pěti let 4 syny. 😀

janule0123
9. dub 2023

Teď je to celkem moderní mít tři .:: hodně lidi okolo jde do třetího, další část o nem premyslela; ale kvůli věku nakonec nic… jinak pro někoho je v dnešní době nerozum mít i jedno 😂😂😂😎neřešila bych … se srovnaji…

rnika
9. dub 2023

Chápu, ze to mrzí, me u třetího řekla moje babička to same. Ze jsme nezodpovedni a jestli se s tím ještě nedá něco dělat. U čtvrtého už se držela a řekla, ze je to naše věc, ona ze by to řešila jinak.... Ted je z kluků vedle sebe samozřejmě....

barulina
10. dub 2023

@chrystyanna no tak ve většině případu je živi každý pracující člověk

somalicats
10. dub 2023

@barulina Koho? Cikány, nebo rodiny s více dětmi obecně?

drzticka81
10. dub 2023

Moji blizci vzdy vedeli, ze chci mit hodne deti, ale asi si mysleli, ze do toho nepujdu haha, takze i jejich reakce byla udivena. Bracha mi rekl, ze se mi urcite nechce do prace (mel pravdu, kdybych mohla, jsem zena v domacnosti haha) a neco o nasich spoluobcanech tmave pleti - me to teda nerozhazelo, ja si jdu za svymi sny. Chtela jsem 5 deti, muz 2 -toz kompromis mame tri. Ale psychicky bych dala klidne i to ctvrte, fyzicky uz ne (3cs a vek, rozumove jsem se rozhodla, ze uz ne), financne v te dobe bych to asi taky dala, ted uz ne, vzali jsme si jine fin. zavazky. Rodinam s vetsim poctem deti zavidim, a uz se tesim na sva vnoucata -doufam, ze jich budu mit hoooooooodne 🙂))

kosi_cek
10. dub 2023

V naší rodině byla asi nejhorší reakce právě na 3.dítko, doma jsme měli páreček. Proto jsem měla obavy, jak to bude se 4., zvlášť když 3.se narodilo doma, což způsobilo rozruch, ale v pohodě, čekala jsem to horší a byla tak překvapená. Pak z reakcí ubyli prarodiče a na 5. špatně reagovali už jen naši puberťaci -nejstarší prásknul dveřmi a skoro týden s námi nemluvil, ale 6.té prošlo asi stejně v pohodě jako 4.té, rodina i puberťáci už takoví smíření 😀 Nakonec to bylo vždy v pohodě, jen prostě člověk už dávno neočekává nadšení, což je škoda, ale co se dá dělat..., alespoň to tedy není co dítě čím dál horší 😉

somalicats
10. dub 2023

Já mám dětí 5. Nejstarší už je dospělá, další čtyři ještě budeme nějakou dobu piplat 😀. Plánovaná byla pouze třetí a čtvrtá dcera, zbytek ne. U páté dcery se trochu podivila moje mamka, ale neřešila, tchýně měla strach, jak to budeme zvládat - ale jde to, zvládáme. Od okolí vyloženě negativní reakce nevnímám, spíš údiv, že jsme do toho šli, a dotazy, zda toho chlapečka přece jen nechceme zkusit 😀. No nechceme, už ani nemůžeme, i kdybychom chtěli.

ferda90
10. dub 2023

Ahoj, záleží jestli se dokážete o tolik děti postarat, jsou rodiny, které mají hodně děti a,, stará,, se stát, berou různé přídavky, podpory atd,protože sami finance pro tolik děti nemají. Pak jsou rodiny, které mají víc děti a dokáží si je v pohodě uživit sami. Pokud finančně nestradate,tak si mějte děti kolik vy chcete a ostatní neřešte. Oni vám ty děti živit nebudou.

lauriak
10. dub 2023

Nerozumiem tej reakcii. Ja mam v okoli tooolko rodin s troma detmi. Starsia dcera ma snad viac spoluziakov z troch deti ako z dvoch 🤣 Pokial ste zabezbeceni a o deti sa oni starat nemusia tak nenu ich starost kolko deti mat budete 🤷🏼‍♀️
Inak u nas rodina stale caka na tretie dieta, hold nemame parecek 🤦🏼‍♀️

martiina_k
10. dub 2023

My máme taky tři a reakce byly dobré. Teď je období, kdy je to mazec (náročný 5 letý ADHDák a dvouletá dvojčata), ale až trošku odrostou, tak bych klidně do čtvrtého šla. U nás to bohužel nepůjde, tak jsem šťastná za tři 🙂 každopádně pokud je člověk finančně zabezpečený a má dost energie, tak ať má dětí třeba pět.

janule0123
10. dub 2023

@aneta15 co sleduju maji je buď sociálně slabší těch moooc děti a nebo naopak ti co na to mají finance a těch je dost v mem okolí, je to teď celkem “moderní” nic neobvyklyho😂

tereza0111
10. dub 2023

Z toho co pises neni zadny duvod proc byste tri deti nemohli mit! Uzivej si velke rodiny a netrap se reakcemi okoli - i kdyz velmi dobre chapu, jak to zamrzi. Nam babicka rekla neco podobneho, ale ona tak reaguje vesmes na vsechny novinky..
Vy jste zajisteni dobre, takze to date, ale temer kazdy ma v okoli nekoho, kdo uz ty finance resi hodne, tak ma treba okoli opravdu jenom obavy. Zvlast babicky, ktere jsou pod masirkou medii jak je vsechno drahe a tezke a rodinny s detmi to maji potize zvladat. Snadno se pak prehledne realita - ze zadny problem nemate. Urcite to nemysli jakkoli zle a budou ditko milovat!
(a jen tak na okraj, take finance dikybohu neresime, ale - kdyz clovek na zacatku skolniho roku resi najednou 9x krouzek (kazde dite 3), prispevky na pratele skoly, skolky, jidelny, proste vsechny - tak se fakt prohne .. Takze fakt verim, ze to okoli mysli jen dobre! )

pajusz
10. dub 2023

Když jsou 3 malé děti je to pohoda (výdaje jako mliko a pleny to je sranda) , když jsou 3 děti v pubertě je to prostě finanční zátěž aby měli vše co mít maji/chtějí, hezké oblečení boty, si vem jen věci na zimu, nebo když máš všechny vypravit na tábor. To je další věc, když byl syn sám jezdil klidně na Spartu na 5 dnů za 10tis, 3x bych to nezvladla.. My čekáme třetí, naštěstí puberťáka máme jen jednoho a řeknu ti že mít tři tak se povesim... Tak příklad soustředění s fotbalem na 4 dny...4 tisíce samotný pobyt se stravou, kapesné sebou, dokoupit nezbytné věci ptz jeli na hory počítej 2tis minimalne. Byl tam jeden den volá že se mu roztrhla kopacka (vel 44 připrav si min 4tis na nové) to máme 4 dny na soustředění výdaj 10 tisíc. A teď když si vezmu že by to bylo 3x tak fakt nevím...To samé vánoce, výlety, poutě, věci do školy (neberu v potaz že po sobě děti dědí oblečení a obuv, to jako jde do určitého věku pak ty děti spíš lituju..)
No a co si budeme obecně 3 dítě už sebou nenese ovace jako třeba to první 🤷‍♀️ každopádně okolí je do toho prd, copak po nich něco budete chtít? Živit si to budete samy a jestli ti jde o hlídání tak co si budem, tři děti si ne každej rád vezme 😄😄 prostě to už je zahul pro jednu babičku. Za mě 3 dítě je maximální strop už pro organizaci atd.

xnikolan
10. dub 2023

Většina našich kamarádů má tři děti. Manžel je taky ze tří dětí, já ze dvou. Manžel byl také nejdřív pro, teď už by zůstal jen u dvou (klukům jsou 3 a půl a rok a půl), ale nijak to zatím neřešíme, takže kdyby se povedlo budou tři. Zajištění jsme (i když máme teda hypotéku, ale zase máme finance uloženy i jinak a ta hypotéka by ve finále ani nemusela být) a tři bychom zvládli. Pokud jste na tom finančně dobře, tak bych se toho nebála. Jako moje prababička taky vždy říká, že třetí ne, když jsem se zmínila, že nám mají stačit kluci, tak nevím jak by reagovala, na druhou stranu bratranec mají teď první, druhé nechcou a reakce ze všech stran, že se "zbláznili", přece nebudou mít jedináčka atd. Takže jedním uchem tam, druhým ven. Každý podle svého uvážení (nemluvím o tom, že někdo má kupu dětí bez zajištění).

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru