icon

4. těhotenství a 3 císařské řezy

dadushe
21. říj 2016

Ahoj všem.
Dneska jsem byla na kontrole na gynekologii, protože už 16 dní špiním po menstruaci. Doktorka zjistila, že jsem v 8 tt. Mám doma 3 děti, nejmladší má 7 měsíců a nechala jsem si u posledního císaře udělat sterilizaci (podvazem). Otěhotnět jsem musela v době, kdy jsem skončila kojení, potom mi přišli 2 menstruace a stejně je to tam. Doktorka nechápe, já nechápu taky. Jsem z toho úplně v prdeli. Je to strašně brzo a byl by to 4. císař. Má tu někdo zkušenost? Máte některá za sebou už 4 císařské řezy? Jaké bylo těhotenství? Fakt nevím co dělat, za každou reakci budu vděčná.

Strana
z5
kamilamarek2
27. říj 2016

@dadushe ahoj, Co jak to vypadá? OdmlčelA ses, já byla včera v praze.babičku málem trefilo, protože to byl výlet na celý den. Budu dojíždět jednou za 14 dní k nim. Do Podoli. Prý tam dělali i 6-ti nasobny císař

murnice
29. říj 2016

@kamilamarek2 Pod novým nickem, ale stále já. Dost to doma rozebíráme a snažím se o racionální přístup. Hledala jsem si zahraniční studie, protože tam je víc císařských řezů. Taky přímo reálné zkušenosti žen v zahraničí. Ve své podstatě je to plno informací, které tě jen navedou, ale konkrétně to, co čeká tebe, ti nikdo nepoví. Ruptura dělohy je vzácná záležitost (asi jako těhotenství po sterilizaci), v drtivé většině když už se jizva rozleze, tak jde o dehiscenci (rozšklebí se, ale bez krve). Dítě zůstane v plodových obalech a nic moc se dít nemusí (ale může). Samozřejmě když se na to přijde, znamená to nástup do nemocnice, aby se to neurvalo úplně. Jsou rizikové faktory, které ti násobí možnost, že se něco podělá. Rizikovým faktorem je např. otěhotnění brzo po císaři, váha miminka, počet jizev na děloze, věk ženy, hojivost, tvrdnutí dělohy v těhotenství, aktivita.... všechno tohle ti zvyšuje možnost, že se to podělá. Když už se to podělá, tak dneska už drtivou většinu žen zachrání (našla jsem i ženy, které nezachránily, ale jak říkám, většinou přežijí). S miminkem je to horší, tam je to buď smrt nebo postižení (tam zase zachráněné a bez problémů jsou výjimky). Stává se, že těhotenství musí být ukončené brzo (třeba v 7. měsíci). Jak už jsem psala, tak v zahraničí je těch císařů víc (dá se říct bez limitu počtu), ale co se týká doby, kdy je vhodné otěhotnět po CS, tak v tom se o moc v ČR nelišíme. Doporučuje se nejčastěji rok nebo alespoň 6 měsíců. Našla jsem teda i výjimky po 3 měsících, ale to bylo spíš v případě, že došlo např. k úmrtí miminka, tak byla snaha rychle otěhotnět i kdyby si to žena měla odležet. Suma sumárum je to ruleta. 😖 V Podolí se ti budou asi věnovat na 100%, no tady mi bylo řečeno, ať chodím ke svému gynekologovi a v 36. tt se ozvu. Když jsem čekala třetího, tak mě nechali vyudit do 40.tt. Jsem dost drobná, malý měl přes 3,7 kg a otevřená jsem byla k porodu už nějaký ten pátek, břicho mi tvrdlo parádně, nemohla jsem kvůli bolestem chodit. Pravé kontrakce mohly začít kdykoli, nicméně mi bylo řečeno, že musím vydržet, protože se jim do operačního plánu nevejdu. Nepředpokládám, že se tu se mnou někdo bude obtěžovat, vůbec si nedělám iluze. Tak to je ten racionální přístup, který je dost hrozný. Fakt bych si přála se na to vykašlat s tím, že pozitivní myšlení všechno překoná a rizika jsou malá. Jenže občas se to prostě posere a na někoho to spadne. Jsem toho příkladem. Asi proto, je to tak těžký se od toho oprostit. 😝 O tom, jak to vidí srdce...to snad ani nemusím říkat ☹

tahejhula
29. říj 2016

@murnice A minule jsi mela problemy s jizvou?

murnice
29. říj 2016

@tahejhula Ne neměla, obě dvě jizvy byly v pohodě, nebolely, neštípaly (to, co bolelo jako blázen, byl předpokládám srůst vpravo i když tak úplně 100% to nevím, jestli to mělo co dělat s jizvou, jsem si to tak říkala) Až ke konci těhotenství, když mi dělal doktor ultrazvuk a "ryl" dolů do jizvy, tak potom bolela. Jenže kdoví kde to ten doktor teď potřetí řezal...jestli náhodou neporušil jednu z nich, nebo řezal úplně jinde:-/ A taky kdoví jak to šil, když tam byla i sterilizace...záležet si dát mohl ale nemusel.... Jsem si říkala, že bych ty dvě předchozí vlastně nemusela počítat, když vydržely...ale nevím, jestli se to dá takhle pojmout:-/

tahejhula
29. říj 2016

@murnice To snad musi vedet, kudy vedl rez. Na druhou stranu je snad dobra zprava, ze se zrejme spravne a pevne hojis.

kamilamarek2
29. říj 2016

Já pořád nevím co, nechci to malé zabít. Ja to tak prostě nazývám..ale mám chlapa, který se se mnou třeba dnes večer zase rozchází. Shazuje mě, prý jsem nesnesitelná a dělám ho nešťastným a mám si to nechat vzít. 😢😢😢zrovna sedím na schodech a bojím, on se kouká na tv a já tam ani nemůžu sedět. Každý mi říká, ať si to nenechávam 😢

dadakin
29. říj 2016

@dadushe ahojky mám 4 SC mám po 3sc sterilizaci a poslední dítko je přes IVF kdyby jsi chtěla něco vědět napiš,znám další 2 holčiny co mají 4SC a vše ok

zuzanaa77
30. říj 2016

@murnice ahoj, veľmi ma dostala tvoja situácia,nakolko ja sa nachádzam takmer v rovnakej. 3 predchádzajúce sekcie a teraz som zistila že čakáme štvrte,no s tým rozdielom,ze nie som po sterilizácii. Viem si predstaviť ten šok u teba. Čo sa manžela týka tak aj môj je už rozhodnuty,nechce nič riskovať,nakolko pri treťom nastali komplikacie a keď som na začiatku 36.tyzdna všetkým lekárom hovorila že mám veľmi veľké bolesti,tvarili sa že prečo sa tak ponáhľam do nemocnice, nato som začala krvacat,ani to to pre nich nebol žiaden signál,ze sa niečo deje,az keď mi hodinu a pol nemohli natočiť ctg, pretože si mysleli že dieťatko len spí, nešťastie nakoniec prišiel primár,pozrel si záznam a ctg a v tej chvíli začali všetci konečne niečo robiť.v momente som ležala na operačnom stole,no mne už bolo tak zle že som nemohla ani ležať na chrbáte,tak som tam od bolesti plakala.nevravim že sa na mňa pozerali ako na blázna,ze či to má fakt až tak veľmi bolí.ked má preberali tak mi povedali,ze keby som prišla neskor,tak malého nezachránia a že už vedia prečo som mala také bolesti.placenta odlupnuta,ziadna plodová voda,niekde sa proste vstrebala a maternica už celá krvácajúca. Malý to zvládol úžasné,par dní si poležal v inkubátore a inak bol veľký bojovník.tak a teraz v tejto situácii,neviem ako ďalej.ja by som to riskla,ale manžel,je presvedčený že to nedopadne dobre.d oktoti sa tvária že rozhodnúť sa máme sami,no ale že je to obrovské riziko. Veľmi ti držím palce,rozumiem ti ako sa cítiš,lebo keď som čítala tvoje slová,mala som pocit akoby si mi hovorila zo srdca.

shine2015
30. říj 2016

@kamilamarek2 pokud od tebe utika ted je dost pravdepodobne ze utece i pozdeji....pro tebe to bude bolestivejsi v tom ze si budes vycitat ze jsi zabila mimk
..
Ja bych si ho nechala

murnice
30. říj 2016

@kamilamarek2 no to si děláš srandu☹((( ja t

murnice
30. říj 2016

@kamilamarek2 ja ti tak fandím, to tvoje vnitřní odhodláni a síla... rozumím jak je to na hovno☹((Ach to snad ne...

murnice
30. říj 2016

@zuzanaa77 posílám ti objetí. To je velmi silný příběh. Přesně toho se bojím, nakonec to dopadlo dobře, ale prave tady je jasně vidět, že jsme jen kus masa...komplikovaný případ, nic víc. Být celebritou, tak to kolem tebe litá jinak. Je vlastně zázrak, že jste to oba zvladli ve zdravi...vubec se nedivím manželovi, ten strach v něm musel zůstat☹ Jak dlouho mas od posledního císaře?

murnice
30. říj 2016

@dadakin Právě ono co jsem zjistila, tak není problém tak v tom počtu císařů i když i to je riziko..u mě je největším problémem malý rozestup mezi porodem a otěhotněním:-/ Navíc tím, že mám malé děti, je vyhlídka klidného těhotenství v posteli nemyslitelná...Ale jestli budeš mít čas, klidně sem ty příběhy s dobrým koncem napiš, budu ráda za něco pozitivního...

zuzanaa77
30. říj 2016

@murnice od poslednej sekcie sú to už štyri roky a predchádzajúce dve boli hneď s rocnym odstupom po sebe,ale nikdy doktor neriešil že je to už tretia sekcia a už vôbec sa nikto nezaujímal o jazvu.u teba je to že máš malinké detičky,ja neviem,stale si myslím,ze to čo sa deje nie je pravda,ze sa z toho prebudim a bude to len sen.manzel sa presne toho boji,ze to už nebude lepšie ale len horšie,co sa tehotenstva týka a ja mu to nemôžem vyhovoriť.neviem vôbec neviem ako sa mám rozhodnut.drzim ti palce

dadakin
30. říj 2016

@murnice riziko je vždycky když se to tak vezme mám okolo sebe ted hodně nastávajících maminek prvorodiček a mladých do 30let a mají víc problémů jak my ostřílené matky v našem věku. Nevím mě nějak vyplašilo až první zamlklé těhotenství po 2 porodech ale hned jsem otěhotněla ještě v šestinedělí a byla holčička bez problémů po 3 sc jsem na nátlak doktorů že je lepší sterilizace nechala jsem si jí tedy udělat.Člověk míní pán bůh mění potkala jsem nynějšího manžela co neměl vlastní dítě a tak kolotoč IVF se rozjel 4 roky boje za naše nynější štěští čekali jsme aji dvojčátka holčičky ale ve 14tt bylo po všem byly mono mono což je že sdílely jednu placentu jeden plodový obal.Za tu dobu jsem hodně rozebírala císařský řez z mnoha doktory a nikdo neviděl nějaký extrémní problém v počtu sekcí ta poslední byla nejpohodovější ve čtvrtek se narodil v pondělí jsme šli domů.Žádný dreny z jizvy nic pohoda i to vstávání po sekci bylo nejméně bolestivý.Ani na kojení to nemá vliv ty sekce malímu je zítra 7 měsíců a stále plně kojíme. 😉

murnice
30. říj 2016

Takže dostala jsem odpověď od pana doktora Kouckého z Apolináře v Praze, hodím to rovnou sem celé:
otázka:
Dobrý den, potřebuji znát názor dalšího lékaře. V březnu 2016 jsem absolvovala 3. císařský řez. Během operace jsem měla být sterilizovaná, ale navzdory podvazani jsem po 5,5 měsících po porodu otěhotněla znovu. Jsem v 8 tt a v šoku, řeším své možnosti. Předchozí císařské řezy proběhly bez komplikaci včetně hojeni. Potřebovala bych poradit, jak moc je těhotenství rizikové a jestli je možné ditě donosit. Také co mi hrozí a jestli mate zkušenosti v takových případech, případně co byste sám doporučil. Děkuji mnohokrát.

odpověď:
Dobrý den,osobně vidím desítky žen,které jsou těhotné potřetí, počtvrté,občas i pošesté a rodí řezem. Pokud mi paměť sahá ( a plně v kontextu s objektivními daty), tak je riziko např.ruptury dělohy nadále nevelké,v řádu procent pravděpodobnosti ,jiná věc jsou pak další možné komplikace - např. vrůstání placenty do jizvy po předchozí operaci (je-li placenta uložena v místě jizvy) atd. Ale jak říkám,řádově jen procentní riziko komplikací.

murnice
31. říj 2016

A mám ještě další odpověď, tentokrát Mudr. Luděk Fiala:

Dobrý den, jestli tomu dobře rozumím, ptáte se, zda riziko dalšího tedy 4. císařského řezu nebude pro Vaši graviditu a Vaše zdraví vysoké. Máte pravdu, že jistotu Vám nikdo neřekne. Jsou ženy, které rodily opakovaně císařským řezem a neměly ony ani děti žádné problémy během gravidity ani během a po porodu. Je čistě jen na Vás, zda dítě chcete nebo ne. Samozřejmě, nebezpečí toho, že po 3 řezech může být děloha "oslabená" má tendenci k ne úplně standardnímu chování, ale vždy je-i třeba po prvním c. řezu. To, že se stalo, že se sterilizace nepovedla, to někdy bývá, protože po porodu jsou vejcovody prosáklé a díky tomu mohlo dojít ke sklouznutí ligatury či jinému problému.
Pokud Vy sama o dítě stojíte a pokud předchozí gravidity byly bezproblémové-tak bych se toho asi nebál. Jen nevím, z jakých důvodů se císařské řezy v minulosti dělaly.
S pozdravem
MUDr.Luděk Fiala, MBA

kamilamarek2
31. říj 2016

@murnice děkujeme ti

annasmyckova
31. říj 2016

@murnice tak moc bych Ti přála,( i ostatním maminkám, co jsou ve stejné situaci), aby to všechno dobře dopadlo i v souladu s tvým svědomím, abys měla velkou oporu doma...drž se!

murnice
31. říj 2016

@annasmyckova Podporu doma nemám. Je to pořád hodně zlý.

kamilamarek2
31. říj 2016

@murnice já taky. Je to všechno na mně. Všichni by byli raději, kdybych to dala pryč

lamia
31. říj 2016

@kamilamarek2
@murnice A co nějaký psycholog,zajít i s partnerem,použít psychologa jako mediátora ? Aby jste si zvládli opravdu otevrene probrat svoje pohledy na celou situaci, vzájemně se vyposlechnout,někdy ta přítomnost třetí osoby,která je empaticka může dost pomoct říct si věci narovinu. Probrat jak vnimate případná řešení situace, styčné bídy,největší problémy....pokud UPT opravdu nechcete, nenechat se partnerem vmanevrovat do situace 'je to tvá vina, ze to dítě máme'. Muž někdy sam jen tak nepochopi, jaké trauma může pro zenu byt potrat,který nechtěla a nechala se do něj natlacit 'pro dobro' všech. V tomhle nahledu může myslím psycholog pomoct. Moc držím palce, musí to byt velmi psychicky náročné. Ale na vznik těhotenství jsou vždy dva a bylo by nefer nechat si to 'vyzrat' jen zenu a natlačit ji do řešení,které nechce (pokud jej nechce) a které ji může psychicky v tomto případě dost poznamenat (opět,pokud to sama nechce). Hodně sil, každopádně.

lamia
31. říj 2016

Styčné body,moc se onlouvam za chyby,autokorekce.

shine2015
31. říj 2016

@murnice
@kamilamarek2 holky berte to tak ze nektere veci muzum nedochazi a jsou se vsim raz dva hotovi....ke to vase telo a vase rozhodnuti. Nemusite se zpovidat nikdo nikomu na svete pouze sobe a svemu svedomi...vy s tim jak se rozhodnete budete muset zit...
Neumim si predstavit kdyby ne muj muz posilal na potrat jak moc by mi to ublizilo...na druhou stranu jit tam by pro me bylo asi daleko horsi a bolestivejsi - nemohla bych se podivat sama na sebe ze jsem to dovolila i pres svoje svedomi a vnitrni hlas dat miminku sanci...
Nekdy holt musime zabojovat proti svym nejblizim kvuli sobe....dost mozna ze se v budoucnu jeste chytnou za nos a omluvi....
Muj muz nechtel nikdy deti a mame tri....nechtel abych brala antikoncepci a kdyz jsem po dvou nebo trech letech otehotnela v prvni chvili klid a pak vyvadel....hystercil. Dnes kdyz me nas...mu to pripomenu a on to tak nerad slysi 😀 uplne se stydi...i se tolikrat omluvil. Deti miluje a je to bajecny tata....
Berte to tak,ze nekdy muzum zodpovednost i strach zatemni mozek.....

shine2015
31. říj 2016

*hystercil pouze u prvniho mimi 😉

kamilamarek2
31. říj 2016

Ano přesně to slyším...je to prý moje vina, ze jsem řekla že může do mě. Bylo to ale už před menstruaci a za 18 let bez antikoncepce se nikdy nic nestalo. Vždycky se nechávám zmanipulovat ale tentokrát si pořád dokola říkám, ze se nenechám, já to chci tak a tak to tak bude. ... mozna životní lekce

shine2015
31. říj 2016

@kamilamarek2 neres ho....je ve stresu. Jednej podle sebe
u sexu jste byli oba - kdyby nechtel mohl si vzit kondom aby mel jistotu....nenechej to na sobe...
Uplne stejne by ti v budoucnu rekl tak sis ho mohla nechat.....ja rekl jen svuj nazor.
Nejednou budes rada ze miminko mas....az k tobe bude chodit jako dospele na kafe ;)

kamilamarek2
31. říj 2016

@shine2015 ano. Máš pravdu 😊děkuju ženy, vaše příspěvky mi moc pomáhají

shine2015
31. říj 2016

@kamilamarek2 i kdyby se na tebe v budpucnu vyprdnul to miminko bude branit tebe jako mamu.....a ze to snadne ze zacatku nebude - ale jde o zvyk. Najdes si system...a chlap se vzpamatuje. Neboj. A kdyz ne,at jde....byla by jsi bez chlapa a jeste vnitrne na dne ze kvuli nemu jsi miminko zabila.....
Drz se!

kamilamarek2
10. lis 2016

@aajda ahoj, jak pokračuje tvoje tehu?? Jsem teď 8tt , po třech císařich rozmyslím o tomto čtvrtém. Jak to je? Co všechno děláš? A jak si měla nejmenší zúžení na jizve, sílu DDS....děkuju

Strana
z5