Amniocentéza. Máte pozitivní zkušenost?

luckymama
26. čer 2020

Dobrý večer,
zajímá mě, jestli vůbec existují maminky, které jsou rády, že šly na odběr plodové vody, protože v diskuzích čtu samé "ani za nic". Mně přitom tohle vyšetření připadá jako jediné smysluplné... Abych zmínila kontext: Jsem v 31 letech podruhé těhotná a to navzdory aplikovanému nehormonálnímu nitroděložnímu tělísku. S manželem jsme si řekli, že si ten malý zázrak necháme, ale jsem teď 13+3 tt a za dobu těhotenství už jsem byla 2x v nemocnici, jednou pro silné krvácení, jednou pro bolest jako při porodu, která se ukázala být zánětem. Zánět souvisel pravděpodobně s tělískem, které se jaksi nepodařilo vyjmout. Dostala jsem antibiotika do žíly a pak ještě nafasovala další k dobrání doma, od 10. týdne jsem na neschopence. V nemocnici mi řekli ať se k těhotenství moc neupínám, že ještě může vlivem antibiotik "vyšumět". Do 12. týdne mi bylo permanentně zle, nepřibrala jsem jsem ještě ani deko, spíš hubnu. Chtěla jsem se ujistit, že je dítko v pořádku a naběhla na prvotrimestrální screening, který sice vyšel globálně negativně, ALE vyšlo v něm riziko trizomie 13 a 18 1/470 a to hlavně kvůli špatným výsledkům biochemického vyšetření PAPP-A = 0,5 MoM, free beta hCG = 0,3 MoM. Na screeningu jsem byla v GENNETu, doktorka mi řekla, že to ještě nemusí nic znamenat, ale je potřeba mě sledovat a určit další postup, což je v kompetenci ošetřujícího lékaře. Můj doktor konstatoval, že jistotu budu mít jen rozborem plodové vody, protože kromě T 13, 18 a 21 jsou i jiné mutace, které by mohly připadat v úvahu a na ultrazvuku jsou nerozpoznatelné... Řekl mi, ať se s žádostí o amniocentézu obrátím rovnou na GENNET, když už jsem tam zaháčkovaná screeningem a tam mě objednali nejdřív na genetickou konzultaci 17.7. V porovnání s prvním těhotenstvím mi tohle aktuální připadá tak nějak nezdravé. Měla to některá z vás podobně? Šly jste na odběr plodové vody? A máte zdravé dítě?

adenka84
26. čer 2020

Ahoj. Ano u obou dcer jsem byla na odběry plodové vody.
A obě dcery mám zdravé. Bylo mi 27 let a podruhé 30 let. Manžel má chromozomální odchylku. Díky tomu jsme na plodovou vodu šly. Ani na chvíli mě nenapadlo do toho z nějakého důvodu nejít. Vše mi bylo vysvětleno. Pro dítko to není nebezpečné. Pokud matka dodržuji po odběry tří denní klid. To jsem vždy dodržela. Odběr nebolí. Je to jen malé píchnutí. Srovnatelné s odběrem krve. Pokud to lékař umí tak to skutečně nebolí. Dítku nic nevadí. Jak se všude píšou hrozivé scénáře co se týče jehel. To je vše pryč. Jehlu v bříšku nemáš. Pouze kanylu. Moje dcera se té kanyly dokonce dotýkala. Je to pro miminko neškodné.
Co se týče rizik. Ty jsou u všech zákroků i u těch miniinvazivních.
I přirozený porod nebo sekce je riziko a nikdo se tímto nezabývá nepozastavuje se nad tím.
Pokud z vážného důvodu na AMC musíš tak se toho neboj.
Výsledek já měla do druhého dne. Volali mi to sami. Takový ten nejdůežitější výsledek . Řekli mi hned i pohlaví.

1772
26. čer 2020

Ano, je li to doporučeno, rozhodně odběr plodovky je vhodný. Rizika minimální, srovnatelná s náhodnými riziky během gravidity. Výsledky dají jistotu, neváhala bych.

merope
26. čer 2020

Tak amniocentéza je vždy riziko pro dítě - stejně jako u tebe ty antibiotika a mnoho dalších věcí. Proto se nedoporučuje "plošně", protože v mnoha případech je riziko potratu po amniocentéze mnohem větší než riziko, že by dítě snad bylo nemocné. ALE - pokud máš sama pocit, že je něco v nepořádku a nebude pro tebe zásadnější problém, pokud nastane např. potrat (pravděpodobnost se udává různě, zpravidla 1% = cca 1:100) - a naopak bys nerada měla postižené dítě, je amniocentéza přesně pro tebe.

luckymama
autor
26. čer 2020

@adenka84 Děkuji, přesně tohle jsem potřebovala slyšet 🙂

malenka3
27. čer 2020

Je spousta holek, kterým pomohla, je pár holek, kde byla fatální.
Riziko potratu se udává cca 1 ku 100. Já se rozhodla podstoupit neinvazivní test z krve, protože riziko potratu je sakra vysoké. Až kdyby krev vyšla blbě, šla bych na amniocentezu. Blbý je, že ty testy stály 12500, takže to pro každého není.

jane46
27. čer 2020

Byla jsem u obou deti z duvodu nemoci v rodine. Samotny zakrok byl jen prijemny dlouhy screening a odber se provadi pres ohebnou jehlu, obe deti ji uspesne ucpavaly a zkoumaly (bylo videt na ultrazvuku). Pri obou odberech jsem se pak nechala odvezt doslova od dveri do postele (poprve jsme si i zaplatili soukromou sanitku, nemeli jsme auto a jet mhd, busem a jit do kopce by byl jen risk). Stravila jsem tri dny v posteli a dodrzela co mi rekl doktor "jen na WC". Podruhe mel manzel i OCR tyden a staral se o syna. Pak jsem byla jeste tak tyden opatrna.
Pri prvnim odberu mi neschopenku na tyden napsala moje Dr. (a to sedim v kanclu).
Vse bez problemu, sla bych znova a mame dve zdrave deti.
Podle primare, co s nami delal tu vstupni konzultaci to riziko potratu zvysuji maminky, co nedodrzi klid (cloveku totiz vubec nic neni) a rovnou pracuji, uklizi ci bezi ze zakroku domu. Ale neni to z me hlavy.

adenka84
27. čer 2020

@malenka3 ahoj. Ano riziko je, ale rozhodně ne sakra vysoké jak ty píšeš. Žádné genetik a gynekolog ti toto neřekne. Riziko se zvyšuje jen tehdy pokud matka nedodrží tři dny v klidu. Promiň musela jsem reagovat.

adenka84
27. čer 2020

@luckymama nemáš vůbec zač. Navíc miminko před i po odběru je důkladně sonografickým zkontrolováno. Vše ti určitě lékař i genetik vysvětlí. Držím palce.

anis87
27. čer 2020

Nebyla jsem na amniocenteze, ale na CVS, tedy odberu choriovych klku, tedy odberu kousku placenty, kde je riziko potratu vyssi nez u amniocentezy a je to o neco neprijemnejsi nez amnio, jinak je to velmi podobny zakrok. Nelituji. Meli jsme riziko Downova syndromu 1:68 a ten byl bohuzel potvrzen a v 16.tt jsme (po dlouhem a neskutecne tezkem rozhodovani) ukoncovali. Brala jsem na zacatku tehu (v uplnem zacatku, cca tyden po oplozeni, kdy jsem netusila, ze jsem tehu) antibiotika a navic teda i hormonalni leky na endometriozu. To byla pravdepodobne pricina DS. A hned co jsem zjistila, ze jsem tehotna, citilá jsem nejakym sestym smyslem, ze je neco spatne. Do toho 16.tt jsem 3x lezela vzdy na par dni v nemocnici pro bolesti a zanet. Tusila jsem nejak povedome, ze to neni v poradku a to se bohuzel potvrdilo. Za me nelituji a dle rozhovoru s genetickou pravdepodobne v pripade dalsiho tehu, pokud budu chtit, odesle me na amnio automaticky.

malenka3
27. čer 2020

@adenka84 já vím, že to 1 ku 100 není tak snadné stanovit, ale měla jsem na toto téma diskuzi s genetičkou i mojí gynekoložkou a z prstu jsem si to opravdu nevycucala. Vím o případu, kdy ženská dodržela naprostý klid na lůžku a bohužel i tak potratila. Nevím už, jestli přímo amniocentéza byla důvodem, ale že to není běžný zákrok bez rizika, to je prostě fakt.

katule1990
27. čer 2020

@luckymama Když jsem byla na 1. screeningu (vyšel negativní), tak mi doktor o odběru plodové vody říkal. Říkal, že riziko je poměrně vysoké (1:100) a že kdyby nám někdo řekl, že letadlo spadne při pravděpodobnosti 1:100, tak do něj taky nenastoupíme. Odběr prý doporučují hlavně genetici, protože jim to zajišťuje práci a on že by do toho nešel, takže pokud by nám někdy v průběhu nevyšly nějaké výsledky dobře, ať to hodně zvážíme. Osobně bych při riziku 1:470 do odběru nešla, to už bych radši zvážila ty placené krevní testy nebo nějaké další vyšetření. Já se na to samozřejmě dívám jinak, čekáme první vymodlené dítě po IVF. Mrzí mě, že máš od začátku takové problémy, ale to vůbec nemusí znamenat, že je něco s miminkem, holt je toto těhotenství náročnější. Pokud jsi ale vnitřně rozhodnutá, že chceš být díky odběru v klidu, že je mimčo zdravé, tak do toho jdi a držím palce, ať vše dobře dopadne 🍀.

anis87
27. čer 2020

@katule1990 Dovolim si trochu nesouhlasit, nazor pana doktora mi nepripada uplne ok. To je jako kdyby rekl, ze obecne jakakoli vysetreni vmedicine jsou proto, aby lekari meli praci. To je prece blbost. Jakekoli invazivni vysetreni ma smysl, kdyz je spravne indikovano. Stejne tak kazde invazivni vysetreni s sebou nese sva rizika. Kdybych mela podezreni na nador streva, taky radeji podstoupim pro svuj klid kolonoskopii, pri ktere je riziko, ze mi endoskopista protrhne nebo jinak porani strevo, nez podstupovat napriklad neinvazivni magnetickou rezonanci, pri ktere relativne zadne riziko nehrozi, ale taky nemusi maly nador zachytit. Stejne tak ty krevni testy typu Prenascan apod.- nejsou rizikove pro plod, ale take narozdil od amniocentezy nejsou stoprocentni a navic jsou zamerene jen na tri chromozomalni odchylky - Downuv syndrom, Edwardsuv a Patauuv. Ale vad je obri spektrum a jen odber plodove vody muze zachytit i ty mene caste odchylky.
Takze za me odber plodove vody, pokud je opravdu vazne podezreni, tak smysl ma, ale samozrejme sebou nese rizika, ktera je nutno uvazit. Ne kazda maminka je to riziko ochotna podstoupit. Ja do toho rizika sla, protoze bylo riziko vady velike a sami o sobe s manzelem vime, ze bysme mozna peci o postizene miminko nezvladli. Meli jsme moznost se rozhodnout (narozdil od maminek, kterym sepostizene dite narodit navzdory vsem vysetreni, kterabyly v tehu v poradku) a i kdyz to nebylo lehke, jsme za tu moznost vdecni. Tehu se ukoncovalo v 16.tt, pohyby jeste jsem necitila. Kdybych sla nejdriv na tu placenou krev, cekalo by se na vysledek a pak bych stejne na amnio musela jit a ukoncovalo se az treba v 19.tt a bylo by to zase o velky chlup tezsi. Takze je to spis o pocitu a individualnim zhodnoceni kazde z nas... Pan doktor, ktery vam tohle rikal, jnejspis nikdy nebyl postaven do situace, kdy mu realne hrozilo narozeni postizeneho ditete.

pavlajc
27. čer 2020

Byla jsem u druhého chlapečka na amnio. Bylo to trochu nepříjemné, ale dalo se to vydržet. A hlavně jsme měli jistotu, jestli bude miminko zdravé nebo ne. Hrozil nám patauuv syndrom. Kdyby se potvrdil, tak jsme miminko dali pryč. Naštěstí vše dobre dopadlo a 29.8.2018 k nám přišlo druhé velké štěstí. Držím palečky ať jste oba zdravoucci.

katule1990
27. čer 2020

@anis87 Vaše zkušenost mě moc mrzí. Jinak asi máte pravdu, že na to má doktor dost vyhraněný názor, nicméně já jsem si z toho vzala hlavně to, že to opravdu není bez rizika a pokud by bylo riziko postižení o dost menší než riziko potratu, tak bych na odběr asi nešla. Ale nebyla jsem v té situaci, tak to s jistotou říct nemůžu. Samozřejmě pokud je riziko vysoké, je super, že je takhle možnost, která ve většině případů maminku uklidní, že je mimčo zdravé, příp. že se přijde na vadu relativně včas. Někdy se ale na odběr odesílá např. jen z důvodu vyššího věku matky, s tím nesouhlasím a nešla bych. Mamky známá takhle o miminko přišla, že šla na odběr jen kvůli těhotenství po 35. roku věku. Ale už je to celkem dlouho, dříve to mohl být odběr rizikovější než dnes.

biton
27. čer 2020

@katule1990 mám zkušenost podobnou jako @anis87 ...na screeningu mi vyšla špatně krev, byla jsem poslána na genetickou konzultaci, zvolila jsem prenascan test (výsledky za 9dnů) a jelikož vyšel pozitivně, tak jsem podstoupila i odběr plodovky (výsledky následující den) a v 17tt (přesně měsíc od screeningu) ukončení těhotenství

lazoplazo
27. čer 2020

Šla jsem na plodovku kvůli špatné krvi (Papp 0,3 MoM), první screening kvůli ní dopadl na DS 1:45. Původně jsem myslela, že mi bude stačit negativní Harmony test, ale načetla jsem si toho víc a chtěla mít kompletní přehled o všech chromozomech, bála jsem se i mozaiky.
U samotného odběru udávají riziko 0,3 procenta, vzala jsem v potaz i to, že jsou do toho započítány i ženy, které nedodržely klid nebo potratily nemocné miminko. Ono upřímně se snad udává, že ve druhém trimestru je pravděpodobnost potratu někde kolem 1-2%, plodovka neplodovka.
Nikomu bych plodovku “jen tak” nedoporucila, ale zároveň bych z toho nedělala příliš velkého strašáka.
Mimochodem jsem taky hodně v 1.trim krvácela (hematom pod placentou), to asi ovlivnilo tu špatnou hodnotu. Miminko se narodilo zdravé, jen menší.

merope
27. čer 2020

@anis87 Tak on je hlavně veliký rozdíl, zda žena čeká vymodlené dítě po několika cyklech IVF a zda čeká dítě i přes antikoncepci. Protože v tom prvním případě zpravidla raději riskne postižené dítě než potrat a tudíž je ta hladina, při které by šla na amnio úplně jinde. Já to teda měla snadné - při prvotrimestriálním screeningu jsem měla tuším 1:750 a nikam mě neposílali, jen že uvidíme, co s tím ještě udělají tripple testy a ty se někde ztratily. Screening ve 20tt dopadl ukázkově a nikdo to už dál neřešil (a dítě je zdravé).

luckymama
autor
27. čer 2020

Děkuji za reakce 🙂 Už jsem pro odběr plodovky pevně rozhodnutá. Riziko 1/470 se někomu nemusí zdát tak příšerné, ale z ultrazvuku vycházelo 1/1200, rapidně se zhoršilo tou biochemií krve. To, že jsou obě hodnoty nízké, může indikovat růstovou retardaci nebo chromozomální vadu, která se nescreenuje, čímž se vyblokovali Prenascan i Harmony. Můj doktor má dost nadhled, takže mi jmenoval pár lepších způsobů, jak ty prachy roztočit, než posílat krev do Číny... Kdyby šlo o kvalitu péče, tak ani nemrknu, ale diagnostická náhrada amniocentézy neexistuje. A nedokážu si představit, že to nechám být, počkám do prosince a pak se budu starat o dítě s vědomím, že nemá naději na normální život, pravděpodobně každou chvíli umře a že jsem já dovolila, aby trpělo.

1772
28. čer 2020

Souhlasím. Volila bych AC při malém podezření.

anis87
28. čer 2020

@luckymama Volila bych stejne jako vy. Jak jsem psala vyse-u nas ultrazvuky opakovane s ukazkovym “zdravym” miminkem, jen krev spatna a z krve vyslo i riziko rustove retardace (to bylo tusim 1:25) a Downum syndrom miminko melo. Preju hodne stesti, u vas to celkove riziko je vyrazne nizsi nez bylo u me, tak urcite vse dobre dopadne a ta tiha nevedomosti a strachu z vas razem opadne 🍀

anis87
28. čer 2020

@merope Jasne, vsak jsem pdala, ze ne kazda maminka je ochotna to riziko podstoupit a je to na individualni volbe kazdeho z nas. U nas to bylo “vymodlene” druhatko po , roce snazeni a dvou spontannich potratech, takze to rozhodnuti nebylo lehke a nikdy lehke neni. Je to jen na rozhodnuti rodicu. Nekdo i s pozitivnim nalezem z amniocentezy nemusi ve vysledku pro ukonceni tehu byt, tak pak odber smysl asi moc nema.

tinaponik
20. črc 2020

Také mám velice nízké hodnoty papp-a i hcg, USG zcela v pořádku, screening negatvní. A stejně váhám nad plodovkou. T21, 13 a 18 se neobávám. Napadají mě jiné aberace. Ukázala plodovka na nějaký problém? Nějakou vzácnější odchylku?

luckymama
autor
6. zář 2020

Tak z amniocentezy máme "normální mužský profil bez aberací" ale jen jsem se začala trochu radovat a těšit na syna, máme tu další komplikace. V noci na dnešek se uvolnilo tělísko, prošlo relativně uzavřeným čípkem (jsem otevřená na špičku prstu) a vzalo s sebou spoustu krve a většinu plodové vody. Ležím v Podolí a mým novým životním cílem je trhnout rekord v počtu týdnů udržení mimina bez vody. :/

malenka3
6. zář 2020

@luckymama tak napiš nebo mrkni na @vodnarka2013 , jestli si ji nepletu, byla na tom s tou plodovkou stejně

vodnarka2013
6. zář 2020

@luckymama klidne napis ❤️ Vinousek vydržel bez plodové vody 16 týdnu. Určitě to dáte ❤️💚

merope
6. zář 2020

@luckymama Plodová voda se sama doplňuje, takže záleží, zda stále odtéká nebo zda to bylo jednorázové. Klíčové je, aby se nepřidružila infekce, pak to jde držet opravdu hodně hodně dlouho.

A jinak jestli dobře počítám, tak jsi už 23+5tt a ležíš v nemocnici specializované na porod i v takovémto malém týdnu (tipuji, že už jsi dostala léky na dozrání plic a všichni se připravují na to, že kdyby náhodou, tak ať má malý okamžitě tu nejlepší péči). Kdybys porodila předčasně a potřebovala podpořit, je i tady na koníkovi skupinka pro nedonošená miminka. Je tam i hromada fotek a příběhů "na začátku" a "po letech". Já se o skupince dozvěděla, až když jsme byli doma, ale v porodnici mi hodně pomáhaly příběhy dětí, co to zvládly a vše bez problémů dohnaly. Můj drobeček je jenom až moc drobný (ale v termínovce jsou i donošené děti drobnější než on) a jinak je (aspoň doufám) úplně v pořádku. Ale on byl vlastně "obřík" - 1560g porodní váha.

Držím pěstičky, ať vše probíhá co nejlépe a malý se drží "uvnitř".

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru