EPI-NO
Ahoj holky,chtěla bych tady poradit všem holkám,které se chtějí vyhnout nástřihu hráze.6-8 týdnů před porodem jsem procvičovala hráz a pánevní dno metodou EPI-NO.Pujčila jsem si to v agentuře porodních asistentek POMAD v Olomouci.Je to takový balonek,který si zavedete do pochvy a postupně pumpičkou nafukujete,nejdřív míň,pak se objem v pochvě zvyšuje,samy poznáte,jak to ještě zvládnete.Výsledkem před porodem je,že zvládnete vytlačit balonek o objemu jako dětská hlavička.Zvyšuje to elasticitu hráze a já zůstala bez nástřihu či natržení,Malej vážil 3,50,což zas není tak málo,jsem přesvědčená,že to zabralo.Pila jsem taky maliník a celkově se na to připravovala,protože si myslím,že když je to bez nástřihu,je vše pak daleko pohodovější a snažší,nejen co se šestinedělí týče,proto to tady zveřejňuji.Proto,vy,co jste ještě těhu,zeptejte se na to svých PA,nebo na netu je to ve vyhledavači pod EPI-NO.Všem moc štěstí při porodu!!!
Ahojte, babenky, nejaký tip na kúpu nepoužitého epina? Nejaké stránky, odkiaľ ste objednávali? 🙂 A cena sa ako pohybuje? Uvažujem o kúpe už teraz 🙂
@aemmi tak zkus polohu na boku. Ta mi vyhovuje nejvíc při nafukování a balonek jde nejsnáz ven, když jsem na všech 4.
Jinak balonek by měl být tak zpoloviny venku - aby obvod balonku celou dobu působil na hráz. Pokud ho máš moc zastrčený, tak na hráz působí jen pár vteřin, co ho vytlačuješ, takže celkem k ničemu 😉
@ladie I kdybych nechtěla, tak mi nic jinýho nezbývá než klasicky na křesle, oni tady v té porodnici neumožňují žádné alternativní způsoby 😒 mně by se to líbilo vkleče, vpodřepu, protože se mi zdá, že v těhle polohách mám nejvíce síly, na zádech v tom polosedu, lehu jsem jak velryba 😒 ale tak ještě jsem to nezkusila 😀 třeba to fakt v tý klasický poloze půjde dobře 🙂
Holky prosím poraďte jak cvičit???já vůbec nevím jak??viz. příspěvek na str. 330 😕
@rejdzi Tady je návod: http://www.epino.cz/epi-no/predporodni-priprava...
Já myslím, že to musíš vyzkoušet a přijdeš na to sama praxí, teoreticky to tam je popsaný zcela jasně...
Přidávám se k začínajícím epinačkám.Dnes jsem začala cvičit a jsem na sebe zvědavá,jak to zvládnu.Jsem na 5 dle toho měřítka.Bojím se víc nafouknout,abych se nepotrhala.Jak já zvládnu 30cm nacvičit,to teda nevím.
Vyhovuje mě to zatím na čtyřech,ale mám strach..... 😨
Kolik jste nafoukly napoprvé???
jasne 😀 tak zajtra daj vediet, ako si dopadla na poradni 🙂 a vy cakate dve? 😅 🙂
ahoj, tak hlásím taky porod bez nástřihu i natržení 🙂 jsem ráda, že jsem do toho znova šla-sice jsem pravděpodobnost úspěchu měla velkou, když první byl taky bez...ale i tak byl tréning docela náročný, začínala jsem na 19 a musela jsem trochu zatínat zuby, abych se dopracovala na 28,5...
@rejdzi já nic neposunovala, zavedla jsem asi ze 2/3 nebo jak to šlo a nafukovala, zase jak to šlo, postupně...třeba 5x za sebou na maximum a pak vytlačit.. a další den zas... a to maximum se pak pomalu posunuje, mně to vycházelo zrhuba co 3-4 dny to centimetr dejme tomu... na začátku mi to přišlo šílený a nemožný ale pak to fakt jde, když se to dělá pravidelně 😉
pomáhalo mi hodně dát lubrikant dost, hlavně na začátku a druhou rukou jsem si to musela hodně přidržovat teda, docela jsem si mákla.. ale tak nějak mi to i pomohlo v hlavě si ten porod znova vybavit a měla jsem pocit, že to zvládnu ... a dobře tak, nakonec jsem rodila sama, i bez manžela, který to nestihl a byla tam jen porodní asistentka a najednou mi řekla že už a mě to dost zaskočilo, ale ten trénink pomohlo, že jsem si jako věřila...
protože u prvního tam byl muž a asi 3 lidi z personálu a jednak jsem nevěděla pořádně co a jak a druhak jsem si to ani neuměla představit...
mně přišlo super, že s tím Epi-nem si to člověk umí reálně jako představit ten pocit
@dasty79 Mně se včera povedlo nějakých 20 obvod, ale měla jsem to zřejmě moc vevnitř, dneska jsme si to pohlídala a bylo to 21,5 cm.
@lehotka
@dasty79 já k tomu nemám to měřítko, co je to za číslo tech 7, 10 cm?
A o vytlačení nemůže být vůbec řeč, musím to dost přidržovat, aby to nevyklouzlo 😅 myslím, že si tím posílím i svaly na ruce 😀
A tech 30 cm, to je docela dobrý scifi zatím 😀
kočky, tak so špuntom máme za sebou ďaľšiu poradňu, som otvorená na špičku prsta, čo je zanedbateľné, tak sa hádam malý ešte ponáhlať na svet nebude 🙂. Mám teraz s epinovaním pauzu, pretože pravidelne po sone alebo palpačnom vyšetrení po poradni trošku špiním, tak to nejdem siliť.
Sme v 37 tt.
Inak cvičím tak 3x týždenne, dostala som sa v nedeľu na svoje terajšie maximum 22cm, no dosť to bolelo.... 30cm mi momentálne príde ako nepredstaviteľné....
@aemmi Taky mě z toho vždycky bolí ruka, jak to musím tlačit dovnitř. Ale když cvičím na čtyřech, mám zas opačnej problém, balonek zajíždí dovnitř a musím vší silou tahat za tu hadici, abych poudržela aspoň třetinu venku.
Mně ze začátku těch 30 cm taky připadalo úplně nepředstavitelný a po necelých dvou týdnech téměř každodenního cvičení jsem se včera už dostala na 29,5, ani jsem tomu nemohla uvěřit 😀

Tak jsem dneska poprvé zkusmo pocvičila dostala jsme se na obvod 20 cm, ven to pak šlo docela snadno, pak jsme teda zjistila, že jsem ten balónek asi moc zastrčila 😕 jinak mám problém, který jsem čekala, v té poloze polosed se mi blbě dýchá, jak je malá vysoko, to by chtělo nějak pořešit, jinak mě to bude brzdit 😒