icon

Jak oznámit neplánované těhotenství rodičům? Rady a zkušenosti

9. čer 2023

Ahoj holky, prosím anonymně.
Zjistila jsem, že jsem těhotná ( neplánovaně i přes antikoncepci ). Vzhledem k tomu, že jsem proti interupcím bychom si s přítelem miminko chtěli nechat. Mám už dceru z předešlého vztahu (5 let) a přítel s ní vychází báječně. Jen jsme spolu teprve půl roku, známe se ale už ze školy, takže to není nikdo cizí.
Jen mám strach z reakce rodiny. Znám moje rodiče a už teď vím, že když jim řeknu, že si miminko chceme nechat, tak si vyslechnu plno řečí o tom, že jsme nezodpovědní, že jsem se zbláznila že si to chci nechat apod. Je pravda, že co od nás tehdy odešel tatínek malé tak mi dost finančně pomáhali a tak nejspíše mají pocit, že mi můžou řídit život.
Prošla jste si něčím podobným také? Jaká byla reakce rodiny, případně poradíte mi, jak se vůči takovým proslovům obrnit?

Strana
z3
me_druhe_ja
9. čer 2023

@sinicka Chápu, tobě to nevyšlo. Ale to neznamená, že to vždy konci špatně jak u tebe.
Já byla s exmanželem skoro 10 let. Na děti nedošlo kvůli němu. S přítelem jsem začala, když podával žádost o rozvod. Navíc cizinec, 3 děti, o 10 let starší... všichni si klepali na čelo, že to nikdy nevyjde, že chce jen spát s mladou holkou. Bydlel v cizině. První rok a půl jsme za sebou létali. Většinou jednou za 1,5m na 3-5 dní. Pak jsem se přestěhovala a za 4-5 měsíce plánovaně otěhotněla. Teď máme 2 děti, jsme spolu 6 let a všechno klape. 🙂
Někdy prostě něco vyjde, někdy ne. Nikdy nevis.

izz76
9. čer 2023

Rodiče chápu, představí si,ze zůstanes sama s dvouma detma a oni te zase budou muset finančně dotovat. Jen čas ukáže,jestli jejich obavy byly zbytečne.

sinicka
9. čer 2023

@me_druhe_ja no, proc tomu chodit naproti, že..

andelka
9. čer 2023

@sinicka protože někdy je přiměřený risk zisk. Kdo nic nedělá, nic nezkazí,ale taky nic nezíská. Není jí 16, má už zázemí, s chlapem bydlí, není to známost z diskotéky..

zanett
9. čer 2023

@sinicka Ty nevis, jak muze v dnesni dobe selhat antikoncepce? Ja taky moc ne. Ale tady je takovych pripadu vic nez dost. Pomalu kazda druha tu ma dite 'i pres' antikoncepci. Az by se clovek bal tu antikoncepci vubec brat, kdyz ma spolehlivost max 10%, podle toho, co tady pozoruju. Teda, nejen tady, ale i ve svem okoli. Zacinam na to byt pekelne alergicka, protoze v mnoha pripadech 'selhala antikoncepce' znamena;

1) prestala jsem ji brat a otehotnela jsem, abych si udrzela chlapa
2) vubec jsem ji nebrala, jenom jsem kecala, ze ji beru
3) brala jsem ji, ale moc jsem se s tim neparala, obcas jsem zapomnela
4) atd.

Znam v okoli nekolik pripadu, kdy zenska nahlas vytrubuje, jak jim 'selhala antina' (a nekterych pripadech treba i trikrat!), ale v soukromi se pokoutne prizna, ze to bylo ve skutecnosti jinak. Ale abych byla spravedliva; je to takovy folklor mezi damami v pplodnem veku nejen tady na Konikovi, ale i na Emiminu nebo na Rodine. Takze je to takove celospolecenske nastaveni, rekla bych. Ja byt chlapem a nechtit dite, tak zenskym proste verit nebudu a bez kondomu nezasunu😀

mama_mila
9. čer 2023

Hele to máš jedno, musíš to prostě oznámit jako hotovou věc a konec. Nic jiného nezabere. My jsme s manželem spolu byli x let, x let i manželé a první dítě jsme plánovali asi dva roky. Stejně se našli experti, kteří měli hloupé řeči nebo otázky, padla i otázka na to, jestli to byla nehoda (od celkem blízkého člověka). U druhého v podstatě to samé v bledě modrém. Takže asi tak. Ale překvapilo mě to, ne že ne, tedy poprvé.

sinicka
9. čer 2023

@zanett presne tak. Jsem si pro zajimavost googlila ty cisla, jak jsem tu zminovala.. nejvic funny pro me byl fakt, ze vetsina soulozicich dvojic kondom nasune az treba po chvili sexu, nebo kdyz se schyluje ke konci.. nebo si neoveri, ze neni deravy, nebo nenechaji dostatek prostoru na semeno.. nevim no, nam tohle ukazovali na ZŠ..
a hormonalni antikoncepce ma taky svoje pravidla a jeji funkcnost muze ovlivnit i to ze se nebere presne v 24 hod intevralech, ale treba ve 30 hod intervalech.
I pilulky “po” jsem nedohledala žádné pořádné data, ale prej “je učínnost vysoká a nejvyšší do 12 hod. po nechráněném styku, dále pak do 72 hod.”.
To je fakt síla, komu to nalhávají? Sobě? Ostatním? Proč? Já jsem pyšná, že se nám zadařilo, když jsme chtěli a po 5 dnech od vysazení HA 🤷🏼‍♀️

zanett
9. čer 2023

@sinicka No a nejvtipnejsi je, ze ma v dnesni dobe prokazatelne vic a vic paru problemy s pocetim, ale u nekoho je ta rozmnozovaci schopnost asi tak silna, ze udajne otehotni i PRES antikoncepci😀 To vitezejo! Tyhle povidky at si strci za klobouk! Samozrejme, ze asi existuje nejake male procento selhani antikoncepce, ale bude to zlomek z toho, kolik deti se udajne pres antinu narodi. Jenom v mem blizkem okoli tech deti pocatych jakoze 'pres antinu' beha minimalne 15! Ja vam dam selhani antikoncepce! Spis nektery zensky jsou vycurany jak dira do snehu.

anika6
10. čer 2023

Dítě je dar a tak s tím zacházej,oznamte to co nejpozději a když budou negativní reakce ,hoďte to za hlavu a těšte se .

kasenka113
10. čer 2023

Ahoj, my se s chlapem znaly teprve 2 měsíce, byl to úplně cizí chlap a otěhotněla jsem. Malý je 7měsíců, jsme stále spolu a budeme stavet domeček a budeme se v léte brát. Takže všem do toho může být úplný kulový. Hlavni je za co vy se rozhodnete.

pampelina18
10. čer 2023

@krisstina93 tak když máš každé dítě s někým jiným tak se nedivím

autor
Autor odpověď smazal
andelka
11. čer 2023

@pampelina18 nemá Krisstina náhodou jedno s prvním a dvě s druhým? Což je naprosto běžná situace.

pampelina18
11. čer 2023

@andelka aha, já to pochopila, že každé dítě má s jiným. 😂 Tak to pardon

antoinet
12. čer 2023

Tak jsou dvě možnosti. Buď ses poučila z prvního nezdaru, jsi zajištěná (příjem, bydlení, práce...) a tím pádem i jistá, že ustojíš případný další omyl, co se muže týče. Pak opravdu jen oznamuješ, protože rodičů se to tolik netýká, můžou se jen vztekat nebo ti držet palce a těšit se (na obojí mají právo, ale ty máš zas možnost volby si to nebrat).
Nebo jsi nezodpovědně vlítla do průšvihu a kdyby něco, rodiče tě zase budou tahat z bryndy, a pak je na místě, aby byli rozčarovaní a řekli si k tomu svoje.

autor
12. čer 2023

@antoinet tak práci a bydlení mám, ale ať chci nebo nechci, až budu na mateřské/rodičáku tak budu alespoň částečně závislá na partnerovi, s tím nic nenadělám a rodinu mám přes 150km daleko, takže ani nemám možnost hlídání kdybych si chtěla jít někam přivydělat. Tuhle skutečnost prostě nezměním i kdybych s tím chlapem byla ve vztahu x let

rosie18
12. čer 2023

@sinicka ja teda nechci byt hnusna, ale tve verzi, ze jsi otehotnela 5 dni po vysazeni antikoncepce moc neverim. To nemohla jeste ani probehnout ovulace... Jako kdyby jsi napsala, ze prvni mesic po vysazeni, ok, ale tohle tvrzeni je dost divny 😉
Mila autorko, nikde nemas dane, ze to s chlapem vydrzi, i kdyby jste se znali 5 letech a otehotnela treba po dvou. To, ze rodice mozna budou rozpaciti, to ano, ale je to tvuj zivot, tak verim, ze pak budou stastni spolu s vami.

sinicka
12. čer 2023

@rosie18 dekuju za objasneni jak to mam s ovulaci, je fakt, že to mohlo být třeba do 10 dnů od vysazení, ale vzhledem k tem probehlým stykům jsme to přisuzovali právě onomu večeru.
Hlavne ze ti neni divny, jak nekdo muze otehotnet pres antikoncepci, ale je ti divny, jak ja otehotnim, kdyz ji vysadim 😃 no.. 🤷🏼‍♀️

rosie18
12. čer 2023

@sinicka me je to vlastne celkem jedno, jak to mas s ovulaci, ale i tech deset dnu mi prijde pritazenych za vlasy. Ale proc ne, hlavne ze to ucel splnilo a o to jde nejvic. A vis proc me zaujalo vic tahle podivnost, nez otehotneni pres antikoncepci? Protoze ja jsem nemohla po vysazeni dlouho otehotnet, me vajecniky nefungovali vubec, proto me to zaujalo 🤭 Takze ze me nejspis mluvi cira zavist 😊

lexikorka
12. čer 2023

Koukám, že tady jsou zase ženy prejicne a vstřícné 😁
K dotazu, moji rodiče jsou taky ten tip, co rádi kecaji do všeho. Ale myslí to opravdu dobře, vím, že vždycky mají na paměti moje blaho a když byl průšvih, tak mi pomohli, i když to bylo ve stylu "my ti to říkali"
Taky jsem byla v situaci, kdy mi rodiče pomáhali finančně. Manžel zemřel, synům byl rok a půl a tři měsíce, mateřská byla 3600, na krku hypotéka, kterou mi naší platili, než se vše vyridilo. A dodnes jsem jim vděčná. Dělám to tak, že si je výslechnu, zvazim a udělám buď kompromis nebo po své. Vím, že by nad 3 dítětem nejasali, už u druhého syna nadávali, že je to brzo, ale syny zbožňuji oba stejně. A to třetí by milovali též.

andelka
12. čer 2023

@rosie18 já po vysazení HA funguju vždycky hned. Ale přece jen po vysazení většinou nějakou dobu trvá,než k ovulaci dojde. 10 dní minimálně.

lexikorka
12. čer 2023

@sinicka ani, otěhotnění přes antikoncepci je většinou chybou uživatelky, ale jsou ženy, které otehotni, jak se na ně chlap podívá. Já i sestra jsme podle lékařů měli minimální šanci otěhotnět. U mě z toho byl syn na první pokus a sestra tedy nečekaně otěhotněla po 2 měsících, kdy začínali přemýšlet, jak to Teda bude s umělým oplodněním....
Jsou ženy takové a makove, ale útočit takhle, když neznám kontext a pozadí události, mi přijde nefér.

simix22
12. čer 2023

@rebe tos napsala krásně ☺️

sinicka
12. čer 2023

@rosie18 já jjsem si ovulaci nikdy moc nehlídala, ale když jsem chtěla mimino, šlo mi to fakt hned po vysazení. Prečti si nějaké podložene statistiky a informace, ihned po vysazení HA u většiny žen vaječníky fungují mnohem více, než před začátkem užívání a v tomto období je i větší pravděpodobnost vícevaječných vícerčat.
Ja jsem teda typ ženy, vedle které chlap projde a je ihned těhotná.
Četla jsem tu různé diskuze, kde ženy psaly, že měly ovulaci klidně 6. den cyklu, jindy zase třeba 25. den..
Trošku OT 😀

fire85
13. čer 2023

@sinicka proč by spolu nebydlím? Na co by čekali? V jejich věku, nevím proč společně bydleni oddalovat.

sinicka
13. čer 2023

@fire85 necelý půl rok vztahu? Ta holčička, co se s ním zrovna seznamila a on u nich zustane?
Jakoze coze.. nedělej, že je to normální si po 3 měsícich nastěhovat chlapa.

autor
13. čer 2023

@sinicka tak za prvé, partner pracuje v Německu, je vždy týden tam a pak přijede na týden domů. Ten týden co je doma je zrovna malá 4 dny u svého tatínka. Takže mi to nepřijde nic hrozného a vzhledem k tomu, že neznáš okolnosti tak mi nepřijde úplně ok soudit co je či není normální.

dasipe
13. čer 2023

Dítě nebo svatba, to je asi jedno. My se s manželem brali po 9 měsících vztahu, takže v podstatě stejná situace 😅 asi bych se toho nebála. Je to přece vaše věc, rodiče do toho nemají co kecat 🙂

tereza0111
13. čer 2023

Je uzasne mistni presvedceni "rodice do toho nemaji co kecat" Ve chvili, co maji opravnenou obavu, ze to budou platit tak do toho maji co kecat.
Ujisti je, ze to nebude potreba, ze uz jsi zajistena a situace se opakovat nebude. Jestli ti dost financne pomohli, tak je nejlepsi ukazkou zodpovednosti a urovnanim vztahu nejaky zpusob splaceni vypomoci. Rodice s penezi co ti dali mozna meli nejake plany, mozna chteli jet na dovolenou, mozna chteli neco opravit v dome?

Vrat jim to a pak mas naprosto ciste svedomi a bude platit, ze ti do toho nemaji co mluvit. Jestli vidi, ze jsi bez uspor a budes zavisla na partnerovi, ktereho preci jen malo znas, tak je jejich obava opravnena a mozna by stalo za uvahu si opravdu poslechnout co budou rikat a ne se jen citit dotcene, ze ti chteji ridit zivot. Obavy o dite i vnouce a jejich budoucnost jsou dost prirozene a bylo by divnejsi, kdyby je v tve situaci nemeli

fire85
13. čer 2023

@sinicka já nevím , naštěstí takové věci řešit nemusím, ale ano , on u nich může hned zůstat, proc by ne.s tou malou mají dobrý vztah, ale jak píše autorka , nesud co nevíš.

Strana
z3