Jak se vyhnout glukózovému tolerančnímu testu OGTT?
Ahojte maminy a budoucí maminy 🙂 Mám jít na OGTT, ale jsem rozhodnutá, že mě tam nikdo nedostane. Ani se tak nebojím toho humusu, co se musí vypít (můj žaludek stráví všelicos), jako těch třech odběrů. Nemam skoro vůbec vidět žíly, takže 3 z 5 odběrů (záleží na zručnosti sestřičky) u mě končí modřinou. Nepatřím k rizikové skupině a z testu mam opravdu hrůzu a stres jen při pomyšlení, jak do mě píchaj 3x během dopoledne.. Jen nevím, jak to říct svojí dr. Mám jí to říct zítra na poradně, že tam jít nechci nebo tam prostě nejít? Odmítly jste některá test a co na to váš dr. říkal? Děkuju za rady, názory a zkušenosti 🙂
@martinka_33 Já byla na testu poprvé a to bylo v pohodě, výsledky ok. Podruhé při testu v pohodě, ale potom jsem přišla domů a zkolabovala... probrala jsem se až po 2-3h, byla jsem doma sama, dost nepříjemný zážitek. Potřetí jsem na test po dohodě s gynekoložkou nešla, měla jsem brutální nevolnosti a nemohla jsem sníst nic sladkého, ani chleba nebo těstoviny, natož cukr ve vodě. Říkala, že žádanku mi dát musí, ale že netrvá na tom, abych šla.
@nonnni Tak dnes jsem se ptala svého gynekologa. On o té aktualitě nevěděl, ale otevřel si ty stránky a řekl, že MUDr. Andělová, která je pod tím tvrzením, že je test třeba dělat pomocí tří odběrů, podepsaná, je v oblasti těhotenské cukrovky přední odbornice a hned jí telefonoval. Nemohl se sice dovolat, ale plánuje se s ní spojit. Každopádně na tom webu to nepíšou laici, ale lidé, kteří se na těh. cukr. specializují. (To není dodatek pro Tebe, ale pro ostatní, pokud by měli o spolehlivosti stránek pochybnosti.)
@zmrz_lina nojo no, tak to holt v medicíně bejvá. 🙂 Proto je třeba hledat toho lékaře, kterému na základě zkušeností a referencí člověk může věřit.
@marie_anna já už po svých zkušenostech rozděluji lékaře na ty, kterým věřím víc, a ty, kterým věřím méně. Ale informace/doporučení si, od určité doby, po všech ověřuji.
@zmrz_lina tak já nemám takovou tu všeobecnou paranoiu, že doktoři jsou zkorumpovaní škůdci, jak je dneska moderní. (Neříkám, že Ty ano, jen si toho všímám.) Medicína není všemocná a její pracovníci jsou jen lidi, nemusí se mýlit ze zlé vůle nebo úmyslně klamat. Doporučené postupy různých vyšetření se neustále mění a aktualizují, není jednoduché ani pro ně zaujmout jednoznačný postoj. Pokud bych měla k lékaři vyloženě nedůvěru (tj. myslela bych si, že by mě mohl úmyslně klamat nebo mi škodit), nešla bych k němu vůbec. Chodím jen k těm, kterým věřím jako lidem. To, že nejsou všemohoucí a neomylní, mi připadá jako normální jev přítomný v každém povolání.
@marie_anna je noc fajn, ze te neodpalkoval, ale vyslechl 🙂
@nonnni dokonce mi poděkoval za poznatek a mobilizoval sestru, aby tam zkoušela volat. 🙂
@dokument Na tohle , než mi to sestřička dala vypít, tak mi řekla - vy mě možná budete mít za blázna ale dívejte - a vzala lžičku a upila z toho... No, fakt je akorát ten, že i kdyby tam bylo něco jiného, tak to hned nepoznám, ale kdo ví, jak to tehdy s tím případem bylo... ta maminka nečekala první dítě, takže pravděpodobně neabsolvovala ten test poprvé, a když se pije glukoza, tak to prostě musí být sladký, což asi desinfekce není... Prostě mi ten případ hlava nebere a celý mi to přijde divný...
@nonnni jinak mi opravdu zaškrtli jen kolonku test ogtt, takže je na mně, na jaké pracoviště půjdu.
@nonnni mně dokonce napsal recept na ten roztok, abych si ho vyzvedla v lékárně.
@marie_anna tak, ale i tak specifikuj, ze zadas o ty tri odbery...pokud nabizeji obe varianty, at pak to zase neni spatne. A roztok musis vypit do peti, max do deseti minut a hlidej si, ze te neodebira drive, jak za hodinu🙂
Test jsem neodmítla, ale odmítla jsem tripple testy. Je to čistě tvoje volba, ale musíš si uvědomit důsledky. Taky nepatřím k rizikové skupině, ale to hodně těhotných, to neznamená, že se u tebe těhotenská cukrovka neobjeví. Myslím, že je to jeden z důležitých testů, protože těhotenská cukrovka není sranda zejména pro dítě, proto jsem se rozhodla jít. Např. moje teta též nepatří do rizikové skupiny a těh. cukrovku měla, bylo pak důležité ji hlídat.
Určitě je to zátěž, ale mám své opodstatnění a narozdíl od plodovky není ohrožen život dítěte, takže ho považuji za neinvazivní. Je to ale čistě tvoje rozhodnutí, musíš si říct pro a proti. Pro mě osobně by nebylo proti, že mám špatné žíly, protože tento test považuji za důležitý.
Jen ke glukometrům - jedná se o orientační kontrolu kompenzace diabetika, kterého zajímá, jestli má 12 nebo 8. Nedá se podle něj řídit desetinami, které jsou u testu ogtt určující. Pokud navíc z jednoho glukometru měří více žen v krátkém časovém rozptylu, pak glukometr začne měřit špatně - měření by neměla být prováděná hned po sobě, protože pak jsou schopné hodit glykémii klidně i o 2 mmol/l jinou. A to je velmi podstatná informace u zátěžového testu. Ve 24. týdnu, kdy se tento test provádí, je cukrovka často teprve v rozvoji a dá se odhalit jen pomocí destin. Za další měsíc už ty glykémie mohou být o dost vyšší. Proto je potřeba dělat ten test co nejpřesněji a v laboratoři.
I ty nejlepší glukometry mají klidně 10% odchylku a je to bráno jako norma.
Mám za sebou dvě těhotenství a nebyla jsem ani jednou, vůbec mě tam ani neposlal, na cukr mi dělali jen jeden odběr u gynekologa ráno na lačno.
@nonnni tak to je jasný, když už se tam musím táhnout s ročním synem, zvolím kvalitnější variantu. 😀 Jinak aby nedošlo k mýlce, nebyla jsem tam už jednou v tomto, ale v minulém těhotenství.
@marie_anna hele, tak jeste bacha na to, abys za malym nelitala...mela by ses co nejmene (mezi odbery) hybat...falesne to snizuje glykemii...
není to povinné, tak to nemusíš absolvovat a hotovo, já to tak udělala a všechno cajk🙂
byla jsem na testech před třemi týdny (bez problémů), budu rodit u Apolináře a odtamtud mám i doktora.
Dost mě překvapuje, že skoro každá z nás měla jiné podmínky a jiné odběry. Doktor mi totiž hned vysvětloval, kdy mám naposled jíst, že ten test se skládá ze 3 odběrů, nesmím mít mezi tím fyzickou aktivitu (sedět na zadku v čekárně celou dobu a max. na záchod), nic pít a jíst a vše bylo odměřeno na minuty (vypít do 5 min, kdy u nás stála sestra, přesně každou hodinu jít na odběr - přesně dvě minuty předem naklusat k odběru...) - že jen takto má test vypovídací hodnotu, protože jinak výsledky mohou být zkreslený a vlastně tak pak těhule absolvuje dost zátěžovou procedůru a výsledky jsou o ničem... 😖 To už je pak snad lepší se na to vyprdnout
Napřed si tam zavolej jak postupuje tahle konkrétní ordinace. Já taky všude četla jak berou krev každou hodinu, a tady mě vyvedli z omylu až mi padla brada... Krev mi vzali v 7.05 ráno, dali mi ten sajrajt chemickej, a řekli ať jdu, a přijdu v devět. Nikoho nezajímalo kde budu, co budu dělat, jak mi bude, kolik budu mít pohybu... Nikomu nevadilo že to znamená znovu lozit po schodech do třetího patra, že jsem tam autem a mohlo by se mi udělat zle... Nic prostě. Takže v 9.05 mi vzali znovu krev a nazdar... Víc jsem je nezajímala. A to už se kdyžtak vydržet dá, ne?
@nonnni to všechno vím. 🙂 Radši bych ho dala někomu na hlídání, ale to by šlo dost pozdě ráno a to nevydržím. Nějak to zvládneme. Pokud to bude v Podolí, holt musí počítat s tím, že se tam dítě bude projevovat. Nebo ať ho zabaví oni. 😀
@nonnni nebo mě napadla varianta poprosit někoho, aby tam šel se mnou a malýho v době čekání vozil. To už by se dalo zvládnout.
@marie_anna to zni rozumne🙂
@martinka_33 rozhodně bych to také zvážila .. jde přece jen o toho prcka a pokud by se ti prokázala a ty to neřešila, nemuselo by to mít dobré následky .. a když to tak vezmeš tak "jenom" kvůli modrákům ☹ .. vím jak to myslíš, ale podívej se na to takhle .. já si musím píchat každé ráno fragmin, do břicha .. takže v létě nehrozilo jít mezi lidi na koupák a ted si kupuji na bazén plavky vcelku .. a bolí mě to píchání a modráky mám uplně všude ... 😒 ... a chodím na hematologii každé tři týdny kde mi berou naráz 4 zkumavky krve .. ale dám to.. ten prcek za to stojí .. 😉 držím ti pěsti at se rozhodneš jakkoli 😉
@vera_vila Ano, ano, děkuju @katyxq za doplnění.
Jde o to, že v laborkách mívají navíc levné glukometry, které třeba už často nevyhovují ani nové normě a předpisům. Ale toho si všimne člověk, který s těmi glukometry má zkušenost. Navíc pak takové detaily, jako že první kapka se má otřít... na to často také kašlou.
Já si třeba svůj glukometr hlídám, všimnu si, kdy hrozí, že by mohl měřit blbě. Jednou se mi úplně zbláznil po projití bezpečnostním rámem. Kdybych nevěděla, že mám hypoglykémii a věřila glukometru, tak zkolabuju. Glukometrům se navíc musí dělat čas od času testování přesnosti měření (pomocí kontrolního roztoku). To se v laborkách taky nedělá.

Já se hlavně musím smát tomu, jak někteří pořád ještě žijí v iluzi "co řekne/udělá lékař, musí být pravda/dobře"... Nejsem ještě rozhodnutá, ale jestliže se má test dělat nějakým konkrétním způsobem, pak mě dost fascinuje, jak ho na různých místech dělají různě... To pak má vypovídací hodnotu jak kráva..