icon

Jak vybrat české jméno k příjmení Hiršl-Bojčák?

27. čer 2025

Dobrý den, napadají vás nějaká jména hodící se k dvajjakému příjmení Hiršl - Bojčák či Hiršl- Bojčáková?
Žijeme v zahraničí a chceme spojené příjmení pro nás i děti. Případně Hiršl neoficiálně pouze jako zkratku H.
Jméno chceme české, klidně i staročeské,/slovanské, ale klidně i nevšední. Nejsme úplně pro amerikanismy či výrazně biblická jména.
Zatím nás napadl Kryštof, Matyáš, Emil, Prokop, Václav, Alois, Antonín, Kajetán, Vilém, Vít...
Nebo Míla, Lada, Milada, Anežka, Vendula, Antonie, Hedvika, Ida.
U klučičích jmen nám to s příjmením Jakš takš pasuje, ale u holčičíjo zatím žádné. Zatím jsme nenarazili na to pravé ani I klučičího ani u holčičího jména, třeba nám tu někdo pomůže 🙏🙂 Jinak samozřejmě vím, že to není s těmi příjmeními ideální kombinace a nepasují k sobě.

Strana
z2
barulina
27. čer 2025

Ted jsem se setkala se jménem Slovienka k cizímu asi francouzskému příjmení. A zní mi to tál divně, až se mi to líbí. Původ, jak mi paní říkala je ve slovanské risi

lv
27. čer 2025

Evelína, Johana

1pomnenka
27. čer 2025

Kdybych žila v zahraničí, nikdy bych své dceři nedala koncovku -ová. Líbí se mi Heda a z klučičích Vilém.

pinkninja
27. čer 2025

Já bych se osobně v zahranici (samozřejmě záleží na lokalitě) vyhnula komplikovaným jménům, které cizinec neumí přirozene přečíst… Čárky, háčky, Ř jsou dost velká komplikace. Takže buď opravovat nebo nechat zkomolené…

monny3
27. čer 2025

V zahraničí si dávat dvě příjmení s háčky a čárkami mi přijde dost nepraktické, ale proti gustu 😉 Křestní jméno bych ale určitě dala bez háčků a čárek, takže třeba Kryštof, Matyáš, Anežka... bych rovnou vyloučila. A když tedy dvě složitá příjmení, tak bych křestní dala krátké a jasné, z vašeho výběru Emil, Lada, Ida. Z dalších jmen třeba Oto, Adam, Lubo, Vera, Eva, Mila, Zora ☺️

autor
27. čer 2025

Máme v plánu se za 5 10 let stěhovat zpět do ČR. Zapomněla jsem to napsat..

krupinek1703
27. čer 2025

Z vašeho výběru bych dala pro kluka Vilém a pro holku Ida. Ida je moje srdcovka. Chtěla jsem tak pojmenovat nejmladší, ale nakonec je to Meda.♥️

uzivatelkapetra
27. čer 2025

I když je to dlouhé a plné komplikovaných písmenek, tak mi zní dobře Kateřina Bojčáková, taky nezní špatně Marie a celkově klasické české jména k tomu příjmení pasují.
A z těch mužských je můj osobní favorit Vašek. Kdyby moje druhé bylo kluk byl by to Vašek, první je Karel.

g_m
27. čer 2025

Pokud žijete v zahraničí a příjmení máte ryze česká a špatně vyslovitelná, tak hlavně dejte jména bez háčků a čárek např. David, Barbora, Jana, Tobias atd. cokoliv, co výslovnost s českým příjmením zjednoduší.

monny3
27. čer 2025

No i když se přestěhujete za 5-10 let, tak bude dítě 4-9 let žít v zahraničí, kde nebudou umět vyslovit jeho příjmení ani jméno, když dáte třeba Žanetu 😉

skarol
27. čer 2025

Na holku třeba Zita, Judita, Alena, Iva, Hana, Alice, na kluka třeba Otto, nebo Ota, Hynek, Josef, Karel, Vincent

zlataberta
27. čer 2025

Hynek a Hana😉

berenika39
27. čer 2025

Dita a David, Petra a Petr, Lenka a Karel, Adam a Eva, prostě jednoduchá, bez diakritiky a

chumlee71
27. čer 2025
@monny3

V zahraničí si dávat dvě příjmení s háčky a čárkami mi přijde dost nepraktické, ale proti gustu 😉 Křestní jméno bych ale určitě dala bez háčků a čárek, takže třeba Kryštof, Matyáš, Anežka... bych rovnou vyloučila. A když tedy dvě složitá příjmení, tak bych křestní dala krátké a jasné, z vašeho výběru Emil, Lada, Ida. Z dalších jmen třeba Oto, Adam, Lubo, Vera, Eva, Mila, Zora ☺️

@monny3 my žijeme v zahraničí a kluci se jmenují Tadeáš a Matyáš. Všichni jim říkají Teddy a Maty. Nevidím v tom žádný problém

jipe
27. čer 2025

K příjmení určitě bez háčků jméno, které vysloví i v zahraničí, David, Adam, Michal, Petr, Eva, Alice, Julie, Ema

monny3
27. čer 2025
@chumlee71

@monny3 my žijeme v zahraničí a kluci se jmenují Tadeáš a Matyáš. Všichni jim říkají Teddy a Maty. Nevidím v tom žádný problém

@chumlee71 tak já moc nevidím smysl v tom, dávat dětem žijícím (v případě tazatelky už narozeným) v cizině jména, která potom nikdo nepoužívá. A když jsou děti na nějaké akci, kde se čtou jejich jména, tak tam nemají napsané Tadeáš a Matyáš? Synovo jméno se třeba pravidelně od 4 let čte na závodech, tak kdyby měl nějaké jméno, co moderátor neumí přečíst, dost by nás to štvalo 🤷🏻‍♀️

veronicka89
27. čer 2025

Jak dlouho zijete v cizine .asi moc ne ,ne 😅.. ptz mit tak komplikovane prijmeni a jeste 2 slova by me asi jeblo ...

Takze bych k tomu dala proste uplne neco na 3 písmenka at to vdichni dlysi a chapou na poprvé ...

pinkninja
27. čer 2025
@chumlee71

@chumlee71 Skvele! Ale člověk dost často figuruje ve společnosti i dokladovym jménem. Dítě se tak představí, chodí do školky a do školy… Jak dlouho může člověk fungovat s “nickem”? To mě zajímá… Díky

veronicka89
27. čer 2025

Holcici mate vesmes ok + vych dala do vyberu Anna / Ana ...Hana

Kluka :
Emil,( zacina byt moderní v nemecku

Ale me se libi i treba Jan k tomu
Erik
Eda
Teo

veronicka89
27. čer 2025
@chumlee71

@chumlee71 tak tadeas a matyas je uplne ok... hacky nikde nikdo neresi ani nepise ze jo...

veronicka89
27. čer 2025

Jinak ja jsem zas naopak zvykla ze v cizine se naopak nicky nedavaji ...nezdrobnujou jmena , nezkracuji je pri volani na cloveka ...

autor
28. čer 2025

Moc děkuju za reakce 🙂. Padají tu moc hezká jména 🙂.
Já i manžel když se představujeme, tak používáme naše křestní jména v anglicky znějící podobě. Příjmení vždy zapisujeme bez diakritiky a vždy ho chtějí i spelovat. Kupodivu ho i jsou schopní vyslovit správně Hirsl-Bojcak. Oni tu jsou zvyklí na různé jazykovými, ať už africká jména, indická atp
Jde nám hodně o to, aby až se vrátíme do ČR, tak aby to v českém jazykovém prostředí znělo hezky.
Obecně mám ráda, když se v křestním jméně vyskytuje nějaké výrazné písmeno přítomné i v příjmení. Tady to je zřejmě Š a Á. Proto třeba ten Kryštof nebo Matyáš mi znějí s příjmením hezky. U holky mě žádné jméno nenapadá.
Na druhou stranu i varianta jednoduchého křestního jména je fajn. Tam se jen bojím, že bude přebito silným příjmením a zcela zapadne..
Moc ale děkuju za nápady a inspiraci 🙂

skarol
28. čer 2025

Naopak to příjmení už je tak dlouhé a složité, že to chce jen jednoduché krátké a nekomplikované jméno. Matyáš ani Krištof mi k tomu vůbec nejde

xxx3d
28. čer 2025

Stephanie - Štěpánka
napadlo mě to k tomu, co jsem si přečetla, aby to bylo zvukomalebné potom, až se někdy přestěhujete do ČR
ale neřídila bych se tím, protože dítě bude roky žít v zahraničí, mělo by dostat jméno, které bude pro něj a jeho vybrané vámi a úplně klidně krkolomné potom někdy později po návratu, který se může vlivem čehokoliv odsunout o dalších pět, deset let...
🙂

dyechampion
28. čer 2025

ono by to chtelo trochu myslet na to dite, za ultra ceske jmeno -pokud budete opravdu zit v zahranici-vam fakt nepodekuje, zejmena pokud tam budete mit dalsi hacky a bude dlouhe jako jeho prijmeni. Vzhledem ke dlouhemu a tezkemu prijmeni bych uvazovala o co nejjednodussim jmenu Oto, Eda, Tom, Ben...u holek taky, tam to Ida je dobry, nebo Eva, Lea...

rebe
28. čer 2025

My jsme kvůli životu v zahraničí vybírali jména, které se obdobně vyslovují v různých jazycích. Vy máte dlouhé příjmení, volila bych tedy určitě krátké jméno. Mysli na to, že se tend robek bude ve škole dost často podepisovat celým jménem. K dlouhé samohlásce v příjmení bych určitě stejnou dlouhou ve jméně nedávala, my právě kvůli tomu volili u třetí dceru podobu jména s krátkými, byť je obvyklejší s dlouhým. Napak s příjemním zakončeným -ová jsem nikdy problém neměla.

chumlee71
28. čer 2025
@pinkninja

@chumlee71 Skvele! Ale člověk dost často figuruje ve společnosti i dokladovym jménem. Dítě se tak představí, chodí do školky a do školy… Jak dlouho může člověk fungovat s “nickem”? To mě zajímá… Díky

@pinkninja tak u nás ve škole vypisujeme papíry jake jméno preferuji na oslovení a tím ho pak oslovují a všechny sešity mají podepsané také tak.

chumlee71
28. čer 2025
@veronicka89

@chumlee71 tak tadeas a matyas je uplne ok... hacky nikde nikdo neresi ani nepise ze jo...

@veronicka89 no ne asi👍

chumlee71
28. čer 2025
@monny3

@chumlee71 tak já moc nevidím smysl v tom, dávat dětem žijícím (v případě tazatelky už narozeným) v cizině jména, která potom nikdo nepoužívá. A když jsou děti na nějaké akci, kde se čtou jejich jména, tak tam nemají napsané Tadeáš a Matyáš? Synovo jméno se třeba pravidelně od 4 let čte na závodech, tak kdyby měl nějaké jméno, co moderátor neumí přečíst, dost by nás to štvalo 🤷🏻‍♀️

@monny3 tak naše děti se v cizině narodili a dali jsme jim jména které se nám líbí. Mají tam buď napsáno Tadeas,Matyas a nebo jak oni preferují Teddy And Maty. Tady se to až tak neřeší

monny3
28. čer 2025
@chumlee71

@monny3 tak naše děti se v cizině narodili a dali jsme jim jména které se nám líbí. Mají tam buď napsáno Tadeas,Matyas a nebo jak oni preferují Teddy And Maty. Tady se to až tak neřeší

@chumlee71 tak jestli nenarážíte na situace, kdy se jména používají v "občanské" podobě, tak věřím, že to nevadí 😉 Třeba u syna na závodech (což je co 2 týdny 🙈 ) se prostě čtou jména v oficiální podobě, tak jak jsou děti registrované atd. takže bychom to řešili často 🙃

Strana
z2