Je jméno Dorota vnímáno jako hanlivé?
Ahoj, s manželem bychom chtěli pojmenovat dceru jménem - Dorota, ev. Dorotea. Máme typicky české příjmení. Až při googlení jsem narazila na diskuze, týkající se tohoto jména. Asociace na postavy z pohádek chápu, nevadí nám. Každá pohádka má své postavy, avšak docela mě trápí, že údajně v určitých oblastech republiky je jméno bráno za hanlivé, jako nadávka... Jak to prosím vnímáte vy? PS: v našem kraji jsem se s tímto nesetkala. U nás je to spíše - Jaryn, Anča, Kača, Mařka apod. Děkuji
@odula jsi drzý čert!
Dorinka je moc hezké jméno.
My máme Šarlotku (psanou česky) a někteří ji taky museli strávit 🤭 (nezájem, jejich problém 😁) Jediné jméno, na kterém jsme se s manželem shodli. Měli jsme podmínku, že bude mít svátek dostatečně daleko od narozenin a Vánoc (já mám vše během měsíce 😒) a nechtěli jsme žádné jméno, které už v naší rozvětvené rodině je 😅
Máme Dorotku už skoro 14 let 🙂
A druhou Apolenku ...
Jo, já to hanlivé znám, doma mi tak párkrát taky řekli, já bych to jméno nikdy nedala. Na druhou stranu Dorka je moc hezké.
dorotka nadherne jmeno
Já ho ani jako hanlivé neznám. Každé jméno je krásné, pokud je dané s láskou. Je hezké a hlavně je vhodné jak pro miminko, holčičku Dorotku nebo až bude dospělá či 80 letá paní Dorota. U některých jmen si těžko představím 80 letýho člověka. U nás bylo taky okolí nespokojené s výběrem jméma ....syn Bohdan (Bohdánek, Bóďa, Bobo).
Mě se to líbí moc ❤️❤️❤️ můžeš říkat ve starším věku Dorka , Dorina klidně i Doris 😍😍😍
Ty seš ale Dorota 🤔 Asi mám kořeny tam, kde je to hanlivé...
Je to krásný!! Já celé těhotenství prosazuji jméno Dora ( úplně nejraději bych Teodora), ale bohužel mi to neprošlo, protože přítel zná variantu jména Dorota jako přirovnání k takové lehké holce, no a tím pádem přes to nejede vlak 😕 Kdyby bylo jen na mě, vůbec bych neváhala ❤
My máme Doroteu a řekla bych, že jméno Dorota se začíná dost dávat. Někomu se to líbí někomu třeba tolik ne, ale okolí se časem odpoutá od nějaké zažité představy a bude vnímat to konkrétní dítě. V porovnání s jinými dnešními jmény to není žádná exotika, ale řekla bych spíše tradiční české jméno. Každopádně ve výběru jména si do toho nenechte mluvit. Je to vaše dítě a rozhodnutí. Ostatní si zvyknou a dítě jednou ocení že není další Sára, Ela, Ema apod.
Ano znám "nadávku" ty Doroto, ale jméno si mu líbí a nebrala bych na to ohled, kolik je Pepíčku? A ještě víc vtipů??
Na každém jméně je něco.
Naše dcera je Dora už skoro osm let 😉 Říkáme jí Dorotko, ve skautském oddíle Dorko a ve škole Dorinko, ale to nemá ráda 🙂 Dorota se mi nelíbilo.
Kazdy jmeno je krasny, kdyz se rika hezky 😉
Máme doma Dorotku, moc se mi to líbí. Sestry má Evelínku a Johanku, myslím, že nám to ladí 🙂
Známá má Dorotu a Apolenu
Za mě je to hezke jmeno. Stejne ji jeji pritel bude rikat Dori, Dorinko 😍🖐️
A taky lepsi nez Lili, coz ma kazdy ted... Prestavit si Lili jako nejakou ucitelku nebo Reditelku a cokoli ve vyssi funkci mi nejak nejde 😃
Myslím si že je to krásné jméno s krásným významem "boží dar" vůbec bych se ho nebála .mám kamarádku a pojmenovaly dceru Viktorka a opravdu jako malá dostála svému jménu a dnes je úžasná holčička co rozdává radost . Přijde mi že těch jmen s různými přirovnáními už je tolik že se na to nejde upínat jinak by nebylo z čeho vybírat
Jo a krom tady zmíněných rikame Dorce ještě Dortíku a Dobrotko 🙂
Mám přibuznou Dorotu, oslovujeme ji Dorčo. Teď na dovolené byla paní a měla miminko Dorotku... Dejte jí jméno, jaké se líbí vám a kašlete na okolí. Hlavně vy ji budete oslovovat.
Úplně bych se vykašlala na jakékoliv předsudky pokud se líbí vám a shodneme se na něm, tak směle do toho 😉 my slyšíme na každou z dcer nějaké hanlivé názory u Dominičky že je to Domina, u Štěpánky že to zní zkráceně jako Štětka a u Rozárky kterou teď čekáme, že to je škaredé říkat Róza, nebo Rózára. Nám se ale líbí a je to přece naše dítě, ne někoho jiného 😊
Dorotu jsem měla na seznamu jmen. Líbí se mi. Ale jména mají moc, jsou jako nálepka. Nedala jsem ho, mimo jiné, kvůli negativním vibracím. Př.: třeba jméno Pavlína, mám spojené s malou tlustou holkou ( a opravdu jich pár takových znám) a nejsem jediná. Dorota je na tom podobně, zlá ženská. Nedala bych do vínku dceři takový základ. Dospělý je rozumný, ale děti jsou zlé a hloupé.
@martiniquest My máme taky doma Maxe - Maxmiliána, a zrovna jsem si taky který si den říkala, ze zkrácena verze je jak pro psa 🤣 ale samozřejmě mu tak říkám. Rozhodne se mi líbí víc Max jak Maxim
@fidorka86 to možná ano, ale jak chcete zaručit, že se vaše dítě s takovými nesetká? 9 let na základce udělá hodně a stačí i malá odlišnost. Pravda, jméno je možná ten menší hřích, horší jsou výška, tloušťka, akné a méně movití rodiče. Ale i tak, dát dítěti nálepku a doufat, že to bude bez následku, protože by to tak mělo být, je podle mě nedomyšlené. Ale i tak je to jméno krásné.

Necetla jsem, jestli to tu uz nekdo nepsal. Ale jeste zkusim jednu moznost, kterou jsem zvazovala pro nas...Theodora. Pripadalo mi genialni, ze to muze byt jak Dorinka, tak Tea, Thea.... Obe se mi strasne libi. Ale pak mi nejak docvaklo, ze by se ji asi rikalo jednim z tech tvaru a ne na stridacku obema.... 🤷🏻 Kazdopadne moznost taky... No a Dorotu znam jako takovou lehkou holku no, co se u nas rikalo... Ale kaslat na to ☺️🐔