Je mi 18 a jsem těhotná
Ahoj holky...sem ráda že jsem našla tuto skupinu. Ty rady od vás jsou super.Budu rada za každou radu. Je mi 18 let za půl roku budu mít už 19ct. Jsem mladá,obcas bláznivá holka.Žiju s rodíči.Asi před 3 měsíci jsem poznala jednoho kluka. Začali jsme spolu chodit. Je mu 24,je ze slušné rodiny, má práci co ho moc baví . Před cca 3_4tydnama mě vzal do Prahy na víkend. No samozřejmně jsme se i pomazlili,pomilovali. Jenže pak poslední ten jsme se pohádali a nemluvili spolu. Zhnusil se mi po té hádce a po tom co mi pak ještě psal.Napsala jsem mu že je konec.Že ho nemiluju.Od té doby jsme se neviděli.On mi píše jak mě hrozně miluje atd.Jenže já jeho ne,svým citum nikdo neporoučí. No jinak mi bylo fajn, byla jsem zas sama mela cas na kamarádky atd. Jenže se mi nedostavila tento měsíc vůbec Mences.Vždy jí mám pravidelně. Měla jsem jí dostat 13týho března ale nedostavila se.Řekla jsem si že ještě počkám no bylo 20.3 a furt nic zacalo to být divné.Pak když jsem ležela u tv všimla jsem si že mě bolejí okolo obě prsa.Myslela jsem že to bude nějaká bulka nebo něco.Ale mamce to bylo divný tak mi koupila před týdnem těh.testy..udělala jsem si ho a vyšel pozitivní pak jsem ho dělala další dny a také pozitivní.Byla jsem v šoku!! Nevěděla jsem co mám dělat.Jako první jsem to řekla mamce,babičce a segře. No rodíce mi řekli že je to jen na mě jak se rozhodnu.Byli by rádi kdybych si to nechala.Babička byla štěstím bez sebe. No PAK SEM to napsala "Bejvalymu přiteli" (otcovi dítěte) Ten mi na to řekl že to chce,že chce rodinu,že chce abych je příjmula a milovala je. Jenže já jeho už nemiluju. A vím že bych s ním štastná nikdy nebyla. Zjistila jsem že jsme každej uplně jinej. Nevim teď co nám DĚLAT!!!!!! Svobodná matka být nemohu.Rodíče na tom nejsou ffinančně nejlíp protože pomáhají brachovi a jeho přitelkyni se dostat z dkuhu. Vím že kdybych si to nechala tak on by si za mimčem jezdul a taky platil alim.A staral se o to. Bydlet s malym by jsme mohli u rodiču,nebo v nějakém podnájnu. Otec dítěte bydlí o de mě asi cca 70km hodinu cesty. Ale stěhovat se nebude ma tam svojí praci je to soukr.zemědělec.ma tam vše.A ja k němu nejdu. Nevím zda si to nechat vychovavat ho, otec by se na díťě jezdil dívat postaral se o vše.A pak až bude mimi větší a starší tak by si ho bral i na pár dní k sobě.Nebo jít na potrat :( sama se nedokážu vůbec rozhodnout. Prosim o rady :/
@majaaa82
Prave, nemyslim si, ze je dobry napad takovyto krest ohnem...😉
@karja @majaaa82 Tak tak. Dítě v postýlce, ale musím říct, že jsem si za poslední hodinu na tazatelku mnohokrát vzpomněla. Dcera má takové hysterické období, prořvala svlékání, pak neustále vstávala z vany, taky s brekem, v ručníku nejdřív veselý smích a najednou zase řev, u kaše klidné otevírání pusy, na moji klidnou poznámku "Kočičko, ale papej nejdřív to, co máš v pusince, ještě ji znovu neotvírej." spustila hysterickou scénu, během které jí z pusy tekla kaše, z nosu nudle (utření řev jen zesílilo), z očí slzy. Tak jsem tak na ní koukala, stoupal mi tlak, zhluboka jsem dýchala a říkala si "nemá z toho rozum, nemá z toho rozum". Trošku se právě bojím, jak takové situace bude zvládat někdo jako ta holka (pokud je fakt pravá). ☹
@barumat ty jo, tohle je drsný 🙂) Čtu si asi svou budoucnost, dcerka má zatím devět měsíců a je andílek... ale to se evidentně už brzy změní 🙂 Ale máš pravdu, že když se člověk zamyslí nad nějakou reálnou krizovou situací, která dřív nebo později nastane, tak asi fakt raději ten potrat v tomhle věku. Můžu se jen domnívat, ale tipuju, že by to skončilo řevem nebo fackou. A to je cesta do pekla.
@kajulinek No kdyby dala moznosti adopce nebo potrat, tak se dozvi urcite jine rady...ale jinak nesouhlasim s tim vasim zabijenim deti, chapu ze je to reseni drasticke, ale porad je to v nasem state dovolene a tedy provadene. Je takove zbytecne hazet tady reci o zabijeni, protoze kdo bude chtit, udela to stejne. Zeptala se na nazory a ty dostala-vas nikdo nepranyruje za nazor "ne-potratu", nepranyrujte ostatni za nazor "potratu" a nesnazte presvedcovat o sve pravde. Uz i deti na zs se uci respektovat nazory druhych, tak v nasich letech bychom meli byt na vyssi urovni. Ps:kdo zacal s terminologii jsem nepostrehla ani nezkoumala, jen byl vas prispevek pro me nejakym stylem vic viditelny.
@majaaa82 Malé je jedenáct měsíců. Byla taky zlatá, dokud nezačala lézt. Nejde o to lezení, to je naopak super, doleze si, kam potřebuje, zabaví se. Jenže většinou doleze ke mně a začne mi šplhat po nohách vzhůru. Stát jenže zatím moc neumí, tak se jako prkno kácí dozadu na hlavu. Takže je vzteklá, že jí to nejde, že jí to tím pádem nechci dovolit... Pak je toho taky teď pro ní moc nového, takže je prostě večer vyřízená, předrážděná a přitom fyzicky i psychicky hotová. Prvních deset dní se dokonce v noci budila a chtěla být aspoň hodinu vzhůru. Kdykoliv jsme se pokusili uložit, scéna šílená. Jako bych jí ulomila nohu a nevšimla si. Když jsme jí nechali být, hodinu si klekala, sedala, stoupala, a tak dokola. Po hodině, hodině a půl se nechala teprve uložit. Šílený 😁 Teď už to jde, ale furt je to teda náročný, hlavně pro maminku, samozřejmě 😊 Třeba dneska si stoupla ke schodu, co máme do kumbálu, a kecla si na zadek. Stoupla, sedla. Stoupla, sedla. Do zblbnutí, ale člověk u ní musí být.
Jsem rodič předčasně narozeného dítěte, ano 24. týden je brany jako "start" pro záchranu. Je to výsledek úžasné práce neonat. center, doktoru a sester. Když se ve 24. tt narodí, rozhodne samo nedycha- je nutná intubace, později CPAP, atd... děti mají zakryté oči, aby se dal vyvíjela sítnice. Stačí chvíle bez kyslíku a první, co jde do haje je prave zrak a sluch. Je to ohromná bolest, nejen pro rodiče. Vidět syna napichaneho Infuzemi, nabírání Astrupu a další procedury. Nic neni bez rizika, znám pani s holčičkou, co se narodila ve 24. tt a za to, co zkusila s mladou by zasloužila metál! A bohužel znám i případ kdy 28.tt dítě to proste nedalo. Proto se nazývají plodem.
Co se týká tématu, je úplně jedno, jestli je mi 18 nebo 30, důležitý je, do čeho privedu mimino. Nejen materiálně, ale i jestli jsem schopna tu rodinu s někým tvořit a jednoduše zajistit dobre podmínky k vývoji.
Taky jsem máma. A ano, náklady minimální. Kromě umělého mlíka, pokud by bylo potřeba, to je pravda. Ale nemyslím si, že by to byla případně tak brutální položka, když na to autorka podle všeho finančně zcela sama nebude (otec vypadá rozumně). Oblečky a vybavení pro mimčo dá mámě v nouzi kdekdo i zadarmo, a to nejen kámošky. ,,Trošku kvalitu"... to je u oblečků jako co?? Je jich všude plno, za pětikilo balík na půl roku není problém, a jsou to pěkné věci. Jsou toho plné facebookové skupiny, nebo na bazoši. A když to otočím- kvůli ,,riziku", že bude dítě chodit v bodýčkách se žmolkama, raději pošleme slečnu na potrat?
A jéje, přečetla jsem si komentáře k tomu co jsem psala já, odpověděla... a nevšimla si, že jsou mezi tím ještě tři stránky příspěvků :D :D Takže solidní výkřik do tmy, pardon 🙂
@muhehehe když používáte moje slova, tak vám odpovím :D kvůli žmolkům se fakt svět nezhroutí, ale několikrát se v mém okolí dělala sbírka dětských oblečků do nemocnice a když jsem viděla, co je někdo schopen "darovat" tak fakt ne, a to se ještě některé maminky cítily uražené, když jsme ty hadry odmítly. Prostě zadáčo vám nikdo nic jen tak nedá, to je moje zkušenost. Když chci, aby oblečení trošku vypadalo a nebyly to jen lítací hadry, tak se prostě připlatit musí. Nebo prostě číhat na výprodeje... Co se týká financí, zdravý kojenec třeba nemá takové nároky, ale zdraví není samozřejmost ani u osmnáctileté mámy a i tím se musí počítat.
@muhehehe No jasně, že se to DÁ. Pokud se chce. Ale slečna po dítěti nijak netouží, a myslíte, že bude štěstím bez sebe, že si roky odtrhuje od pusy, chodí po brigádách, a jinak jen dřepí doma a počítá každou korunu a řeší, jestli koupit radši další balík plen, nebo dudlíka, místo aby lítala s kamarádkama, vybírala si, jestli si koupí tyhle nebo tamty kecky, a prostě si bezstarostně užívala telecí roky? Že jí tu všichni tak vehementně přemlouvají, že to dá. No ani, pokud někdo po dítěti fakt touží, je připraven a ochoten pro to leccos obětovat. A sorry, ale to holka fakt nevypadá.
@ no ano, ne no ani.
Proč se autorka k tomu za celou dobu nevyjádřila? Není to zase nějaká puberťačka co se nudi a baví se tu?!
@terezasm tak ono je celkem jedno jaky jsem ja nebo kdokoliv jinej mel v 19 priority. Mit starosti o kecoury a jaky si gde koupim může mít člověk pohodlně i ve třiceti, že jo. Otázka ovšem je, co člověk se svýma prioritama udělá pod vlivem změněných životních okolností - bude je držet za každou cenu, nebo se zamyslí a zkusí je přehodnotit? Myslím, že se tomu říká... proces zrání, nebo tak nějak.
@barumat to si fakt myslíš? 😨 zvláštní.
a taky mam dojem, že malinkato přeceňujes dopad týhle diskuse. ja vim, že je těžký si to jenom představit - ale - rozhodnutí není na tetkách koníkovkách... :D (nemyslím si, že tady komukoliv chce kdokoliv cokoliv přišívat ;) )
PS - máš dojem, že člověk nepotřebuje zrát skrze okolnosti a často i problémy, který se mu staví do cesty? A to, jak situaci, okolnosti, často problém vyřeší, že ho formuje do budoucna? Víš co mě rozčiluje? Že mladý těhotný se často berou jako hájený chudinky, který si už nebudou moct užít života, protože dítě. Skoro jako kdyby věk pod 25 byl indikací k potratu - protože jsou mladý, tak si to přece nebudou "kazit" nějakým miminem a starostma. Protože jsou mladý, tak maj přece jiný priority, a kdo jsem přece já, abych si dovolila vyjádřit že přehodnocení priorit je součástí lidskýho zrání. Jejdanáčku. Ona je přece mladá, tak má jiný priority.... a radši neříkej nic, co by jí mohlo způsobit přemýšlení, protože je přece mladá a má právo si užívat života. Amen.
jo, PPS - nemusíš mi vykat.
@barumat Proč tohle píšeš mně? Co já tady komu radím, k čemu přemlouvám? Jen jsem psala, že ohledně FINANCÍ já ten problém nevidím - malé dítě prostě stojí víceméně tolik, kolik rodič chce, aby stálo.. a nemusí to být skoro nic, přičemž prcek tím fakt netrpí... svět se nezboří nejen z bodýček se žmolkama, jak velkoryse připouští myshoun, ale ani z hadrů na donošení. A pokud se tu pak snesou ,,argumenty" typu ,,oblečky jsou ale přece drahé, když chci pěkné!", tak kde to jsme? To už jsme hodně daleko od podstaty problému, o který tu jde. Toho se týkala má poslední reakce. A jinak netvrdím že na tvém pohledu nic není, naopak, ale co se týče určité agresivity příspěvků, na kterou setrvale nadáváš... mám dojem, že v ní vedeš.
@barumat vaše příspěvky se mi libi, máme stejny pohled na vec. Moje názory jsou formovane zkušenostmi z okolí. Bohužel to, ze se mladí rozejdou a hodí prcka na krk prarodicum je častější.
PS: Jsem rada, ze zraju aniž bych do toho procesu tahala další 😃 Osobně mi přijde nefer, když rodiče mají decka téměř dospělá a těší se, ze si budou moci trochu užívat a měla bych se jim pověsit na krk s vnoucetem.
@muhehehe já, milá muhehe, vůbec nechápu proč jste se chytla těch hadru?!! Ano, zmínila jsem je jako určitou položku, ale fakt mi hlava nebere, proč z toho děláte krapet haló. Psala jsem několikrát o tom, ze nikdy nemůžete počítat, ze se nevyskytnou komplikace a peníze proste řešit budete, mluvím z vlastní zkušenosti. Mam děcko s centrální hypotonii o dalších věcech ani nemluvím, a za první rok jeho života jsem do nej narvala úspory za docela spoustu let. Jsem sakra vděčná za to, ze jsem si tenhle nadstandart mohla dovolit, bylo a je mi sumak, ze kocar byl z bazaru, oblečeni taky. Jen me to někdy zamrzi, nic víc. Jinak ironické poznámky, ze velkoryse neco připouštím, si nechte od cesty- to je forma vztahove agrese, z níž napadáte jiné.

@majaaa82 Teď jsem se chtěla podivit, co všechno si lidi nevymyslí, protože nemají co na práci (myslím trolly🙂) Ale vlastně teď taky nemám nic moc na práci, tak tu plácám🙂