icon

Jména pro miminka. Jaká plánujete a podle čeho se rozhodujete?

monny3
26. bře 2025

Jaká jména pro miminka letošního roku plánujete ❤️ ? A podle čeho se rozhodujete ☺️ Nebo i když miminko nečekáte, jaké jméno by se vám aktuálně líbilo 🤩 ?

Strana
z2
kakba
26. bře 2025

Vanda, Barborka a Simon. Nerozhoduju se dle toho co frci, ale dle toho co se nam libi.

kristousenecek
26. bře 2025

U chlapečka bych chtěla Noel;* ,pro holčičku buď Naomi nebo Zoe ;* ,...
Tak snad ukecanám chlapa ještě na to třetí ;* ...a nerozhoduju se podle toho co frčí;)

jaja01k
26. bře 2025

Pro kluka se mi líbí Marek, Jakub, Aleš, Martin, Alois. Pro holčičku Eliška, Irena, Zina, Matylda, Alena.

monny3
autor
26. bře 2025

@kakba Vanda je pěkný, vlastně známý a "běžný" ale malou žádnou neznám 👌🏻 Šimonů malých pár znám ☺️

monny3
autor
26. bře 2025

@kristousenecek Noel (nebo i Noe) se mi na kluka taky líbí a Zoe i Naomi krásný ☺️ Ono se to, co zrovna třeba začíná frčet, těžko odhaduje, my jsme před 7 lety synovi vybrali Maxim, žádného jsme neznali, jen designéra Velčovského, koukali jsme na četnost v ČR (tehdy se to ještě před gdpr zveřejňovalo každoročně normálně na netu) a bylo jich fakt málo... Jenže bum, pak se s nimi roztrhl pytel, jeden další ve školce, jeden na tréninku, jeden teď ve škole 🙈 Jako nepotřebuji, aby bylo dítě jménem unikátní, ale zase aby to nebylo jako z nás, když byly ve třídě 3 Lenky, 3 Martinové a podobně 😅

reeeza
26. bře 2025

Emil, Kryštof, Jeroným, Mojmír, Prokop, Kajetán
Anežka, Hedvika, Berta, Milada, Julie, Míla

me_druhe_ja
26. bře 2025

@monny3 Já teda jména vybírala podle toho, co se líbilo mě a partnerovi. A vůbec jsem nekoukala na to, jestli je jich 5 nebo 5 milionů. 😀 proč by mělo být vlastně nějak důležitý, že se tak jmenuje víc děti? 🤷

monny3
autor
26. bře 2025

@me_druhe_ja tak samozřejmě jde primárně o to, jak jméno vnímají rodiče dítěte, jméno, které se mi nelíbí, bych přece nedala 😅 A nedala bych ani jméno, se kterým není úplně ok manžel, u někoho tady jsem dokonce četla, že po manželovi má dítě příjmení, tak ten už nebude mluvit do výběru jména, že to si rozhodne žena čistě podle sebe 🤭
A ta jména, která jsou častá mi asi vadí z dob mého dětství, kdy se to fakt v každé třídě nebo kroužku opakovalo a přišlo mi to divný, že jedné máme teda říkat Marťa, druhé Martinka a třetí Martina, aby se to odlišilo 😉

suzanna123
26. bře 2025

@me_druhe_ja já to kombinovala - co se líbilo nám, jak je to běžné (o nějaký vyloženě unikát jsem nestála), jak to vychází se svátky (blbě u obou 😀)... Co jsem třeba vůbec neřešila, bylo, co si o tom myslí příbuzenstvo (respektive poté, co mi babička vybraná jména zhnusila, jsem se už s dalšími nápady nesvěřovala 😀)

monny3
autor
26. bře 2025

@suzanna123 myslím, že u každého, kdo jméno řekne už v těhotenství, se najde aspoň jeden blízký člověk, který zareaguje (z různých důvodů) zhnuseně, ať oznámíš, že dítě bude František nebo Samuel 😅 U některých jmen je taková reakce teda asi častější, ale je asi fakt na jakékoliv jméno 🙈

suzanna123
26. bře 2025

@monny3 ona nereagovala zhnuseně - jen se mě optala, jestli Kryštofovi budeme říkat Štofi a na Karolínku, že její kamarádka má taky Káju - a mohla jsem vybírat znovu 😀

monny3
autor
26. bře 2025

@suzanna123 jo to jsem napsala špatně s tím zhnusením, chápu, že Štofi to zhnusil tobě 😅😅😅 Ale tak řekněme, že vždy se najde nějaká reakce, že se ten člověk zasekne, nebo zareaguje s divným výrazem nějak jako "a proč zrovna tohle?" nebo taky skvělý "tak se jmenoval jeden kolega a byl to byl hroznej debil" 🙈

verunnaj
26. bře 2025

Děti už mám a neplánuju další, ale chlapečka jsem chtěla vždycky Jakuba a jako další holka by byla Emílie😁

ladyjigsaw
26. bře 2025

Bohužel už ejde vybírat podle četnosti, všeho je všude hodně 😁ale aktuálně vybírám, pohlaví se brzo dozvíme.Zatim nevím. Máme pár požadavků, žádné háčky apod, minimálně 3 slabiky 🤣

monny3
autor
26. bře 2025

@ladyjigsaw máte krátké příjmení nebo se vám prostě líbí delší jména ☺️ ? Mně přijde super, že dnešním dětem vlastně žádné jméno nepřijde divné, ať je "staročeské" jako třeba Bořivoj a Živa, zahraniční jako Abigail a Matteo, nebo ta v čele žebříčku popularity jako Jakub a Eliška ☺️

kakba
26. bře 2025

@monny3 je mi jedno kdo, jaka jmena dava. Ja s takovym jmenem zit nemusim. Treba moje kamaradka ma tyden starou holcicku a dostala jmeno Wilhelmina. Muzu si o tom myslet sve, ale bude s tim zit ona.

ladyjigsaw
26. bře 2025

@monny3 jen to tak máme u ostatních dětí, tak to chceme zachovat 😉ale pro kluky příjmení dvojslabicne, u holek to ale vychází na 4 no😁

monny3
autor
26. bře 2025

@kakba no tak jasně, že si můžeš myslet, co chceš, to nikdo nezpochybňuje, ne ☺️

lauriak
26. bře 2025

Nevím co je v kurzu ale u holcicky zvazujeme jmena Olívie, Alžběta, Aurora a Karolína. Kluk by byl Vincent nebo Alfréd.

hanka_12345
26. bře 2025

@me_druhe_ja me to vadi treba. Nechci jmeno co ma dalsich 5 deti ve skolce 🤷‍♀️ ja to tak proste mam

ladyjigsaw
26. bře 2025

@hanka_12345 to já naštěstí řešit nemusím 🤣žijeme v Německu a a tady jsou ty jména hoooodne různá 😁

ladyjigsaw
26. bře 2025

@lauriak Aurora se mi hrozně líbí, ale jen v základním tvaru

me_druhe_ja
26. bře 2025

@hanka_12345 v pohodě, každej podle sebe. 🙂 jen se mi to osobně těžko chápe... když si představím, že mám třeba 15 let vysněné jméno pro holčičku, otěhotním, je to holka, partnerovi se taky líbí, ale zrovna je to jméno populární, takže se rozhodnu to svoje 15 let vysněné jméno nedat jen proto, že se tak jmenuje víc děti. 🙂

volfikovi
26. bře 2025

Mám doma Evu, Hanu a Matěje. Kdyby se nám povedlo ještě jedno dítko tak bychom pro holčičku chtěli jméno Elizabeth a pro chlapečka se mi líbí Gabriel , ale ten by neprošel přes manžela . Tak by to byl asi Max 😁

kristousenecek
26. bře 2025

@monny3 já vás úplně chápu ;)* ...taky sem to tak měla a mám chtěla sem od malá Miu mám ji a teďka hned samá Mia ,bože noo ale pořád lepší než Sofie,Ema a Eliška sou to taky pěkný jména,ale je jich moc noo ;) ,...u kluka já právě toho Maxim sem nechala tak máme Maxmiliána;) taky top ,znám jen našeho a od známé malej co je o rok a něco od toho našeho tož jde zatím noo ;)

bramarfi
26. bře 2025

Ciste hypoteticky, protože na další dítě se nechystam: v jine realitě života v zahraničí a neceskeho příjmení: Grace a Noel. V naší realitě s ryze českým prijmenim: Mariana nebo Rozalie (spis Mariana) a Štěpán.

lenivekotatko
26. bře 2025

To je tezky, cca 3 roky pred tim než jsme vubec sli do toho abychom planovali dite jsme se bavili o jménech pro potencionalni dite, z klučičích se nam nelíbilo skoro nic,nebo jsme meli stejne jmeno v okoli, z holčičích jsme meli asi 3. Nakonec to byl Tobiáš a z holek Isabella, Liliana a Ema...jak naschval se zacaly všechna jmena zrovna rodit,my jsme ještě ani neplanovali dítě...a šup kluk, žádné jméno se nám nelibilo tolik jak ten náš Tobiáš 🥲 navic tatínek mimca je Tomáš -Tobiáš, vždyť je to super,je to úplně jiný ale přitom dost podobný... takže jsme ho stejně dali,jako je jich dost,ale neni to zatim tak hrozny🤣

monny3
autor
26. bře 2025

@kristousenecek my máme příjmení sice ne dlouhé, ale musíme ho většinou hláskovat, takže křestní jméno potřebujeme jasné. Třeba právě Maxmilián už je moc, aby nemusel hláskovat jestli je MaXmilian nebo MaXImilian 😁 Ale je to taky moc pěkný ☺️ A používáte to takhle v základní podobě? My Maximovi většinou říkáme Maxim ☺️ A Mia a Maxmilián je pěkné k sobě 🩷

hkosakova1984
26. bře 2025

Můj mrňous bude Radim, holčička by byla Nina. Vybírala jsem podle toho, co se nám líbilo, hodilo se k příjmení (nebude po mě) ale taky tak, aby jich nebylo v naší malý vsi dalších 5. Aby nebylo to jméno v rodině, a taky aby neměl svátek pár dní po narozeninách. A důležité bylo, aby se líbilo nám všem.
Další jména ve výběru byla Hedvika, a Ondra.

hanka_12345
27. bře 2025

@me_druhe_ja me se libila moc Tereza vzdycky. Chtela jsem ji, 10 let jsem si rikala az budu mit dceru tak ji to dam..nu mam 2 kluky :D
porad se mi moc libi ale ma ji tu par lidi a nedala bych to...

Strana
z2