icon

Jméno Benedikt. Jak mu doma říkáte? A tipy na další jména?

azaliah
20. led 2026

Je tu někdo, kdo má syna jménem Benedikt? Jak mu říkáte?
Vybíráme jméno a nemůžu nic vybrat, nic se mi nelíbí...
Anebo mi rovnou i napište prosím tipy na klučičí jména, díky 🫶🏻

Strana
z3
kleio
21. led 2026

Měli jsme to stejně - pro holku tolik možností a pro kluka horkotěžko. Benedikta jsem ve výběru měla, ale bohužel máme dlouhé typicky české přijimení, ke kterému se tyhle složitější zvláštnější jména vůbec nehodí. Říkala bych mu Bene.
Pak máme známého, který má německé jméno Benno, sice trochu extravagantní, ale taky se mi to dost líbí.

azaliah
autor
21. led 2026

@petaov Jo, to mě od Dominika odrazuje, rádi bychom nějaké méně časté, ale je to boj.

@monny3 Nevím, jestli ten Benedikt zase právě nezní až moc formálně... A jméno Maxim je super, taky mě zaujalo. 🙂

monny3
21. led 2026
@azaliah

@petaov Jo, to mě od Dominika odrazuje, rádi bychom nějaké méně časté, ale je to boj.

@monny3 Nevím, jestli ten Benedikt zase právě nezní až moc formálně... A jméno Maxim je super, taky mě zaujalo. 🙂

@azaliah já si jména u druhého prcka zkoušela říkat i v různých pádech, když jsem si nebyla jistá,jak mi to bude znít 🤭 A pro druhého kluka jsem navrhovala Bruno, Oskar, Ruben, Alex, Viktor, Leo ☺️ Ale máme holčičku Madlen 😃

azaliah
autor
21. led 2026
@monny3

@azaliah já si jména u druhého prcka zkoušela říkat i v různých pádech, když jsem si nebyla jistá,jak mi to bude znít 🤭 A pro druhého kluka jsem navrhovala Bruno, Oskar, Ruben, Alex, Viktor, Leo ☺️ Ale máme holčičku Madlen 😃

@monny3 Jo, přesně to dělám, já už si přijdu jak postižená, furt v hlavě skloňuju jména. A manžela už moje návrhy ani nebaví a je ze mě maličko na prášky 😀

eldoradoh
22. led 2026

Kamarádka má dvojčata, jeden je A - Albert a druhý B - Benedikt 🙂

jolcap
22. led 2026

Já teda řešila spojení s příjmením a pořád mě neskutečně tahá za uši české příjmení a k tomu jakákoliv exotika, takže fakt spojení Kevin Novák je pro mě trest. Další , co řeším, že to nebude jen malé dítě jednou vyroste a to jméno mu zůstane, takže další várka jmen mimo. A naposledy jsem si prostě napsala jméno a příjmení a četla ho jak to bude znít.

azaliah
autor
22. led 2026
@jolcap

Já teda řešila spojení s příjmením a pořád mě neskutečně tahá za uši české příjmení a k tomu jakákoliv exotika, takže fakt spojení Kevin Novák je pro mě trest. Další , co řeším, že to nebude jen malé dítě jednou vyroste a to jméno mu zůstane, takže další várka jmen mimo. A naposledy jsem si prostě napsala jméno a příjmení a četla ho jak to bude znít.

@jolcap To souhlasím, taky nechci právě žádnou přehnanou exotiku, také mi to zní divně. Vůbec mě ale neoslovují typická jména, takže si přejeme něco méně všedního. Řešíme to celé těhotenství, jenže nic nás nezaujalo tak, abychom si řekli, jo, to je ono. 😕

jolcap
22. led 2026
@azaliah

@jolcap To souhlasím, taky nechci právě žádnou přehnanou exotiku, také mi to zní divně. Vůbec mě ale neoslovují typická jména, takže si přejeme něco méně všedního. Řešíme to celé těhotenství, jenže nic nás nezaujalo tak, abychom si řekli, jo, to je ono. 😕

@azaliah no ona některá ta typicky česká jména nejsou zase tak běžná jako ta "exotická" nebo spíš módní, takže ve školce je ted milion Maxíků, Bruníků a pod.. Nám se třeba do rodiny po třech generacích vrátila Maruška a Vašek.

azaliah
autor
22. led 2026
@jolcap

@azaliah no ona některá ta typicky česká jména nejsou zase tak běžná jako ta "exotická" nebo spíš módní, takže ve školce je ted milion Maxíků, Bruníků a pod.. Nám se třeba do rodiny po třech generacích vrátila Maruška a Vašek.

@jolcap To je pravda. Jen já si neumím představit, že se moje dítě bude jmenovat třeba Stanislav. A to proti tomu jménu nic nemám, jen tak nevidím svoje dítě. A žádné jméno není prostě takové, že by nás chytlo. Je to prostě boj...

monny3
22. led 2026
@jolcap

@jolcap zrovna malých Marušek a Vašíků máme teď kolem sebe fakt hodně, takže se to zase vrací tak nějak hromadně 🤭 stejně jako ta vlna posledních let plná Maxíků a Miušek 😃 Ale obecně jsou jména v dnešní době fakt různorodá, ve školce jsou spolu Anička, Anika, Kubík, Natan, Mia, Maruška, Sebík, Matouš, Josefína...😉

janety32
22. led 2026

My máme Benedikta a moc se nám to jméno líbí, i lidé z okolí reagují pozitivně. Tvarů je spousta, my používáme různě Ben, Beník, Beníček, Beňula (Beňulda, Beňulák), Bený, Bendý... to už je o vlastní fantazii... Pro většinu je prostě Ben, to se dobře pamatovalo i psalo jemu ;)

jolcap
22. led 2026
@azaliah

@jolcap To je pravda. Jen já si neumím představit, že se moje dítě bude jmenovat třeba Stanislav. A to proti tomu jménu nic nemám, jen tak nevidím svoje dítě. A žádné jméno není prostě takové, že by nás chytlo. Je to prostě boj...

@azaliah no a já si dovedu představit i ty jiný varianty toho jména a hlavně až bude dospělý tak to nebude znít divně, mě se tak nějak ty klasická jména líbí a hlavně fakt záleží na příjmení podle mě

azaliah
autor
22. led 2026
@janety32

My máme Benedikta a moc se nám to jméno líbí, i lidé z okolí reagují pozitivně. Tvarů je spousta, my používáme různě Ben, Beník, Beníček, Beňula (Beňulda, Beňulák), Bený, Bendý... to už je o vlastní fantazii... Pro většinu je prostě Ben, to se dobře pamatovalo i psalo jemu ;)

@janety32 A příjmení máte české? Říkáte mu i Benedikte? 🙂

korin
22. led 2026

Vzpomínám si, jak kamarádka tvrdila, že rozhodně své dceři nebude zdrobňovat jméno, jak to nesnáší, vždy jen základní tvar atd. No a teď má dcerky už dvě a oslovují je právě těmi "patvary" 🙂 kterými vždycky pohrdala. To není útok na autorku diskuze, jen chci říct, že se to často vyvrbí jinak, než má člověk v plánu. Třeba si dítě vymyslí přezdívku, která se ujme a s původním jménem už nemá moc společného.

azaliah
autor
22. led 2026
@korin

Vzpomínám si, jak kamarádka tvrdila, že rozhodně své dceři nebude zdrobňovat jméno, jak to nesnáší, vždy jen základní tvar atd. No a teď má dcerky už dvě a oslovují je právě těmi "patvary" 🙂 kterými vždycky pohrdala. To není útok na autorku diskuze, jen chci říct, že se to často vyvrbí jinak, než má člověk v plánu. Třeba si dítě vymyslí přezdívku, která se ujme a s původním jménem už nemá moc společného.

@korin Tak já to spíše myslela v situaci, kdy to vadí nositeli. My také doma dceři říkáme zdrobněle, hezká zdrobnělina jména je pro mě osobně také kritérium, já proti nim nic nemám 🙂

janety32
22. led 2026
@azaliah

@janety32 A příjmení máte české? Říkáte mu i Benedikte? 🙂

@azaliah Ano, normální české... A někdy používáme i Benedikte, ale je to ještě malý kluk, tak zatím převažují zdrobněliny...

azaliah
autor
22. led 2026
@janety32

@azaliah Ano, normální české... A někdy používáme i Benedikte, ale je to ještě malý kluk, tak zatím převažují zdrobněliny...

@janety32 Ale napsala jste moc hezké zdrobněliny, celkem mě to posunulo to jméno dát, díky 🙂 Pokud se tak rozhodneme, snad neuděláme chybu a bude mu to sedět.

enikla
22. led 2026

@azaliah co Sebastian ?

janule0123
22. led 2026

Dcera má v kroužku.. maminka mu říká Ben a i všichni ostatní 🙂

azaliah
autor
22. led 2026
@enikla

@azaliah co Sebastian ?

@enikla Připadá mi, že je to hodně populární jméno poslední dobou. Asi by mi nevadilo, ale upřímně není můj favorit.

lokesa
23. led 2026

Chtěla jsem Benedikta (používáme u dětí i zakladní tvary, takže bychom říkali Benedikte, Beny), ale nakonec vyhrálo jiné. Syn má nakonec Benedikta ve školce a tomu jsem slyšela říkat zásadně Beníku.

mabs
23. led 2026
@azaliah

@mysh_me No já i manžel máme s tím klučičím šílený problém, jako fakt se nám nelíbí nic, dcera měla jméno už asi od 3. měsíce těhotenství 😀

@azaliah Jméno pro dceru máme a ještě nejsem ani těhotná 😀 Kluka nepojmenujeme nikdy 🙈

makovice88
23. led 2026

Nemam tedy syna s tímto jmenem, ale mame v rodine. Pan je uz v duchodu a rikame mu zasadne Bene. ☺️ Rikal, ze mu to jmeno vyhovovalo i v zahraničí, kde jeden cas žil. Jinak jeho maminka mu prý říkala Beníku a to se mu moc libilo.

azaliah
autor
23. led 2026
@mabs

@azaliah Jméno pro dceru máme a ještě nejsem ani těhotná 😀 Kluka nepojmenujeme nikdy 🙈

@mabs Úplně vám rozumím. My už jsme zoufalí 😀

azaliah
autor
23. led 2026
@makovice88

Nemam tedy syna s tímto jmenem, ale mame v rodine. Pan je uz v duchodu a rikame mu zasadne Bene. ☺️ Rikal, ze mu to jmeno vyhovovalo i v zahraničí, kde jeden cas žil. Jinak jeho maminka mu prý říkala Beníku a to se mu moc libilo.

@makovice88 Bene mi přijde pro dospělého fajn, Beníku asi spíš jen pro klučinu dítě, nebo tak to aspoň plánuji já. Pokud to jméno teda nakonec dáme 🙈😀 A jak vám se to jméno líbí? Nepřijde vám psí? 😀

mabs
23. led 2026
@azaliah

@mabs Úplně vám rozumím. My už jsme zoufalí 😀

@azaliah chápu. Jestli budu mít třetího syna, bude to Hej ty 😂

azaliah
autor
23. led 2026
@mabs

@azaliah chápu. Jestli budu mít třetího syna, bude to Hej ty 😂

@mabs Haha, my včera zas říkali, že náš bude NoName 😂

mabs
23. led 2026
@azaliah

@mabs Haha, my včera zas říkali, že náš bude NoName 😂

@azaliah to ale není špatný 😀

lvl16
23. led 2026

Normálně Bene 🙂.

veronicka89
23. led 2026

Benedikt jsme meli ve vyberu taky . Občas přemýšlím ze jsme mohli dat , ale nas syn je taková šílená střela ze se Max na nej hodí perfektně. A tím ze jsem nechtěla žádné dlouhé ptz vím ze bych to stejně zkracovala ( jako u 1. Syna kde jsem mu dala jména dokonce 2 😳😁💁🏼) je Max super.
Tady je éra Maxu daaaavno pryč .

Jinak měli jsme tam ještě Mick , MIK , to se mi taky pořád líbí

Jinak par jmen ze školky

Aurel
Leon
Elias
Emil (zde velmi oblíbené a dávají to často boháči, přitom mě to přijde jak pro traktoristu 👀)
Johan
Nikolas
Linus
Leo

;) aneb naše ,, Alpské,, rakouské skolkove vesnické jmena )

Strana
z3