Koupání v teplé vaně v těhotenství, neublížím dítěti?
Ahoj holky. Jak je to s koupelí v těhotenství? Mám ráda se naložit do vany třeba na půl hodiny při 40 stupních. Nemůžu ublížit dítěti? Jsem na začátku těhotenství. Děkuji. 🙂
@astyna Myslím, že většina včetně zakladatelky tu pochopila a o čem mluvím. I ty 2mm v děloze jsou napojeny na krevní oběh matky a právě první semestr je nejrizikovější. Viz. například info k saunování:
V těhotenství prý může sauna vyvolat i potrat. „Situace se ale částečně mění v okamžiku, kdy vynechají měsíčky a těhotenský test je pozitivní," říká gynekolog MUDr. Truneček. „Tady bych byl již opatrnější a saunu bych raději nedoporučil." Vysoké teploty totiž mohou negativně působit na organismus těhotné. Klesne krevní tlak a hrozí kolapsové stavy. Fatální následky ale sauna může mít pro embryo v těle ženy. „Hrozí totiž poruchy centrálního nervového systému a dokonce vyvolání potratu," doplňuje lékař.
S druhým a třetím trimestrem se rizika výrazně snižují. Další dva trimestry těhotenství už s sebou nenesou tato rizika, i přesto ale lékaři upozorňují, že žena, která chce i v těhotenství navštěvovat saunu, musí být absolutně zdravá a bez komplikací.
Koupání v teplé vodě se nedoporučuje - nezjišťovala jsem proč > ale jelkož by se nemělo ani přes příliž opalovat tak je to asi i kvůli přehrátí miminka? (potrat?)A později kvůli možnému předčasnému porodu. Já si teplou vanu dala asi kolem 36-37 týdne. Měla jsem křeče tak na uvolnění nebo rozjetí porodu.
@jarka1992 ja som tiez z tych,co sa radi varia a v tehotenstvach som to riesila tak,ze som si horucu vodu napustila len pod chrbat, neponarala som podbrusko ani neskor brucho,skvele to ulavuje aj krizom 🙂
Pokud nemas problemy, tak bych to vuuubec neresila. Vsak tu vodu nebudes mit varici, ani v ni nebudes nekolik hodin. Srovnani s celo az vicedenni horečkou mi prijde trochu mimo..
První 3-4 měsíce určitě můžeš, taky miluji horkou koupel 🙂 Pak uvidíš, sleduj reakce těla, zda ti není nevolno a určitě to nepřeháněj, dej si raději horkou sprchu, než přímo koupel. A později, tak od 6-7 měsíce už opravdu s horkou vodou opatrně. Mně pak chvílemi ulevovala teplá koupel od poslíčku, ale nakonec pomáhá spustit porod 😉
Voda by neměla mít více než 37st. Vím to z jednoho wellness hotelu, kam jsem jela v těhotenství, ověřovali to u primářky. Taky miluju naložit se do horké vany. Vanu si dávám, ale ne tak horkou jako dříve, přeci jen je mi pořád zima.
Ono se to moc neví, ale i v těhotenství se může saunovat, ale až od druhého trimestru, právě v tom prvním je tedy potřeba dávat na horka pozor kvůli potratu, je ale nutné, aby byla těhotná naprosto v pořádku a byla zvyklá se před otěhotněním saunovat a do sauny se jde jen prohřát, nepřehřívat, zůstat co nejníže, raději sprcha než vlézt přímo do vody, pravidla podobné jako u malých dětí. Máme tady skupinu o dětském saunování, kdyby to někoho zajímalo.
https://www.modrykonik.cz/group/6827/detail/
@jarka1992 ja se koupala a koupu. Jen souhlasim, ze teplotne jsem to omezila. Miluju horkou vanu, opravdu moc, ale na čas se to da zvladnout. A pokud si na začátku těhu, dej si pozor s tou teplotou a dobou jak dlouho ve vaně budeš.

Ty 2mm v deloze monentalne zazívaji svoje nejtezsi obdobi ve vývoji z celého těhu a je náchylny na kde co. Žena na sebe musi být obvzlaste opatrná právě v prvním trimestru. Možna jenon 2mm ale za to to nejhlavnějši obdobi vývoje, který se pak podle toho bude následně odvíjet. Moc bych ty 2mm v děloze nepodceňovala 😏 Přehřaté tělo ať od sluníčka nebo od horké koupele může plod poškodit. To stejně prokrveni diky horké vodě můze zase způsobit potrat. Myslím si, že rozumy bychom měli nechat na lekařich a ti asi pro nic za nic nedoporučují pravě tyhle koupele. To že někdo měl z prdele kliku a v těhu si mohl dělat co chtěl, neznamená, že to tak bude mít každy. Kdo je alespoň trochu zodpovědný, těmhle rizikům se bude radši vyhýbat. Jestli koupel tak max o stupen vysši než bežna teplota těla.