Létání v těhotenství. Co vy na to?

20. črc 2020

Zdravím... Zjistila jsem že jsem těhotná a mám letět na dovolenou která je už zaplacena a nejde zrušit...let bude trvat dvě hodiny. Budu v 8tt... Ptala jsem se doktorky a řekla že nemocná nejsem... A koukala na mě jak na debila ...ale všude píšou různé věci....jsou tu diskuze které jsou třeba opravdu roky staré, proto zakládám novou.... Co vy na to?? Nějaké zkušenosti??

tasimia
20. črc 2020

Má pravdu, si těhotná ne nemocná. 🤔🤦🏻‍♀️

autor
20. črc 2020

@tasimia já se jí právě jen zeptala jak to je právě... Protože jsem četla kde co... A všechno to byli roky staré diskuze...

jironymou1
20. črc 2020

Muzes letat... proc ne... pokud nemas nejake komplikace.Jen pak myslim, ze od 7.mesice uz te pojistovna nepojisti.Nebo tak nejak jsem to mela ja.
A ve vyssim stadiu snad musi byt potvrzeni od lekare.Kamaradka letela myslim v 9tem mesici.Chtela rodit v CR.

autor
20. črc 2020

@jironymou1 to já se pak už nechystám právě...jen teď no..

jjasmina
20. črc 2020

Mám za sebou celkem 9 těhotenství, z toho jedno zdárně povedené až do konce, takže co se týče mě, nikam bych v 1. trimestru neletěla.

arielka222
20. črc 2020

Ja letela v tehu na Maltu ve 20tt a na Kypr ve 24tt a v pohodě. V prvním trimestru je to stejne bud a nebo, takže tak. Uzij si dovcu, s detmi uz dovolena neni dovolená v pravém slova smyslu 😂😂

autor
20. črc 2020

@arielka222 no tohle je moje první dovolená u moře 🙈🤣 a zrušit to nejde..jen kdyby mi doktorka napsala že nemůžu a podle jejího výrazu bych se nečapala ani 🤣

journals
20. črc 2020

Po me zkusenosti... ne, neletela bych. A to nejsem uzkostny typ

nazka
20. črc 2020

Byla jsem 2x těhotná a 2x jsem letěla do Řecka.. 2,hod.jednou v 19.tt,21.tt zpet a podruhé 10tt a 12.tt zpět. Kámoška letěla v každém těhotenství do USA a zpet a vždy byla kolem 23tt. Krátkého letu bych se nebála, pokud se cítíš v pohodě a nemáš problémy. Mně gynekolog řekl, že jestli potratim, tak to nebude letadlem.

hellblau13
20. črc 2020

Letěla jsem do Itálie a na místě zjistila, že jsem těhotná. Zpět jsem opět letěla po 5 dnech. Let nebyl vůbec příjemný, turbulence hodinu v kuse a to se bojím létat a dnes tu mám 2 letou holčičku.

barmil
20. črc 2020

Litala jsem v obou tehotenstvich, pracovně i soukromě, na začátku je to stejně buď a nebo, neletěla bych v 3.trimestru, už chtějí potvrzení od lékaře a nikdo Tě nepojistí, ale pokud jsi v pořádku, tak bych se toho teď vůbec nebála

amazonkajanik
20. črc 2020

Některá lítá těhotná na dovču a některá se zní těhotná teprve vrací 😂
Kdyby se mělo něco posr ...,stane se tak kdekoliv. Užij si moře,dokud můžeš 😉

jironymou1
20. črc 2020

@amazonkajanik 🤣🤣🤣🤣🤣🤰🤰🤰🤰👍👍👍👍 dobre napsané

vineta
20. črc 2020

Dozvíš se tu to samé, co v předchozích diskuzích... někdo by letěl, někdo by neletěl. Většinou by to neriskovaly ty, co mají s těhotenstvím špatnou zkušenost. Já bych neletěla, v prvním těhotenství jsem let cca v 10 tt lety absolvovala, na dovolené mě divně pobolívalo břicho, nějakou dobu po návratu mi začal krvácet hematom, mám za to, že vznikl tehdy, ale samozřejmě dokázat to nelze. Těhotenství to nakonec nezvládlo. Plod byl nejspíš v pořádku, příčinou byla zřejmě disociace plodových obalů, mně zůstal blbý pocit, že to mohlo být právě letem.
Takže za mě, pokud to dokážeš brát, že co bude, bude, a nevinit se z případného konce těhotenství, a máš dost “času”, tak proč ne. Spousta holek lítá a nic se nestane, spousta holek letí a potratí, spousta holek neletí nikam a potratí taky.
Ale já sama bych to už neriskovala, těhotenství sice není nemoc, ale je to leckdy křehká věc, já mám od té doby zásadu “rušit” ho co nejméně.

me_druhe_ja
20. črc 2020

Letěla jsem 6x od 10tt do 26tt a naprosto bez problémů. Pokud žádný problémy nemáš, nevidím důvod neletět. Pokud někdo po letu potratí, potratil by stejně i kdyby neletěl, nemá to na to vliv. Trošku problematičtější jsou delší lety, kde ti mohou natikat nohy víc než obvykle a měla by ses tedy víc hýbat a víc pít než jako netěhotná, ale to spíše v pozdějšim stadiu. V 8tt je to stejně buď a nebo, letadlo neletadlo.

krupka3
20. črc 2020

Letela jsem kolem 6tt v prvnim teh. Ty vztlaky sice mohou byt mirne nebezpecne na zacatku teh., ale nejde o zadne velke riziko. Rekla bych to tak, ze pokud je zarodek v poradku, neohrozi ho to. Spis bych momentalne resila vhodnost zvolene destinace v tehotenstvi, a taky pocitej s tim, ze kolem 8tt ma vetsina zen silne nevolnosti (preji ti, aby se te to netykalo samozrejme).

krupka3
20. črc 2020

Ne vztlaky 🙂 Tlaky pri vzletu (a pristavani) jsem chtela napsat. Sestinedeli dela s mozkem hrozne veci 😀

autor
20. črc 2020

@krupka3 letím na řecký ostrov.. mě zatím nic není.. zatím.... 😅 Jen mě bolí denně břicho no...a trpím na průjem..😞

krupka3
20. črc 2020

Prujem jsem ve druhem mela taky, a k nemu i velmi bolestive krece... musela jsem az k dr na stery, ale vse bylo ok. V 6tt mi zacalo byt lehounce zle, 7tt uz vic, a v 8tt uz jsem jen lezela v posteli a byla rada, ze existuju. Takze fakt preji, at si dovolenou uzijes a neprotrpis 🙂

mariegroth
20. črc 2020

Letala jsem do 34 tydnu. Neni problem, pokud ti v letadle neni spatne. Jsem byvala letuska a mela jsem i tehotne kolegyne letusky.

autor
20. črc 2020

@krupka3 děkuju.... já bych ani neletěla ale 50 tisíc nemohu nechat propadnout... 😔

autor
20. črc 2020

@mariegroth děkuji... No v letadle jsem seděla naposled před 16ti lety a to si teda nepamatuji...

anuliinka2013
20. črc 2020

Kdysi jsem taky pročítala diskuze a ještě jeden úhel pohledu byl zajímavý - v prvním trimestru hrozí často nějaké komplikace, kdyby vznikly v místě dovolené, chtělo by se ti to řešit s místními lékaři a v cizím prostředí? Tím neříkám nelítat - jak už tady zaznělo, jsou opatrnější ženy, co si raději něco odřeknou a cítí se při tom dobře, a jsou ženy, co berou problémy tak, jak přijdou... Záleží na tvojí povaze, tohle jen ještě důvod ke zvážení...

janedv
20. črc 2020

Ja v 10tt letela 18h a nekolik dalsich, kratsich letu. Zdrave tehotenstvi, zdrave dite. Pak jsem byla 2x tehotna doma, v klidu a 2x potratila... Takze ne, potrat v prvnim trimestru od letu opravdu nezalezi.
Nicmene - stat se muze cokoliv. Musis si jen v hlave srovnat moznosti. Jak budes reagovat, kdyby se opravdu neco stalo (ne, letem to nebude, ale vycitat ti to budou vsichni kolem). Proste uvedomit si rizika, preci jenom do 12tt konci pry 30% tehotenstvi. Coz ti samozrejme nepreji, nikomu to nepreji, ale pocitat se s tim musi.

marti89
20. črc 2020

Je to tvá první cesta letadlem - pokud z toho máš obavy, může stres negativně ovlivnit těhotenství, první 3 měsíce jsou sázka do loterie. Nedoporučuje se létat hlavně těm, kdo trpí na nízký tlak krve a v posledních 2 měsících (kvůli hrozícímu porodu z rozdílných tlaků vzduchu a klimatických změn prostředí).

babanci
20. črc 2020

Já letěla v každém těhotenství,v prvním trimestru jsem si dokonce pomohla. Tam mi bylo nádherně,nevolnosti mi tam přešly. Asi jiná strava a jiný vzduch. A začali zase doma. 😀 V posledním,třetím těhotenství jsem letěla 4 x a vždy všechno v pořádku. Já to vidím tak,když to nemá dopadnout,tak se to podělá,i když budeš ležet na gauči.

me_druhe_ja
20. črc 2020

@anuliinka2013 pokud se "něco stane" v prvním trimestru, stejně s tím doktoři nic neudělají aniž nás.....

borntolive
20. črc 2020

Fakta od mé lékařky: problémem letů v těhotenství je záření. Netýká se to celého těhotenství a netýká se to všech letů. Takže: zvláště kolem 2. měsíce těhotenství se zakládají u mimča veškeré orgány a proto není vhodné vystavoval sebe, potažmo mimčo, záření (stejně jako u RTG - taky by lékař neposlal těhotnou na RTG). Není takový problém čerstvé těhotenství (tedy když na dovolené otěhotním) a není takový problém těhotenství po 1. trimestru.
Teď k těm letům - krátké lety (což je i 2hodinový let) prý není problém, záření je minimální, takže Evropa ok. I když se letí delší dobu, je důležitá čistá doba letu. Když se tedy i delší let rozloží (mezipřistání), je to lepší. Nedoporučují se dlouhé transkontinentální lety (např. 10 hodin a víc), kde cestující dostane dávku záření prý jakoby byl 2x na RTG plic (což by v těhotenství málokterá dobrovolně podstoupila).

Má zkušenost (ale to rozhodování už bych nechtěla znovu podstoupit): letěla jsem právě v 2. měsíci 12 hodinový let (4+8 hodin), za měsíc to stejné zpátky. Mám zdravého klučinu, neměla jsem žádné problémy. Tímto nenabádám k tomu, že let v 1. trimestru není žádný problém, ani že se nemůže nic stát, jen vím, jaké to bylo, když jsem stála před rozhodnutím, tak bych ráda pomohla s informacemi.

Ještě mi samozřejmě lékařka doporučila předem si vyhledat informace o lékařské péči na tom konkrétním místě, abych v případě problému hned věděla, kam se obrátit.

terka80
21. črc 2020

letela sem na uplnem zacatku v 5 tt a vracela se v 8 tt,je pravda ze po tom co sem letela sem spinila ale nevim jestli to melo souvislost s letem

corry21
21. črc 2020

No, jestli se něco má stát, tak se to stane bez ohledu na to jestli strávila dvě hodiny v letadle. Žádná validní data na to že by let škodil nejsou. Kdyz se něco stane, tak je to tam na prd že nezajdes na kontrolu (ne že by se dalo něco dělat, ale pro klid) a budeš mít zkaženou dovolenou, to má za sebou já. Ale že bych řešila let jako takový, tak za mě lepší než sedět deset hodin v autě. V té době už budeš mít těhotenství nejspíše potvrzené i se srdíčkem a věřím že si tu na dlouhou dobu poslední dovolenou užiješ 😂

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru