icon

Malé pivo každý den v těhotenství - mohu si dát?

9. srp 2020

Ahojky, jsem skoro v 16 tydnu těhu. Ted jsem si uvedomila, ze v tech vedrech si dam jedno male pivo i 3x tydne. Malou plzen nebo 11ctku neceho jineho. Nikdy vic nez jedno male ne. Akorat jsem si ted uvedomila, ze ej to celkem casto vlastne. V prvnim trimestru jsem nepila vubec, taky mi bylo pekne blbe male pivo jsem si zacala davat tak od 14 tydne. Chci se zeptat jaky na to mate nazor a jestli si myslite, ze by to miminku mohlo ublizit, a zda-li mate podobny pribeh. Uz jsem dost vystrasena, takze prestavam radeji uplne. Jinak se omlouvam za ten nadpis, zni to hrozne 🙈

Strana
z6
kaja2016
10. srp 2020

@corry21 Ale tam se prave nepise, ze by zde zminovane mnozstvi nebylo bezpecne, ani ze by bylo nebezpecne. Jen se tam popisuje princip chovani alkoholu v tele tehotne. Obecne se ma za to, ze pokud se dite setkava se skodlivyma latkama v malem mnozstvi, jako napr.jedno kafe v tehotenstvi, jeden prelet letadlem (radiace, tlak), chemie v tehotenskych vitaminech a podobne, tak to plodu vazne neublizi. Ty to proste prekrucujes. Me treba to pivo pomahalo na nevolnosti, na nervy a proste me udelalo vecer dobre. A i jsem na nej mela chut. Lepsi nez trpet, nespat, nebo si vzit torecan. Za me i za mou gyn. V druhem tehu jsem torecan brat musela a na pivo jsem fakt chut nemela. Nerikam, ze mas delat v tehu vse na co mas chut, ale nekdy to proste napovi. Nehlede na to, ze ani ty ani ja nejsme lekari, kteri by mohli nekam nahlednout a overit si jeatli to je vubec platna studie, jestli neexistuje jina, ktera ji vyvraci a podobne. Ja nevim, jestli jsi sama nekdy nejakou studii delala nebo jsi s nimi pracovala, ale nemuzes proste vsemu, co koluje verit a brat to jako bernou minci. Me tohleto vytahovani studii v anonymnich forech na netu navic vetsinou lidma, ktery ani nemaji vysokoskolsky vzdelani, prijde na hlavu padly. Nerikam, ze nemas vejsku, treba jo, ale proste na vetu - bylo ve studii, vytahni jinou, pokud mas jiny nazor - jsem alergicka.

ivis_b
10. srp 2020

Nojo, uz dlouho tu takova moralizujici diskuze nebyla😀Pro autorku - rozumim ti, ja jsem taky odjakziva velky milovnik piva, ale cim jsem starsi, tim min vydrzim, a nesnasim, kdyz se mi mota hlava, takze pivo mimo tehotenstvi si dam casto, ale vzdycky tak, aby hlava slouzila. Proste mi pivo desne chutna (Plzen samozrejme top😁), nekomu zase chutna cokolada, chipsy nebo jine praseciny a samozrejme je ji i v tehotenstvi. To ze si takovou stravou nici svoje zdravi a miminku to taky nemusi prospivat, to nikdo neresi. Ale nedej boze si dat maly pivo🤣Ja jsem v tehotenstvi obecne posr... ze vseho, jsem opatrna asi vic, nez vetsina holek - v restauraci bych si nedala kureci maso (aby bylo uplne dopecene), syrovou zeleninu (aby byla poradne omyta), kvuli koronaci ted nechodime nikam, ani do tech restauraci, abych to nahodou nechytla a mimco neohrozila. Nicmene jednou tydne si male pivo / decku vina doma dam, udelam nejakou dobrou veceri, s manzelem si posedime, popovidame a ja tam hodinu to maly pivo (nebo pulku flasky, to ani neni maly pivo) ucucavam. V tydnu kdyz mi je po jidle tezko a manzel ma rozdelany pivo, tak si od nej cucnu. Mne pivo vzdycky pomahalo na zazivani a tohle tehotenstvi mi je po jidle casto tezko (a to jim o dost zdraveji, nez v prvnim tehotenstvi). Secteno podtrzeno, oproti netehotnemu stavu v podstate nepiju, svoje dite bych nikdy nijak vedome neohrozila. Ale maly pivo po jidle se tady zbytecne demonizuje, neverim, ze by to mohlo mit na dite jakykoli vliv. Za me lepsi maly pivo, nez si dat k obedu rizek, ke svacine kupovanej kolac a k veceri parek. A zapit to colou. A ne, birell neni pivo, jako limca dobry, ale chut na pivo to neuspokoji a na zazivani to taky nepomaha. Je to jen zbytecnej cukr.

drakenn
10. srp 2020

@purplerain já bych raději měla všechno v lajně právě proto, abych se nemusela klepat

autor
Autor odpověď smazal
autor
10. srp 2020

Woow, to jsem necekala, ze to rozpoutá takovou diskuzi. 🙂 Jsem ráda, že tu mám doktory, vědce i normální ženy uvažující selským rozumem😃 ale děkuju všem za poznatky, názory a fakta. V prvím trimestru jsem se piva ani nedotkla, takže zatím alkoholička nejsem. Proste ted ve druhém přišla chuť🤷‍♀️😃 jo a dneska taky vynechám🙋‍♀️😁 určitě to omezím. Jinak prášky na uklidneni nebo proti bolesti nebo antidepresiva neberu a myslim, ze je to vetsi zlo nez to male pivo i 3x tydne. Nekouřím a ráno si dám slabounké kafe na tlak. Piji jen čistou vodu nic víc. Ono asi záleží obecně na okolnostech. Jinak 50 kilo mám😂 mela jsem 56 ale nevolnostma jsem zhubla na 50😕ted uz ale zase nabírám🙂 jo a je mi 25 😀

corry21
10. srp 2020

@kaja2016 no, já právě lékař jsem. Ale to je jedno, s tím tu vůbec nechci kalkulovat, já to píšu spíš jako matka a momentálně znovu těhotná. Jen jsem chtěla říct že na mým názoru se podilelo i vzdělání, to je všechno. A ptala jsem se na zdroj, případně studií jen protože někdo výš psal že je dokázáno že určite množství neškodí, tak jsem chtěla vědět, jestli je to opravdu dokázáno (což by mě asi nepřekvapilo, protože hromada studií, ne li většina, vychází tak aby se to někomu hodilo, ať už farma prumysl nebo potravinářský), to je vše. Já sama se řídím spíš selským rozumem, i v téhle zalezitosti, což nakonec dělá asi každý, i ten co si trochu dá 🤷

autor
10. srp 2020

Jinak.. trpim uzkostma, mam panicke ataky a neni to nic prijemneho. Kdyz jsem nebyla tehotna tak jsem brala kazdy den Antistress (bylinne tablety) hrozne mi pomahaly usnout a uklidnit kdyz bylo treba. V zaloze kdyby bylo nejhur mam i od dr napsany Mirtazapin. ( Nejsem zastance chemickych leku) takze nastesti uzita pulka jednou. Od zacatku tehu jsem si nevzalaa vubec nic. Kdyz citim, ze to na me jde tak se snazim delat 10000% pro to, abych byla v pohode. Tim chci rict, ze to nedelam kvuli sobe, ale kvuli maleho (nejspis kluk) 😁 a proto si taky myslim, ze to pivo neni az takove zlo, ze jsou horsi chemie a latky, ktere nejsou pro miminko bezpečné. Takze nejsem az takova harpie, ze se staram jen o sebe a jak je miminku je mi jedno. (Z nekterych reakcí mi to tak pripadá.) Jen at vám tedy osvetlim víc situaci.

odula
10. srp 2020

@marcicek84 tak když se to doctu tady, tak to je potom tutovka 😀😀

elwe
10. srp 2020

Nechci tě nějak děsit, ale alkohol v těhotenství je mnohem horší, než se jeví. Nejsem odborník, ale kdysi jsem si o tom něco zjišťovala a vyšlo mi z toho, že pro mimco je lepší si 3x týdne píchnout pervitin, než si dát 3x týdně pivo.

autor
10. srp 2020

@elwe to byl určitě super ultra chytrý článek😃 pervitin fuj a podobné svinstva 🤮nevím, já takovou věc nikde nečetla, ale jdu si teda raděj píchnout 😂🤣😅 příští nadpis diskuze bude: pervitin každý den, co si o tom myslíte? 😄

odula
10. srp 2020

Anonym - pervitin je "lepší" v tom, že neprochází placentární bariérou. Molekuly jsou moc velký. Alkohol naproti tomu prochází. Takže dítě feťačky na perníku má paradoxně větší šanci se narodit třeba bez poškození mozku nebo mikrocefalií, než dítě alkoholičky. Ale to už je úplně někde daleko mimo tuhle diskusi. ;) Jo jinak jak už jsem psala - jsem pivař jak stehno, první dva trimestry jsem si pivo odpustila úplně,ve třetím trimestr jsem si dopřála jedno na svatbě . Fakt si myslím že je lepší nepít pokud možno vůbec. Pokud tě honí mlsná , doporučuju Svijany nealko ;)

ivis_b
10. srp 2020

@elwe 😂jako vtip dobry.

ivis_b
10. srp 2020

@odula Svijany leda tak na zacpu, to jo, po nich se po.... kazdy, koho znam. Ale to je na jinou diskuzi😁

kaja2016
10. srp 2020

@corry21 Tak pokud jsi lékař a opravdu jsi zmíněnou internetem milující diskuzi, tak víš, že se tam ani nepíše, od jakého množství alkohol poškozuje plod. A že neexistuje žádná studie, že i minimální množství alkoholu v těhotenství poškozuje plod.

klokanka31
10. srp 2020

@monita0806 Prý se nic neděje když ještě není mimčo spojený s placentou

izz76
10. srp 2020

Já nachapu proč ženské které nejsou ochotne se kvůli dítěti na pár měsíců vzdat piva si to dítě vůbec pořizují.. Je úplně jedno jestli je to jedno pivo nebo deset, prostě alkohol se v těhotenství pít nema..

klokanka31
10. srp 2020

@izz76 A nechci být zlá, ale ještě spousta žen fňuká jak jim nejde otěhotnět, nonstop hledají duchy, ale pak když se zadaří tak pijou, to mi hlava nebere.

autor
10. srp 2020

@klokanka31 to jsou spíš ty, které pak zkoumají každý prd🙃

marcicek84
10. srp 2020

@odula tim jsem chteka rict,ze kdyz ve svem clanku prezentuje uz i MK,ze si to nevycucali z prstu,tedy je to na netu verejne pristupna informace,nic tajneho nebo k podivovani...

jijulka
10. srp 2020

@kaja2016 holka, ty zjevne nerozumis psanemu textu.

jijulka
10. srp 2020

@ivis_b to neni vtip, to je vedecky overeny fakt

odula
10. srp 2020

@ivis_b Svijany NEALKO?? Jinak já pila Krušovice 12, normální svijany bych do úst nevzala. Ale nealko... Mňam mňam 👍

xantista
10. srp 2020

V prvním trimestru jsem nepila, pak jsem postupně začala pít normálně (několikrát týdně) klidně i pár skleniček nebo piv. Nikdy do míry, že bych se cítila opilá. Mám zdravou a pohodovou 15měsíční dceru 🙂

xantista
10. srp 2020

@izz76 nemyslim, že by to bylo tak striktní. Můj gynekolog mi řekl, abych to udělala jak to cítím a pila dost tekutin k tomu. Mám zdravé dítě a v dalším těhotenství taky neplánuju být tak asketická. Ale upřímně obdivuju holky, co to zvládnou 🙂

marinazhodonina
10. srp 2020

Mně naopak gyndař řekl, že je lepší si dát trochu normálního piva než nealko. Prý jsou to pěkné s....y ta nealko piva.

jade85
10. srp 2020

Jinak argument "gynekolog dovolil 1 pivo na žaludek nebo 2 deci vína na tlak" je úplně mimo a svědčí jen o tom, že naše společnost je tím chlastem tak prolezlá, že i lékaři normalizují pití v těhotenství.

odula
10. srp 2020

@marinazhodonina jasně 😀😀 třeba jako vodu, chmel a slad. Obsahujou stejný sra*ky jako alko piva (viděla jsi "a dost"??) Jenom navíc ten alkohol, kterej jak známo může poškodit plod. Může. Nemusí. Ale může.

ivis_b
10. srp 2020

@izz76 Jasně, decka piva nebo deset piv, je to stejný, protože alkohol "se nemá", říkali to na koníkovi! Takže nedej bože olíznout skleničku od piva, ale až bude dítě na světě, tak ho klidně budeme cpát kinder vejcema, párkama, řízkama, rohlikama a bonbonama, protože to je normální, děti to přeci mají rády! Zajímaný, že každej řeší zdraví dítěte, dokud je v břiše, piva by si nelíznul, protože co kdyby (!), ale pak ho klidně narve s..čkama typu výše a založí mu tím na parádní zdravotní problémy, to už nikomu nevadí.

kaja2016
10. srp 2020

@jijulka Jasne, nebo ze by sis to sama precetla jeste jednou?

mafulin
10. srp 2020

Nikdy nevíš, co se v jakou chvíli vyvíjí. Myslím, že těch pár měsíců to není takový problém vydržet bez alkoholu, když to může ovlivnit celý život Tvého dítěte. Přijde mi to sobecké. A to, že Ti tady x ženských napíše, že si taky daly a bylo vše v pohodě vůbec nic neznamená. Můžeš se tím chlacholit, že jako pohoda a pak Tě to bude do konce života mrzet

Strana
z6