icon

Mám důvod jít na neschopenku?

shannondrake
20. zář 2016

Pracuji sice v lékárně, ale v nemocnici ve skladu léků. Denně taháme těžké bedny s léky, věcně lozíme po zemi nebo po štaflích, celý den na nohou, někdy jsem ráda, že se stihnu najíst. Vzhledem k mým 48 kg jsem často ko i netěhotná. Teď jsem zjistila, že jsem ve 4 tt. Zatím mi nic moc není, ale jak se věcně ohýbám, tak se mi z toho začíná dělat špatně. Myslíte, že taková práce je důvod k neschopence?

Strana
z7
konik_mischel
21. zář 2016

ahoj, opět diskuze na téma je nebo není normální být zdravá na neschopence? Tvl...není...a ohánět se tím, že narkomani a podobná chamrať jsou taky dotováni z našich daní atd... je krapet mimo ne? protože tím, že někdo zneužije systém a zdravý se válí doma je podle mě pak na stejné úrovni...Pokud je žena riziková a má zdravotní problémy, je naprosto správné, aby byla doma na neschopence a v klidu donosila své dítě. To ale pak nejsou ženy, které na MK a podobných fórech vypisují, zda mají nárok na neschopenku, když v práci dělají to či ono (protože u těch opodstatněných případů to řeší s gynekologem) a pak tu rozhodně nevypisují srance o tom, jak zneužily systém a baví se u toho, nebo jak je DĚSNĚ nespravedlivé, že na těhotné chodí kontroly- protože ony přece nejsou NEMOCNÉ. Ohánět se tím, že jsem systém nikdy nezneužila, tak proč ne teď... jasně, tak pak můžeme řešit i to, že ti, co se válí doma na dávkách jsou vlastně taky v poho, protože třeba nekradou, nebo tak... vždyť jsou i horší... těhotenství není nemoc dámy ať za 1. republiky nebo v roce 2016 a pokud probíhá normálně, jste zdravé, není důvod chodit na neschopenku. Pokud neodpovídá práce, kterou děláte- např. noční atd.. máte nárok na přeřazení atd.. jsou na to prostě jiné způsoby a legální. Mě dr. posílala na neschopenku už na začátku těhu, protože mám dlouhodobé zdravotní problémy, odmítla jsem, protože mi nic nebylo ( tím myslím to, že jsem sice zvracela x krát denně - což je v těhu normální, v autobusu jsem po cestě do práce měla z toho smradu smrtelný pot na čele- normální, že jsem byla víc unavená - normální atd...) ale nebylo mi nic, proč bych měla být doma... do práce jsem chodila do řádného nástupu na MD a víte co? Fakt mi to neublížilo, nejsem shnilá, nic mě nebolí, nenabrala jsem 20 kg a neplním stránky MK komentáři typu- to je hrozný, zas na mě přišla kontrola, nebo to je hrozný, v létě jsem nemohla ani k moři, to je děs, neschopenka ještě nepřišla a já bych vyrazila na nákupy atd... V čem jste lepší než ti zaměstnavatelé, kteří nerespektují zákonná pravidla? V ničem dámy...

urtica
21. zář 2016

@shannondrake Ono jde o to, že pokud Tě nemají kam přeřadit, měla bys dostávat náhradu mzdy ve výši platu. Je to problém zaměstnavatele, ne Tvůj. Navíc, vyhodit Tě nemůže, pokud jsi těhotná. Pokud máš smlouvu na dobu určitou a po MD se tam nebudeš vracet, možná by stálo za to zkusit si to vymoct, nemáš co ztratit.

roozenka
21. zář 2016

@caverina Ano, me to stacilo v minuly praci, proto bych se uz jentakl nenechala a nemocenskou, kde bych prisla o hodne penez, bych mela jako posledni moznost po dohode s pravnikem. 🙂

caverina
21. zář 2016

Zase dalsi spravedliva a statecna🙂

tulikiss
21. zář 2016

fakt super srovnavat IVF a to ze nekdo nechce makat a tak jde na neschopenku... kdyz pominu to ze kazde jde z uplne jinych penez, tak IVF je lecebny proces lecby neplodnosti, coz je nemoc.... lachtani nemoc diagnoza bohuzel pro nektere neni.
dokud zenske budou chodit na neschopenku misto toho aby se dovolavaly svych prav, tak se nic nezmeni. a nedivim se nekterym zamestnavatelum, ze nechteji brat zensky a ze se k nim chovaji tak jak chovaji, kdyz zenske nezaschne jeste ani test a uz chce byt doma a necha zamestnavatele ze dne na den v ....

caverina
21. zář 2016

....a je jich tu cim dal vic.....🙂

josefina79
21. zář 2016

@caverina jenom dobre pro tuhle společnost 💐. 😛

shannondrake
autor
21. zář 2016

Takže zaměstnavatel se chová jako svině a ještě mu mám lézt do prdele jo?

caverina
21. zář 2016

@josefina79 vase sebevedomi bych chtela mit🙂

tulikiss
21. zář 2016

@shannondrake a jak se chova jako svine? a kdo vam radi aby jste mu nekam lezla... bylo tu jen psano jak se ma postupovat pokud clovek nema zdravotni problemy, ale jeho prace neni vhodna pro tehotnou.

kdyby tu psal nekdo ze schvalne neuvede otce ditete do rodneho listu, aby dostal porodne, tak ho tu ukamenujou jak je to des jak muze takhle podvadet. jit na neschopenku, kdyz neni zdravotni duvod je stejny pripad a najednou se najdou takove co to budou hajit. clovek aby se pomalu stydel za to, ze se nesnazi podvadet a porusovat zakon.

caverina
21. zář 2016

A vsimla jsem si,ze nektere z vas jsou tady z mest kde neni moc velka nezamestanost....to se potom dobre mluvi o tom jake mate podle zakoniku prava a pod.......zkuste s necim takovym prijit v miste kde na jedno pracovni misto pripada asi tak plus minus 40 lidi....to by uz asi tak snadne nebylo ze🙂

markiiska
21. zář 2016

@caverina těhotenství není nemoc, tak nechápu, že někdo otěhotní a jde na neschopenku, to svědčí o tom, že ti práce nevoní 😉

konik_mischel
21. zář 2016

@shannondrake nevím, ke komu byl příspěvek myšlen, předpokládám, že všeobecně všem, co vám neposvětili správnost postupu jít na neschopenku sotva zaschnul těhotenský test... Nikdo pokud jsem dobře četla tu nepsal, že máte zaměstnavateli lézt do prdele, ale že se máte chovat zodpovědně vůči sobě, miminku ale také vůči zaměstnavateli a normálně požádat oficiálně- ideálně písemně doporučeným dopisem zaměstnavatele o přeřazení na jinou práci z důvodu těhotenství. Pokud je to taková svině jak píšete, předpokládám, že vám ani nezáleží na tom, zda se tam po RD vrátíte, ne? Pokud by se při tomto řešení objevil problém, doporučuji obrátit se na nejbližší občanskou poradnu, zde mají zkušenost se sestavováním těchto písemností a hlavně mají bezplatné právníky....to už se ale bavíme o komplikacích, které vůbec nastat nemusí. V práci jsem řešila také problém, zaměstnavatel na mě zkoušel také určitou prasárnu s prac. smlouvou- poslala jsem vedoucí slušně do háje s tím, že buď se domluvíme na legální cestě, pro obě strany přijatelné, nebo se s okamžitou platností rozloučíme, abychom na sebe neměli špatné vzpomínky. A víte co? Smlouvu jsem dostala, legální cestou, bez scén a pracovala jsem tam ještě další rok až nyní do MD.

konik_mischel
21. zář 2016

@caverina hledala jsem práci skoro rok a i přesto jsem v případě problémů v práci - viz můj předchozí komentář jednala se zaměstnavatelem na rovinu i v nepříjemných situacích - slušně, s respektem k nadřízenému, ale rozhodně ne s hlavou v jeho zadku a kupodivu jsem o práci nepřišla. Myslíte, že zaměstnavatel ocení spíše ženskou, která jde ve 4. tt ze dne na den na neschopenku a bude na ni čekat po návratu z rodičovské s otevřenou náručí? Možná byste se mohla nad komentáři těch spravedlivých tady zamyslet než tu opět něco napíšete, zda na tom přece jen nebude alespoň špetka pravdy...

caverina
21. zář 2016

@konik_mischel me zarazi jen jedna vec...nikdo nevi co prace zakladatelky obnasi.....a hned se tu objevi takove nazory jako ze se ji nechce pracovat a ze sotva uvidela dve carky tak chce zneuzit system atd....trochu empatie by obcas nezaskodilo...

konik_mischel
21. zář 2016

@caverina pokud dělá práci, která není vhodná, je na místě poradit se s gynekologem, zda je nebo není taková práce ok. a pokud ok není, je na místě, aby řešila přeřazení na jinou práci nebo vynechání některých prací ne hned řešit neschopenku aniž by měla jakékoli problémy... A o tom jsou všechny příspěvky, které zakladatelce "oponují" . Navíc ani vy tu neřešíte, co zakladatelka dělá nebo ne, ale jak je těžké někde sehnat místo, jak je vlastně v poho jít na neschopenku bez zdravotních problémů atd... takže to není o empatii vůči ženě, co tu napíše, že je těhotná, má zdravotní problémy, krvácí nebo cokoli a má debila gynekologa, co ji nutí chodit do práce kde tahá 100 kg bedny. Bavíme se o tom, že někdo beze slova a důvodu jde na neschopenku, ani se nenamáhá se zaměstnavatelem promluvit, protože je to DEBIL a NEPOLEZE MU DO ZADKU a radši jde na neschopenku bez toho, aniž by měla důvod.

somalicats
21. zář 2016

@caverina Vzhledem k tomu, že přesně vím, co práce zakladatelky obnáší, tak taky vím, že v takových provozech rozhodně není problém přeřazení zaměstnankyně na práci, kterou může dělat i těhotná. Tohle je zase jedna z těch, kterým ani neuschl test a už se jim nechce dělat. Zní to tvrdě, ale je to tak.

shannondrake
autor
21. zář 2016

Na mě tu nikdo čekat nebude ani se vracet nechci. Nastupovala jsem sem s tím, že to tu vydržím než otěhotněním. To, že na dítěti pracujeme zaměstnavatel ví. Šla jsem právě do nemocnice, kde se hodně lidí točí a počítají s tím, než abych šla do normální lékárny, kde by je to ovlivnilo.
Uvedla jsem to špatně, zaměstnavatel se nechová jako svině, ale kolegové, kteří se tu po mě jen vozí. Takže to, že jich tu bude na tu práci míň je mi jedno.

konik_mischel
21. zář 2016

@shannondrake no vidíte, promluvte si s vedoucím, myslím, že zrovna v lékárně můžete dělat spoustu věcí, které vás neohrozí - obsluha klientů, vyskládávání léčiv do šuplíků a polic bez nutnosti lézt po žebříku, míchání roztoků, kapek atd.. jistě se tam najde možnost práce pro těhotnou. S kolegy je bohužel smutné, že nevycházíte, ale možná se vám i uleví v té konverzaci s tím, že víte, že to "máte za pár" .. neschvaluji chodit na neschopenku pro nic za nic, přeji vám, abyste měla pohodové a zdravé těhotenství bez nutnosti neschopenku využít. Nevím, jaký jste typ, ale ono být 8 měsíců doma není žádná výhra pokud jste zdravá. Šetřete se, těšte na miminko, ale neschopenku opravdu zvažte, nemyslím, že přináší tolik výhod, nechápu, že o ni ženy tak stojí.

obyvatelka
21. zář 2016

Pokud taháš těžké věci, domluvila bych se se šéfem, ať tě přeřadí na jednodušší práci, pokud pro tebe nebude mít práci, tak tě musí nechat doma za 100% platu. pokud budeš mít zdravotní problémy, zůstaň doma na nemocenské, ať nejsi tratná na penězích. nevidím na nemocenské nic divného 🙂 jen bych počkala, až ti potvrdí aspoň srdeční akci, bohužel není jisté, že těhotenství bude prosperovat, šla bych až po 8.tt těhotenství na nemocenskou.

shannondrake
autor
21. zář 2016

Jak už jsem psala, nedělám v klasické lékárně, ale nemocniční, což je úplně něco jiného. Žádný volný prodej tu není

shannondrake
autor
29. zář 2016

Tak jsem chtěla říct jak jsem dopadla. Gynekolog mi neschopenku nenapsal i když mi řekl, že danou pozici vykonávat nemůžu. Prý si mám zažádat o změnu pozice, což jsem udělala a jak jsem čekala, dostala jsem výpověď ve zkušební době.

caverina
29. zář 2016

@shannondrake tak to je fakt super..jde vidět jaký tu je bordel.....

urtica
29. zář 2016

@shannondrake To je mi líto...netušila jsem, že jsi ve zkušebce, v tom případě opavdu jiné řešení než neschopenka nebylo...:-/

caverina
29. zář 2016

@urtica zakladatelka to tu opakovala několikrát a presto se do ni vsichni nebo skoro všichni navazeli že je nemakacenko..

komive
29. zář 2016

Výborná právní ochrana těhotné, otěhotnět ve zkušební době = vyhazov. Samozřejmě zaměstnavatel neuvedl důvod, ale co asi tím důvodem bylo, že?
@shannondrake Mrzí mě to..

shannondrake
autor
29. zář 2016

Jj je to na pytel. Zkoušela jsem to říkat doktorovi, ale ten se semnou o tom vůbec nechtěl bavit. Prý je brzy, že možná později, že se mám zkusit nějak domluvit. ☹

urtica
29. zář 2016

@caverina Opravdu? Ještě jsem teď jednou projížděla diskuzi a nenašla jsem to. Pouze info, že má smlouvu na dobu určitou.

nutricnihodnota
29. zář 2016

@shannondrake A kdy jsi tu výpověď dostala? Možná bys tu neschopenku ještě stihla.

markiiska
29. zář 2016

@caverina souhlasim s @urtica o zkušebce nikde nic nepsala...navíc šla na gyndu a neschopenku chtěla, ale ten jí ji nedal, takže je jedno, co kdo psal nebo co si kdo myslel

Strana
z7