icon

Mám jít na screening v 1. trimestru?

evikulda
30. lis 2016

Ahoj holky poradi mi někdo mam jit na Screening.I.trimestru ale nekdo rika ze je to zbytečné .... jaky máte zkušenosti a názory na to dekuji

g_m
30. lis 2016

@evikulda Já jsem byla a šla bych vždy. Nepřijde mi, že by bylo zbytečné zjistit případné vývojové vady miminka nebo jiné problémy, které se můžou naskytnout. Už jen pro můj klid duše, že je miminko v pořádku bych nikdy neváhala!

laskonka85
30. lis 2016

@evikulda Tak nad tim bych vubec neuvazovala a urcite sla.U dcerky jsem byla ,mimo zjisteni pripadnych vad je to i hezky zážitek.Po novem roce pujdu zase.Urcite mi to neprijde jako zbytecnost.

chimneysweeper1
30. lis 2016

My jsme si screening platili, protože jsme chtěli vědět, zda je miminko zdravé, vyvíjí se a také pohlaví. Vše nám řekli a hodně nás uklidnili, pak jsem si začala těhotenství teprve užívat.

8slunicko6
30. lis 2016

Rozhodně to není zbytečné!!! Pěkně vyšetří miminko jestli je v pořádku a naberou ti krev.Lepší než se pak nervovat s triple-testem jestli to vyjde dobře nebo nen(a tripl často vychází blbě i když to není pravda). Je to i hezké vidět pěkně miminko...

evikulda
autor
30. lis 2016

Jsem se objednala na příští týden ;) tak uvidime .... muze te mi napsat co me tam ceka? :(

8slunicko6
30. lis 2016

Naberou ti krev a pak jdeš na velký ultrazvuk-tam měří jak je mimi velké, šíjové projasnění, přítomnost nosní kůstky a spoustu dalších věcí (prostě jetli má mimi to co má človíček mít, a jak mu buší srdíčko a jak teče krev pupečníkem)-to vše na ultrazvuku kontrolují.Buď v klidu-je to hezké vidět mimčo a vědět, že je to OK.

nienin_que
30. lis 2016

Ahoj holky. Jsem v počátku těhotenství, první návštěva me u dr.teprve čeká. Ale chtela bych vědět od kdy má smysl dělat první screening na vady ? I za cenu že si to zaplatíme, kdyby mi to dr.treba nenabídl , abych věděla kdy se na to zhruba ptát. Díky

sticker
8slunicko6
30. lis 2016

@nienin_que Dělá se na konci 1.trimestru (do 13tt). Je třeba se ptát včas (tak v 8-9tt)protože se většinou objednáváš na genetiku a mívají tam dost plno-já se objednávala měsíc předem.

nienin_que
30. lis 2016

@8slunicko6 a doktor to nabízí sám nebo si to musím vyloženě vyptat? Kolik to orientačně stojí ? To se nedělá všem?

8slunicko6
30. lis 2016

@nienin_que Já se objednávala na doporučení CARu po IVF ale musela jsem o to požádat svou gynekoložku pi předání zpět do péče (aby napsala doporučení). Jsem u VZP, screening mě stál 1000,- ale dostala jsem potvrzení, s tím šla na pojišťovnu a do měsíce jsem měla celou sumu proplacenou.

nienin_que
30. lis 2016

@8slunicko6 je to naše první miminko, chvilku jsme na něj taky čekali, takže pokud ta možnost je , tak chci udělat maximum abych věděla ze je vše v pořádku. Takže pokud mi to napr.kolem 9.tt nenabídne tak se na to uz ptat ? A co konkrétně mám rict že chci ?

pet359
30. lis 2016

holky, mě to čeká poprvé také příští týden....mám strach, ale zároveň se těším, až mimi pořádně uvidím 🙂 no a doktor mi to nabídl, spíš doporučil sám....s tím, že by se mi nedivil a že se mu to dost stává, že mu to maminky odmítají, protože je to pro ně prý zbytečný stres....já si tedy myslím, jak už tu bylo napsáno, že je lepší tam jít a vědět.....a s proplacením...na gennetu u nás v Liberci za 500,- a v nemocnici (tam jdu já) za 1000,-, jsem u VOZP a ta proplácí 800,-

pet359
30. lis 2016

@nienin_que objednal přímo doktor při kontrole v 8tt

8slunicko6
30. lis 2016

@nienin_que Kdyžtak si řekni sama.

@pet359 Zbytečný stres je nevědět jestli je vše OK.Rozhodně nemyslím že je stresující jít na screening a utvrdit se v tom,že je mimčo zdravé. Já byla a šla bych zase. Holky co na to nešli, pak měli ty pitomý triple testy a to teprve byl stres😉-jsem ráda, že jsem se díky 1.screeningu tomuhle vyhnula...

pet359
30. lis 2016

@8slunicko6 ano, jak píšu...nechápu to...a já na screening jdu 🙂

nienin_que
30. lis 2016

Ja jdu určitě. Asi bych nemohla žit v nevědomosti, a hlavně co kdyby fakt něco nebylo v pořádku , asi lepsi na to přijít co nejdříve. Nicméně dřív takové možnosti nebyli a nehledě na to že by mi u triple pak vyšlo něco špatně a přitom by to bylo v pořádku. To by byl asi teprve pro mě stres. A ještě mám jeden dotaz , v případě že půjdu na screening , tak už se pak na triple test neposílá ? Připadám si jak uplnej blbec, ale potřebuju všechno vědět 😁

pet359
30. lis 2016

@nienin_que četla jsem dnes v jiné diskuzi, že na ně nemusíš....žádné vyšetření není povinné....nicméně jiné maminy tam psaly, že jim je udělali, ani se jich neptali....

nienin_que
30. lis 2016

Já jsem jak houba ,nasavam ty informace v každou volnou chvilku. 😇 nejradši bych pořád něco četla

pet359
30. lis 2016

to já taky 😂 je to moje první těhu a jsem z toho "na větvi" 😂

luj89
30. lis 2016

@nienin_que To asi záleží na gynekologovi. Některé holky psaly, že byly na prvotrimestrálu i na triplu. Můj Dr. je naštěstí rozumný a nechává vybrat mezi těmi dvěma možnostmi.
@evikulda To, že je to zbyečné pro jednoho neznamená, že to musíš přijmout tak, že je to zbytečné pro tebe 🙂. Podle mě většina lidí ti řekne, že by je ani nenapadlo na to nejít. Je fajn vědět na čem jsi. Neumím si představit ten pocit, že do porodu nevíš jestli náhodou mimčo nemá downův syndrom třeba..

eliska2002
30. lis 2016

Mě moje doktorka rovnou řekla, že se tam mám objednat. A určitě screening doporučuji je to hezký zážitek, byl semnou i přítel a byl nadšený. Doktor mi potom dal tři 3D fotky mimča. Jinak jak to probíhalo, nejdříve se mě ptali na rodinu jestli se tam nevyskytli nějaké nemoce potom mi doktor udělal ultrazvuk a vzal krev. Pro mě největší stres bylo čekání na výsledky, vše dopadlo dobře 🙂 Takže se ničeho nebojte a jděte 🙂

drzticka81
30. lis 2016

Tak ja byla vzdy na prvotrimestralnim screeningu-mudra me na zadny tripl nikdy neposilala 🙂)) objednavala jsem se na pracoviste, kde se to dela, vzdy kolem 9. tydne- kolem 11. jsem byla na krvi a kolem 13.14. tt jsem sla na utz, kde spolecne s vysledky krve vyhodnotili procento moznosti na VV.......vim, ze jedna kamoska byla na triplech a vysledky mela spatne-ma krasneho zdraveho kluka (vetsinou pak posilaji na odber plodove vody).........jinak ten screening je placeny, ale nektere pojistovny proplaci....tohle vysetreni bych ja osobne nevynechavala 🙂)))) kolem 20. tydne je pak velky utz na kontrolu vnitrnich organu-tam mohou zjistit nejake vv tech organu...........

puutalo
30. lis 2016

@nienin_que Všechna vyšetření jsou dobrovolná. Kdo nechce, nemusí jít. Je to svobodné rozhodnutí. Znám spoustu párů, které vyšetření odmítli, museli podepsat, že berou zodpovědnost na sebe, ale doktor to respektovat musel. Žádanku jsem dostala asi v 11tt, screening mi dělali poslední možný den (neměli volné termíny). Tripple moje gynekoložka považuje za přežitek, nedělá je.

strakicz
10. dub 2018

@puutalo ahoj ráda bych se zeptala jen kdy je poslední možný termín na sceening? Děkuji 🙂

8slunicko6
10. dub 2018

@strakicz Myslím že to je 12+6tt

kepu
10. dub 2018

@8slunicko6 dnes jsem byla a jsem 13+2 ...

strakicz
10. dub 2018

@kepu děkuji to jsem potřebovala slyšet :D