Nechtěné těhotenství a finanční podpora: Jak se rozhodnout?
Ahojky,
Mám dotaz. Je mi 23 let a zjistila jsem že jsem těhotná. Přítel ho nechce a nutí mě jít na potrat ale já si ho chci nechat. Na to mi řekl že když si ho nechám tak ho nemám uvést do rodného listů jako otce a necche se mnou a dítětem mít nic společného. Mohla bych mít i přes to, že nebude uveden v rodném listě, příspěvky na bydlení, dítě atd. Abych zvládla vše po finanční stránce? Jsem zaměstnaná 4 roky a bydlím sama. Jaký máte na to názor? Mám ho poslechnout a jít na potrat? Děkuji předem za odpovědi
Asi takhle nikdy bych nešla na potrat. Už jen z důvodu toho, že první dítě nám šlo taky hladce a další už byl problém.
Potom by jste si to vyčítala, jestli nechce být napsaný v RL.
Udělala bych to jednoduše, dá se to vyřešit vše soudně. S prominutím ale na sex jsou potřeba dva. A musí vědět jaké následky mohou být, rozhodně bych ho neposlechla a řešila přes testy otcovství a výši alimentů atd...
@brtn rozhodně ho uveď do rodného listu. Na dítěti spolupacoval a dítě bude mít nárok na výživné. To bude první, na co se budou všude ptát.
@brtn Hmm, tak to jsem od ex taky slyšela... A po letech manželství zjistila, že to hrál na kteroukoliv ženskou, která byla ochtná....
Jak říkám, pryč od něho co nejdál. Takové typy nevědí co chtějí... Teď dítě odmítá, za pár let může otočit a chtít dítě pro sebe ..
Za mě bych ho jako otce neuvedla a kompletně se od něj odstřihla. Bude to těžké, ale jak píšeš más velkou oporu v rodině, to je to hlavní
@iva_kucerova
Presne tak.Jsou to penize pro dite,ne pro ni.
A az dite odroste a bude potrebovat podporu financni treba pri studiu tak se to bude sakra hodit.
Kdyby platil 4000 mesicne tak za rok to mas 48 tisic,za 18 let 864 000.A to uz je slusny balik.
@brtn
A prave proto bych po nem ty alimenty chtela.
@zelenaesmolda on nebude chtít být uvedený jako otec, chce i podepsat nějaký papír že s ním nebude mít nikdy nic společného, má na soudě známou
@brtn
Ale no tak.Je uplne irelevantni co chce nebo nechce.Testy DNA nelzou.
A znama na soude ma jako za ukol co?Zfalsovat testy?Akorat jsou to kecy,kteryma te chce dostat tam kam te chce mit,tzn.zbavit se zodpovednosti.Nebud hloupa a nenech se zastrasit.
@brtn To jsou kecy. Není známá náhodou uklízečka u soudu. 😃 Jak je potřeba zastrašovat, tak mají všichni známé všude. 🤔 Bych chtěla vidět co by podepisoval? Jakože je to biologicky moje dítě, ale já ho nechci tak mi na to dejte razítko a já zase půjdu? 😃
@jeyre
spis at si to vsechno zaridi jeste pred porodem
@brtn Proč bys nezvládla? Jsou ženský samoživitelky kterým chlap alimenty neposílá, a taky žijou. V nejhorším jsou přídavky na dítě, dávky na bydlení...nejsem zastáncem sociálních dávek, ale v tomhle případě lepší než mít za otce takového magora. Si vem že by si pak mohl chtít brát to malé i na Vánoce, jen aby ti dělal problémy. Spousta chlapů o dítě nemá zájem, a jen ho používají aby svojí ex dělali peklo na zemi.
@brtn vyflakni se na takovýho blbá 😬 bejt to na mě ,nepíšu ho tam . Nejen on,ale např jeho rodina si pak vzpomene,že chce dítě vidět a bude z toho jen zlo. Byla jsem samozivitelka dvou kluků.otec i zapsán v liště,i dobře platil a stejně jsem měla nárok na příspěvek na bydlení...takže u tebe vůbec nemám strach ... Stačí se jen informovat ( např pojišťovny proplácí dost věcí v tehu) ...
Rodičovství je náročný .na druhou stranu jedno dítě se podle mě dá uživit vždycky 🤔 spousta věcí nadhernejch v bazarech ,swap .... Držím palce ♥️
@merope
Myslim,ze to bude jenom car papiru
@zelenaesmolda Tak kdyby si to nechala notářsky ověřit, tak minimálně pro zápis do RL to pomoct může (pokud ho tam bude chtít zapsat).
Pokud jste spolu měli vztah nevztah a přesto dokázali souložit bez ochrany, tak jste oba naprosto nezodpovědní a bohužel jste tím dítku dali do vínku první trauma, kdy ho otec odmítl ještě dříve, než se stihlo narodit. Snad jsi tomu těhotenství nešla úmyslně naproti...
Ze strany otce je neskutečně sprosté a nedospělé vyhrožovat, citově vydírat a dost možná si i vymýšlet smyšlenou diagnózu příbuzného, aby tě donutil zbavit se "problému". Fakt bych zvracela.
Interupce tě může doživotně poznamenat psychicky, takže nikomu nepřísluší, aby si ji na tobě vynucoval. To rozhodnutí je opravdu jen a pouze na tobě.
Pokud nejste sezdaní a on není svolný k tomu, aby s tebou došel před porodem/po porodu na matriku za účelem souhlasného prohlášení o určení otcovství, pak ho nikdo do rodného listu nezapíše. Dítku se vystaví rodný list bez uvedení otce a ty pak máš po porodu nárok podat k soudu návrh na určení otcovství, kdy bude povinen podstoupit genetické testy a bude pak postaveno na jisto, že je otec. Nikdo neříká, že po něm pak musíš něco chtít, ale necháváš tím dveře otevřené dítěti, které pak může tohoto práva využít třeba při studiu na VŠ.
Na nárok na výplatu PPM a RP nemá zápis v RL vliv.
Co se nároku na příspěvek na bydlení týká, tak tam si můžeš udělat obrázek rovnou, stačí zadat do kalkulačky na netu potřebné informace. Jelikož bydlíš sama, tak se bude řešit jen tvůj příjem... Stejně tak si můžeš udělat představu u přídavku na dítě...
@miryp těhotenství jsem určitě nešla naproti..říkal mi, že si dával pozor..a co bych z toho měla? Chlap, který nemá stálou práci, má dluhy, a pije dost často alkohol? Byli jsme ve vztahu, který jsem ukončila já, ale po krátké době jsme se začali opět vídat, proto jsem to nazvala jako vztah-nevztah
@brtn
To jako vazne?Dospela zenska a veri,ze si chlap "daval pozor?"
@zelenaesmolda no nevěřím, když jsem v situaci v jaké jsem
@brtn
kdybys neverila tak v ni nejsi :D
@brtn já se tě určitě nechtěla dotknout, ale i takové kroky ženy dělají, já sama jsem výsledkem takového kroku. Máma si myslela, že se díky tomu z milenky dostane na post řádné manželky, no nestalo se. Otec mě odvrhnul hned po početí a já dodnes nevím, kdo to je, protože než jsem byla dostatečně stará na to, aby mě to začalo nějak trápit a měla jsem k tomu otázky, tak máma umřela a svého táty, kterého mám v RL, se na to ptát nechci, jednak by to jistě nevěděl a dvak mu nechci přiznat, že to vím, zraněný ze vztahu s mámou už je dost. Ale fakt se člověku blbě žije s tím, že nedokáže přiřadit rodiči obličej a nezná polovinu své genetické výbavy...
Pokud je dotyčný zcela nespolehlivý, o to víc přece nenechám všechnu odpovědnost na něm, ne? Kdyby sis načetla něco o přerušované souloži, tak víš, že k výronu živých spermií může dojít ještě před samotným vyvrcholením a možná bys zjistila i to, že když nepoužíváte kondom, můžete snížit riziko nechtěného těhotenství např. Pharmatexem a podpořit to také pozorováním svého cyklu a styk omezit na dny, kdy je minimální pravděpodobnost otěhotnění.
Zkrátka vinu nesete oba a podle toho by se otec měl chovat a ne z toho dělat tvůj problém...
@brtn Ahoj, myslím si, že tato situace nemá správné řešení, protože oba dva chcete něco úplně jiného a kompromis v tomto neexistuje. Pokud jsi alespoň ty vnitřně přesvědčená, že to malé chceš, tak by ses neměla nechat zastrašit. Určitě je potřeba zvážit finance, bydlení atd. Otce bych určitě uvedla do RL, protože otec existuje a má povinnost zákonnou platit výživné.. Možná až ho trošku přejde prvotní šok, tak ti sám nabídne alespoň finanční podporu.. Pokud ne budete se muset potkat u soudu. Sama procházím úplně stejnou situací partner dítě prvně chtěl, ale pak si to ,,rozmyslel” a mě opustil k vůli tomu, že jsem nechtěla jít na ukončení těhotenství. Nešla jsem. Rozhodla jsem se do toho jít sama, ale jsem o něco starší, než ty. Věk hrál velkou roly v mém rozhodování. Mé doporučení - pokud jsi si k tomu, co v sobě nosíš udělala už vztah a bereš to od začátku jako své miminko a tvá finanční situace ti to nějak plus mínus umožňuje, tak si mimčo nech. Ukončení těhotenství je podle mě pro ženu zvládnutelné, když to to, co má v sobě bere jen jako shluk buněk a je to na samém začátku… Jak začne bouchat srdíčko atd, tak už to nejde..
@adnil26 ahoj, finanční podporu mi včera nabídl. 800,-, protože nemá přiznanou práci. Tím pádem mu dají u soudu nejmenší castku na alimenty a hledá si jinou slečnu se kterou chce založit později rodinu. Vím, že bych nezvládla jít na ukončení a vyčítala bych si to. Proto si ho nechám. Vim ze to nebude jednochudé. Určitě ho neberu jako shluk buněk 🙂
@brtn Takhle ti to řekl? Tobě dám 800 měsíčně a najdu si jinou slečnu, když ty nechceš na potrat? No ty kráso 🤮
@brtn jako upřímně.. radši se uskromnit, než se doprošovat takového individua o pár korun. Fakt bych ho odřízla a těšila se na miminko. Taky jsem byla sama, ještě o dost mladší než ty. V dnešní době už se dají i různě přizpůsobovat směny v různých supermarketech, fast foodech atd. Takže když pak malej půjde ve 3 letech do školky, určitě to zvládneš i s prací a zase bude finančně líp.. Rodičák bude finančně náročnější, ale než mít v blízkosti dítěte alkoholika a nezodpovědného debila, co mi jednou za čas dá pár korun… to radsi sama….

@brtn Vážně očekává, že ve 21.století s tebou půjde k doktorovi a bez tvého souhlasu domluví potrat? 😃 Kdyby ho náhodou pustili až do ordinace( s tvým souhlasem) , tak pochybuju že se s ním někdo bude bavit.
Ty mu ničíš život? Co když ho potrat zničí tobě? Psychické nebo zdravotní problémy po něm může mít každá žena.
Vůbec bych to a ním neřešila, předvedl svůj charakter dost jasně.
Dítě zvládlo vychovat spousta matek bez uvedení otce do RL. Ano, budeš to mít složitější, ale za ten klid by mi to stálo. Teď říká, že ho nechce ale jednou si začne dělat nároky a vydírat tě přes malé , ať už kvůli styku s dítětem nebo financím. Jestli máš podporu rodiny, určitě to zvládneš bez zploditele mrzáka.