icon

Nedostatek peněz v těhotenství

terkaminarikova05
31. srp 2017

Ahoj holky,nevím jak mám začít,o tomto webu slším poprvé.
Je mi 18.Jsem ve 12.týdnu těhotenství a vůbec si to neužívám.Táta to ještě neví,ale mám s ním tak komplikovaný vztah už od mala že stejně vím,že mi nijak nepomůže.Přítel byl tedka 2 měsíce bez práce,ted už pracuje ale výplata bude až v půlce září.:/
Já mám 7. a 11.září prohlídku a pak 1.trimestrální screening...ALE platí se za něj 1200,- a myslíte že na to mám? :/ Uplně mě to ubíjí...mě poslední výplata přijde taky až v půlce září-a jelikož mám i rizikové těhotenství tak nemohu dále pracovat.Budu si přivydělávat děláním dortů(jsem vyučená cukrářka).
Potřebuju poradit jestli nevíte co se dá uvařit prakticky z ničeho?Nemáme tu nic..ani vajíčka,mléko,abych udělala palačinky...Nevím si rady..vím že se to zlepší ale ted mě to opravdu stresově sundává.

Strana
z6
blahova_andrea
31. srp 2017

@terkaminarikova05 pokud vím, tak normální utz by měl být na pojišťovnu všude, ne? já si připlácela za ty krevní testy k tomu. NT+ se to jmenovalo. kdybych šla jen na utz screening bez krve, tak bych neplatila

terkaminarikova05
autor
31. srp 2017

Sama jsem psala,že nic neočekávám,potřebuji jen poradit a vyslechnout.

ilonne
31. srp 2017

@terkaminarikova05 To me mrzi, ale mozna by jsi mela zkusit sednout k netu a googlit, pripadne obtelefonovavat ruzna pracoviste. Chapu, ze se v tom nevyznas, ale u dr. ti jiste poradi. Nebo treba v prislusne skupine, myslim dle mista bydliste.

dominikaromanova
31. srp 2017

@terkaminarikova05

tak jestli si dobře pamatuji, nejprve se dělají krevní testy cca v 8 týdnu těhotenství. Pokud tyto testy vyjdou negativně, automaticky gynekolog odesílá pacientku na genetiku kde se provádí kombinovaný screening v I. trimestru. Toto vyšetření, když je na žádost lékaře je vždy hrazeno pojišťovnou. To, že máš rizikové těhotenství neznamená, že je nebo může být něco s plodem. Je to opatření, kdy ženě hrozí potrat popř. předčasný porod.

terkaminarikova05
autor
31. srp 2017

@blahova_andrea I na stránkách jejich nemocnice jde zjistit že se to platí🙂 Je to asi všude jinak

vanea
31. srp 2017

Za mně aby dával triple test smysl, musí být integrovaný s prvotrimestrálním screeningem (jinak vychází dost často mimo), takže tam je bohužel určitá nutnost to podstoupit..navíc ať už by to měla slečna povinné nebo ne, tak v této situaci by bylo opravdu hodně nerozumné riskovat nějak nemocného prcka, když nemají finance ani na normální vyžití, nedokážu si pak představit, jak by 18-letá holčina zvládala péči o takové dítě a ještě vydělávání...takže za mně bych doporučila na to jít, ať už to bude hrazené nebo ne..Zkuste si s lékařem domluvit "splátky", případně pozdější platbu, zjistěte si možnosti v pojišťovně. Ale už neotálejte, na krevní odběr na 1.screen už máte pomalu pozdě...ten se dělá do 12tt. Ultrazvuk pak do konce 14tt.

terkaminarikova05
autor
31. srp 2017

Mě krev odebírali v 9 týdnu,kdy jsem i zjistila že jsem těhotná a jediné co mi řekli,to co jsem psala výše

vanea
31. srp 2017

@terkaminarikova05 no to se bere standardně krevní obraz, ale otázka je, jestli vám vzali krev k 1.screeningu, to je další ampulka krve navíc.

terkaminarikova05
autor
31. srp 2017

Ted mi jde opravdu jen o to že nemáme do půlky zaří..pak by se to mělo ustálit...Přítel zase nebude mít nízkou výplatu jako svářec má i nástupák krásný

hani1234
31. srp 2017

@terkaminarikova05 Oslovte azylový dům, odkážou vás pak na další organizace . Pokud by jste chtěla poradit nějaká organizace , tak se na mě obraťte .

terkaminarikova05
autor
31. srp 2017

@vanea Nebrali,podle sestry když jsem se objednávala mi krev seberou až 11.na screeningu

petrasipkova1
31. srp 2017

@ilonne tak to je super přístup, moje lékařka mi říkala,že prostě,když někdo volá pozdě,tak že jo musí odmítnout,protože kappacitu má plnou a mohla by pracovat nonstop. Samozřejmě pokud je třeba rychle jednat v nějakém problému,to je asi akutní situace a těší se jinak. Tak může zakladatelka zkusit někam zajít nebo zavolat,třeba to vyjde.

hani1234
31. srp 2017

@terkaminarikova05 A k tomu screeningu .. Nevím odkud jste , ale my před 2 r byli na screeningu u Apolináře a tam se nic neplatilo

ivaze
31. srp 2017

Dobrý den,pokud byste chtěla mohu Vám nějaké peníze půjčit nebo jinak vypomoci.Hlavne se nestresujte,to Vám ani miminku neprospívá. Člověk se občas dostane do blbě situace,to tak v životě prostě chodí,ale věřte že zase bude líp.

vanea
31. srp 2017

@terkaminarikova05 no ono ta krev se bere tak brzo z určitého důvodu, pak tam může vyjít nějaká haluz a screen bude kvůli tomu blbě ovlivněný...tak teď je spíš otázka si o tom něco zjistit, abyste za to teda neutráceli zbytečně...mně bylo řečeno, že do 12tt opravdu nejpozději se ta krev musí nabrat, aby to mělo význam...někde to bohužel mohou dělat chybně a kvůli krvi jsou pak zkreslené výsledky..což se mi zdá teda jako docela síla, když si za to řekli 1200,- ...zkus si to ověřit pro jistotu i někde jinde ;) za zavolání nic nedáš..budu držet palečky 🍀

zebra2009
31. srp 2017

@nita1984
@japona
Také bych celou situaci řešila zálohou na mzdu u přítele. Výši bych si řekla s ohledem na výdaje do výplatního termínu sjednaného se zaměstnavatelem. Tím bude mít zakladatelka nejen na jídlo, ale i na prvotrimestralni screening. Pokud ještě o prázdninách zakladatelka byla vedena jako studentka, předpokládám, že už byla na UP ohledně registrace. Vzhledem k tomu, že zatím toho asi moc neodpracovala, stát za ni odvede pojištění, aby ji nevznikl nedoplatek z titulu, té nebyla ani student, ani zaměstnanec + něco málo stát vyplácí (nejsem mzdová účetní, takže z hlavy nevim). Samozřejmě dle příjmu přítele bude mít případně nárok i na další dávky. Momentálně se situace opravdu dá vyřešit zálohou na mzdu na "hluche" období do výplatního termínu a od dalšího měsíce už budou chodit i ty dávky, pokud vše doloží zavcasu. Úplně bezvychodnou tuto situaci neshledavam a v podstatě problém se dá vyřešit ještě tento týden. 😉

japona
31. srp 2017

@terkaminarikova05 Pokud na uzv "musite", nejlepší ve vašem případě bude požádat o zálohu ze mzdy pritele. Připadne pozadat doktora o odklad zaplaceni uzv či zda by to nemohl napsat na pojišťovnu rovnou. V nejhorsim případě pouzit kontokorent v bance nebo kředit ni kartu. Nikdy ne úvěr od nebanky.
A do budoucna si udělat rezervu pro nenadále výdaje..

nita1984
31. srp 2017

@zebra2009 proto jsem se přesně toto snažila zadavatelce poradit

terkaminarikova05
autor
31. srp 2017

Bohužel,prý to nejde,

terkaminarikova05
autor
31. srp 2017

@hani1234 Já jsem z MB a tady se platí ale pak mi to pojíštovna proplatí.

nita1984
31. srp 2017

@terkaminarikova05 to je dost zvláštní.... zatím jsem nezažila zaměstnání, kde by s tímto byl problém. Pak je ještě možnost hodit něco do zastavárny... prostě NTB, mobil, něco...

zebra2009
31. srp 2017

@terkaminarikova05
Tak v tomto případě mu doporučuji, aby se ohradil zákoníkem práce. Pokud ve vnitřní směrnici výslovně není stanoveno, že společnost zálohy na mzdu neposkytuje, má na ni nárok. A upřímně...pokud za námi někdo došel, že extrémní situace a zálohu nutne potřebuje, vždy se to dá zařídit, aby se to vyřešilo, zvláště když se jedná o mimořádnou skutečnost a ne standardní kazdomesicni záležitost. I na HR dane společnosti jsou jenom lidi a mají možná víc pochopení, než si třeba teď přítel mysli. Jde o to zajít o přestávce nebo po smene na HR a zeptat se. Docházka se většinou uzavírá až následující den, na výplatu zálohy na mzdu by to vliv mít nemělo.

nita1984
31. srp 2017

@zebra2009 naprostý souhlas, myslím, že přítel to "zabalil" a ani se nezeptal. naopak, tím, že je tam první měsíc je jasné, že nemá výplatu z "minulého měsíce", tak to obvykle zaměstanavatel chápe

sisstin
31. srp 2017

Terko, mela bys mit narok na PnB a mozna by klapla i hmotna nouze?

blahova_andrea
31. srp 2017

@terkaminarikova05 triply sice hradí pojišťovna, ale jsou velmi nespolehlivé a většina lékařů s nimi ztotožněna není a považuje je už za přežitou zbytečnou. ale holt se to hradí. kéž by ti nahoře dostali rozum a udělali to opačně a hradili raději spolehlivější a dřívější screening. tripl je často falešně pozitivní a akorát maminky stresuje :-/

terkaminarikova05
autor
31. srp 2017

Nejsem tam sice s ním,ale vzhledem k naší situaci si myslím,že nemá důvod k tomu se nejít zase zeptat..sám je z toho nestastný a odpoledne chodí si sednout k rybníku a zkouší něco chytit na jídlo

zebra2009
31. srp 2017

@nita1984
Pokud se ani nezepta, tak je jasné, že to nejde... toto, co se zde řeší, není dle mého názoru vůbec bezvychodna situace.

sisstin
31. srp 2017

@terkaminarikova05 jako pokud nemate co jist, existuje i jednorazova pomoc. Zajdi si na urad a poptej se na vse...

blahova_andrea
31. srp 2017

@terkaminarikova05 no všude je to jinak, to je pravda. já třeba riziková nebyla, i tak jsem žádanku od dr. dostala. ale ta je jen na utz. když jsem chtěla nt+ musela jsem si ho zaplatit. genetika byla potom zas jiná kapitola.

blahova_andrea
31. srp 2017

@terkaminarikova05 ta krev, která se bere na začátku je na úplně něco jiného. tam se testuje krevní skupina, hiv apod. to berou všem maminkám a se screeningem to nemá nic společného 😉

Strana
z6