Nedostatek peněz v těhotenství
Ahoj holky,nevím jak mám začít,o tomto webu slším poprvé.
Je mi 18.Jsem ve 12.týdnu těhotenství a vůbec si to neužívám.Táta to ještě neví,ale mám s ním tak komplikovaný vztah už od mala že stejně vím,že mi nijak nepomůže.Přítel byl tedka 2 měsíce bez práce,ted už pracuje ale výplata bude až v půlce září.:/
Já mám 7. a 11.září prohlídku a pak 1.trimestrální screening...ALE platí se za něj 1200,- a myslíte že na to mám? :/ Uplně mě to ubíjí...mě poslední výplata přijde taky až v půlce září-a jelikož mám i rizikové těhotenství tak nemohu dále pracovat.Budu si přivydělávat děláním dortů(jsem vyučená cukrářka).
Potřebuju poradit jestli nevíte co se dá uvařit prakticky z ničeho?Nemáme tu nic..ani vajíčka,mléko,abych udělala palačinky...Nevím si rady..vím že se to zlepší ale ted mě to opravdu stresově sundává.
Sama jsem psala,že nic neočekávám,potřebuji jen poradit a vyslechnout.
@terkaminarikova05 To me mrzi, ale mozna by jsi mela zkusit sednout k netu a googlit, pripadne obtelefonovavat ruzna pracoviste. Chapu, ze se v tom nevyznas, ale u dr. ti jiste poradi. Nebo treba v prislusne skupine, myslim dle mista bydliste.
tak jestli si dobře pamatuji, nejprve se dělají krevní testy cca v 8 týdnu těhotenství. Pokud tyto testy vyjdou negativně, automaticky gynekolog odesílá pacientku na genetiku kde se provádí kombinovaný screening v I. trimestru. Toto vyšetření, když je na žádost lékaře je vždy hrazeno pojišťovnou. To, že máš rizikové těhotenství neznamená, že je nebo může být něco s plodem. Je to opatření, kdy ženě hrozí potrat popř. předčasný porod.
@blahova_andrea I na stránkách jejich nemocnice jde zjistit že se to platí🙂 Je to asi všude jinak
Za mně aby dával triple test smysl, musí být integrovaný s prvotrimestrálním screeningem (jinak vychází dost často mimo), takže tam je bohužel určitá nutnost to podstoupit..navíc ať už by to měla slečna povinné nebo ne, tak v této situaci by bylo opravdu hodně nerozumné riskovat nějak nemocného prcka, když nemají finance ani na normální vyžití, nedokážu si pak představit, jak by 18-letá holčina zvládala péči o takové dítě a ještě vydělávání...takže za mně bych doporučila na to jít, ať už to bude hrazené nebo ne..Zkuste si s lékařem domluvit "splátky", případně pozdější platbu, zjistěte si možnosti v pojišťovně. Ale už neotálejte, na krevní odběr na 1.screen už máte pomalu pozdě...ten se dělá do 12tt. Ultrazvuk pak do konce 14tt.
Mě krev odebírali v 9 týdnu,kdy jsem i zjistila že jsem těhotná a jediné co mi řekli,to co jsem psala výše
@terkaminarikova05 no to se bere standardně krevní obraz, ale otázka je, jestli vám vzali krev k 1.screeningu, to je další ampulka krve navíc.
Ted mi jde opravdu jen o to že nemáme do půlky zaří..pak by se to mělo ustálit...Přítel zase nebude mít nízkou výplatu jako svářec má i nástupák krásný
@terkaminarikova05 Oslovte azylový dům, odkážou vás pak na další organizace . Pokud by jste chtěla poradit nějaká organizace , tak se na mě obraťte .
@vanea Nebrali,podle sestry když jsem se objednávala mi krev seberou až 11.na screeningu
@ilonne tak to je super přístup, moje lékařka mi říkala,že prostě,když někdo volá pozdě,tak že jo musí odmítnout,protože kappacitu má plnou a mohla by pracovat nonstop. Samozřejmě pokud je třeba rychle jednat v nějakém problému,to je asi akutní situace a těší se jinak. Tak může zakladatelka zkusit někam zajít nebo zavolat,třeba to vyjde.
@terkaminarikova05 A k tomu screeningu .. Nevím odkud jste , ale my před 2 r byli na screeningu u Apolináře a tam se nic neplatilo
Dobrý den,pokud byste chtěla mohu Vám nějaké peníze půjčit nebo jinak vypomoci.Hlavne se nestresujte,to Vám ani miminku neprospívá. Člověk se občas dostane do blbě situace,to tak v životě prostě chodí,ale věřte že zase bude líp.
@terkaminarikova05 no ono ta krev se bere tak brzo z určitého důvodu, pak tam může vyjít nějaká haluz a screen bude kvůli tomu blbě ovlivněný...tak teď je spíš otázka si o tom něco zjistit, abyste za to teda neutráceli zbytečně...mně bylo řečeno, že do 12tt opravdu nejpozději se ta krev musí nabrat, aby to mělo význam...někde to bohužel mohou dělat chybně a kvůli krvi jsou pak zkreslené výsledky..což se mi zdá teda jako docela síla, když si za to řekli 1200,- ...zkus si to ověřit pro jistotu i někde jinde ;) za zavolání nic nedáš..budu držet palečky 🍀
@nita1984
@japona
Také bych celou situaci řešila zálohou na mzdu u přítele. Výši bych si řekla s ohledem na výdaje do výplatního termínu sjednaného se zaměstnavatelem. Tím bude mít zakladatelka nejen na jídlo, ale i na prvotrimestralni screening. Pokud ještě o prázdninách zakladatelka byla vedena jako studentka, předpokládám, že už byla na UP ohledně registrace. Vzhledem k tomu, že zatím toho asi moc neodpracovala, stát za ni odvede pojištění, aby ji nevznikl nedoplatek z titulu, té nebyla ani student, ani zaměstnanec + něco málo stát vyplácí (nejsem mzdová účetní, takže z hlavy nevim). Samozřejmě dle příjmu přítele bude mít případně nárok i na další dávky. Momentálně se situace opravdu dá vyřešit zálohou na mzdu na "hluche" období do výplatního termínu a od dalšího měsíce už budou chodit i ty dávky, pokud vše doloží zavcasu. Úplně bezvychodnou tuto situaci neshledavam a v podstatě problém se dá vyřešit ještě tento týden. 😉
@terkaminarikova05 Pokud na uzv "musite", nejlepší ve vašem případě bude požádat o zálohu ze mzdy pritele. Připadne pozadat doktora o odklad zaplaceni uzv či zda by to nemohl napsat na pojišťovnu rovnou. V nejhorsim případě pouzit kontokorent v bance nebo kředit ni kartu. Nikdy ne úvěr od nebanky.
A do budoucna si udělat rezervu pro nenadále výdaje..
@hani1234 Já jsem z MB a tady se platí ale pak mi to pojíštovna proplatí.
@terkaminarikova05 to je dost zvláštní.... zatím jsem nezažila zaměstnání, kde by s tímto byl problém. Pak je ještě možnost hodit něco do zastavárny... prostě NTB, mobil, něco...
@terkaminarikova05
Tak v tomto případě mu doporučuji, aby se ohradil zákoníkem práce. Pokud ve vnitřní směrnici výslovně není stanoveno, že společnost zálohy na mzdu neposkytuje, má na ni nárok. A upřímně...pokud za námi někdo došel, že extrémní situace a zálohu nutne potřebuje, vždy se to dá zařídit, aby se to vyřešilo, zvláště když se jedná o mimořádnou skutečnost a ne standardní kazdomesicni záležitost. I na HR dane společnosti jsou jenom lidi a mají možná víc pochopení, než si třeba teď přítel mysli. Jde o to zajít o přestávce nebo po smene na HR a zeptat se. Docházka se většinou uzavírá až následující den, na výplatu zálohy na mzdu by to vliv mít nemělo.
Terko, mela bys mit narok na PnB a mozna by klapla i hmotna nouze?
@terkaminarikova05 triply sice hradí pojišťovna, ale jsou velmi nespolehlivé a většina lékařů s nimi ztotožněna není a považuje je už za přežitou zbytečnou. ale holt se to hradí. kéž by ti nahoře dostali rozum a udělali to opačně a hradili raději spolehlivější a dřívější screening. tripl je často falešně pozitivní a akorát maminky stresuje :-/
Nejsem tam sice s ním,ale vzhledem k naší situaci si myslím,že nemá důvod k tomu se nejít zase zeptat..sám je z toho nestastný a odpoledne chodí si sednout k rybníku a zkouší něco chytit na jídlo
@terkaminarikova05 jako pokud nemate co jist, existuje i jednorazova pomoc. Zajdi si na urad a poptej se na vse...
@terkaminarikova05 no všude je to jinak, to je pravda. já třeba riziková nebyla, i tak jsem žádanku od dr. dostala. ale ta je jen na utz. když jsem chtěla nt+ musela jsem si ho zaplatit. genetika byla potom zas jiná kapitola.
@terkaminarikova05 ta krev, která se bere na začátku je na úplně něco jiného. tam se testuje krevní skupina, hiv apod. to berou všem maminkám a se screeningem to nemá nic společného 😉

@terkaminarikova05 pokud vím, tak normální utz by měl být na pojišťovnu všude, ne? já si připlácela za ty krevní testy k tomu. NT+ se to jmenovalo. kdybych šla jen na utz screening bez krve, tak bych neplatila