Nejsem připravena na druhé dítě. Co teď dělat?
Zdravím všechny. Potřebovala bych si s nekým trošku pokecat...Mám 11 měsíčního synka, který úplně není to nejvhodnější miminko při kterém bych si řeklay že jdu hned do druhého. V noci nespí, přes den vlastně taky moc ne, o uspávání raději nemluvím. Většinu času spíš promrčí, prořve, pořád se chce nosit..Teď o víkendu jsem měla pozitivní těhotenský test a příští týden jdu na kontrolu a pokud se bude opravdu jednat o těhotenství mám si rozmyslet co a jak..Nejsem připravená na další těhotenství a ani porod. Obojí byla katastrofa, celé šestinedělí mám v mlze a řekla bych že mě přepadávala i občasná depka. A teď babo raď. S manželem jsme se vůbec nesnažili o druhé a nechápeme jak se to stalo, jasně sexem. Ale vždycky jsme si dávali pozor a o malého se taky snažili skoro třičtvrtě roku.
@orangutan123 Pořád mi přijde, že cítíš, že manžel je proti, sama nevíš a snažíš se tu najít "posvěcení" toho potratu, aby to rozhodnutí nebylo na tobě. Nechceš raději za nějakým psychologem?
@merope právěže vůbec, manžel je pro. Já jsem proti, ale jak říkám zásadní rozhodnutí nechává na mě.
@orangutan123 měla jsem stejně náročné mimino a říkala jsem, stát se nehoda, jdu na potrat, kamarádky vždy nechápaly, že mluvím takhle narovinu...naštěstí se nám to teda nestalo, ale kdo takové dítě nezazije, tak to v životě nepochopí.
Myslím, že nebylo by to reálné zvládnout, vím, že by to odnesla moje psychika a asi i manželství.
Nyní má teda dcera 7 a je to anděl, je teď moc hodná, takže stát se to teď, potrat neprichází v úvahu, takže chápu maminky, které potrat nikdy nepochopí.
Na tvém místě bych se rozhodla podle toho, jak si myslíš, že by jsi to zvládla psychicky, protože mít dvě malé děti, mít k tomu psychické problémy a to jejich dětství si neuzivat, ale přežívat, by bylo smutné.
Držím palce ♥️
@zuzazidkova děkuju moc! Přesně tak to myslím i cítím. Vím že kdybych si to nechala byla bych totálně v prdeli a já si chci užít malého. Až teď to začíná být občas fajn, krom toho spánku teda, který už teď je na nule
@orangutan123 Moje nejmladší holky jsou o 11,5 měsíce od sebe. Nejmladší nebyla plánovaná, stalo se i přes prezervativ. První rok byl náročný, o tom žádná, hlídání nemáme. Já bych ale nedokázala dát dítě pryč. Teď budou holkám 2 roky a 3 roky a už je to mnohem pohodovější.
@somalicats klobouk dolů před Vámi🙂
@orangutan123 Jestli to už teď začíná být fajn, tak bych do toho šla. Ale je to fakt o tom, že vidím v okolí, jak si dvě děti vyhrají, jsou v pohodě a v podstatě matku nepotřebují už někdy od 3 let věku. Teď jsme si s tříletými dvojčaty na návštěvě normálně zahráli deskovku, kde je kupa malých komponent, já čuměla jak zjara. Můj syn usnul, proto to šlo, jsou mu 4, ale vyžaduje neustále pozornost. A i když je s kamarádkou, tak je vidět, že jsou oba jedináčci a prostě to "budeme si hrát dohromady" neumí, neustále vyžadují dospěláka + neustálé spory o hračky, dělit se neumí. Takže děti vyžadují a pak potřebují dozor, protože stejně si umí hrát s tím dospělákem. Pozoruji u všech jedináčků. Tam je to prostě "máma, máma". Jakmile je dětí víc, tak v tomto věku už je ten "objekt zájmu" sourozenec.
Samozřejmě, semlet se může cokoli, ale v průměru to vidím tak, že do cca 2 let mladšího je to typicky totální masakr a náročné, ale pak už starší pomůže s mladším (a nadšeně) a postupně si hrají spolu a jsou to pak 2 parťáci, co si vystačí. Naopak jedináček i čtyřleťák nedá vydechnout, protože pořád něco potřebuje, protože potřebuje společnost - ale jak je doma sám, tak se nenaučí tak dobře v té společnosti jiných dětí fungovat a pořád je tam nějaká potřeba důkladného hlídání.
Držím palce ke správnému rozhodnutí, není to snadné.
@merope no fajn...jak kdy že jo. Teď bylo 14 dní kdy jenom brečel a byl na rukách. 2 dny je fajn 😀 noci nepočítám, ty jsou katastrofa furt a nedovedu si jako těhotná představit k němu tolikrát za noc vstávat. Navíc i v minulém těhotenství sem měla problémy kdy sem několikrát musela být hospitalizována a pak se doma ani nehýbat, což si s takovýmto malým raubířem který se teď začíná stavět na nohy nedokážu představit.
@orangutan123 Ahoj, promin zpozdeni s odpovedi. Neurolozka navrhla uplne jednoduchou vec - jestli ji nechybi nejaky vitam z B skupiny (ja si ted nevzpomenu ktery :( ), takze nam jen dala tabletky a opravdu to do 2 dnu pomohlo. Takze asi chybel, duvod byl zrejme v hodne nedozrale nervove soustave na coz prave (B12 myslim?) pomaha. Upozornovala me, ze deti takto se projevujici uz v tomhle veci pak obvykle maji adhd ci jine diagnozy.... No, ani dnes dcera neni spave dite, ale je to normalni, pozorna, ve skole se dobre ucici holcicka, takze to bylo jen uplne zbytecne straseni rodicu...
Z nejhorsiho pomohlo to B, pak se to zacalo zlepsovat tak nejak samo od sebe. Dite zacne chodit, zacne se tim padem pres den vice unavovat, vice veci ho zajima, takze zase je jednodussi ziskat a zabavit jeho pozornost a v urceny cas pak spat. Nenech se odradit od nikoho hloupymi recmi, jak s malym miminkem je to pohoda a co budes delat az bude chodit apod. U narocnych deti je to presne naopak, s miminkem je to nesmirne narocne a pak se to zlepsuje..
Sama pro sebe si myslim,ze jsem se mozna snazila prilis ridit radami lekaru, chytrimi knizkami, vsim okolo a byla jsem z toho tak ve stresu, ze bylo ve stresu i moje dite. Kdybych se na to vsechno vykaslala, nalepila ji na sebe satkem nebo manducou a misto nekonecneho uspavani v postylce ci kocarku ji dala vedle sebe do postele, mohla byt mozna bezproblemove miminko. Nebo mozna ne, to se nikdy nedozvim 🙂
@tereza0111 zkusím na to mrknout děkuju. Ono na některé dítka bohužel nefunguje skoro nic, já to znám. Malý nesnesl ani kočárek (ale doma to panáček spí jenom v něm) ani šátek/nosítko a spát semnou v posteli to už je konečná úplně. Teď ho právě učíme na postýlku, protože z kočárku už se naklání, začíná si i stoupat takže čekám kdy z něj vypadne 🤦♀️
@orangutan123 To B-čko na nedozrálou nervovou soustavu se prodává jako Pyridoxin. Pokud mu to budeš drtit do mlíka, doporučuji ten od Zentivy. Je sice dražší, ale dobře se drtí a rozpouští. Pak je ještě nějaké generikum, ale to se drtí fakt špatně. Jedna tableta denně, my tuším dávali půl ráno a půl večer (kojenci).
A pak je super nepodceňovat D-čko / rybí tuk. Dávám v podstatě pravidelně pořád.
Když jsem obojí neflákala, přišlo mi, že to má fakt efekt a ta soustava "dospívá" rychleji.
@orangutan123 taky mi přijde, že hledáš omluvenku tady od nás na internetu. V první řadě musíš vědět ty, jestli s tím dokážeš žít. Ne se obhajovat před námi a čekat, že ti to ostatní schválí. O náročných a nespavých dětech něco vím, užili jsme si příšerný muka. Starší nespala ve dne v noci. Přes den jsem jí hodiny uspávala a většinou byla vzhůru ještě dřív, než se uvařila voda v konvici. V noci klidně víc jak 12x vzhůru, když se vzbudila jen 8x, byla to úspěšná noc. Tolikrát jsem s ní spávala v sedě, pak měla takové bolesti zad, že mě bolelo i dýchat, ale ona prostě jinak nespala. A druhá měla skoro 4 měsíce otočený režim, takže běžně usínala až mezi 2 - 5 hodinou ráno. Chodila jsem s malou v šátku do 5ti do rána a v 8 vstávala starší, která už přes den nespala, takže šance na dospání nula. Ale bylo to prostě jen období. Zvládli jsme to, teď je mladší opravdu za odměnu a máme parťačky. Kolikrát jsem se sama sebe ptala, co mě to napadlo, ale 2 děti blízko k sobě jsou ve výsledku mnohem lepší pro děti i rodiče. Má to velikou spoustu výhod. ❤️ . Musíš vědět ty, jestli tě to bude pronásledovat nebo to přijmeš jako správné řešení, co spíš manžel ustojí - potrat, který nechce nebo vystresovanou manželku, jak jste na tom finančně... Zamýšlela bych se i nad tím, že manžel to nechce, aby to pak taky nezačal vyčítat i on tobě. Aby jako nedoufal, že i když ti dal na výběr, tak že se rozhodneš pro a ty jsi ho nepřekvapila opakem.
@cherie24 Žádnou omluvenku tady od nikoho nežádám a ani by mě to nenapadlo proboha, jen sem si potřebovala o tom a někým promluvit 🤦♀️
@orangutan123 ahoj, mám 2 děti a jsou po sobě 14 měsíců, jsou jak dvojčata, vyhrajou si...zvaz to ze všech stran, posílám sílu a moudrost
@marky232 bohužel myslím, že já bych to psychicky nedala
Tak holky, jdu do toho. Snad v těhotenství nebudou žádné problémy a bude s mimčem všechno ok. Jak se z toho neposeru, nebo nezblázním, třeba Vám tu za rok napíšu jak to zvládám nebo nezvládám 🤣
@orangutan123 Držím palce, ať to jde všechno hladce. Štěstí přeje odvážným a připraveným. Zkus si tady dohledat v diskuzi vychytávky matek, co mají malé rozestupy mezi dětmi. Třeba šátek je fajn pomocník, ale ne každý se s ním kamarádi. Pokud byl minulý porod blbý, zkus o tom promluvit s psycholožkou, dulou. Dula sice není psycholog, ale probrat to s někým, kdo podporuje ženy u porodu a chápe, že porod byl pro tebe náročný, může být fajn. S dulou lze probrat, co udělat proto, aby to šlo hladce. Dvě moje známé si chválily kurz Jemného zrození. (Jedna na něj šla jako prvorodička a na porod vzpomíná v dobrém, druhá rodila první dítě bez přípravy a docela náročné, ale ne katastrofa. Během druhého těhotenství byla na kurzu a říkala, že 2. porod byl mnohem lepší, že byla lépe připravená, sebevědomější.)
@levandule_k Děkuju, uvažuju určitě o nosítku, chtěla sem ho už u malého, ale nakonec nepořídila. Ale teď věřím, že bude potřeba
@orangutan123 Držím palec ... (já mela nositko i dvojkocar a oboje super).
@orangutan123 hustyyy, gratuluju! At vse dobre dopadne!
@marge_s Děkuju, budu doufat že ano a teda že teď to bude konečně ta vytoužená holčička
@orangutan123 moc ti držím palce!!! Hodně zdraví a radosti z těhotenství! Nikdo není tak silný jako maminky 🙂
Tak to jsem uprimne rada, ze to takto dopadlo, drzim palce a gratuluju, bude to prdel 🙂
@orangutan123 hlavně si to kloudně promyslet, ale já bych na přerušení nedokázala jít starší byl velice náročné dítě kloudně nespal mrucel furt vyžadoval pozornost ale do druhého jsme šli nechtěla jsem jedináčka a teď jsou to skvělí parťáci aby jste později nelitovala
@fouskovi Autorka přehodnotila stanovisko, na potrat nejde...
@fouskovi Jak už tu psaly holky nademnou, rozhodla sem se jinak 🙂

@ai30 vidím, že jsi spolkla všechnu moudrost světa.. 🙈 Na každého tu máš nějakou připomínku...
No comment 🤣