Nemůžeme se shodnout na jménu pro dítě. Co s tím?

modrakonice
17. led 2024

Ahoj, jdu sem s takovou "pakárnou" :D a to výběrem jména pro naše druhé dítě. Zajímá mě, co byste dělaly vy na mém místě.

Ještě než jsem zjistila, že jsem těhotná (chvíli na to jsem se to dozvěděla), mi přišlo do života (zní to zvláštně, ale prostě najednou bylo všude a moc se mi líbilo, až jsem si začala říkat, že jsem měla první dítě pojmenovat jinak :D:D), jméno. Od začátku jsem si jím "jistá", respektive cítím, že si jej miminko vybralo. Sedí mi k němu, k představě o něm, z toho co cítím teď v těhotenství, tak prostě nějak vnímám, že se takhle má jmenovat. Pokud pomyslím na další jména, která se mi třeba líbila předtím (asi před rokem), nesedí mi k němu.

No, ale manželovi se nelíbí.

Zvláštní je, a možná to právě souvisí, že manželově rodině se to jméno líbí moc, možná i proto, že v jejich rodině se objevilo. Manžel si myslí, že mě při výběru ovlivnili a nechala jsem se "překecat", ale tak to vůbec není. Jméno mi přišlo a zalíbilo se mi ještě předtím, než kdokoli cokoli věděl.

U prvního dítěte jsme dlouho vybírali a teď, když jsem si od začátku jistá se jménem, mě mrzí, že manžel brojí proti. Přitom ale sám nepřijde s konstruktivním řešením situace :D Nabízela jsem, že se na jména společně podíváme, sepíšeme co se nám líbí a třeba najdeme, co je ok pro oba (i když stále cítím, že nic jiného už nebude "to ono"). Ale tak aby to bylo fér. Ale to on nechce. Jen prostě brojí proti tomu jménu, říká, že jakékoliv jiné bude lepší a pak když se ho rodina zeptá, jak se teda bude malé jmenovat, pokaždé řekne něco jiného a kolikrát si z toho dělá srandu a střílí naschvál zvláštní a směšná jména.

Nevím, jak s tím naložit. Mít vlastní hlavu a rozhodnout si to sama, protože já ho budu rodit? :D Nebo jestli na něj brát ohledy a pak litovat, že jsem nedala to, co jsem cítila, že je správně? Jenže my ani nemáme prostě vybrané nějaké společné jméno. Prostě je to buď to "moje" a nebo bude asi beze jména :D

Obavy jsou takové, aby se mu pak prostě neposmíval, co to má za jméno, nebo aby nechodil a nevyčítal mi to. Nebo mu třeba neřikal jinak, protože by ho štvalo, jak jsem ho pojmenovala....

Co byste dělaly vy?

mysh_me
17. led 2024

Snazila bych se manzela primet ke konstruktivni diskuzi. Klidne bych i nekolik tydnu prestala mluvit o “svem” jmenu, dala to na chvili k ledu, a zkusila proste zacit s vyberem jmena jako spolecnym procesem, nepopsany list, cerstvy start. Projit kalendar, udelat nejaky seznamy, kriteria, zjistit kde mame pruniky atd. Az vam vykrystalizuje nejaky seznam favoritu, tak treba vratit do hry i to tvoje, porovnat ho jak si stoji mezi temi favority, nahlidnout z novy perspektivy. Na myho muze by to fungovalo, kdyz neco moc tlacim, je casto proti jen z principu, aby nebylo po mym, ale kdyz to necham ulezet a on si to sam v klidu zvazi, zjisti ze vlastne nenavrhuju uplnou blbost a ze by to vlastne bylo ok, akorat se nechtel podvolit tomu ze ja to tlacim 😀 coz mi prijde trochu i u vas, mozna mu vadi pocit ze ses na nej “spikla” s jeho rodinou a neco mu nutite, vic nez to samotny jmeno… treba by jen chtel byt vic zapojeny v procesu vyberu, ne ze tobe se jmeno “zjevilo” a jeho rodina souhlasi tak je vybrano, muze byt i trochu urazeny ze jsi ho “obesla” nebo nepotrebovala 😅

veronicka89
18. led 2024

Ne každemu se líbí jmeno Sára ...

irmamala
18. led 2024

Mam dve holky a o jejich jmenech jsem mela jasno jeste predtim, nez jsem vubec otehotnela. Ted mam dva tydny do porodu a jmeno nemame😀 Je jedno jedine, ktere by se mi libilo, ne ze bych to citila tak intenzivne jako ty, ale ze vsech mi tak nejvic lahodi. Ale manzel nechce, deti z neho zvraci a babicky protaci panenky😂 Takze jsem se ho vzdala. Ale stve me, ze stejne jako u tebe manzel zadne jmeno nenavrhnul, jen odmita vse, s cim prijdu. Mame uz vyplneny dotaznik do porodnice a kolonka se jmenem prazdna. Tak jsem zvedava, co v tom presu vymysli🙂 Ja bych to tak nehrotila, ze budes litovat, ze jsi to jmeno nedala. Moje holky maji jmena, ktere pred temi 11-ti lety nemel nikdo siroko daleko a dnes se tak jmenuje kazda druha, takze kdybych to byvala vedela, jak se zpopularizuji, vyberu tenkrat neco jineho🙂

escapelle
18. led 2024

Pohlaví třetího dítěte jsme si říct nenechali. Jméno pro kluka jsme měli hned,holčiči jsme se prostě nedohodli. Všechny,která se líbila mne,manžel zavrhoval. Já zase jeho návrhy.dopadlo to tak,že jsme se dohodli ,že jméno dceři bysme dali až po porodu,až ji uvidíme.narodil se kluk a on mi řekl,že kdyby to byla holka,odsouhlasil by mi každé jméno 🤣
Takže,pokud ho nějak nenapadne nepremluvis,nechala bych to po porodu 🤣🤣

zmrzlinka
18. led 2024

Tak jeden z Vás bude muset ustoupit pokud se nemůžete domluvit.

eviicka
18. led 2024

@escapelle kamarádi se také nemohli dohodnout, a tam naopak kamarádka, jak byla ráda že to má za sebou, tak odkyvala manželovo jméno 🙂.

escapelle
18. led 2024

@eviicka já jsem si pak taky říkala,že možná bych dala spíš to jeho.🤣Takže by to dopadlo tak,že bysme se hádali,či jméno se da🤣🤣🤣

martulka88
18. led 2024

@modrakonice Chyba je říkat jméno po okolí, dokud se prcek nenarodí. Ovlivňuje to rodiče - viz tvůj chlap.
My to udělali tak, že jsme řekli pohlaví a jméno až po porodu. První syn by byl Maxmilián. Bylo to jméno, co jsem si mnoho let oblíbila. Když jsme s manželem sepisovali jména, on ho tam neměl. Měli jsme pravidlo - sepsat všechna jména, co se nám líbí, bez "R", spíše cizí a nedavat jména z rodiny. A jedno jméno jsme měli mít jako "top" a další "vůbec ne". Pak jsme si přečetli seznamy a manžel Maxíka neměl, ale zalíbil se mu natolik, že jsme ho vybrali. Druhý syn je Matyas. Seděla jsem u pc a poslala jen tak manželovi jména (byla jsem někdy okolo 13tt a neměli jsme chuť vymýšlet jména). Mezi výběrem byl Mathias. a manžel mi napsal, že se mu líbí Matýsek. A já "co?". O on, no Mathias - Matýsek. No a tak jsme bříšku říkali Matýsku. Když jsme jeli pak na matriku, tak jsme se rozhodovali mezi Mathias a Matyas. Dali jsme Mathiase. Jenže už po cestě z matriky se nám to rozleželo, tak jsem ráno volala, zda bychom to mohli změnit. No, paní řekla, že se to nedělá, ale udělá vyjímku, když je to "ze včera", ale musíme ten den dojet. Pak nám dala za pravdu, že k našemu příjmení je Matyas lepší. Když se narodil, manžel psal jméno, tak tchýně ho nazvala Matyáš a taky to řekla po jejich rodině 🫢 Takže jsme pak opravovali pár lidí, že to žádný Matyáš není - nám se v této formě ani nelíbí.
No a jelikož jsme dávali raději i holčičku tam jsme to věděli už od prvního těhotenství, tak nějak jsme cítili, že holčička by měla být Izabela. Původně jsme dle uz čekali holčičku 🫢 A místo Maxíka, jsme do druhého screeningu říkali Belinko bříšku.
Určitě si v klidný večer sedněte a sepište si, dle kalendáře třeba, jména a škrtejte. U nás jsem defakto vybrala jména já, ale manžel je odsouhlasil. A nešla bych proti němu.

elsy3
18. led 2024

@eviicka To jsem byla přesně já. Neshodli jsme se na jménu pro kluka, manžel chtěl jméno po sobě (syn by byl třetí toho jména po manželovi a tchanovi). A já to striktně odmítala. V žádném případě. Tak se tedy domluvíme u porodu. Velký kulový, při těch bolestech jsem při otázce porodní asistentky, co má napsat do karty, řekla, ze je mi to absolutně jedno, ať tam daji cokoliv 😀 Tak je po manželovi.. ale naštěstí to k němu pěkne sedí a říkáme mu tak, aby se to nepletlo s dalšími dvěma jmény.

alice180
18. led 2024

@zmrzlinka asi tak no

swan42
18. led 2024

@modrakonice manzel vedel, jak moc mi na tom jednom jmenu zalezi a tak ustoupil. On zadne takove jmeno nemel, jen se mu vic libilo jine.
To moje melo zkratka vetsi vahu a on to uznal 🤷‍♀️
Takze tezko radit. Umlatit ho argumentama 😄

biciklissie
18. led 2024

Nezávidím. Já nejsem žádná ezo, ale podle mě je kolem jmen děti často taková zvláštní magie. Ty to taky cítíš, že by se tak dítě mělo jmenovat. Když nebude, tak te to možná bude mrzet, možná ne. Já bych to nechtěla riskovat. Jak tu někdo píše, dát to na chvíli k ledu a pak manžela zkusit přesvědčit, jak je to pro tebe důležité. Snad není debil, aby to odkýval a pak se mstil na detatku.

zuzkasim
18. led 2024

Nenechali jsme si u posledního říct pohlaví a neshodli jsme se na jménu pro holčičku. Narodila se holčička, tak jsme jméno vymysleli až po porodu. Při cestě do porodnice muž s mým vymyšleným jménem souhlasil, ale mě po porodu přišlo, že jméno se k ní nehodí, takže jsme vymysleli jiné. Nech to uležet, někdy je fakt fajn podívat se na to dítě a vymyslet ho až pak.

areh
18. led 2024

@modrakonice u prvního syna jsme měli 3 jména. Každému se líbilo jiné. Nakonec jsme je napsali na papír a losovali. Nejdřív mi k malému nešlo, ale to se po porodu rychle změnilo a nedovedu si představit, že by se jmenoval jinak. U druhého syna jsme vybrali ze zbylých dvou s ohledem na datum narození a datum svátku...

ai30
18. led 2024

@modrakonice Ja ti nevim. Chapu, ze mas jmeno, ktere se ti libi, ale balit to do toho, ze 'miminko si to jmeno vybralo', mi prijde teda nadmiru uhozeny a nedivim se, ze to manzela (i jen z principu) stve. Co kdyby si mimiko 'vybralo' jmeno Klotylda? Taky bys mu ho dala? Nastesti si teda vybralo jmeno, ktere se tobe nejvic libi, to je dost nahoda. 😂😂
Co bych delala ja, teda co jsem udelala ja, je, ze kdyz byl partner proti nejakemu jmenu, tak jsme ho vyhodili z vyberu a hledali dal jmena, na kterych se shodneme. Kdyby partner prisel s tim, ze jmeno, ktere se mi absolutne nelibi, si miminko vybralo, tak ho poslu nekam.

izz76
18. led 2024

@modrakonice Asi bych dítěti nedala jmeno které je druhému rodiči odporné. Každopádně by mel tvůj manžel přijít taky s nějakým návrhem jména. Já jsem se při výběru jmen docela přizpůsobila názoru otce,ale pokud by chtěl jmeno které se mě vůbec nelibi,tak má smůlu. Jsou jména která mi vůbec nejdou přes pusu,takže chapu, ze někdo proste urcite jmeno neakceptuje.

petulkadodo
18. led 2024

@eviicka Moji kamarádi se taky nemohli dohodnout a do porodnice jeli s dvěma různě vyplněnými papíry. Když kamarádka rodila, řekla manželovi, ať vybere on, který papír odevzdá, že je jí to jedno. A on vlivem pohledu na svou ženu v bolestech odevzdal ten s jejím návrhem 😀

alice180
18. led 2024

To jsou příběhy teda. Mne přijde úplně střelený, že dva dospělý lidi si nedokážou sednout a promluvit si o tom a jméno vybrat. Přijde mi to jako takový zbytečný zle.

lauriak
18. led 2024

Pri druhom dietati sme nevedeli ake pohlavie sa narodi. Pre dievca sme mali vymyslene meno dlhsie, pre chlapca nic. Dievcenske meno som potom menila asi mesiac pred porodom lebo som si tym menom prestala byt ista, respektive zacalo sa strasne casto objavovat okolo mna u ludi a na moestach kde to vo mne vyvolavalo negativne emocie. Manzel teda suhlasil so zmenou (aj ked si myslel ze mi sibe). Chlapcenske meno sme ale nemali az do porodu a nakonec mi pred porodnicou povedal, ze to nechava na mna a mozem si dat ake sa mne paci 🥰 Narodila sa holcicka ale hrozne som ocenila, ze nakonec to chlapcenske meno nechal na mne.

zekrt
18. led 2024

Dítě je obou, je potřeba hledat jméno, které se líbí oběma rodičům.

zekrt
18. led 2024

Rodině jsme jméno řekli až po narození dětí.

sikkacirek
18. led 2024

@modrakonice Měla jsem to stejně :D...asi od třetího měsíce jsem chtěla Tondu, ale úplně šíleně a manžel nechtěl a když jsem se zeptala, co teda navrhuje, tak řekl, že je mu to jedno, ale Tonda to nebude :D...prostě brojil total proti tomu jménu, celá rodina byla taky pro...já sice chtěla Tondu, ale úplně mě vadilo, že mažel prostě nenavrhl nic co by jako fakt chtěl a kdyby opravdu měl konstruktivní návrh, tak bych třeba i polevila, ale takhle jsem prostě řekla, že ne... no do porodnice jsem jela s papírem, kde bylo uvedeno Antonín a nebyl podepsaný manželem...Když jsme pak diktovali anamnezu a sestřička se ptala na to jméno, tak manžel nasraně, dejte mi ten papír a podepsal to :D (taky samozřejmě viděl všude tu krev a jak trpím :D)....ale první měsíc mu jménem prostě neřekl, říkal mu šéfe :D....a teď :D prej mu to jméno sedí jako prdel na hrnec :D....takže pokud prostě nemá jeden z manželů jméno o které opravdu stojí a neumí si ho obhájit, tak by měl rozhodnout ten druhý.....u druhého dítěte za nás vybralo losování :D

lentilkah
18. led 2024

Ja to mela takhle u dcery. Syn byl narocne dite, tehotenstvi a porod taky hruza a ja byla dlouho presvedcena, ze bude jedinacek. Pak me jednou trklo jmeno, ktere mi nikdy neprislo nejak zajimave. No a za par mesicu jsem byla tehotna...samozrejne ne kvuli tomu jmenu 😀
Kdyz se nam z plodovky potvrdila holka, nadhodila jsem to jmeno chlapovi a ten nastesti souhlasil.
Jak toho tveho premluvit bohuzel nevim, ale chapu jak se ohledne toho jmena citis.

modrakonice
autor
18. led 2024

Děkuji za názory holky 🙂 Není to o tom, že bych si za každou cenu chtěla prosadit svou, spíš prostě se snažím vymyslet, jak to udělat ať jsou všichni spokojení. (Teda tím myslím hlavně my dva jako rodiče, na nějaké názory širší rodiny se můžeme vy...). Pro mě je to příjemný bonus, že se jim to jméno, které by se mi pro mimi líbilo, taky líbí, ale kdyby byli proti, je mi to jedno. Vadí mi, že manžel není konstruktivní a pokud se mu něco nelíbí, nepřijde s tím, že to chce nějak vyřešit, ale mlčí, nic nedělá, ale pak řekne, že já jsem vybrala blbě (?!). Tak to se mi nelíbí. Nebudu dávat dítěti jméno ve stylu "To i Honza je lepší, než to co jsi vybrala ty" - jenom proto, že to jednou takhle vykřikne a já se jako zaleknu? Kdyby se dítě pak zeptalo proč se jmenuje, jak se jmenuje, nešlo by mi přes pusu říct "No protože tatínek to jednou takhle plácnul" :D

Můžu rodit každou chvíli a spoustu toho ještě zařizujeme, takže prostě nechci taky jméno řešit 3 týdny :D A buď čekat (už jsem čekala) a nebo dokolečka navrhovat kdy si na to jako sedneme jak dva dospělí lidé. Asi to opravdu nechám do porodu a pak se uvidí. Když nepřijde s rozumnou domluvou a budou to jen výkřiky, dám jméno, které jsem vybrala.

tereza0111
18. led 2024

No, ja bych asi dala ultimatum ve smyslu: "ted si se mnou sednes ke kalendari a jmeno spolu vybereme nebo to bude xxxx"

modrakonice
autor
18. led 2024

Jen pro zajímavost. Když jsme před rokem a půl vybírali jméno pro staršího, zapsala jsem si to. Dělali jsme takové "známkování" jak moc se nám dané jméno líbí... A hádejte co :D manžel ohodnotil toto jméno stejnou známkou jako jméno staršího syna :D takže v tu dobu proti němu nic neměl :D a už jsme ho na zúženém seznamu měli.
Takže já to nechápu. Vážně si myslím, že za to může to, že se všichni ptají a já neviděla asi důvod proč to neříct, co se mi líbí a všichni se toho chytli a zároveň se ptají "jak se teda bude jmenovat" a manželovi to vadí.

zekrt
18. led 2024

Muj chlap taky s návrhy nechodil a já už byla zoufalá a naštvaná. Jen odmítal moje návrhy. Pak jednoho dne asi 14 dní před porodem najednou došel se jménem a já úplně nadšená, že konečně, navíc hezké jméno, co by mě nenapadlo, protože u prvního ho odmítl. Tak jsem ho hned odkývala. 😂 A je super a nelituju.

felis
21. led 2024

@modrakonice Ahoj, no... muj snoubenec je celkem přístupný k jakékoliv konstruktivní diskuzi, takže my bychom se asi nakonec shodli.
Povím Ti, jak to vyřešili moji rodiče. Taky se tak dlouho dohadovali, až se stalo, že se mi na svět chtělo o tři týdny dřív 😃 proste jsem rebel a po svem hned od briska 🤣. Mamka chtěla, abych se jmenovala Lucie, táta chtěl z lásky k mamince, abych se jmenovala Hana po ní. Mamka, tím že porod byl celkem prekotny, tak po něm prohlásila "tak si tam napiš, co chceš," takže táta šel na matriku a jsem Hana 😃 teď jsem ráda, ale byly časy, kdy bych za tu Lucku byla ráda. Nakonec pojmenoval neteř Lucii brácha.
Je taková moudrost, že když nevíš, tak to nech chvíli být 😃 Podle mě se Tvůj manžel chová trochu jako zvíře, co je zahnane do kouta. Nechala bych to chvíli být, myslela si třeba něco o prdelich nebo skotu 🤭😁 a uvidíš... podle mě tím, jak nebude cítit tlak a zavětří u Tebe změnu, tak s něčím přijde.
Neviděla bych to bezvychodne. Dítě pojmenovat musíte 😃 A kdyby se snad stala situace, že by se ani do termínu nevymáčknul, tak si tam napiš, co chceš 😃

zmrzlinka
21. led 2024

No jo ješitnej chlap....to Ti teda nezávidím...dala bych jméno jaké se Ti líbí když s ním není řeč.

klaari
21. led 2024

@modrakonice dite muze byt i par dni bez jmena, on po porodu vymekne, uvidi jak jsi znicena a necha to na tobe.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru