Netradiční jména pro chlapečka. Máte tip?
Z běžných jmen máme vybráno Matyáš- Matýsek, Václav- Venoušek nebo Alois - Lojzík. Ale třeba Matyášů je prostě v poslední době opravdu hodně. Z netradičních jmen nás poslední dobou oslovil Diviš- Divíšek a Mikeš - Mikešek. Co si o nich myslíte??
Nelibi se mi ani jedno
Lojzik? Divisek? Mikesek? To jako fakt ?
@veronicka89 Sebíček, Maxíček .. To jako fakt??
Děkuji za názory 🙏🥰 ( za ty konstruktivní a slušné). Vy ostatní, co to neumíte slušně, mi vlezte na hrb 😝
Náš syn se jmenuje Ivo. Nepotkali jsme jediného za deset let co je na světě (pozor není to Ivoš ani Ivan, pár lidí jsem musela usměrnit). Až poté jsem zjistila že je i velice oblíbené v zahraničí, takže mezinárodní (Argentina, Chorvatsko - tam z něj,,domácí,, u kterých jsme bydleli byli úplně poprdění). Takže za mě jsou v téhle generaci netradiční ta staročeská, Jaroslav, Jaromír, -slavové atd. Přeji ať jsi s výběrem spokojená a malá nevyžádaná rada ke jménům - neříkat jméno před narozením, ať ti ho někdo,, hodný,,nezoškliví 🤗
Matyáš má tu nevýhodu, že stejnou zkráceninu "Máťa" nebo "Maty" má i Matěj, Matouš, Matias a často i Martin, což jsou všechno hodně častá jména. Mně v poslední době připadá, že velmi výjimečná jsou teď ta dřívě běžná: Jaroslav, Jiří, Zdeněk, Miroslav, apod. Naopak Oliverů, Sebastianů, Vincentů máme kolem sebe několik. Obdobně pak u holek.
@rebe to je pravda. Našemu všichni a všude říkají Maty. Když se na něj zavolá Máťo, nebo Matýsku, nereaguje, není na to vůbec zvyklý.
Jen by mě zajímalo, jestli podobný důvod (to, že je jich hodně) řeší někdo třeba u Jakubů, Honzíků.. pořád slyším, jak je hodně Matyášů, přitom si myslím, že to až taková pravda není 🙂 Ale opravdu záleží na lokalitě.
Zle ohledně jmen nejsou děti, ale hloupí rodiče, kteří komentují. Děti to jen reprodukuji.
My mame Radimka 🙂 A mezi detmi jsme v okoli zadneho zatim nepotkali 🙂 A ma spoustu variant osloveni, to je pro me asi dulezite - treba Divis je bud Divisi, nebo Divisku, ale nenapa me nic mezi - co neni infantilni, ale ani cele jmeno, proto bych to nechtela. To uz mi prijde lepsi Mikes- Miky. Alois se mi nelibi osobne - Lojza je pro me spis urazka.
Diviš mi přijde fajn, kamarádka má Hanuše, to mi přijde podobné a je to taky pěkné ☺️ Osobně mám ráda, když je pěkná a ne moc dlouhá už základní varianta jména a tím se dítě oslovuje a nebere tak svoje jméno v základním tvaru jako "nadávku". Často se totiž stává, že tou základní podobou se na dítě volá jen když něco provede 🫣
Týjo, tak u dětí ve škole a i na táboře bylo dost netradičních jmen a vlastně jsem nezaznamenala, že by se to využívalo k posměchu. Mně se Diviš a Hanuš taky líbí, ale evokuje mi přijmení. A souhlasím, že mám ráda, když se dá jméno užívat v základním tvaru a nemusí se moc zkracovat a pitvořit.
Týjo, tak u dětí ve škole a i na táboře bylo dost netradičních jmen a vlastně jsem nezaznamenala, že by se to využívalo k posměchu. Mně se Diviš a Hanuš taky líbí, ale evokuje mi přijmení. A souhlasím, že mám ráda, když se dá jméno užívat v základním tvaru a nemusí se moc zkracovat a pitvořit.
@basina přesně, dnes je ten rozptyl jmen fakt velký, v jedné skupině/třídě jsou spolu Vašek, Kvido, Tomáš, Augustýn, Matouš, Oliver a (většinou aspoň jeden) Kuba nebo Adam... a někde ještě Lev nebo jiné jméno z Ukrajiny 😁 Takže dnešní děti neberou prakticky žádné jméno jako netradiční a není to pro ně důvod k posměchu ☺️
V tom jsme vyrostli my, že se jména hodně opakovala a asi naši rodiče ještě z dob komunismu nám předali tu myšlenku, že se nemá vyčnívat 😉 Ale přijde mi absurdní, jak se tady některé, které jsou matkami v dnešní době, vyjadřují o výběru jména dítěte někoho jiného 😔
Za mě tedy Alois....my máme Bohdana, syn je se jménem spokojenej, kluci mu říkaj Bobo.
Mikeš, je jako jméno pro kocoura. Myslím, že s vaším vkusem by bylo hezké Mikuláš - Miky, Diviš je lepší než Mikeš, ale nevím jestli by si z toho děti nedělali srandu.
Matyas je posledni roky druhe az ctvrte nejcastejsi jmeno davane novorozenym chlapcum v CR, takze to bych fakt nedavala.
@fatal_error druhe az pate, ale to je jedno, zkratka ted je to samy Matyas. 🙂
@rebe to je pravda. Našemu všichni a všude říkají Maty. Když se na něj zavolá Máťo, nebo Matýsku, nereaguje, není na to vůbec zvyklý.
Jen by mě zajímalo, jestli podobný důvod (to, že je jich hodně) řeší někdo třeba u Jakubů, Honzíků.. pořád slyším, jak je hodně Matyášů, přitom si myslím, že to až taková pravda není 🙂 Ale opravdu záleží na lokalitě.
@eldoradoh syn i dcera meli Matyase ve skolce a kazdy ho ma i ve skole (4 ruzne instituce, jine kolektivy).
@autorka syn ma ve tride 3xDavida, Matyase, Alberta, Daniela, Filipa, dcera pak Matyas, Lukas, Oliver, Hugo, Antonin, Ladislav, Rudolf. Jen co pamatuji.
Strasne caste jsou jmena s koncovkou -as Elias, Matyas, Lukas, Tobias, Tadeas...
Treba Norbert, Ales, Radim, Pavel, Ivos,Zdenek, Cenek- to byli mi spoluzaci z VS a nikoho mladeho takoveho neznam.
Diviš i Mikeš jsou hezké a originální, i když Mikeš byl nedávno v nějakém seriálu.
MAtaášů je fakt hodně a v naší vesnické školce o pár dětech se sešli dva Václavové a i dva Lojzíci.
Lukáš je také dost dávaný, mám malých dětí s tímto jménem kolem sebe několik, stejně jako jiných -ášů.
Kdybych mi jsme vždy chtěli Františka, těch snad také moc není.
@eldoradoh Myslím, že v tomhle jsou různé skupiny lidí - někdo vybírá jméno podle toho, které se mu líbí, a na četnost moc nebere ohled a klidně dá i Jakuba, nebo třeba Terezu a Davida (jako my), někdo dá i netradiční jméno, protože se mu líbí nebo má nějaké další důvody (jako my s Jasminou) a někdo chce hlavně netradiční jméno - a pak se často diví, že potkávají spoustu dětí stejného jména. Naše Tereza nikdy ve školce, škole ani na kroužkách neměla další Terezu, zato Jasmínky jsme měli ve školce v jedné třídě dvě. Matyáš je statisticky teď jedno z nejvíce dávaných jmen - ale je klidně možné, že žádného dalšího v okolí nemáte, zato třeba Izaiáše dva. Tohle je fakt legračně nevyvážené.
@veronicka89 Sebíček, Maxíček .. To jako fakt??
@anonym_autor
jiny argument jsi nenasla? Jak obhajit svoje jmena ?
Ja se narozdil od tebe na nazor na jmena mych deti neptala!
Neptala jsem se , co si o nich myslis!
Pointa meho příspěvku byla takova , ze dam treba jmeno Alois , ptz se mi libi , a ne že budu počítat s tim , ze mu budu říkat Lojzíku ...
To mu dej rovnou jmeno Lojzík.
Ted by me zajimalo jak si to myslela ty ? :
,, Sebíček, Maxíček .. To jako fakt?? ,,
( jestli k tomu dokazes neco vymyslet ... )
Diviš je super,mám syna Jindřicha,v úvahu připadal i Metoděj a Medard (jinak Matyáš je pěkne ale je jich hodně, tedy u nás ve škole)

Nelibi se mi ani jedno
Lojzik? Divisek? Mikesek? To jako fakt ?