Odmítl jste někdo test na cukrovku?

tomcsanka
15. dub 2015

Zajímá mě, zda jste někdo z nějakého důvodu odmítl test na cukrovku?Zda nelitujete a nebo jste se nesetkaly potom s tím , že by v porodnici byl s tím problém? Můj gynekolog mi řekl, že to je čistě na mne, zda půjdu nebo odmítnu, že pak pouze vyplní v průkazce kolonku, byla/ nebyla

simonatut
15. dub 2015

Já osobně jsem šla.

miska56
15. dub 2015

já jsem nešla,v rodině to nemáme...🙂

keckemet
15. dub 2015

Ja jsem u obou předchozích tehot.take nebyla. Do 26let je to nepovinne. Tentokrát uvidim, ale pokud bude vse ok, asi rovněž nevidim důvod jit.

marecek4
15. dub 2015

já odmítla-po dohodě s dr 🙂 jaksi pozapomněl a 14 dní před porodem,kdy jsem neměla žádné problémy jsme se shodli na tom,že je to zbytečné-i když dítko před mělo přes 4 kila,bylo mi už 37 a doma cukrovku nikdo nemá

irenka12
15. dub 2015

Já sem šla a byla to chyba, jsem zdravá, mimi je zdravé, v rodině cukrovku nemáme a citím se fajn.
Za celý těhotensví mi nebylo tak zle jako čtvrt hodiny po vypití toho pulitru 😖 Lítalo to ze mě všemi směry a to doslova a ted si to představ na zdravotním středisku, jaké tam je sociální zařízení, v náběrovém centru.
Test mi samozřejmě přerušili a ještě mi vynadali že sem to vyzvracela!!!!!!!

mijaro
15. dub 2015

Taky jsem odmitla... 🙂 sam doktor rikal, ze me nutit nechce. v rodine cukrovku nemame a vse cele tehotenstvi ok.. 🙂 takze dalsi zbytecnej stres a nozna i nevolnost jsem odmitla🙂 a nelituji🙂

a.n.d.y
15. dub 2015

Ze své zkušenosti bych opravdu šla 🙂 V rodině cukrovku nikdo nemá a já ji přesto mám (tedy tu těhotenskou). Začala jsem držet dietu a i když jsem byla opravdu pečlivá, tak jsem skončila na insulinu. První diabetolog mi řekl, že se mám držet zásad zdravé výživy a přijít 3 měsíce po porodu. Když jsem to řekla na gyndě, tak mě ihned poslala jinam. Ještě, že tak, protože bychom kvůli panu doktorovi čekali snad 5kg dítě a mě by hrozila cukrovka i po porodu + komplikace. Ten test se dá rozhodně vydržet, jsou horší věci 😉

pavlakosec
15. dub 2015

Sice čekáme první dítě ale na test půjdu, partner mě pro jistotu dioprovodí, kdyby mi bylo špatně. Sice v rodině cukrovku nemáme ale nemyslím si, že by to byl nějaký život ohrožující zákrok. V rodině taky nemáme vrozené postižení a vysoké riziko nám vyšlo. Přežila jsem 3měsíce nevolností, CVS odběr, takže tohle už je opravdu nic. Jsem zdravotní sestra a nechápu dnešní trend vše za každou cenu odmítat a stavět se do opozice, jen proto, že si to některá těhotná myslí. Nepůjdu se stádem, mám vlastní hlavu. A teď mě ukamenujte. 🙂

werumka
15. dub 2015

Já myslím, že každý je zodpovědný sám za sebe a při každém rozhodnutí na sebe beru i případná rizika. Ve většině případů se ani při neodhalené cukrovce nemusí stát nic zásadního. Ve chvíli, kdy by děťátko rychle rostlo, bylo znatelné prosáknutí tkání, pak je dítě stejně víc hlídané a mimo jiné budou zjišťovat i glykémie. Můj osobní názor je ten, že větší riziko je to do budoucna pro matku, protože nerozpoznaná a nekompenzovaná cukrovka je velká zátěž na slinivku a vždycky se projeví v budoucnu - může třeba tím způsobem, že čtyřicítku už budeš slavit s cukrovkou 2. typu, která je do konce života.

zanri
15. dub 2015

fakt mě baví ty poznámky - v rodině cukrovku nemáme🙂 - to jsou u vás doma jako všichni těhotní? Protože těhotenská cukrovka nemá s tou běžnou nic společného. Je to samozřejmě každého věc, ale samotný test není zas tak hrozný (jedno případné zvracení navíc se v těhotenství ztratí) a než abych ohrozila mimčo a případně pak i sebe, za to mi to nehrozí. A i ta dieta se dá vydržet. Lepší je podle mě mít vše prostě pod kontrolou, než aby se něco zvrtlo.

kocour1
15. dub 2015

Já jsem u prvního těhotenství byla, u druhého jsem se na to vyprdla. Měla jsem děti necelé dva roky od sebe a řekla jsem si, že se cítím dobře a že se evidentně nic nemohlo od posledka změnit🙂...nikdo to neřešil, doktorka se mě na to nezeptala ani jednou, v porodnici už vůbec ne.

dapele
15. dub 2015

Na testu jsem byla a i když mi cukrovku nenašli tak to nepovažuji za zbytečné, přece jen je to pro mě a pro miminko. Navíc vím, že kamarádka, která v rodině cukrovku nemá, tu těhotenskou měla, takže opravdu to s cukrovkou v rodinně nic společného nemá.
Na test jsem šla vystrašená z různých diskuzí a nakonec jsem nechápala co je na tom testu tak strašného a dokážu si představit spoustu horších vyšetření. Jelikož mi nedělá problém dát si sladší šťávu, tak pití bylo naprosto v pohodě (chutnalo to jak dětské kapky na kašel - prostě hustší a sladké) a tři odběry krve taky nebyla žádná katastrofa.
Jediné co mi na testu bylo nepříjemné, byla den před tím dieta, protože jsem měla chuť na všechno. A jako bonus jsem si odnesla z polikliniky chřipku, ale tu jsem mohla chytnout i kdybych na test nešla třeba v MHD.

mia_mia88
15. dub 2015

Nesla jsem. Doktor nic nenamital. Nesla jsem ne z duvodu, ze bych nebyla schopna vypit ten roztok, ale proto, ze je to zbytecne stresujici vysetreni, ktere zatizi jak telo matky, tak i dite. Nikdo Vam nerekne, co s ditetem takove mnozstvi glukozy udela. Navic zalezi, kde si test nechate udelat. Nekde mit cukrovku budete a nekde jeste ne. Ja se rozhodla po studiu odborbe literatury a statistik, konzulataci s porodni asistentkou a podle sve intuice. Kdybych citila, ze je neco spatne, vysetreni bych se nebranila. Jen je treba vse zvazit a ne se ridit jen podle toho, ze zrovna tady v CR se to tak dela, tak to podstoupim.

hanaes
15. dub 2015

Nesla jsem ani jednou. Cukr mi doktorka na mou zadost kontrolovala prubezne z krve a vse o.k. Deti jsou vsechny zdrave, porodni vahu mely vsechny tabulkovou.

suzief
15. dub 2015

ano a bez problému, nepřijde mi to nijak důležité, podle mě velkej humbuk, stejně po porodu zmizí, tak co se ještě stresovat. Samozřejmostí je, že se nebudu v těhu přežírat, to by se nemělo ani normálně, tsk pokud je v tomhle ohledu člověk v pohodě, tak není potřeba testovat. udělala bych to tak zase. Dr. na to nic neřekla.

dzejnyy
15. dub 2015

Na testu jsem nebyla ani v jednom těhotenství. Přijde mi to dost zbytečné, když je každou poradnu sledován cukr v moči, váha a minimálně 3x za těhotenství i krev. Takže proč další testy? Už tak jsem měla doktorů plné zuby. Navíc já prostě tolik najednou nevypiju, navíc ještě nějakého sladkého žblemcu, vůbec sladké nepiju.

arien_black
15. dub 2015

Pokud to někdo odmítne, je to jeho věc, ale musí být ochotný smířit se i s těmi potenciálními riziky. Těhotenská cukrovka sice po porodu zmizí, ale pokud není kompenzovaná, tak může přispět k dřívějšímu nástupu cukrovky 2. typu. Ta už je pak doživotně. Na druhou stranu většina těhotných je dnes hodně hlídaná, takže pokud by byly komplikace (vyšší hodnoty cukru nalačno, vyšší váhové odhady miminek), tak by maminky měly být upozorněné, že se může jednat o cukrovku. Někteří doktoři ale stále posílají na ultrazvuk jen třikrát za těhotenství, takže tam je otázka, jestli by se na něco takového přišlo... Já osobně nevidím důvod, proč se testu vyhýbat. Tři deci sladkého pití a tři odběry krve podle nejsou nic strašného. Podle mě jsou některé maminky zbytečně vystresované tím, co si přečtou na internetu v diskusích a přitom ve skutečnosti to není vůbec žádná hrůza.

pinkydez
15. dub 2015

Ja jsem taky nebyla, ALE muj MUDr. zastava nazor, ze to je zbytecne, a ze to same se da zjistit z odberu krve pri sledovani glykovaneho hemoglobinu.

Vysvětlení: tzv. „test na těhotenskou cukrovku“ stanovením glykovaného hemoglobinu, což je metoda pro pojišťovny sice dražší, zato pro plod zcela bezpečná – na rozdíl od zátěže čistou glukózou při klasickém testu, a navíc ukazuje, jak organismus zpracovává glukózu v dlouhodobém časovém horizontu (což se při klasickém testu nedozvíte). Klasický test je navíc v poslední době z ekonomických důvodů omezen na pouhé dva odběry po zátěži cukrem (mají se provádět čtyři), takže téměř ztrácí výpovědní hodnotu.

Doporučení mezinárodních diabetologických společností, které opakovaně poukazují na možnost změny funkce slinivky břišní vyvíjejícího se plodu při extrémní glukózové zátěži klasickým testem. Čeští diabetologové tento test již dlouho používají k dlouhodobé a přesné kontrole cukrovky; čeští gynekologové a porodníci o něm prakticky neví.

laska.nezna.hranic
15. dub 2015

teda já žasnu, kolik nezodpovědných mamin, do kterých bych to nikdy neřekla, tu je. a ty argumenty, no toto 😨

anina32
15. dub 2015

Na testu jsem byla a k mému překvapení mi tu sladkou vodu ani vypít nedali, vyšla mi cukrovka už z testu na lačno, byl to šok, nečekala jsem to. Můžu být jenom ráda že mě můj doktor na test poslal a že jsem na něj šla. Přes dietu jsem se dostala až k inzulínu který jsem si musela píchat třikrát denně, byla jsem více sledovaná, kvůli komplikacím jsem ležela v nemocnici, porod mi vyvolávali na termín, syn měl téměř čtyři kila, přesto první dva dny musel být v inkubátoru kde mu dodávali kyslík, měřili glykemie a dodávali glukózu aby u něj nedošlo k prudkému poklesu hladiny cukru v krvi. Nechci ani pomyslet jak by to mohlo dopadnout kdyby se nezjistilo že mám těhotenskou cukrovku. Po porodu jsem už cukrovku neměla, přesto jako všechny s touto diagnozou jsem už byla vedená v dia poradně a každý rok mě zvali na kontrolu. Díky tomu mi dva roky po porodu zjistili cukrovku 2.typu, doživotní, jediná moje výhoda je v tom že mi podchytili velmi brzy a i zato vděčím tomu že jsem šla na test na těhu cukrovku. Za sebe můžu každému jenom doporučit aby tento test absolvoval, děláte to pro zdraví svého dítěte i pro zdraví své vlastní. Zazněl tu názor že je zbytečné na test chodit, že při každé poradně kontrolují moč a nebo že se to samé dá zjistit odběrem krve na glykovaný hemoglobin, ale to není pravda. Já osobně jsem v moči nikdy neměla ani stopové množství cukru a to ani v době kdy mi cukrovku zjistili, ani když jsem ji měla tak vysokou že jsem skončila na inzulínu a ani teď kdy mám cukrovku nadobro. Glykovaný hemoglobin je velmi přesná metoda na kontrolu hodnoty cukru u diabetiků, berou mi na něj krev teď každé tři měsíce, ale pro těhotné se nehodí z jednoho prostého důvodu: dozvíte se hodnoty za uplynulé cca tři měsíce. Ale při těhu cukrovce hodnoty stoupají každým týdnem, začíná to většinou po 20. a vrcholí po 36.týdnu, proto se chodí na testy v té době kolem 25.týdne, protože v té době se už dá poznat jestli jsou zvýšené hodnoty. Když si v té době necháte nabrat krev na glykovaný hemoglobin tak těhu cukrovku nepoznají i když ji budete opravdu mít. To by se z tohoto odběru krve poznalo až za delší čas = delší čas byste neměli kompenzovanou cukrovku.

svatkafojta
20. dub 2015

Holky, my čekáme taky prvního prcka a šla jsem automaticky na cukrovku..nějak sem se nepozastavovala nad tím, jestli ji v rodině máme nebo ne ale tak nějak automaticky jsem brala to, že asi ti doktoři nejsou úplně dutí a ví, proč nás tam posílají, ať už pro dobro naše nebo prcka...navíc přece máme v těhu obejít i zubaře a jestli nemáte v rodině někoho s vyndávacíma zubama tak tam taky nepůjdete...?Já na cukrovce byla cca před 14 dny, vzala sem si ranní moč jak vždycky při každé kontrole u svého dr. a 0,5 neslazeného čaje ( na lačno) sestřička vás pak píchne trochu do prstu odebere krev a počkáte v čekárně, vypijete si ten svůj čaj, do kterého Vám vylila jakousi sladkou žbrndu, nechutná to špatně jen pijete prostě přeslazený čaj nic víc. Nesmíte jít pak cca 2 hoďky na Wc, jíst, pít, kouřit a pak Vás znovu píchne do prstu, jdete se vyčůrat a letíte dom...nic co by bylo něco strašného...

katynecka
20. dub 2015

No holky nevím...Já mám cukrovku už od puberty takže to řešit nemusím, ale po zkušenostech mojí ségry bych šla... Trochu vám její příběh přiblížím.
Normální zdravá žena se konečně po třetím IVF dočkala těhotenství, aby ji její gynďačka moc nezatěžovala tak ji na ogtt neposlala, že zátěž v rodině není, tak že je to zbytečné... No ve 30tt skončila v nemocnici s otokama, které si snad ani neumíte představit.... Nemohla se postavit, dát ruce v pěst, obličej oteklý jak po alergické reakci... Doktoři nevěděli co s ní... Konečně ve 33tt přišli na to, že má velmi těžkou nezjištěnou cukrovku... Došlo až k tomu, že jí selhávali ledviny a játra... Musela být převezena na specializované centrum, kde byl ihned proveden císařský řez. Na to, že to byl 33tt tak malý vážil přes 3kila!!! Plíce neměl zcela vyvinuté a tím jak byl těžký tak se mu dýchalo ještě hůře... Navíc byl velmi oteklý a přidala se žloutenka a křeče... Naštěstí to byl bojovník a dnes je z něj krásný sedmiletý kluk... Co se týče ségry tak po císaři byla dlouho na Jip, musela být dialyzovaná a také to s ní nevypadalo úplně dobře... Naštěstí se z toho dostala, s tím že má cukrovku do dnes...
Takže za mě bych na nějaké pití sladké vody určitě šla, protože by vám i vašemu mimču mohlo jít o život!!!
Přeberte si to každá jak chcete, nechci vás děsit... Jen jsem se chtěla o tuto zkušenost podělit....

ilonkaseda
20. dub 2015

trošku nechápu větu,že ji neposlala na ogtt i proto,že zátěž v rodině není..jak to že ne,pokud ty její sestra máš cukrovku od puberty

kriistin
20. dub 2015

v prvnim tehotenstvi jsem byla ,vubec mi to nechutnalo a bylo mi špatne,jěště že tam se mnou byl manžel.Podruhy jsem dr. řekla že nepujdu a řikal že to neni povinny.Podruhy bych to nevypila.
pokud bude třeti ditě tak nepujdu.

maudn
20. dub 2015

ahoj, já jen poznamenám,že má kamarádka má cukrovku a má takové proužky do moče a mě to zkoušela dávat, říkala,že mi to prokáže cukrovku stejně jako ten test z krve (samo ne tak spolehlivě), na testy jsem šla i tak u obou dětí, tak jen abys vedela pokud bys chtela zlatou stredni cestu

atenka46
20. dub 2015

No nemuzu ti rict jestli ti s tim nekdo bude delat problemy nebo ne, ale pokud se rozhodujes tak ti třeba tahle informace pomůže. Ja ziju v italii a tady se ten test pred několika lety přestal delat všem těhotnym a děla se jen těm, které mají zvýšené riziko te cukrovky. Coz znamena ženám s nadvahou( a to i mírnou), těm které v předchozím tehotenstvi mely problem s těhotenským cukrovkou, nebo pokud nekdo v nejbližší rodině ji měl ( maminka,babička,sestra) připadne kdyz je pri normalni odberech i minimalne zvýšeny cukr.

hromka35
20. dub 2015

doporučuji přestat diskutovat a na test jit, budte vdecne ze se takova pece tehotnym u nas dostava..nepoznany gestacni diabetes muze poskodit matku i dite, nerozumim proto, jak vubec nekdo muze uvazovat ze nejde, pokud mu na zdravi mimca zalezi, kdyz bude pozde, to se pak budete teprve ptat kde se stala chyba. nejde prece o nic zatezujiciho, ohrozujiciho dite nebo vas, jako je to u AMC atd, pouze trochu nepohodli a extremně sladké chuti, ale snad je v zajmu vsech zdrave tehotenstvi predevsim. mne ceka pristi tyden, ne ze bych si neumela predstavit nic hezciho, ale je to na miste, tak nedebatim a jdu.

wosk
20. dub 2015

Já na OGTT ve druhém těhu jít nechtěla, byť v prvním těhu jsem těhu cukrovku měla. Přijde mi to jako velká zátěž pro miminko. Nicměné jsem si domácím glukometrem zkoušela doma ranní glkémii a vycházela vyšší, proto jsem se rozhodla test nakonec podstoupit a cukrovka z toho naštěstí nebyla :o) Každopádně, ať se rozhodneš jakkoliv, je to dobrovolné vyšetření a nikdo tě k němu nutit nemůže.

terezapetrova
20. dub 2015

Já se zas pozastavuju nad tim kdyz někdo kdo jeste nerodil napíše nejdu na cukrovku protože nechci pít nedobrou sladkou vodu, to bych rada věděla jak potom takové přežijí něco jako porod 🙂

sarriku
20. dub 2015

Já jsem na test nešla, protože jsem to považovala za zbytečné.
Cukr v krvi vyšel v normě, miminko přibírlo spíš míň než víc a k tomu všemu nízký věk, ani já sama jsem moc nepřibírala. Takže jsem z toho vyvodila, že bude všechno v pořádku. Navíc jsem slyšela, že sena to posílají matky starší 25 let, takže jsem se vážně nikam nehnala.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru