icon

Odmítla jste některá test na cukrovku OGTT?

kathuska
30. zář 2010

Ahoj, cca za 4 týdny by mě měl čekat test na cukrovku. S gynekoložkou jsem o tom ještě nemluvila, ale předpokládám, že mě pošle, když je to teď povinné pro všechny. Problém je v tom, že už 4 měsíce zvracím, ne každý den, ale většinou když jsem ráno déle nalačno 😒 OGTT je pro to pro mě noční můrou - je mi jasné, že nalačno nevydržím, než tam dojedu tak budu zvracet (i když třeba není co), a po vypití glukózy nechci ani vědět co se bude dít 🤐 Takže přemýšlím o možnosti test odmítnout - vím, že mám právo na to odmítnout cokoli, ale jak se na to budou tvářit v porodnici? Někde na tom prý dost trvají a pošlou na test klidně v 38 tt.. a už se na vás koukají jako na potížistku.
Moje otázka teda zní, zda jste některá odmítla test na OGTT (v současné době, kdy chodí všechny těhule)? a co na to říkali doktoři - gyn. a v porodnici?
(jen doplním, že žádné "příznaky" nemám a ani nepatřím do rizikové skupiny pro test na cukrovku)
Díky

veg
30. říj 2016

Jsem z toho pakůň, no, pořádně se v tom prohrabu, než zkusím otěhotnět podruhé, dík. Ale na ten test asi stejne zase nepůjdu, poněvadž glukoza brrrrr..... a nejist nic předtím a nic potom, z toho je mi blbe jen na to pomyslim.pa

werumka
31. říj 2016

@veg Ono stačí, když si třeba budeš kontrolovat ty ketony sama. Existují na to proužky do moči. Pokud jsi v ketóze delší dobu, tak už je to dost velká zátěž pro játra. Pravdou ale je, že nízkosacharidová dieta není řešením a léčbou případné cukrovky a spíš by to jejímu průběhu ubližovalo. Cukrovka je o vhodném vyvážení sacharidů a potravin, každá těhotná glykemicky reaguje na jiná jídla. Někomu třeba vyletí glykémie po oříšcích, někomu po nějakém druhu obiloviny/luštěniny. Proto dostávají těhotné glukometr, aby si to mohly vysledovat. Ještě po tom pak mrkni a případně si dohodni s lékařem nějakou alternativní cestu testování, pokud ogtt nezvládneš. Po 30. roce už riziko cukrovky stoupá, stejně jako s každým dalším těhotenstvím. Náš organismus holt nemládne 🙂 Ať se daří! 😉

veg
31. říj 2016

Dekuju😘

janavskacenka
2. lis 2016

V našem městě je zas případ , že holka šla na OGTT test, nevim, přesně který týden byla těhu a v noci porodila 800g mimi, které ted ve Fakultce v Ostravě bojuje o život, termín měla v půlce ledna...ten test bych vážně zrušila...

petrastumrova
2. lis 2016

Odmítla. Dr me honil po diabetologii a ta pak po endokrinologii. Stavila hraniční hodnota. Chtěla jde o stres min a místo toho jsem litala po dalších vyšetřeních . Právo říct ne máte, ja to priste udelam zase a odmitnu i tu diabetologie 😉 když vím z krve ze je cukr v normě.

lennus
2. lis 2016

Já v prvním těhotenství cukrovku měla, takže zjišťovat budu, ale jiným způsobem, jde to např. z krve, kdy se zjistí glykovaný hemoglobin, poradila mi to moje porodní asistentka. Je to velká zátěž pro tělo i dítě, v některých případech ten test i může rozjet cukrovku.

werumka
2. lis 2016

@lennus Glykovany hemoglobin bin má smysl až po 30. týdnu a ani tehdy s určitostí nemusí GDM zachytit. Spíš bych volila kombinaci odběru lačné a snidanoveho testu po 30. týdnu. Budu se zase opakovat, ale porodní asistentka není diabetolog...

racerunner
2. lis 2016

@werumka prosím ještě dotaz- co je za problém toho glyHb - chápu , že ve 30tt je pozdě a také nejspíše ani nejsou opět standardy, jak zařazovat hodnoty k dg. GDM ,též asi není vhodný jako plošný screening z finančního hlediska? Ale zajímalo by mě spíše pro praxi - v jakém případě poruchy by nemusel být zvýšen? Ono je to totiž teď i gynekology docela akceptovanou alternativou (dokonce bez lačné glykemie to občas dělají, což mi přijde blbost, protože to je základ ) a já měla za to, že když už tedy někdo striktně odmítá oGTT, je alespoň částečně uspokojivá varianta. Moc díky.

werumka
2. lis 2016

@racerunner Z finančního hlediska by asi takový problém nebyl. Ten problém spíš je, že by nestačil jeden odběr, ale muselo by jich být víc, aby se viděla nějaká případná stoupající tendence. Pravdou je, že většina těhotných s GDM, se kterými jsem se setkala, měla celou dobu glykovaný hemoglobin v pořádku. A to i ženy, které nakonec dostaly inzulín. Měly GH třeba kolem 38, což je stále norma.
Z mojí vlastní zkušenosti. Glyk. hem. vůbec nezaznamenal, když jsem třeba měla týden v kuse glykémie kolem 15 z důvodu nemoci. Pořád byl v normě, byť na téhle horní hranici. A týden je v těhotenství s GDM sakra dlouhá doba.
Za mě by to GH zaznamenal ve chvíli, kdy by hodnoty po jídle stabilně skákaly k deseti. Pak se začne zvedat i tato hodnota. Byť třeba až po tom měsíci nejdřív. Jsou to moje zkušenosti s touhle hodnotou, měří mi jí asi 20 let a mám celkem ozkoušené, na jaké glykémie v jakém časovém horizontu reaguje. Je to velmi dobrý ukazatel kompenzace diabetu 1. a 2. typu, kde ty hodnoty skáčou víc. Ale u GDM to není tenhle případ. Byť na dítě už tyhle hodnoty můžou mít vliv.

werumka
2. lis 2016

@racerunner Hele ale spíš osobně: k čemu je mi hodnota, která mi řekne, že jsem za poslední měsíc, dva, měla hodnoty, které byly nadlimitní? A už s tím nic neuděláš. Dřív zjistíš spíš podle ultrazvuku, že miminko rychleji roste - průsak tkání, větší obvod bříška... než tohle.

racerunner
3. lis 2016

Diky. Ja tohle nevim, neměla jsem představu jaký časový interval zvýšených glykemií glyHB odráží. Mam zas jen tu zkušenost, že vetšina záchytů DM 1 už ho mají celkem signifikantne svýšený. Samozřejmě je pravda, že i pokud by měl být zvýšen až po tom 30tt, je to pozde.Takže jsem ráda, že to zde zaznělo a nebudu už žvanit blbosti. 😊

werumka
3. lis 2016

@racerunner Ona to blbost není a v některých případech to skutečně GDM zachytí. Ale hodnocení patří zase do rukou diabetologa a ne gynekologa. Protože právě diabetolog už u hodnot kolem 38 zbystri, i když to spadá pod normu.
Jedničkoví diabetici už se při záchytu pohybují v jiných glykémiích - po jídle jim to klidně vystřelí k 17. A to už je jiná liga 😀

racerunner
3. lis 2016

@werumka To je pravda 😀 , ty naše záchyty pak choděj s 25 ( většina teda nechodí ☹ , ale jezdí RZP, neřídka glukometr hlásí pouhé "max" - neměřitelné ) . Já se v DM II neorientuju téměř vůbec, jen kdysi ze školy. A GDM je principielně spíš trochu jako II. Kéž by to takhle uměli vysvětlit ženám jejich lékaři, dík!

werumka
3. lis 2016

@racerunner Nojo, glukometr holt končí na třicítce, taky jsem to párkrát pokořila 😀 ta DM1 má šíleně rychlej a prudkej nástup - čím je dítě mladší, tím je to rychlejší ☹ ale kéž by se GDM dala plošně zjistit z jednoho odběru krve, to by bylo super.

lennus
3. lis 2016

@werumka Myslíš odběr krve na lačno a pak vydatnou snídani? Tohle absolvovala jedna kamarádka, taky mě to zaujalo.

werumka
3. lis 2016

@lennus Je to taková "záchranná" alternativa, pokud se klasické ogtt nepovede, aby tam byl aspoň nějaký záchyt. Je tam riziko, že mírnější formu snížené glukózové tolerance neodhalíš. Je potřeba ho dělat až po 30. týdnu, kdy už prokazatelně v případě cukrovky stoupají glykémie i po normální jídelní zátěži, aby se to riziko neodhalení snížilo. Ale určitě lepší, než glykovaný hemoglobin. Jaké jsi měla hodnoty při posledním těhotenství? Měřila jsi na glukometru?

sabreen
4. lis 2016

Já nebyla ani při jednom ze svých dvou těhotenství a nikdo se na mě kvůli tomu blbě nedíval. Gynekoložka mi řekla, že jediný, co musím, je porodit 🙂 Cukrovka se u těhu rozvine jen tehdy, pokud k tomu má genetický dispozice. A selským rozumem vzato tak dlouho hladovět a pak vysosat něco, co údajně odpovídá 50 kostkám cukru? To by porazilo snad i vola...tomu jsem tedy svý mimča vystavovat nechtěla. Pokud vím, neexistuje žádná studie, jestli to náhodou nemůže opravdu nadělat víc škody než užitku...A dělat to povinně všem? Není to tak dávno, kdy se dělala amniocentéza všem těhu nad 35 let. A dnes se od toho ustupuje s tím, že to není správný...Aby to nedopadlo stejně i s OGTT 😉 A jen tak mimochodem, ona ta hranice, od kdy jde už o cukrovku asi není pevně daná - vyrozumněla jsem, že ji poměrně nedávno někdo snížil...ještě tak dvakrát třikrát a - že by si za chvíli všechny těhu píchaly inzulin preventivně? 😀 A strašit lidi tím, že když na OGTT nepůjdou, tak tím miminku ublíží??? Nebuďme ovce a nebojme se mít vlastní názor a vlastní rozum. Každá přece chceme pro své mimi to nejlepší...jen to ne vždycky musí korespondovat s tím, co dělá většina ostatních.

werumka
4. lis 2016

@sabreen Proc se měnily limity se doctes u mě na blogu. Nikdo si to z prstu nevyvucal. Provedla se mezinárodní studie, která do té doby dostupná nebyla a od ní se to je odrazilo. Jo, a snížila sr jen lačná, ostatní dvě hodnoty se uvolnily 😉

sabreen
4. lis 2016

@werumka Díky...bohužel jsem to nenašla v té době, kdy to pro mě bylo aktuální, ale ráda se dovzdělám 🙂

werumka
4. lis 2016

@sabreen Určitě se na to koukni, jestli ovládáš angličtinu, můžeš si přečíst i celou tu studii, je dostupná na netu. Nějakou menší pak na to konto dělali ještě ve VFN v Praze. Jsou tam docela zajímavé informace 🙂

lennus
4. lis 2016

@werumka Díky za info, studuješ si to sama nebo jsi z oboru? Já měla hodnoty v normě díky dietě a pohybu a ano, měřila jsem si hodnoty glukometrem. Porodila jsem tedy z neznámého důvodu ve 33+1, tak nevím, zda na to může mít cukrovku vliv, proto to nechci podcenit.

hop_ita
4. lis 2016

Tak mně vyšla v nějakým 27tt lačná glykémka 5,4, dr mi nedala novou žádanku do labiny a hned mě poslala do dia poradny. Tam na mě hleděli, že jako co se mnou po jednom odběru, nicméně už jsem se tam zaháčkovala jako pacient. Dostala jsem poučení o dietě a glykoměr. Dietu nedržím, což jsem dr řekla a všechna domácí měření mám úplně v pohodě v normě. Ale už mám cejch, že mám cukrovku. Ve středu jsem byla poprvé na kontrole v porodnici, tak jsem jim říkala, jak to je, ale houby platný, jsem vedená jako cukrovkář. Přijde mi to totálně absurdní, nafouklý a že doktoři si jen honí body.
Neříkám, že ji někdo fakt nemůže mít, ale u mě je to takové.... prazvláštní. A při dalším těhotenství bych už na ten test ani nešla.

gujduska
4. lis 2016

Tak já jen z druhé strany musím říct,byla jsem na Ogtt 2.11. A měla z toho taky lufty jak blázen,protože nedávám odběry krve,natož 3 za sebou z jednoho místa a nesnesu být taky nalačno a zvládla jsem to,dnes jsem ráda,že jsem šla.Chuť nápoje mi nevadila,přirovnala bych to k citronové mirindě a vypila jsem to do 4minut.Tím že jsem od večera od 18h nic nepila ani nejedla,tak to ve mě jen zasyčelo.Ale žádné následky jsem neměla,až na modřinu po vpichování.Takže maminky,co čekáte třeba první miminko,jako já,nebojte se toho a jděte,jsem klidná a je mi skvěle 😉

werumka
4. lis 2016

@lennus Já jsem z oboru z donucení 😀 Když jsem otěhotněla, měla jsem cukrovku 20 let. Během toho těhotenství jsem poznala spoustu nových situací, které těhotenství z hlediska cukrovky přináší a mnoho pro mě do té doby neznámých zákonitostí. Díky své doktorce, ke které jsem tehdy chodila, jsem mohla nahlédnout i "pod pokličku" gestačního diabetu a začala se o tuhle problematiku víc zajímat - hledat informace, studie a porovnávat to taky se svou zkušeností z těhotenství. Za poslední roky se v diagnostice i léčbě udělal obrovský krok dopředu. Před dvěma roky byl často problém, aby ženy dostaly proužky do glukometru, teď už to jde normálně na pojišťovnu. Takže si teď studiem gestačního diabetu krátím čas, než teda najdou ten lék na cukrovku 1. typu. Haha 😀

werumka
4. lis 2016

@lennus Jestli jsi jinak měla hodnoty v pořádku, tak na předčasném porodu se cukrovka nepodílela. Je taky otázkou, jestli jsi jí měla, vzhledem k tomu, že se od dubna 2014 uvolňovaly limity po vypití glukózy.

2caroli
4. lis 2016

@hop_ita jsem na tom podobne, ja bohuzel ogtt podstoupila lacna ok dve dalsino desetinu zvysene. Vyfasovala jsem glukometr. Vsechna mereni mam v norme i kdyz dietu nedodrzuju. Na kontrole me Mudra pochvalila, ze to hezky zvladam, tak jsem ji rekla ze se nijak neomezuju. Sladke jim normalne a ona, ze bych teda jako nemela, ted mam kontrolu 14.11. porad hodnoty ok. Tak uvidime. Mela jsem to same pri prvnim tehu a nakonec me z diaporadny vyradili, jelikoz mi ji neprokazali. 🙂

werumka
4. lis 2016

@hop_ita Nemusíš zanevřít na test jen z důvodu, že Ti ho udělali blbě. Najdi si laborku, která ho dělá správně a máš po problému. Laborka si Tě měla pozvat znovu, nová žádanka se na tenhle odběr nepíše. Chyba je na její straně, ne na straně doktora, ani na straně diabetologie. Druhá věc je, že Ty sama si musíš ohlídat, abys nepodstupovala test, pokud je tam nějaká kontraindikace (nemoc, třeba i nedávno proběhlá, různé léky, velké psychické vypětí). Tohle si musíš pohlídat zase Ty sama... v laborce se na tohle už ptát nebudou.

lennus
4. lis 2016

@werumka Vidíš, porod byl před třemi lety, tak třeba to teď bude cajk. Ale mně se i dost opakovaly vaginální mykózy, na které normálně netrpím a pak při dietě a vysazení cukru, a to to se sladkým rozhodně nepřeháním, zmizely.

werumka
4. lis 2016

@2caroli Takže jsi měla výsledky po hodině 10,1 a po dvou 8,6?

werumka
4. lis 2016

@lennus Ony ty mykózy jsou vázané na příjem sladkého obecně a navíc jsou vázané - stejně jako cukrovka - na těhotenské hormony... glukometr ještě nemáš? Že by ses domluvila, že se budeš měřit a kdyby hodnoty začaly lézt nad normu, tak bys šla na dia?

Strana