icon

Odmítla jste některá test na cukrovku OGTT?

kathuska
30. zář 2010

Ahoj, cca za 4 týdny by mě měl čekat test na cukrovku. S gynekoložkou jsem o tom ještě nemluvila, ale předpokládám, že mě pošle, když je to teď povinné pro všechny. Problém je v tom, že už 4 měsíce zvracím, ne každý den, ale většinou když jsem ráno déle nalačno 😒 OGTT je pro to pro mě noční můrou - je mi jasné, že nalačno nevydržím, než tam dojedu tak budu zvracet (i když třeba není co), a po vypití glukózy nechci ani vědět co se bude dít 🤐 Takže přemýšlím o možnosti test odmítnout - vím, že mám právo na to odmítnout cokoli, ale jak se na to budou tvářit v porodnici? Někde na tom prý dost trvají a pošlou na test klidně v 38 tt.. a už se na vás koukají jako na potížistku.
Moje otázka teda zní, zda jste některá odmítla test na OGTT (v současné době, kdy chodí všechny těhule)? a co na to říkali doktoři - gyn. a v porodnici?
(jen doplním, že žádné "příznaky" nemám a ani nepatřím do rizikové skupiny pro test na cukrovku)
Díky

tahejhula
30. říj 2016

@werumka Vykazalo by se to jako dohled nad rizikovym tehotenstvim. Tak se obvykle vykazuji vsechny ultrazvuky "nad plan".

racerunner
30. říj 2016

@tahejhula všechny těhulky, co odmítnou oGTT by byly najednou v režimu rizikové? To neprojde přes žádnou pojišťovnu 🙂. Navíc to přeci není jen o UZ sledování , ale následném vedení porodu a péči o novorozence. Vše spadá do režimu rizikovosti v ten moment. To je podobná situace, jako když někdo nechce standardní očkovací látku hrazenou pojišťovnou, také mu např. jím zvolený Pediacel neuhradí. Pořád jsme v diskuzi o oGTT a řešíme následky odmítnutí? Tohle tady spíše sníme o nějakém ideálním stavu českého zdravotnictví, který jak víme, není.

salenas
30. říj 2016

Ahoj holky, mám dotaz a rovnou říkám, že jsem tuhle debatu nečetla od začátku, protože to stejně většinou skončí nějakou hádkou ...

Je možné místo tohoto testu každý měsíc chodit na test z krve ? Mě sladké nedělá dobře a mám obavu, že bych to nevypila. Díky 🙂

werumka
30. říj 2016

@salenas Sama za sebe bych doporučovala jednou za 14 dní odběr lačné a po 30. týdnu odběr lačné a hodinu po sladké snídani. Případně si koupit glukometr na doma, ale to někdy může nadělat víc škody než užitku.

racerunner
30. říj 2016

@salenas Pokud bude Tvůj gynekolog nebo praktik pro, asi to možné je, ale když si přečteš poslední stránky diskuze, snažíme se tam vysvětlit, proč právě to není správné vyšetření.
@tahejhula holky, jdu študýrovat ( ne teda oGTT 😀 ). Jen malá pod houpajícím se lanem 😉 - sama vidíš, co všechno za sledovačky se rozjelo, když se u Tebe pojalo podezření na GDM, i když falešně pozitivní. Tak si myslím, že ten, kdo opravdu chce pátrat a ne dát jen na své pocity a nějaké jednotlivé osobní domněnky, už má zde vcelku dost materiálu, ze kterého si může vyhodnotit, jak se k této otázce postaví. A pokud tohle proběhne a oGTT odmítne, pak je to vpořádku, právo na to rozhodně má.

salenas
30. říj 2016

dobrá, tak já zasednu a přečtu si to celé, uf :D ale díky za odpověď 🙂

racerunner
30. říj 2016

@salenas no připrav se, je to místy vyostřená dikuze, ale tak to u diskuzí bývá - dobře tu podstatu vysvětluje @werumka str. 6, 7, 8

salenas
30. říj 2016

@racerunner když to je ono, co nemám ráda :D

racerunner
30. říj 2016

@racerunner spíš teda 8 , pardon - dovolím si zkopírovat asi nevýstižnější odpověď, at nemusíš hledat : U těch glukometrů je problém, že mají prostě povolenou 15% odchylku. Navíc musíš započítat odchylku kapilární krve. Těhotenská cukrovka se liší od jiné cukrovky tím, že se zhoršuje týden od týdne. Takže ač mohou být třeba hodnoty ve 28. týdnu v pořádku, tak po 30. týdnu už je nutný inzulín. Proto třeba velký profil během jednoho dne nemůže spolehlivě určit, jestli tam nedojde po 30. týdnu k tomuhle nárůstu. A zase -pokud by se ten profil dělal až po 30. týdnu, mohlo by být už u některých těhotných "pozdě", protože cukrovka by byla rozjetá moc (i s tímhle už jsem se setkala, že během dvou týdnů se zhoršily glykémie natolik, že miminko poskočilo v růstu, "nateklo" a glykémie byly hodně vysoké). Proto se jako nejlepší varianta pořád ukazuje ogtt mezi 25. a 28. týdnem. Glukometr může být pro někoho víc stresující záležitostí - dvakrát vyjde lačná nad 5,5, těhotná se vyděsí, ale pak se ze žilní krve ukáže, že glykémie byla pod pět. Výsledek - odchylka glukometru ☹ psala to werumka, je to super vysvětlené , víc si myslím netřeba ...

racerunner
30. říj 2016

@salenas promiŇ, označila jsem sebe místo tebe do odpovědi

tahejhula
30. říj 2016

@racerunner A jak si myslis, ze se vykazuji ty nadbytecne ultrazvuky u vetsiny tehotnych? Doktor to ze sveho nehradi. 😉

tahejhula
30. říj 2016

@racerunner V tom tehotenstvi, kdy mylne diagnostikovali GD, jsem pro diabetolozku proste mela GD. Zrala jsem po tydnu vsechno a ta blbka mi posilala pochvalne vzkazy, jak nam ta dietka pekne funguje. 😉😂

racerunner
30. říj 2016

@tahejhula mě už to neba, když myslíš, že tohle je cesta, podvádět a nazývat doktory blby...☹. Dobře vím, jak zdravotnictví (ne) funguje. Takže fajn , pojďme - navedem zbytek těhulek, ať nechodí na oGTT a radši požadují rizikové sledování, však co, se to tam ňák napíše na tu pojišťovnu. Takové krásné dlouhodobé řešení 😀. Možná se pak sic zvedne vlna těch, co brojí proti zbytečným UZ , protože Duplexní sono (průtoky) zahřívají tkáň plodu a frk ho, jsme opět na houpacím laně , protože když nepoškodíš plod GDM, poškodíš ho nadměrnou zátěží Duplexním sonem ...

veg
30. říj 2016

Pro né ten test byl zbytečný, odmítla jsem ho, protože už dlouho funguju na nizkosacharidove dietě..veganske 😊
sestrenka cukrovku měla, a bylo ji nakazano jist max. 200g sacharidů denně, k tomu jsem se ja zdaleka nevyhrabala, tělo dokáže primo skvele fungovat na kvalitnich tucich. Mam nádhernou, totalne vitalni 9 měsíční dceru, do ted ne nemocnou.😀😘

racerunner
30. říj 2016

@veg a vše je zalité sluncem, tleskánek! 😉

werumka
30. říj 2016

@veg k těm sacharidům - když těhotná sacharidove spadne pod 190g sacharidů za den, začnou se tvořit ketony, které jdou zase proti účinku inzulínu - zvyšují inzulinovou rezistenci. A pak následně zase cyklicky stoupá glykémie. Dieta na 200g sacharidů je pro netěhotné diabetiky 😉

tahejhula
30. říj 2016

@racerunner A proc by doktorka nemohla byt blba? To mi tedy vysvetli. Titul MUDr. je zarukou inteligence a schopnosti premyslet? Neni, no...

tahejhula
30. říj 2016

@racerunner A jakepak podvadeni, kdyz mi bylo zle, hubnula jsem rychlosti blesku, glykemie hrozne, ale doktorka odmitla neco resit? To bys poslouchala jak osel, dokud bys neprodelala kolaps? Tak to gratulace.

racerunner
30. říj 2016

@tahejhula Tak jaké jsi měla ty glykemie teda? Jsem jenom blbá doktorka 🙂 Jsi opravdu zajímavý případ, co to teda s Tebou bylo? To celé nakopl ten falešně pozitivní oGTT? Nebo tě na něj někdo poslal s hypoglykemií? Hubla jsi , měla jsi vysoké glykemie, nebo nízké, nebo jaké teda? Jedla jsi ta jablka a přesto jsi hubla nebo jsi hubla na výzvu lékařky, ať nejíš? Ale zase píšeš, že jsi jedla..? Mě to nějak celé buď uteklo a nebo se tady bavíme o nějaké netypické těhotenské poruše? Nejde mi přes ústa nazývat blbem nikoho, ani zdravotníky.

tahejhula
30. říj 2016

@racerunner Nejak to motas, nikde totiz nepisu, ze je kazdy lekar debil. Ale ani tomuto povolani se taci jedinci nevyhybaji. Jasne pisu, ze po cca tydnu na diete mi bylo zle, glykemie nizke a kdyz me videl personal oddeleni, kde jsem lezela, pokousel se nejprve resit s diabetolozkou a kdyz nebyla odezva zadna, bylo mi receno, ze se mam normalne najist, protoze tohle je spatne.

veg
30. říj 2016

@werumka i netehotne přece vznikají ketony, ze? Ja tuhle dietu začala dlouho před tehotenstvim, a nikdy jsem se necítila tak zdravě, jako ted. A co myslis, ze to znamená v praxi? Ohledně váhy miminka, nebo jeho zdravi?

racerunner
30. říj 2016

@tahejhula motam No, dyť to píšu, blbka jsem! Takže jsi byla zdravá a pak Ti vyšel pozitivní oGTT, u kterého se nehýbalo miminko, nechali tě v nemocnici a nutili držet dietu, kterou jsi po týdnu sama přestala držet. Dělali Ti dlouhý profil, kde byla hypa a oni to ignorovali a nutili tě nejíst. Když se zjistí diabetes mellitus u člověka, trvá v průmeru 2-4 dny než se nastaví správně např. intensifikovaný insulinový režim. I správná dieta se musí nastavit. Pružně se na to reaguje zvedáním jednotek jídla a insulinu. Je mi líto, co se Ti stalo, ale standardní příklad pro průběh oGTT fakt nejsi. No a třeba @veg si nasadila sama <200g sacharidů/den a jak jí bylo krásně a má zdravou holčičku 🙂

racerunner
30. říj 2016

@veg patologicky ketony vznikají i netěhotným , to ano, je to známkou hladovění organismu...

werumka
30. říj 2016

@veg Ketony jsou odpadní látka, která by za normálních okolností vznikat neměla. Když není žena těhotná, není zatížená ani inzulinovou rezistencí. V těhotenství musí slinivka začít produkovat o 50-100% víc inzulínu, protože vlivem hormonů klesá citlivost na inzulín. Jednoduše řečeno, některá slinivka to dá, některá ne 🙂 když ale tu inzulinovou rezistenci ještě podporis právě těmi ketony, tak svou slinivka zbytečně vyčerpáváš. Může pak nastat že glykémie stoupne (což bývá právě u žen s GDM, kdy si "hladověním" třeba zadelaji na vysoké glykémie na lačno. Proto se to u nich hlídá 😉 každým těhotenstvím se slinivka hodně zatíží. Proto je zbytečné tomu víc přidávat, aby pak nebylo zbytečně vysoké riziko poruchy glukozove tolerance po porodu.

tahejhula
30. říj 2016

@racerunner To ale motas dohromady dve tehotenstvi. V tom s falesne pozitivnim oGTT se nic dalsiho nedelalo, protoze to diabetolozka odmitla nadale resit. V nemocnici jsem tehdy lezela devet tydnu z uplne jinych duvodu. Diabetolozka odmitla resit dietu, menit jidelnicek, prijit za mnou, nebo cokoli. Glykemie v dobe diety byly nizke, kdyz jsem zacala jist dle chuti, dostaly se do normy a tam take zustaly az do konce tehotenstvi.

racerunner
30. říj 2016

@tahejhula Promiň 🙂.

tahejhula
30. říj 2016

@racerunner Tak to neni nic k omlouvani, jsme na materskem webu, ne na mezinarodni konferenci o vyzive. Mozna jsem to napsala zmatene nebo se to po mne spatne cte, uznavam.

veg
30. říj 2016

@werumka dik za info. vysoka glykemie nalacno, to je ze je cloveku spatne poranu? Me se to teda skoro nedelo. a porucha glukozove tolerance?
No a trochu jsem prosmejdila net a s tou hranicí 190sacharidu to asi trochu prehanis, ne? Píše se buď 30, většinou 50, 60, nebo 70 a jednou jsem nasla 100... ja jsem tak tu stovku denně spapkala, ale vic většinou nee. Předtím jsem si zjistovala, jestli to některá tehulka prede mnou zkusila, a bylo jich hodne, a nenasla jsem negativni zkusenost. v češtině samozřejmě ne, ale v angličtině je toho k nalezení hodně, i v jiných jazycích. Malá vyrostla v brisku na zelenine, ovoci, seminkach, orechach, a kvalitním tuku, do ted nic jiného nejim, ona teda navic pohankove krupky a kuzu, a ma v 9 měsících přes 9kg a nikdy nebyla nemocná, cítím se dobře a pořád se smejem, nemám důvod nic měnit😊

werumka
30. říj 2016

@veg V těhotenství je to právě jinak. Tam se ty ketony objevují právě po poklesu příjmu pod 190g za den. Pro představu by třeba jen k obědu měla těhotná sníst 50-60g sacharidů (ve vyvazenem poměru potravin). Dále třeba důležitost druhé večeře v případě, že je lačná glykémie vyšší. Zvýšenou glykémii na sobě bohužel nemáš šanci poznat. Ty čísla, ve kterých se pohybujeme při GDM jsou odlišná od klasického typu cukrovky, kdy se uvádí časté močení, žízeň, glykosurie. To všechno nastává až při hodnotách 10-15mmol/l a výš. Zatímco zvýšená lačná v těhotenství už je třeba 6 mmol/l. Porucha glukozove tolerance je takový předstupeň cukrovky. Je u ní typické, buňky špatně reagují na inzulín a proto ho musí slinivka vyrábět opravdu velké množství (dá se to zjistit třeba z odběru krve). Ovšem po nějaké době ta produkce inzulínu začne klesat a v ten moment už začnou lítat glykémie 😉

werumka
30. říj 2016

@veg o těch ketolatkach se dá dočíst třeba zde, od paní doktorky Krejčí, která se stará o těhotné s GDM: http://www.tehotenskacukrovka.cz/dieta

Strana